انواع مختلف خوراکیها میتوانند با انواع مختلف بیماری مقابله کنند. به عنوان مثال، فردی مبتلا به گلودرد ممکن است از فواید برخی مواد غذایی بهره ببرد که کمکی به فردی مبتلا به حالت تهوع نمیکنند و بالعکس.
در ادامه فهرستی از خوراکیهایی که میتوانید مصرف آنها را در زمان ابتلا به برخی بیماریهای شایع مد نظر قرار داده و مواردی که باید از آنها پرهیز کرد، ارائه شده است.
سرماخوردگی و آنفلوآنزا
گرفتگی بینی، سرفه، و گلودرد از علائم شایع سرماخوردگی و آنفلوآنزا هستند. خوراکیهای زیر میتوانند به تسکین گرفتگی و التهاب و تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
چایهای گیاهان دارویی
زمانی که علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را تجربه میکنید، تامین آب مورد نیاز بدن از اهمیت ویژهای برخوردار است. چایهای گیاهان دارویی میتوانند برخی علائم بیماری را تسکین داده و تنفس بخار آنها میتواند به پاکسازی مخاط در سینوسها کمک کند.
افزودن پودر زردچوبه به یک فنجان آب داغ و نوشیدن آن ممکن است به تسکین گلودرد کمک کند. پژوهشها نشان داده اند که زردچوبه دارای خواص ضد التهاب و ضد عفونی کننده است.
برگهای چای سرشار از ترکیبات گیاهی طبیعی مانند پلیفنول ها، فلاونوئیدها و کاتچینها هستند. این ترکیبات به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند. به طور خاص، کاتچینها ممکن است در برابر برخی انواع ویروس آنفلوآنزا از شما محافظت کنند.
برخی افراد نوشیدن چای اکیناسه برای کوتاهتر کردن دوره علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را توصیه کرده اند. با این وجود، به پژوهشهای علمی بیشتر برای تایید قطعی چنین اثری نیاز است.
عسل
گلودرد میتواند به واسطه یک عفونت باکتریایی شکل گرفته باشد. عسل از خواص ضد میکروبی برخوردار است و میتواند به پاکسازی این نوع عفونتها کمک کند.
عسل ممکن است در درمان سرفههای کودکان نیز موثر باشد، اگرچه دادن آن به نوزادانی که کمتر از ۱۲ ماه سن دارند، توصیه نمیشود.
طی یک بررسی که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، پژوهشگران تاثیرگذاری عسل را با داروهای بدون نسخه ضد سرفه کودکان، یک دارونما و عدم درمان مقایسه کردند.
آنها دریافتند که عسل در مقایسه با دیفن هیدرامین و سالبوتامول که اغلب در داروهای ضد سرفه استفاده میشوند، موثرتر عمل کرده است. همچنین، استفاده از عسل نتایجی مشابه با دکسترومتورفان، یکی دیگر از ترکیبات رایج در داروهای ضد سرفه داشت.
با این وجود، پژوهشها در این زمینه محدود بوده و به مطالعات بیشتر برای نتیجه گیری قطعی در این زمینه نیاز است، زیرا بیشتر مطالعات سرفههای حاد طی یک شب را مورد بررسی قرار داده اند.
مرکبات و توتها
مرکبات مانند پرتقال، لیمو و گریپ فروت سرشار از فلاونوئیدها و ویتامین C هستند. این ترکیبات به کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند که ممکن است به مبارزه با تب کمک کند.
برخی مطالعات نشان داده اند که یک فلاونوئید به نام کوئرستین که در توتها نیز وجود دارد ممکن است به درمان عفونتهای رینوویروس کمک کند. این ویروس مسئول بیشتر موارد سرماخوردگی است.
آبمیوههای منجمد نیز میتوانند اغلب به تسکین گلودرد کمک کنند.
خوراکیهایی که باید از آنها پرهیز کرد
لبنیات ممکن است تولید مخاط را افزایش دهد، اگرچه شواهد علمی پشتیبان آن محدود هستند. افزایش غلظت مخاط میتواند گرفتگی سینوس را تشدید کند.
کافئین میتواند موجب کم آبی بدن شود که احتقان را تشدید میکند. با این وجود، برخی نوشیدنیهای کافئیندار، مانند چای و قهوه، حاوی آنتی اکسیدانهای تقویت کننده سیستم ایمنی هستند و ممکن است مصرف متوسط آنها مفید باشد.
الکل میتواند موجب کم آبی بدن شده و محرکی برای یک واکنش التهابی باشد که علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را تشدید میکند.
