سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

غاری که هنوز اسرار نهفته زیادی دارد

غار کرفتو که در گذشته سکونتگاه انسان‌ها بوده، رمز و راز‌های زیادی را در دل خود جای داده که باستان شناسان و مورخان هنوز تعداد زیادی از آن‌ها را پیدا نکرده‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، غار کرفتو در استان کردستان غاری دست ساز، که قدمت آن به دوران ماد‌ها برمی‌گردد. ‍

طبیعت سرشار از پدیده‌های ناشناخته و پر رمز و راز است که هنوز شناسایی نشده اند و غار‌ها شاید یکی از همین ناشناخته‌ها باشند که به سادگی قابل شناسایی نیستند.

 

غار کرفتو در۷۰ کیلومتری شهر سقز قرار دارد. این غار در ارتفاعی بیش از ۱۰۰ متر از سطح زمین قرار دارد که برای رسیدن به آن باید بیش از ۱۸۰ پله را طی کرد.

دالان طبیعی غار بیش از ۶۰۰ متر و ارتفاع سقف آن از ۱ تا ۱۲ متر متفاوت است.

طبق تحقیقات انجام شده در دوران مزوزوییک کرفتو زیر آب بوده است و در اواخر این دوران از آب خارج شده است. سابقه سکونت از دوره سلوکی به بعد یعنی اشکانی، ساسانی و اسلامی تخمین زده شده است. این اثر ارزشمند در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شماره‌ی ثبت ۳۳۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

در قسمت جلوی غار کرفتو، چهارطبقه معماری صخره‌ای و دست‌کن ایجاده شده. یکی از زیباترین بخش‌های معماری غار، طبقه سوم آن است. در این طبقه اتاق‌ها با دقت تراشیده و کنده شدند. فرم خاص سقف‌ها و تزئینات آن‌ها در پنجره‌ها و نورگیر‌های اتاق‌ها نیز بسیار دیدنی است.

طبقه سوم غار کرفتو جاذبه‌های دیدنی بسیاری دارد. ۴اتاق با در‌های سنگی و چوبی که ظرافت فوق العاده‌ای برای پاشنه در‌ها و قفل کردن کلون‌ها در نظر گرفته شده است. در این طبقه هنر دست انسان‌های باستان را می‌توان دید. آن‌ها برای دسترسی به آب یک تنوره با پله‌های سنگی ایجاد کردند تا به مجرای آب زیر غار دسترسی پیدا کنند. این عمل آن‌ها در عصر باستان کاملا مهندسی و علمی بوده‌است. البته اکنون قسمت‌های زیادی از این تنوره تخریب شده و جز خرده سنگ چیزی از آن باقی نمانده است.

کتیبه‌ای یونانی بر سر در یکی از اتاق‌های طبقه سوم این غار وجود دارد که از این غار به عنوان معبد هراکلس نام برده است. جمله «این خانه هراکلس است، هر کس در آن وارد شود در امان است» سر در آن کتیبه حک شده است. وجود این کتیبه سبب شده تا برخی بر این عقیده باشند که احتمالا این غار مدتی به صورت موقت مورد سکونت سلوکیان قرار گرفته است.

ستون فقرات غار، نزدیک به ۷۵۰ متر طول دارد که در این مسیر پر پیچ و خم دهانه‌ها و دالان‌های گوناگونی منشعب می‌شود و به همین دلیل تاکنون کسی قادر به شناسایی تمامی این مسیر‌ها و تهیه نقشه کامل از آن نبوده است.

نورگیر‌هایی به سمت بیرون تعبیه شده‌اند و بر دیوار‌های غار در بعضی از اتاق‌ها نقوشی به صورت مجزا از حیوانات، انسان و گیاه حکاکی شده است.

به دلیل اینکه بخش‌هایی از زمین غار لیز است گردشگران باید کفشی با کفه مناسب به پا کنند. همراه داشتن چراغ قوه یا هدلمپ از موارد ضروری ورود به این غار است. یادتان باشد هیچ چیز از غار با خود برندارید و مواظب قندیل‌های غار باشید، زیرا آن‌ها طی صد‌ها سال تشکیل شده‌اند.

انتهای پیام/ع

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.