بدنتان را هیدراته نگه دارید
روزانه دستکم ۲ تا ۳ لیتر مایعات بنوشید و مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را به حداقل ممکن برسانید.
کالری کافی دریافت کنید
بهترین راه این که متوجه شوید آیا به اندازه کافی کالری دریافت میکنید یا نه این است که خودتان را یک یا دو بار در هفته وزن کنید. اگر وزن شما هر هفته کاهش دارد پس حتماً با کمک یک مشاور تغذیه، برنامه غذایی مناسبی برای خود در نظر بگیرید. یادتان باشد که در طول روز مکرراً غذا بخورید. معمولاً پنج تا شش وعدهی غذایی کوچک در روز بسیار مناسب است.
قبل از مصرف هر نوع ویتامین یا مکمل، با تیم مراقبت بهداشتی خود صحبت کنید. برخی از داروها و درمانهای سرطان ممکن است با ویتامینها و مکملها تداخل داشته باشند
روی مواد مغذی تمرکز کنید
غذاها را از گروههای غذایی مختلف انتخاب کنید. چیزهایی مانند میوهها، سبزیها، غلات، بنشن، مغزها و دانهها، گوشت و تخم مرغ و فرآوردههای لبنی همگی باید در رژیم غذاییتان باشند. در واقع سعی کنید به ازای هر کالری که دریافت میکنید بیشترین مواد مغذی به بدنتان برسد. یک رژیم غذایی متعادل به شما کمک میکند مطمئن شوید مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ قدرت بدنیتان را دریافت میکنید.
پروتئین را فراموش نکنید
پروتئین به حفظ توده عضلانی کم چربی بدن کمک میکند. پروتئین در گوشت قرمز، بوقلمون، ماهی، تخم مرغ، حبوبات، مغزها و دانهها، سویا و محصولات لبنی وجود دارد. در سبزیجات و غلات کامل مقدار کمتری پروتئین وجود دارد.
طی درمان سرطان سینه چه باید بخورید؟
اگر دچار عوارض جانبی غذایی ناشی از درمان سرطانتان (مانند شیمیدرمانی) که توانایی خوردن و هضم غذا را مختل میکنند نیستید پس میتوانید یک رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید که شامل موارد زیر میشود:
میوه و سبزی: پنج وعده در روز
میوهها و سبزیها حاوی آنتی اکسیدان بوده و خاصیت آنتی استروژن دارند. سبزیجات کلمی مانند بروکلی، گل کلم، کلم برگ، کلم پیچ و کلم فندقی خصوصاً به دلیل فیتوشیمیاییهایی که دارند برای شما مفیدند.
غلات کامل: ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر در روز
غلات کامل، مواد غذایی فرآوری نشدهای هستند که سرشار از کربوهیدراتهای پیچیده، فیبر، فیتوشیمیاییها و ضمناً ویتامینها و مواد معدنیاند. مطالعهای توسط محققان نشان داده مصرف زیاد فیبر میتواند با تغییر در عملکردهای هورمونی در سرطان سینه و سایر هورمونهای مربوط به سرطان، تأثیرات مثبتی بر وضعیت سلامتی فرد مبتلا به سرطان سینه بگذارد.
پروتئین کم چربی و سویا
مصرف منابع خوب پروتئین خود را افزایش دهید. بوقلمون، ماهی، حبوباتی مانند لوبیا و عدس مواد غذایی بسیار باارزشی هستند. سویا را در حد متعادل مصرف کنید؛ یعنی یا تا دو وعده در روز، غذاهای حاوی سویای کامل بخورید مانند توفو و شیر سویا.
مطالعات موسسه آمریکایی تحقیقات سرطان نشان میدهد حیوانات سویا را متفاوت با انسان سوخت و ساز میکنند. سویا در حد اعتدال نه تنها ضرری ندارد بلکه طبق یافتهها، سویا حاوی ایزوفلاوونهایی است که خاصیت ضد سرطانی دارند. تا سه وعده سویای کامل در روز، ریسک عود سرطان سینه را افزایش نمیدهد. با این حال محققان میگویند افراد مبتلا به سرطان سینه یا کسانی که سابقهی ابتلا به سرطان سینه را داشتهاند از مصرف هرگونه مکمل حاوی استروژن گیاهی خالص پرهیز کنند؛ چرا که یافتهها حاکی از آن است که شکل خالص استروژن، رشد تومورها را تسریع میکند.
بعد از درمان، وزن سالمی را حفظ کنید
خانمهای چاق نسبت به خانمهایی که وزن بدنشان در طیف ایده آل است، استروژن بیشتری در بدن خود دارند.
