بنا به گزارشات رسمی، این افراد دچار موج گرفتگی، آسیب مغزی و به قول اختراع برخی از رسانههای حامی آمریکا، دچار ضربه مغزی ملایم! شده اند. هرچند که ارتش و ولت آمریکا اجازه تشریح دقیق جزییات این مجروحیتها یا تصویربرداری از وضعیت مجروحان سرحال و سرپا را نداده و صرفا به کلمات کلی بسنده میکند، اما از منظری دیگر میتوان بررسی کرد که روایت متخصصان پزشکی و آسیب شناسی در دنیا از صحبتهای منتشر شده درباره نظامیان آسیب دیده آمریکایی چیست؟ که در این گزارش به این مسئله خواهیم پرداخت.
سردرد یا سکته مغزی؟ مسئله این است!
دونالد ترامپ چند روز پس از حمله موشکی ایران در اجلاس داووس در پاسخ به سوالی در خصوص تلفات آمریکا در حمله موشکی ایران، تلاش کرد خود را خونسرد و اصطلاحا ریلکس نشان داد و در پاسخ به این سوال، صرفا گفت که "شنیدم تعدادی از نیروهای ما دچار سر درد و موارد دیگری شدند که البته مهم نبود. "
این صحبت ترامپ با واکنش سخت رقبای سیاسی و البته گروههای کهنه سربازان در آمریکا رو به رو شد و آنها ترامپ را به پنهانکاری در زمینه آسیب نظامیان آمریکایی در این حمله به عنوان فرمانده کل قوا متهم کردند چراکه معتقد بودند حداقل آنچه که در اصل برای نظامیان آمریکای رخ داده نوعی ضربه مغزی، اما با موج انفجار است. به طور معمول وقتی از ضربه مغزی صحبت میکنیم شرایط بگونهای است که شخص دچار ضربه از ناحیه سر به جسم سختی برخورد میکند مثل شرایطی که در یک تصادف رانندگی یا سقوط رخ میدهد. در شرایط ضربه مغزی در حوادث نظامی مثل بستههای انفجاری که در عراق و افغانستان یا همین حمله موشکی آنچه که باعث آسیب میشود، موج انفجار است.
این نوع آسیب که در اصطلاح پزشکی blast concussion شناخته میشود در حقیقت باعث بروز آسیبهای میکروسکوپیکی به مغز میشود. این آسیبها را میتوان به اشکال ساده ای، چون سر درد، از دست دادن توان تمرکز، عدم توان تصمیم گیری، استرس، از دست دادن حافظه و بروز رفتارهای خطرناک از جمله پرخاش و مصرف بیش از حد الکل یا پناه بردن به قمار برشمرد تا تبعات خطرناکتر جسمی و روحی. نکته مهم در خصوص این نوع آسیب مغزی این است که قربانیان این نوع از ضربه مغزی اکثر در زمان بروز حادثه در سطح بسیار بالای هوشیاری قرار دارند و اثرات این ضربه به سرعت در برخی از قربانیان خود را نشان نمیدهد. بر اساس اخبار ساخته شده توسط پنتاگون، بخشی از نظامیان آمریکایی به محل خدمت خود بازگشته و البته برخی از آنان به آلمان و برخی نیز حتی به آمریکا اعزام شده اند که مشخص است دچار صدمات جدیتر شده اند.
حمله با موشک بالستیک البته مسئلهای است که شاید نظامیان آمریکایی از سال ۱۹۹۱ به این طرف هیچ گاه آن را تجربه نکرده بودند، اما برای فهم بهتر آسیب حاصل از موج انفجار میتوانیم نگاهی به تلفات حاصل از بستههای انفجاری موسوم به IED داشته باشیم که در عراق و افغانستان در حجم بسیار بالایی ضد نیروهای فرامنطقهای استفاده شده است. انهدام کامل نیروی که در نزدیکی محل انفجار بوده تا قطع اعضاء از جمله آسیبهای فیزیکی این تلههای انفجاری به حساب میآید. ولی اثر پنهان آنها که سالهاست جوامعی مثل آمریکا و انگلیس را در بر گرفته کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
این بستههای انفجاری هم با داشتن اثرات و تبعاتی مثل برخورد سر جنگی یک موشک، نوعی موج انفجاری را ایجاد میکنند که میتواند آسیبهای داخلی و جدی خصوصا به مغز قربانیان وارد کند و از برخی جهات، میتواند مقایسه نزدیکی میان حمله به عین الاسد با اتفاقات گذشته مثل بمبهای کنار جادهای باشد.
