سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

آیا حق مسکن و خواربار کفایت حال حقوق بگیران را می‌کند؟

تعیین نرخ ۱۰۰ هزار تومانی برای حق مسکن کارکنان دولتی در بسیاری از موارد نارضایتی این قشر را به دنبال دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با نزدیک شدن به روز‌های پایانی سال حقوق بگیران منتظر اعلام افزایش حقوق سال آینده هستند. کارمندان، معلمان، بازنشستگان و مستمری بگیران انتظار دارند با توجه به تورمی که در اقتصاد کشور حاکم است، میزان افزایش حقوق‌ها به میزانی باشد که بتوانند از پس حداقل‌های زندگی یک خانواده برآیند.

مسکن یکی از نیاز‌های اولیه و ضروری هر خانواده است که در چند سال گذشته با تورم و افزایش قیمت زیادی مواجه شده است.

در این میان قشر کارمند و کارگر یکی از آسیب پذیرترین گروه‌های جامعه هستند که افزایش قیمت‌ها دخل و خرجشان دچار مشکل می‌شود. افزایش سرسام آور قیمت‌های ویژه در بخش مسکن باعث شده است، خانه دار شدن برای بسیاری از افراد به رویا تبدیل شود و حتی نتوانند از پس هزینه‌های اجاره و رهن خانه برآیند.

بر اساس اعلام آمار دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در بهمن ۹۸، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی با رشد ۳.۷ درصدی از ۱۳ میلیون و ۸۸۲ هزار تومان در دی ماه به ۱۴ میلیون و ۴۰۵ هزار تومان در بهمن ماه افزایش یافته است.

بیشترین متوسط قیمت مسکن مربوط به منطقه یک تهران با ۲۹ میلیون و ۴۲۷ هزار تومان است. متوسط قیمت در این منطقه طی بهمن ۹۸ در مقایسه با ماه پیش از آن (دی‌ماه) بالغ بر ۲.۶ درصد کاهش یافته است. کمترین متوسط قیمت نیز متعلق به منطقه ۱۸ با ۶ میلیون و ۹۰۷ هزار تومان است.

این در حالی است که قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در آذرماه امسال ۱۳ میلیون و ۴۷۷ هزار تومان بود که در اولین ماه زمستان ۳ درصد رشد داشته است.

اعضای شورای عالی کار هر سال در ماه‌های پایانی سال برای میزان افزایش حقوق کارگران تصمیم گیری می‌کنند. یکی از مواردی که اعضای شورای عالی کار برای آن تصمیم گیری می‌کنند، حق مسکن کارگران است.

سال‌ها حق مسکن کارگران ۲۰ هزار تومان بود که در سال ۹۳ با رشد ۱۰۰ درصدی به ۴۰ هزار تومان افزایش یافت و با تاخیر حدود دو ساله در هیئت دولت تصویب شد و از زمستان ۹۵ در فیش حقوقی مشمولان قانون کار اعمال شد.


بیشتر بخوانید: یارانه نقدی و معیشتی سال ۹۹ چقدر خواهد بود؟


اعضای شورای عالی کار در بهمن ۹۷ یک بار دیگر در مورد افزایش ۶۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران تصمیم گیری کردند و در نهایت ۲۷ فروردین امسال کمیسیون اقتصادی دولت در جلسه‌ای که به ریاست وزیر اقتصاد برگزار شد با افزایش حق مسکن کارگران از ۴۰ به ۱۰۰ هزار تومان موافقت کرد.

اگر چه اوایل امسال حق مسکن کارگران یک باره ۱۵۰ درصد افزایش پیدا کرد، اما ۱۰۰ هزار تومان نمی‌تواند پاسخگوی نیاز‌های یک خانواده برای تامین مسکن باشد.

فقدان سامانه ملی املاک عامل ابهام در آمار حوزه مسکن

وحید عزیزی کارشناس حوزه مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وضعیت بازار مسکن گفت: آمار‌هایی که در حوزه مسکن داده می‌شود به دلیل عدم وجود سامانه ملی املاک در کشور، قابل اعتماد نیست و اعداد و ارقامی که اعلام می‌شود از مبایعه نامه‌ها و قرارداد‌هایی است که در مشاوره‌های املاک تنظیم می‌شود به دست می‌آید به همین دلیل این قابلیت وجود دارد که داده‌ها تحریف شود.