مطالعات زیادی از جمله مطالعهای که توسط محققان ایرانی در موسسه علوم سلامتی در تهران صورت گرفته نشان میدهد بین سایز توده بدنی و سرطان سینه در خانمهایی که سنین بعد از یائسگی را میگذرانند ارتباط وجود دارد.
اگر اضافه وزن دارید توصیه میکنیم با رژیم غذایی درست و ورزش منظم بعد از درمان بیماریتان، وزن کم کنید و به وزن سالم برسید. کاهش وزن حین درمان معمولاً توصیه نمیشود، زیرا اغلب منجر به از دست رفتن تودههای عضلانی، احساس ضعف و خستگی، سرکوب سیستم ایمنی و کُند شدن پروسهی التیام خواهد شد.
اجازه دهید بدنتان مواد مغذی لازم برای مبارزه با سرطان را دریافت کند. بعد از اینکه دورهی درمانتان به پایان رسید، با کمک یک متخصص تغذیه و طبق دستورالعملهای او وزن اضافیتان را کم کنید و وزن سالم خود را تداوم ببخشید.
حواستان به ایمنی غذایتان باشد
هنگام تهیهی غذا دستانتان را بهخوبی بشویید. از چاقوها و تخته برشهای جداگانه برای گوشت و سبزیجات خام استفاده کنید. حتماً همه غذاها را در دمای مناسب خود بپزید و باقیمانده آنها را فوراً در یخچال یا فریزر قرار دهید.
برای مصرف هر نوع مکمل با پزشکتان مشورت کنید
قبل از مصرف هر نوع ویتامین یا مکمل، با تیم مراقبت بهداشتی خود صحبت کنید. برخی از داروها و درمانهای سرطان ممکن است با ویتامینها و مکملها تداخل داشته باشند. تا جای ممکن سعی کنید از مواد غذایی به عنوان منبع اصلی مواد مغذی استفاده کنید.
مواد غذایی ضدسرطان
فیتونوترینتها حامی سلامت انسان هستند و در مواد غذایی گیاهی وجود دارند از جمله: میوهها، سبزیها، حبوبات و غلات. در ادامه مواد غذایی حاوی فیتونوترینتهای مهم را میبینید:
کاروتنوئیدها: سبزیها و میوههای زرد و نارنجی و سبز
ایزوتیوسیاناتها: گیاه خردل، تره کوهی، سبزیجات کلمی
ترکیبات فنولیک: سیر، چای سبز، دانه سویا، بذر کتان، سبزیجات کلمی
فلاوونوئیدها: بیشتر میوهها و سبزیها
ارگانوسولفیدها: سیر، پیاز، تره فرنگی، پیازچه، سبزیجات کلمی
ایزوفلاوونها: دانه سویا، بنشن، بذر کتان
ایندولها: انواع سبزیجات کلمی
اگر دچار عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان هستید چه باید بخورید؟
تهوع
اگر حالت تهوع دارید، پزشکتان توصیه میکند که سعی کنید بیشتر غذاهایی را بخورید که سرد یا هم دما با اتاق هستند؛ زیرا بوی تندی ندارند.
ضمناً این کار کمکتان میکند غذای کمچربتر بخورید، زیرا چربیها به مدت زمان بیشتری برای هضم شدن نیاز دارند.
اگر حالت تهوع دارید، وعدههای غذاییتان را حذف نکنید، زیرا یک معده خالی میتواند حالت تهوع را بدتر کند. در عوض سعی کنید در طول روز مقدار کمتر و مکررتر غذا بخورید. از غذاهایی که طعم و بوی قوی دارند پرهیز کنید. میتوانید از ریشه زنجبیل در غذاهایتان استفاده کنید، چون کمکتان میکند تا حدودی حالت تهوعتان را تسکین دهید.
یبوست
اگر یبوست مشکل شماست، پزشکتان توصیه خواهد کرد غذاهای فیبردار بیشتر مصرف کنید و مایعات بیشتری بنوشید. پیادهروی آهسته و نوشیدنیهای گرم نیز کمکتان میکند اجابت مزاج بهتری داشته باشید.
احساس خستگی
برای مقابله با احساس خستگی ناشی از درمان سرطان، اسنکهای پُرپروتئین را انتخاب کنید و وعدههای کوچکتر، اما مکررتر را در طول روز مصرف کنید. خیلی از افراد به دلیل کاهش وزن ناشی از درمان سرطان احساس ضعف و خستگی میکنند.
منبع: تبیان
انتهای پیام/