سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تحلیلگر سیاسی اردنی در مصاحبه با الجزیره مطرح کرد؛

محمد بن سلمان قصد دارد حاکمیت یک خاندان بر کشور را به حاکمیت فرد بر کشور تبدیل کند

یک تحلیلگر سیاسی اردنی در مصاحبه با الجزیره به بررسی اوضاع این روزهای عربستان و علی‌الخصوص خاندان سعودی پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، «عمر عیاصره» تحلیلگر سیاسی اردنی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره اعلام کرد معتقد است محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در پی آن است تا روند رسیدن به قدرت در کشور را از قدرت یک خاندان بر کشور، به قدرت فرد بر کشور تبدیل کند به همین منظور در گام به گام رسیدن به قدرت نیازمند پاکسازی خاندان حاکم است.

عمر عیاصره در تحلیل دلایل طرح ولیعهد عربستان برای ایجاد تغییرات گسترده امنیتی در داخل کشور و چرایی جنگ نفتی او با روسیه گفت به نظر می‌رسد اقدامات ولیعهد، ظاهری منطقی دارد، اما روند پاکسازی در نهاد‌های عربستان به روندی تکراری تبدیل شد و این می‌تواند دلیلی باشد که قدرت حاکم اعتماد چندانی به نهادها‌ی پایین دستی ندارد، بازداشت شاهزادگان احمد بن عبدالعزیز و محمد بن نایف می‌تواند نتیجه همین نگرانی‌ها باشد، البته وقتی هراس و دلهره باقیست نمی‌توان دامنه اتفاقات را کافی دانست، زیرا در چنین شرایطی موضوع اصلی، نگرانی از امکان غلبه دیگران بر قدرت تو یا کاهش هواداران توست و همین می‌تواند نقصانی در مشروعیت حاکمیتت باشد، به این معنی که عملکرد‌های سابق، چون جنگ علیه یمن، ترور خاشقجی و مسائل اجتماعی و برخورد با چهره‌های دینی از جمله عملکرد‌هایی است که نتایج معکوس داشته است.

وی افزود: می‌توان یک یک این اتفاقات را از مواردی دانست که موجب زیان ولیعهد در افزایش هوادارانش شده است. حال اگر این ریزش‌ها در خاندان سعودی بیشتر شود می‌توان پیش‌بینی کرد در ادامه پاکسازی‌ها در خاندان حاکم هم بیشتر خواهد شد. اما آیا این پاکسازی‌ها قادر خواهد بود نگرانی اصلی را خاتمه دهد؟ آیا این روند می‌تواند به نگرانی موجود در خاندان حاکم که شاهزادگان را فرا گرفت، چون برداشتشان این است که ممکن است بازداشتی‌های بعدی آنان باشند، پایان دهد؟ به طور کلی این داستان در عربستان سر درازی دارد, اما در هر حال تاکیدی بر این مطلب است که قدرت گرفتن محمد بن سلمان، از مسیر مظنون بودن به همگان می‌گذرد، او تنها کسی است که معتقد است برای رسیدن به قدرت باید شیوه به قدرت رسیدن را در کشور تغییر دهد و آن را از حاکمیت یک خاندان بر کشور به حاکمیت فرد بر کشور تبدیل کند. به همین منظور در هر مرحله‌ای نیاز دارد هر فردی از خاندان حاکم را که مانعی در مسیر قدرتش می‌داند از میان بردارد. او هر بار وقتی تشخیص دهد فردی از خاندان حاکم می‌تواند مانعی در مسیر او باشد سعی می‌کند او را کنار بزند و پس از آن نیز هواداران آن شاهزاده را از میدان به در کند.


بیشتر بخوانید: گمانه‌زنی‌ها درباره مرگ ملک سلمان/ چرا محمد بن سلمان دو شاهزاده سعودی را بازداشت کرد؟


بر اساس توافق داخلی خاندان آل سعود، احمد بن عبدالعزیز شرایط لازم را برای ولیعهدی یا پادشاهی دارد. او یکی از هفت فرزند عبدالعزیز آل سعود از خاندان سدیری است که همواره قویترین جناح در آل سعود محسوب می‌شدند. او دارای مدرک علوم سیاسی از یک دانشگاه در آمریکاست. مسیر زندگی این شاهزاده ۷۸ ساله دستکم مانند دیگر برادرانش راحت نبوده است. او ۳۷ سال معاون وزیر کشور بود و در سال ۲۰۱۲ که مسئولیت این وزارتخانه حساس را برعهده گرفت، پس از پنج ماه برکنار شد و محمد بن نایف، برادرزاده اش این مسئولیت را برعهده گرفت.

مهمترین مسئله در پیشینه «احمد بن عبدالعزیز» آن است که عبدالله بن عبدالعزیز به جای او، مقرن برادر کوچکترش را به عنوان جانشین ولیعهد منصوب کرد. این اقدام بعدا باعث باز شدن راه بر روی نوادگان عبدالعزیز آل سعود شد. مقرن در دوره ملک سلمان، ولیعهدی را کنار گذاشت و به سرعت این سمت به محمد بن سلمان رسید.

پس از آنکه ولیعهد جوان به سرعت ارکان کشور را در مشت خود گرفت، جنگ‌ها و کشمکش‌هایی که در منطقه به راه انداخت و نیز سیاست‌های هولناک و بحث برانگیز او، زمینه آن را ایجاد کرد تا احمد بن عبدالعزیز بار دیگر به عنوان جایگزین احتمالی محمد بن سلمان مورد توجه قرار گیرد و این موضوع، مشروط به آن است که آل سعود تصمیم بگیرد ماجراجویی درباره شرایط فعلی و آینده خود را متوقف کند. احمد بن عبدالعزیز بعدا با گرفتن تضمین‌هایی از آمریکا و انگلیس، به عربستان بازگشت.

به استناد مطبوعات بزرگ و خبرگزاری‌های جهانی، بازداشت احمد بن عبدالعزیز بر خلاف آنچه که بازداشت کنندگان تبلیغ می‌کنند، به هیچ وجه به علت تلاش برای کودتا نبوده است؛ زیرا تنها کاری که او اخیرا صورت داده بود، انتقاد از تعطیلی مسجد الحرام و مسجد نبوی بود. به نظر می‌رسد احمد بن عبدالعزیز، قربانی کودتای زودهنگام است تا او را پیش از آنکه شرایط داخلی، منطقه‌ای و بین المللی به قدرت برساند، سرنگون کند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.