سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

"دانه کولانه" میراث‌ معنوی برجای مانده بین مردم کُرد

یک فعال گردشگری گفت : آش "دانه کولانه" یکی از میراث‌های معنوی برجای مانده بین مردم کُرد است که هم در فصل زمستان و هم برای نگهداشت سنت‌های خاصی مانند آش دندان، اول بهارکردی، گاواره وکول و نذرشاه ماران پخت می‌شود.

به  گزارش   گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه،فلوریا مروتی یک فعال گردشگری با اشاره به دیرینگی و قدمت پخت آش دانه کولانه میان مردم کُرد، گفت : زندگی در کوهستان و سرمای سخت زمستان‌های این اقلیم، از زمان‌های کهن باعث شده تا در زندگی مردمان کردنشین غرب کشور پخت انواع آش‌ها را ببینیم.

او بابیان اینکه مردم کرد از دیرباز با خوردن این آش‌ها خود را از گزند برخی بیماری‌ها در زمستان حفظ می‌کردند، گفت : آش دانه کولانه یکی از این آش‌هاست که از گذشته‌های دور تا به امروز در فصل زمستان میان مردم کرد پخت می‌شود.

این فعال حوزه گردشگری گفت: گندم، نخود و عدس از مواد اصلی پخت آش دانه کولانه هستند که همگی حاصل دسترنج کشاورزان بومی منطقه است.

او افزود: هرچند که این آش بصورت کلی در روز‌های سرد زمستانی پخت می‌شود، اما در برخی از مناسبت‌ها و سنت‌های مردم کرد هم به عنوان یک آش ویژه آن را می‌پزند.

مروتی افزود: پخت این آش در زمانی که اولین دندان شیری کودک درحال رویش است بین خانواده‌های کرد یک سنت مرسوم بوده و به آن آش دندان (دگان رویوکانه) گفته می‌شود.

او گفت: مردم کرد معتقدند با پخت این آش و توزیع آن بین همسایه‌ها و ریختن مقداری از آن برای پرندگان اهلی، رویش دندان کودک تسهیل می‌شود و درد کمتری دارد.

مدیر اقامتگاه بوم گردی میلکان افزود: همسایه‌هایی که آش دندان کودک برای آن‌ها برده می‌شود، در کاسه آش مقداری قند، شکر، آرد و یا هرچیز سفید دیگر قرار می‌دهند و برای کودک آرزوی سلامتی می‌کنند.

او بابیان اینکه پخت این آش در مراسم گاوراه وکول (گهواره به دوش) و اول بهار کرد (اول بهمن) نیز مرسوم است، گفت: در مراسم گاواره وکول گفته می‌شود که در زمان‌های بسیار دور در روز ۱۸ دی گروهی از کاروانیان درحال عبور از گردنه پاتاق دچار کولاک شدیدی می‌شوند و مردم منطقه به کمک آن‌ها می‌روند وبرایشان آش دانه کولانه پخت می‌کنند.

مروتی گفت: از آن زمان تاکنون مردم منطقه دالاهو هر ساله با پخت آش دانه کولانه به همراه گیاه خوش عطر "ازبوه" (زوفا) این مراسم و سنت دیرین را گرامی می‌دارند.

او بابیان اینکه آش دانه کولانه طبق افسانه شاه ماران نیز در زمان‌های مختلف سال در منطقه غرب کرمانشاه پخت می‌شود، گفت: سنتی از زمان‌های دور تا به امروز بین مردم غرب کرمانشاه بویژه در منطقه دالاهو برجای مانده که طبق آن برای شاه ماران نذر دانه کولانه می‌کنند.

این فعال گردشگری افزود: طبق اعتقاد پیشینیان این منطقه، شاه ماران موجودی است که بر همه موجودات گزنده دیگر پادشاهی می‌کند و همه این موجودات از او فرمان می‌برند، بنابراین مردم این مناطق آش دانه کولانه را به نذر شاه ماران می‌پزند و بین همسایه‌ها پخش می‌کنند تا از نیش موجودات گزنده مانند مار و عقرب و ... به دور باشند .

 

 

انتهای پیام/د

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.