همین امر بازارهای جهانی را با کسادی عجیبی روبهرو کرده است اما میتوان امید داشت که این ویروس جهانی، تأثیر کوتاه مدتی بر تقاضای نفت بگذارد.
گفتنی است، قیمت نفت که در هفتههای اخیر از افت تقاضای ناشی از شیوع کرونا آسیب دیده است، امروز شاهد بیشترین افت از سال ۱۹۹۱ در بازار جهانی نفت بود.
نمودار نوسان نرخ نفت در امروز
چندی پیش عربستان بزرگترین صادرکننده نفت جهان قیمت نفت خود را کاهش داد و قرار شد عرضه نفت را در بازار جهانی افزایش دهد؛ از این رو روسیه دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان با پیشنهاد اوپک مبنی بر کاهش بیشتر تولید نفت مخالفت کرد و به دنبال آن در تاریخ ۱۶ اسفند ۹۸ قیمت نفت برنت, شاهد افت قیمت یک روزه طی سالهای گذشته بود. همراهی نکردن روسیه منجر به لغو اوپک در محدودیت زمینه تولید نفت شد.
روز جمعه (۱۶ اسفند) سازمان اوپک با کشورهای هم پیمان به رهبری روسیه جهت کاهش دوباره تولید نفت، نشستی برگزار کرد که به نظر میرسد اعضای اوپک نتوانستند با تولیدکنندگان غیر عضو به توافقی بر سر کاهش میزان کنونی عرضه جهانی نفت برسند که همین امرمنجر به شکست مذاکرات اوپک شد و قیمتهای جهانی نفت را حدود ۸ درصد کاهش داد.
این نشست در شرایطی برگزار شد که ویروس کرونا بر ابعاد مختلف اجلاس اوپک تأثیر میگذارد و باعث میشود علاوه بر زمینه فروش نفت در سایر زمینهها هم رکود ایجاد شود.
کشورهای عضو اوپک انتظار داشتند کاهش بیشتر تولید نفت مورد توافق همه قرار بگیرد تا بازار نفت ثابت شود. اما روسیه با مخالفت خود از این توافق جلوگیری کرد.
قیمت هر بشکه نفت برنت امروز با ۱۴ دلار و ۲۵ سنت معادل ۳۱.۵ درصد سقوط به ۳۱ دلار و ۲ سنت رسید. به نظر میرسد این بیشترین درصد افت قیمت نفت برنت در طی یک روز از زمان آغاز جنگ اول خلیج فارس در ۱۷ ژانویه ۱۹۹۱ باشد.
لازم به ذکر است، اوپک و کشورهای هم پیمان طی دو سال گذشته تصمیم گرفتند برای بالا بردن قیمت نفت, تولید خود را ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند؛ همچنین سال گذشته با تولید مازاد نفت در جهان، اعضای این مجموعه تصمیم گرفتند تولید خود را در سال ۲۰۲۰ به ۲.۱ میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
رجب علی اسکندری یکی از فعالان اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در همین خصوص اظهار کرد: همانطور که میدانید عربستان سعی داشت تا با متقاعد ساختن روسیه و اعضای اوپک بار دیگر تولید و عرضه نفت را کاهش دهد که متأسفانه این تلاش او مثمر ثمر واقع نشد، همچنین به نظر میرسد تأثیرات بیماری کرونا بر میزان تقاضای جهانی برای نفت خام بیش از تأثیرات بیماری سارس در سال ۲۰۰۲ است.
او ادامه داد: با افزایش چشمگیر این ویروس بهای هر بشکه نفت در بازارهای جهانی حدود ۱۰ دلار کاهش یافته است. روسیه در جلسه هفته گذشته اوپک گفت که در تلاشهای کشورهای عضو این سازمان برای کاهش تولید نفت با هدف با ثبات سازی بازار، سهم نمیگیرد؛ حال به نظر میرسد عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت در جهان با پایین آوردن بهای نفت به این تصمیم روسیه واکنش نشان داده است.