در سال ۲۰۱۵ میلادی تحقیقاتی در دانشگاه جان هاپکینز درباره وضعیت مغز کهنه سربازانی که انفجارهای را در جنگ تجربه کرده و زنده مانده اند و سپس در اثر حوادث مختلف در کشور خود جان باختند، انجام شد که در نوع خود جالب است. در این تحقیقات مشخص شد که این انفجارها باعث آسیبهای پنهانی میشود که در ادامه باعث بروز مشکلات جسمی و روحی جدی و موثر در قربانی خواهد شد.
در این تحقیقات مهم، مغز ۵ نظامی مرد آمریکایی که از انفجار IED به صورت فیزیکی جان به در برده، اما بعدا به دلایل مصرف بیش از حد دارو، شلیک گلوله و از کار افتادن اندام داخلی در داخل خاک آمریکا جان باخته بودند، مورد آزمایش قرار گرفته است. در مغز ۴ مورد از این افراد نوعی التهابات مغزی دیده شده که بر اثر انفجارها و در طول و زمان به وضعیتی پنهان شکل گرفته است. این ضایعات و آسیبها عمدتا در بخش جلویی مغز دیده شده که وظیفه اموری مثل تصمیم گیری، استدلال و امور پایهای یک زندگی انسانی را بر عهده دارد.
از ضربه مغزی تا PTSD و خودکشی
یکی از واژههایی که در سالهای اخیر به صورت ادامه دار تبدیل به موضوع پر تکراری در محافل مربوط به کهنه سربازان در کشورهایی مثل آمریکا شده عارضه PTSD نام دارد که در زبان فارسی میتوان آن را به عنوان "اختلال استرسی پس از آسیب روانی" ترجمه کرد. این عارضه و مشکل نه فقط برای نظامیان بلکه در بین غیر نظامیان و هر شخصی که حادثهای استرس زا را تجربه کرده میتواند رخ دهد که البته به دلیل مشاهده اتفاقاتی مثل انفجار آنهم در حد کلاهک موشک، قابل مقایسه با اتفاقات رخ داده در یک جامعه نیست.
طبق این بررسیها و تحقیقات، افرادی که دچار موج گرفتگی بر اثر انفجار بستههای انفجاری یا مورد حمله موشکی قرار میگیرند از احتمال بسیار قوی تری برای دچار شدن به این مشکل برخوردار هستند و در این زمینه اعداد جالبی وجود دارد. به ازای هر ۱۰۰ نظامی آمریکایی که در جریان عملیات طوفان صحرا در سال ۱۹۹۱ در خاورمیانه حضور داشتند چیزی حدود ۱۲ نفر، رسما دچار بیماری PTSD شده اند. این رقم برای نظامیان حاضر در اشغال افغانستان و عراق بر اساس آمار خود آمریکاییها به ۲۰ نفر در ازای هر ۱۰۰ نفر رسیده است.
اما این همه داستان نیست. میزان خودکشی در بین کهنه سربازان آمریکایی نیز روند بسیار عجیب و نگران کنندهای را برای این کشور داشته و بر اساس جدیدترین آمار، فقط و تنها در سال ۲۰۱۹ چیزی در حدود ۶ هزار کهنه سرباز آمریکایی، رسما خودکشی کرده اند. این آمار بسیار سنگینتر از تلفات رسمی آمریکا در میدانهای جنگ به حساب میآید. برای نمونه کل کشته و مجروحهای آمریکا در جنگ عراق در حدود ۳۶ هزار نفر برآورد میشود. بر اساس مطالعاتی که بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ انجام شده است کهنه سربازانی که از PTSD رنج میبرند دو برابر بیش از جمعیت عادی آمریکا در معرض خطر خودکشی و البته بیماریهای حاصل از رفتارهای پر خطر مثل اعتیاد تزریقی هستند.
این رفتارهای پر خطر نیز البته واکنشی و نشانهای بر اثر بروز آسیبهای حاصل در میدان جنگ است و البته در عین حال این افراد معمولا به دلیل مصرف بیشتر الکل در معرض بیماریهای کبد و دیابت نیز نسبت به جامعه عادی آمریکا هستند. با این اوصاف، حتی اگر دروغ قطر چکانی ارتش و دولت آمریکا درباره تعداد مجروحان و نوع مصدومیت نظامیان آمریکایی در حمله موشکی سپاه به عین الاسد را فرض بگیریم، تبعات ناشی از اصابت دقیق موشکهای ایرانی تا سالها ادامه خواهد داشت و اگر سربازان و فرماندهان آمریکایی خوش شانس بوده و از کلاهک موشک ها، جان سالم به در برده اند، گرفتار آسیبهای نادیده و طولانی مغزی و روحی آن در سالهای آینده و مرگ تدریجی ناشی از آن خواهند شد.
منبع: مشرق
انتهای پیام/