حالت تهوع، استفراغ و اسهال
زمانی که فردی به یک یا تعداد بیشتری از این علائم مبتلا است، مصرف غذاهایی که ناراحتی معده را تسکین میدهند، اهمیت دارد. انجام این کار به بازیابی اشتهای فرد نیز کمک خواهد کرد.
زنجبیل
پژوهشها نشان داده اند که زنجبیل میتواند به کاهش آثار حالت تهوع و استفراغ کمک کند، اگرچه به مطالعات بیشتری برای تایید قطعی نتایج نیاز است.
شما میتوانید چای زنجبیل را با افزودن یک یا دو قاشق چایخوری زنجبیل تازه به یک فنجان آب داغ آماده کنید. اجازه دهید این چای برای پنج دقیقه دم بکشد، سپس آن را صاف کرده و مصرف میکنید. در صورت تمایل برای شیرین شدن چای میتوانید اندکی عسل به آن اضافه کنید.
حد اعتدال باید در مصرف زنجبیل کریستاله رعایت شود، زیرا محتوای قند زیادی دارد.
غذاهای برات (BRAT)
مواد غذایی برات شامل موز، برنج، سس سیب و نان تست میشوند. این مواد غذایی رفتاری ملایم با معده دارند.
یک رژیم غذایی سرشار از نشاسته و فیبر کم میتواند به تسریع روند بهبود اسهال کمک کند.
از دیگر غذاهایی که میتوان به یک رژیم غذایی برات اضافه کرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کراکرها
- جو دوسر
- هندوانه
- سیب زمینی پخته
فرد بیمار باید طی چند ساعت نخست به آرامی و جرعه جرعه آب مصرف کند و پس از آن، مایعات دیگر مانند آب سیب یا آب گوشت را به تدریج مصرف کند.
اگر آرامش معده برقرار شده است مصرف غذاهای جامد برات ممکن است بی خطر باشد.
افرادی که به گلوتن حساسیت دارند باید گزینههای فاقد این ماده را انتخاب کنند.
به طور معمول، بازگشت به یک رژیم غذایی عادیتر پس از حدود ۴۸ ساعت بی خطر خواهد بود.
آب نارگیل
ناراحتی معده معمولا زمانی رخ میدهد که دیواره داخلی معده ملتهب شده باشد. ترکیباتی به نام تاننها که در آب نارگیل وجود دارند ممکن است به کاهش این التهاب کمک کنند.
همچنین، آب نارگیل سرشار از مواد معدنی مانند سدیم و پتاسیم است. آنها میتوانند به آبرسانی سریعتر به بدن پس از اسهال یا استفراغ کمک کنند.
یک مطالعه نشان داد که آب نارگیل ممکن است سطح آبرسانی مشابه با یک نوشیدنی ورزشی را ارائه کند. این در شرایطی است که آب نارگیل گزینهای سالمتر محسوب میشود، زیرا حاوی هیچ گونه قند افزوده نیست. با این وجود، باید اشاره داشت که این مطالعه تنها با حضور ۱۲ شرکت کننده انجام شده بود.
خوراکیهایی که باید از آنها پرهیز کرد
غذاهای چرب حاوی سطوح بالای چربیها هستند که گوارش آنها دشوار است و میتوانند معده را تحریک کرده و حالت تهوع را تشدید کنند.
فلفلهای چیلی حاوی کپسایسین هستند که این ماده شیمیایی میتواند دیواره داخلی معده را تحریک کرده و موجب درد و ناراحتی شود.
کافئین به عنوان یک محرک عضله عمل کرده که میتواند موجب کرامپهای معده و افزایش حرکات روده شود.
لبنیات حاوی قندی به نام لاکتوز هستند که گوارش آن پس از اسهال میتواند دشوار باشد و موجب نفخ و حالت تهوع شود.
شیرین کنندههای مصنوعی میتوانند دارای یک اثر ملین باشند.
یبوست
کلید بهبود یبوست افزایش مصرف فیبر است.
فیبر به دو دسته محلول و نامحلول تقسیم میشود. فیبر محلول آب را در مدفوع نگه داشته و با نرمتر کردن آن عبور از روده بزرگ را تسهیل میکند. همچنین، این ماده باکتریهای روده را تغذیه میکند. فیبر نامحلول حجم مدفوع را افزایش میدهد و به پاکسازی رودهها کمک میکند.
توجه داشته باشید که مصرف فیبر غذایی بیشتر میتواند موجب ایجاد گاز اضافی شود. فرد بیمار باید مصرف فیبر خود را به تدریج افزایش دهد تا از بروز نفخ پیشگیری شود.