اسکندری در پایان گفت: این درست است که روسیه عضو سازمان اوپک نیست اما یک صادرکننده عمده نفت به شمار میآید و به طور معمول از متحدان اوپک است.
سید محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در اوپک در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به مذاکرات اخیر اعضای اوپک در خصوص میزان تولید نفت گفت: امروز هم کشور عربستان قیمت نفت را کاهش داد و نفت خود را با کشور آمریکا با قیمت ۷ دلار، آسیا ۳ دلار و اروپا ۵ دلار ارزان تر معامله کرد. بسیاری از کارشناسان در این زمینه این کاهش قیمت نفت را جنگ نفتی مینامند؛ در واقع میزان کاهش ۱.۵ میلیون بشکهای با همکاری روسیه توافق شده بود اما در این میان غیر اوپکیها مخالفت کردند. به دنبال این تصمیم قیمت نفت به حالت رها شده در آمده است.
او ادامه داد: عدم توافق اعضای اوپک و غیراوپک به ویژه روسیه برای کاهش تولید جهانی نفت باعث شد تا قیمت نفت برنت به زیر ۵۰ دلار در هر بشکه سقوط کند؛ همچنین به نظر میرسد با قیمتهای به وجود آمده در بازار نفت، دعوا میان روسیه و عربستان بالا خواهد گرفت و به نوعی میتوان این دعوا را تسویه حساب روسیه و عربستان نامید. کاهش ۳۰ دلاری قیمت نفت در بازار نفت هم با این تنشها بی ارتباط نیست.
نماینده پیشین ایران در اوپک بیان کرد: روسیه فقط حاضر است توافق قبلی با اوپک را تمدید کند و موضع رسمی این کشور در این زمینه تغییر نخواهد کرد و با توجه به اینکه در آستانه فصل بهار هستیم قیمت نفت کاهش پیدا میکند.
خطیبی ادامه داد: روسیه در تلاش برای کاهش سهم نفت در بودجه عمومی کشورش بوده و با قیمت نفت ۴۰ دلار در بشکه هم راضی است، به طوری که مطالعات قبلی نشان میدهد، قیمتی که روسیه مدعی است با آن راحت است، تنها در شرایطی میسر خواهد بود که روسیه، بتواند تولیدی در سطح ۱۳ میلیون بشکه در روز را تداوم بخشد.
بیشتربخوانید:کاهش قیمت نفت در پی به نتیجه نرسیدن نشست اوپک و غیر اوپک
در پایان باید گفت همه کشورها بودجه خود را با قیمتهای بالا تنظیم میکنند؛ به همین دلیل است که قیمتهای پایین نفت را هیچ کشور تولیدکننده نفت قبول نمیکند. باید منتظر ماند و دید که آیا در آینده اجلاسی فوق العاده برای اوپکیها در نظر گرفته میشود یا خیر؟ که در صورت تشکیل شدن این اجلاس باید نگران قیمتها باشیم.
انتهای پیام/
ما که تحریمیم و فروشی نداریم
در انتخاب سرتیتر دقت بیشتری به خرج بده
نفت ۶۰ دلاری تا ۱۵ دلاری یعنی روزی ۴۵۰میلیون دلار ضرر برای آل سعود ، بازی داره قشنگ میشه.
خدا رو شکر ایران با روزی ۳۰۰ هزار بشکه صادرات ککشم نمیگزه
ولی عربستان سعودی با 11 ملیون بشکه فروش در روز احتمالا با کمبود منابع برای ادامه جنگ رو به رو می شود
به نظر من واقعا عالی است
ویروس انتاد به جان نفت؟
اقا هدف ارزانی نفت بود
الان دوکیلو شکر خریدم بعد از اینکه 10تا مغازه رفتم نداشتن و یکی داشت 2کیلو شد 19 تومن
پوتین که با کاهش تولید نفت مخالفت کرد!
پوتین تحویل بگیر
حالا بازم مخالفت کن
هم برا شوینده و هم ضدعفونی و هم ماسک .
پس تک محصول بودن بیشترین ضرر است.