سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بازار ارز ایران با اجرای مکانیسم ماشه دچار چه تحولاتی خواهد شد؟

یک کارشناس حوزه ارزی معتقد است اتفاقات اخیر فشار اقتصادی خاصی بر ایران وارد نخواهد آورد و وضعیت بازار ارز ایران حداقل تا پایان سال در آرامش خواهد بود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اروپایی‌ها پس از اینکه ایران گام‌های متوالی خود را به تدریج برای کاهش تعهدات برجامی خود برداشت اقدام به استفاده از مکانیسم ماشه کردند. مکانیسمی که براساس آن هر گاه طرفین برجام دچار اختلافاتی شوند از طریق آن طرح دعوا می‌کنند. با این همه به نظر می‌رسد فعلا ایران قصد ندارد به تعهدات برجامی خود برگردد چرا که امریکا با خروج از برجام و تحریم ایران نه تنها تعهدات خود را کنار گذاشت بلکه کاری کرد که دیگر اروپایی‌ها نیز به نتوانند به تعهدات خود پایبند بمانند.

سید کمال سید علی کارشناس حوزه ارزی و معاون اسبق ارزی بانک مرکزی، در رابطه با فعال کردن مکانیسم ماشه در اروپا و تبعات ارزی آن برای اقتصادی ایران گفت: این موضوع از دو منظر قابل بررسی است؛ از یک سو این مساله بعد سیاسی دارد که طبیعتا در این زمینه باید کارشناسان سیاسی نظر بدهند و از اثرات فعال کردن مکانیسم ماشه در این حوزه سخن بگویند. وی تاکید کرد البته تلاش‌های تازه‌ای از سوی اروپایی‌ها برای حفظ برجام اغاز شده است و همین امر می‌تواند مانع از ان شود که این مکانیزم فعال گردد.

وی افزود: از سوی دیگر از نظر اقتصادی هم می‌توان به اهمیت این مساله پرداخت. برای این مهم باید توجه داشت که در تمام این ماه‌هایی که ایالات متحده رسما از برجام خارج شد و ایران را تحریم کرد عملا اروپایی‌ها دیگر به تعهدات خود پایبند نبودند. به بیان دیگر با وجود امیدی که اروپایی‌ها می‌دادند خروج امریکا از برجام و اعمال تحریم‌ها علیه ایران اقتصاد ایران را دچار مشکلات فراوان کرد. در این رهگذر باید توجه داشت که نقل و انتقال پول به شدت دچار مشکل شد و حتی وعده‌های اروپا در خصوص اینستکس هم در عمل تحقق نیافت. درنتیجه اجرای مکانیسم ماشه در کوتاه مدت تاثیر شگرفی در بازار ارز ایران نخواهد داشت.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اثرگذاری مکانیسم ماشه اگر با الغای برجام و رفتن دوباره پرونده ایران به شورای امنیت در مقطع کنونی به نظر نمی‌رسد مکانیسم ماشه به تنهای پیامد چندانی برای کشور داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: این را هم باید در نظر داشت که دنیا متاسفانه بر مبنای اخلاقیات اداره نمی‌شود و زور و توان نظامی نقش تعیین کننده‌ای در تعیین مناسبات در جهان دارد. به همین دلیل از حالا نمی‌توان اقدامات دورتر را پیش بینی کرد. چرا که در سال آینده اتفاقات متعددی می‌تواند رخ دهد که هر کدام تاثیراتی را به همراه خواهد داشت. مساله این است که اگر مکانیسم ماشه فعال شود، ولی نتیجه مورد نظر اروپایی‌ها از آن گرفته نشود، احتمالا پرونده ایران به شورای امنیت خواهد رفت.

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با پیامد‌های رفتن پرونده ایران به شورای امنیت تصریح کرد: ببینید رفتن پرونده ایران به شورای امنیت قبل از هر چیز یک تهدید سیاسی است و عملی تهدید آمیز است. ولی همانطور که گفتم تحریم‌های امریکا چنان شدید هستند و چنان باعث بازدارندگی کشور‌های اروپایی در همکاری با ایران شده که اعمال تحریم‌های دوباره به شکل اجرایی تاثیرات عجیب و غریبی نخواهد داشت.

سید علی افزود: با این حال به نظر من اروپایی‌ها بیشتر تمایل دارند برجام حفظ شود. به عبارت ساده‌تر اروپایی‌ها بدون اینکه تعهدات خود را انجام دهند دوست دارند ایران متعهد به برجام بماند. به همین دلیل در غالب مکانیسم ماشه بیشترین فشار خود را خواهند آورد که برجام را بدون دادن تعهدی حفظ کنند.

منبع:خبرآنلاین

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.