همچنین، فیبر محلول آب زیادی جذب میکند، از این رو، فرد باید آب فراوان بنوشد.
جو دوسر و سبوس جو دوسر
یک فنجان جو دوسر حدود ۴ گرم فیبر دارد که حدود ۱۶ درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه برای یک بزرگسال را تامین میکند.
در شرایطی که جو دوسر تنها حاوی جوانه جو دوسر است، سبوس جو دوسر حاوی پوسته فیبری نیز است. از این رو، سبوس جو دوسر ۵.۷ گرم فیبر در هر فنجان ارائه میکند و همچنین برای گوارش بهتر است.
جو دوسر خام نسبت به جو دوسر پخته حاوی فیبر بیشتر در هر وعده است که آن را به یک افزودنی عالی برای اسموتیها تبدیل میکند. در حالت خام، جو دوسر پرک (Rolled Oats) راحتتر از بلغور جو دوسر (Steel-cut Oats) گوارش میشود.
زمانی که جو دوسر خشک مصرف میکنید، هیدراته نگه داشتن بدن اهمیت دارد. فیبر اضافه از مخلوط میوهها نیز به تسکین یبوست کمک خواهد کرد.
میوههای خشک
همه میوهها منبع خوبی برای فیبر هستند، اما میوههای خشک مانند زردآلو، انجیر، و آلو به طور معمول دارای بالاترین سطوح فیبر هستند.
این میوهها حاوی یک ملین طبیعی به نام سوربیتول هستند که حرکات روده را با کشیدن آب بیشتر به این اندام بهبود میبخشد.
همچنین، آلو و زردآلو حاوی پلیفنولها هستند که میتوانند مقدار باکتریهای سالم روده، مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم را افزایش دهد. این باکتریها به تحریک روده کمک میکنند.
بذر کتان
به واسطه محتوای فیبر محلول زیاد، بذر کتان برای پشتیبانی از حرکات منظم روده مفید هستند.
همچنین، بذر کتان منبع عالی برای اسیدهای چرب امگا-۳ است. شواهدی مبنی بر توانایی اسیدهای چرب امگا-۳ در کاهش التهاب روده، شرایطی که میتواند پس از یبوست بلند مدت رخ دهد، وجود دارند.
پوسته بیرونی بذر کتان قابل گوارش نیست، از این رو، افراد باید پودر بذر کتان را مصرف کنند. این به بدن در جذب مواد مغذی مفید کمک میکند.
پودر بذر کتان را میتوان به فرنی و اسموتیها اضافه کرد یا در غذاهای پختنی از آن استفاده کرد.
خوراکیهایی که باید از آنها پرهیز کرد
غذاهای فرآوری شده معمولا حاوی چربی و نمک زیاد هستند و فیبر کمی دارند. گوارش چربیها دشوار است در شرایطی که نمک سطوح رطوبت در مدفوع را کاهش میدهد.
غلات فرآوری شده مانند برنج و نان سفید فاقد سبوس و جوانه هستند. اینها بخشیهایی هستند که بالاترین سطوح فیبر را ارائه میکنند.
کافئین و الکل هر دو موجب کم آبی بدن میشوند و آب مورد نیاز برای نرم کردن مدفوع را تخلیه میکنند.
در دسترسترین خوراکیها برای تقویت سیستم ایمنی
تعبیر خواب های خود را اینجا بخوانید
۱۰ نکته مهم برای موفقیت در خواستگاری
آموزش حرفه ای دم کردن کردن قهوه
روشهای تشخیص چرم مصنوعی از طبیعی
قدیمیترین رنگ جهان را بشناسید
تزیینات ژله های مجلسی + تصاویر
بزرگترین و کوچکترین واحدهای زمان چه هستند؟
مدل های کیک جشن عقد چند طبقه + تصاویر
ترفندهایی ساده برای خوب افتادن در عکسها
طرز تهیه چیز کیک ویترینى توت فرنگى
آیا زردچوبه برای آلزایمر مفید است؟
۷ فایده معجزه آسای ویتامین C برای بدن انسان
زیباترین مدلهای تزیین فرنی + تصاویر
طرز تهیه کیک وانیلی با کرم فندق؛ خوشمزه و پرملات
چند نوع تزئین ماست و خیار + تصاویر
زیباترین طرحهای فانتزی روی قهوه در فنجان + تصاویر
آموزش تهیه آلوپارتا خوشمزه و عالی
طرز تهیه طاجین گوشت خوشمزه و عالی
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/