وی ادامه داد: طی چند سال گذشته قیمت مسکن افزایش زیادی داشته و همین موضوع باعث شده است عملا بازار مسکن با رکود مواجه شود، اما در همین شرایط نیز باز هم با افزایش قیمت مسکن روبه رو هستیم که نشان می‌دهد بازار مسکن ما از مصرفی بودن خارج و به یک کالای احتکاری تبدیل شده است.

این کارشناس حوزه مسکن در پاسخ به این سوال که آیا حق مسکن ۱۰۰ هزار تومانی می‌نواند جوابگوی نیاز‌های یک خانواده کارگری باشد؟ گفت: تعیین عددی برای حق مسکن کارکنان یک بحث انحرافی و نادرست است؛ حاکمیت وظیفه دارد با وضع مالیات‌های تنظیمی، ایجاد تسهیلات و ساخت مسکن ارزان قیمت کاری کند تا ابزار مالکیت برای تمام افراد فراهم شود.

عزیزی گفت: اگر افزایش قیمت مسکن کنترل نشود، هرچه قدر هم حق مسکن افزایش داده شود، نمی‌تواند کمکی به کارکنان کند و در واقعیت حق مسکن هیچ زمانی نمی‌تواند به خانه دار شدن کارگران کمک کند و این عدد انحرافی است.

وی تاکید کرد: دولت باید عرضه و تقاضا را در بازار مسکن کنترل کند تا قیمت‌ها کاهش پیدا کند.

این کارشناس حوزه مسکن در پاسخ به این سوال که آیا طرح مسکن ملی می‌تواند کمکی به کاهش قیمت مسکن داشته باشد؟ گفت: در اجرای این طرح سوالاتی مطرح است از جمله اینکه آیا این طرح کمکی به کاهش قیمت مسکن نسبت به حال حاضر می‌کند؟ که این موضوع بعید به نظر می‌رسد.

این کارشناس حوزه مسکن بیان کرد: موضوع دوم این است که در طرح ملی مسکن تعداد واحد‌هایی که احداث می‌شود نسبت به نیاز بازار بسیار کم است به همین دلیل اثری در کاهش قیمت‌ها ندارد.

مسکن ملی تا پایان دولت دوازدهم تمام شدنی نیست

وی تصریح کرد: موضوع سوم این است که اجرای طرح ملی مسکن زمان بر است و براساس شواهد موجود اتمام آن تا پایان کار این دولت میسر نیست.

به گفته علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار حق مسکن کارکنان حتی کفاف هزینه‌های تعمیرات و نگهداری مسکن آن‌ها را نمی‌دهد.

البته اواسط امسال اعضای شورای عالی کار برای بهبود وضعیت مسکن کارگران جلساتی تشکیل دادند که نتیجه این جلسات اصلاح آیین نامه ماده ۱۴۹ قانون کار بود.

آیین نامه ماده ۱۴۹ قانون کار وظایفی برای خانه دار شدن کارگران برعهده وزارت کار، وزارت راه و شهرسازی، سازمان تأمین اجتماعی قرار داده است که اعضای شورای عالی کار اصلاحاتی روی آن اعمال کردند. براساس تصمیم اعضای شورای عالی کار سرپرستان کارگاه‌های بزرگ که دارای ۳۵۰ کارگر به بالا هستند، به همکاری با تعاونی‌های مسکن و ایجاد مسکن کارگری برای حداقل ۳۰ درصد پرسنل خود مکلف شدند.

همچنین تکالیفی برای وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری‌ها و سازمان تأمین اجتماعی در نظر گرفته شد و تسهیل تأسیس تعاونی‌های مسکن منطقه‌ای جزو مواردی بود که در این آیین نامه در نظر گرفته شد. در گذشته ایجاد تعاونی‌های مسکن صرفا در کارگاه‌های خاص انجام می‌شد که با اصلاح آیین نامه ماده ۱۴۹ مجوز ایجاد تعاونی‌های مسکن منطقه‌ای و بین چندکارگاه به صورت مشترک داده شد.

