رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: پیش از انقلاب اسلامی، کودکان در سالنهای بزرگی در کنار هم حضور داشتند و مفاهیم انسانی و مفهوم مالکیت در بین کودکان نادیده گرفته میشد، اما بعد از انقلاب شرایط مراکز نگهداری از کودکان بی سرپرست تغییر کرد و مفهوم مالکیت نهادینه شد.
قبادی دانا بیان کرد: کودکان بی سرپرست که پس از انقلاب اسلامی در مراکز بهزیستی نگهداری میشوند، اعتماد به نفس قابل قبولی دارند که پیش از انقلاب این گونه نبود.
وی با بیان اینکه وجود ۶۶۰ مرکز شبه خانواده نشان میدهد که این مراکز به خوبی توانستهاند جای خانواده را برای این کودکان بگیرند، افزود: هرچه این مراکز به خانواده بیشتر شبیه باشند بهتر است، چرا که در این صورت ما یک خانواده ۱۰۰ نفره نداریم، پس حضور ۱۳ نفر از فرزندان ما در مراکز شبه خانواده مطلوب است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: منظور از مرکز شبه خانواده آن است که جمعی از فرزندان ما در کنار هم با مربی مربوطه رشد و تحصیل کنند و در سالهای آینده نیز تعلق خاطری به این جمع و آن مرکز شبه خانواده داشته باشند، اما تغییر دائم مربی خوب نیست، زیرا باید در این مراکز بین مربی و فرزندان، رابطه مادر-فرزندی یا پدر-فرزندی برقرار شود.
قبادی دانا افزود: مفهوم شبه خانواده در این سالها به خوبی تلقی شده و تلاش ما این است تا این مسیر را به خوبی طی کنیم و هدف ما رشد هر فرزندی در خانواده است.
وی گفت: ما باید کودکانی که خانواده موثر ندارند را به خانواده شایسته بسپاریم، اما در این سالها تعداد فرزندان بی سرپرست شایسته در مراکز بهزیستی ثابت نگه داشته شده که ۱۰ هزار نفر هستند. بهتر است که این رقم را کاهش دهیم، هرچند که در سالهای اخیر موفقیتهای خوبی در فرآیند فرزندخواندگی داشتیم و از چند روز آینده سامانه فرزندخواندگی راه اندازی میشود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: ما اولویت نگهداری از کودکان بی سرپرست را در فامیل درجه یک میدانیم. نباید پشت نوبتی برای درخواست خانوادههای جایگزین داشته باشیم که از دهه فجر امسال خانوادههایی که پشت نوبت برای پذیرش کودکان هستند را صفر میکنیم و یارانه امدادی به خانوادهها داده میشود.
قبادی دانا گفت: به مناسبت ۴۱ سالگی انقلاب اسلامی مبلغ یارانه فرزندانی که در مراکز بهزیستی هستند از ۴۲۰ هزار تومان به ۶۵۰ هزار تومان افزایش مییابد.
وی ادامه داد: مبلغ یارانه فرزندان دارای معلولیت که در مراکز بهزیستی نگهداری میشوند از ۵۷۰ هزار تومان به ۹۲۴ هزار تومان افزایش مییابد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: مبلغ یارانه فرزندان ۱۲ تا ۱۸ سالی که در مراکز شبه خانواده هستند از ۴۲۰ هزار تومان به ۷۵۰ هزار تومان افزایش مییابد.
وی گفت: مبلغ یارانه فرزندانی که در مراکز شبه خانواده هستند از ۵۵ تا ۷۹ درصد با توجه به سن بچهها و شدت معلولیت آنها افزایش مییابد.
قبادی دانا گفت: مبلغ یارانه خانوادههای جایگزین از ۳۷۰ هزار تومان به ۶۵۰ هزار تومان افزایش مییابد.
قبادی دانا گفت: به زودی مراکزی به نام مثبت زندگی در محلات راه اندازی میشود.
وی افزود: وظیفه سازمان بهزیستی ایجاد سلامت در خانوادههاست تا زیست بهتری داشته باشند، به همین دلیل نام این مراکز را مرکز مثبت زندگی گذاشتیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور افزود: مددکاران اجتماعی در این مراکز به مددجویان بهزیستی خدمات ارائه میدهند تا آسیبهای موجود در خانواده آنها رفع شود، به همین دلیل پروندههایی که در این مراکز ایجاد میشود از فرد تبدیل به خانواده میشود.
قبادی دانا ادامه داد: اداره این مراکز غیر دولتی است و هر مرکز ۵۰۰ پرونده را میتواند بررسی کند، همچنین ارتباط بین محلات در این مراکز برقرار میشود.
وی گفت: یکی از مسائلی که باید برای مراکز شبه خانواده مهیا کنیم منابع مالی است، البته همه مسئله این نیست، بلکه مهارت آموزی نیز نقش مهمی در آینده آنها ایفا خواهد کرد و ضمن ارتقای دانش فرزندان باید به ارتقای مهارت آنها فکر کنیم که بخشی از آن مربوط به اشتغال آنها است و در حال حاضر همکاری خوبی بین مراکز شبه خانواده و فنی و حرفهای وجود دارد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در صورت نیاز میتوانیم درباره این موضوع هماهنگی بیشتری در استانها ایجاد کنیم، چراکه امروز مهارت زندگی یک دانش است و بسیاری از این مهارتها مربوط به امور تربیتی میشود و ما فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی داریم، اما چقدر از این آموزهها در تربیت فرزندان در مراکز شبه خانواده استفاده میکنیم، میتواند به توانمند شدن بچهها کمک کند، البته بسیاری از این اقدامات در حال انجام است، اما میخواهم بر موضوع ورزش-هنر برای آموزش کودکان تکیه کنم، همچنین برای پر کردن اوقات فراغت نوجوانان باید برنامههای مناسبی ارائه کرد تا شرایط بهتری برایشان فراهم کنیم.
قبادی دانا تصریح کرد: بحث مستقل شدن یکی از مواردی است که با آن روبرو هستیم. در گذشته سن ۲۹ سال پایان جوانی بود، اما در حال حاضر تا ۳۵ سالگی سن جوانی است. تعیین سن جوانی بر این اساس است که فرد تا چه زمانی میتواند اشتغال داشته باشد و دارای استقلال شود. اینکه ما مرزی تعیین کنیم که وقتی افراد در مراکز به سن ۱۸ سالگی رسیدند باید از مرکز بروند و مستقل شوند، درست نیست، البته میدانم این گونه نیست، اما به صورت سیستماتیک هم باید انجام شود و باید تا ۲۵ سالگی از این افراد حمایت کنیم و اقداماتی را انجام دهیم تا آنها آرام آرام استقلال یابند.
وی با اشاره به اهمیت آینده شغلی و زندگی اجتماعی افراد بی سرپرست، افزود: اولویت اول و مهم در امر ازدواج، تهیه جهیزیه است و نباید پشت نوبتی داشته باشیم؛ همچنین در امر بیمه مددجویان نیز هیچ مشکلی نداریم و ۳۰ درصد ظرفیت ما خالی است و برای بیمه مددجویان آمادگی کامل داریم.
انتهای پیام/