البته اجرایی شدن این موارد به تصویب در هیات وزیران بستگی دارد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۳۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
اقا همدیگه رو نکشید بیا من 100تومنو میدم بهتون
احسان
۱۰:۱۳ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
بنده فرهنگی هستم . اما تا بحال چیزی به اسم حق مسکن و خواربار در حکم خودم ندیدم. اما حرف و خبر رتبه رو خیلی شنیدم. اما کامل اجرا نکردن . اما خبرش در کل ایران و شاید خاورمیانه پحش شده که رتبه بندی معلمان اجرا شده.
با تشکر
الله الله
۰۳:۲۶ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
منو خواهرم مستمری بکیرپدرم هستیم ،مستاحر ،نمبدوتیم ،چکارکتبم ،،خواهرم هم مریضه ،چرا به فکرما نیستن ،که نه پدرداریم نه مادر ،ونه شغل ،
حتی امید ازدواج هم نداریم
ناشناس
۰۲:۵۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
شما واقعا چی میزنن؟
زهرا
۰۰:۴۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
شوهرم لب مرز 13ساله که مرزبانه ولی تا الان نتونسته برا زن بچش خونه بخره الانم بخار اجاره بالا حقوق کم ما دور از شوهرم خانه پدرم زندگی میکنیم این حق نظامیان که از این کشور دفاع میکنن بخدا نیست بعد سیزده سال 50میلیون وام دادن میگن خونه بخرین حتی الان نمیشه باهاش رهن کرد چه برسه خرید
اسى
۲۲:۳۰ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
أين پولها بأيد از كجا تأمين شود؟
افزايش جمعيت و بدون راندمان كافى و انتظارات.
بالاخره يك روزى بأيد به اندازه ى دخلمان خرج كنيم.
جامعه مدرن تعريف دارد.
۹۹۹
۲۱:۴۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
چرا شما که هزار تومان افزایش فرهنگیان را چند ده برابر اعلام می کنید .الان نمی نویسید که تاکنون فرهنگیان چیزی به نام حق مسکن و خوار وبار نگرفته اند و نمی دانند چیست.
مرتضا
۰۹:۴۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
تو که فرهنگی هستی همیشه آه وناله دارید من کارگر با لیسانس مکانیک وارشد حقوق دارم بصورت شرکتی در یک شرکت خصوصی کار میکنم بیا جای ومن تو عوض بشه تو حق مسکن وخواربار بگیر من مثل شما میشم یک مفت خور و نه حق مسکن ۱۰۰تومنی میخوام ونه خواربار.بدون سال ۸۹ معلمی شما هم قبول شدیم اما تو مصاحبه سد پارتی بازی ما سدیم کارگر.شاید توهم یکی از همونا باشی که من وامثال من خوردی باز چشت به دنبال ۱۰۰تومن حق مسکن یک کارگر بدبخت که دو وسه یک بارم گوشت نمیخوره.
ناشناس
۲۱:۲۶ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
حق مسکن و حقوق روسا و مدیران و نمایندگان مجلس باید طبق نرخ تورم واقعی باشه بلکه بالاتر اما نوبت به کارمند و کارگر بیچاره که میرسه، نرخ تورم یک دهم نرخ واقعی بلکه کمتر محاسبه میشه!!
ناشناس
۲۰:۳۲ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
کارمندان امسال افزایش 50 درصدی امتیازات رو داشتن ولی کارگران محروم از این افزایش
ناشناس
۲۰:۱۴ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
۱۰۰تومن یه شلوار هم نمیدن چه برسه به خونه
علی
۱۸:۴۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
خوبه سه تا ماکارانی میکنه خدا بده برکت
ناشناس
۲۰:۳۹ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
راست می گی
ناشناس
۱۸:۴۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
ده سال کارمند رسمی هستم شما به کمی می نالید ما به نیستی.
حق مسکن که صد هزار هست خوشمزه نیست پس به ما ندهید ولی اون صد تومان مال ما
ناشناس
۱۶:۳۶ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
ما معلمان و کارمندان خانه و ماشین داریم و بانک هم به اندازه کافی پس انداز داریم فقط به فکر بیکاران باشید.لطفا
خودم و شماها
۱۹:۱۶ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
داداش شما دارید خداروشکر اما فک نکن همه دارن منم کارمندم اما نه خونه دارم و نه ماشین....
ناشناس
۲۰:۳۸ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
شما خیلی پولداری
ناشناس
۲۰:۴۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
خوش بحالت
ناشناس
۰۵:۵۴ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
توکارمند نیستی تو آقازاده ای در لباس میش.....
ع خ
۱۹:۱۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
احسنت به شعور ومعرفتت
ناشناس
۱۶:۱۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
الان با 100هزار تومن حتی نمیشه یک شب اتاق در یک هتل درجه گرفت