سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

اتحادیه اروپا، نمایشگاه بدعهدی علیه ایران

اتحادیه اروپا طی سالیان گذشته، همواره نشان داده است که اعتقادی به اصول اولیه مذاکره، یعنی عمل به تعهدات خود ندارد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، هنگامی که آمریکا از برجام در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ خارج شد، ایران به هیچ یک از منافعی که در چارچوب برجام پیش‌بینی می‌شد، نرسیده بود. ترامپ برخلاف رئیس‌جمهور قبلی آمریکا، حتی حاضر نشد در ظاهر هم به این توافق پایبند باشد و در ادامه ایران را تحت سایر تحریم‌های ظالمانه هم قرار داد. وقتی که ایران تنها از برجام «عمل به تعهدات» نصیبش شده بود و طرف غربی حاضر نبود به وعده‌های خود در قبال ایران تن دهد، ایران خطاب به اروپا تاکید کرد که دیگر باقی ماندن در این توافق معنا و مفهومی برای جمهوری اسلامی ندارد و در صورت عدم اتخاذ گام معناداری از سوی اروپا، تهران به صورت تدریجی، تعهدات خود را کاهش خواهد داد. پس از این هشدار صریح تهران، اروپا به تکاپو افتاد تا بتواند به نحوی ایران را در برجام باقی نگه دارد و محدودیت‌های هسته‌ای بر ایران اعمال گردد.

SPV وعده‌ای که محقق نشد

اتحادیه اروپا از همان لحظه اعلام کرد که به دنبال سازوکاری است تا یک حساب ویژه مالی افتتاح کند تا از آن طریق، مراودات تجاری ایران و اروپا انجام پذیرد و تهران کمی از فواید برجام نصیبش شود، موجی از تحلیل‌ها در رسانه‌ها به‌راه افتاد که معتقد بود کانال مالی اس‌پی وی (SPV)، یک چتر حمایتی علیه تحریم‌های آمریکا برای ایران ایجاد می‌کند و این‌که ایران و اروپا می‌توانند بدون در نظر گرفتن دلار، ارتباطات تجاری خود را حفظ کنند. طبق آن‌چه اروپا براساس این طرح پیشنهاد داده بود، یک شرکت اروپایی که از ایران نفت می‌خرد، به جای آن‌که مستقیما با ایران تسویه کند، مبلغ حاصل از فروش نفت را به شرکتی که کالا یا خدماتی را به ایران عرضه می‌کند، پرداخت خواهد کرد. بدین معنا که ایران نمی‌تواند برای پول خود تعیین و تکلیف کند و به‌نحوی مبادله نفت با کالا و خدمات مطرح شده بود. در این مکانیزم همچنین قرار بود تا مبادلات بر حسب یورو انجام شود، تا نیازی به افتتاح حساب سوئیفت نباشد. ابعاد این توافق بسیاری را به یاد طرحی که اروپا برای اتحاد جماهیر شوروی در نظر گرفته بود، می‌انداخت.

حتی همین طرح که ابهامات فراوانی در زمینه برآورده کردن منافع ایران داشت پس از ماه‌ها وقت کشی، به ثمر نرسید و اروپایی‌ها اعلام کردند که نمی‌توانند این طرح را عملی کنند. ظاهرا فشار‌های بی‌امان آمریکا و تهدید‌ات این کشور در حوزه جنگ تعرفه‌ها، اروپا را از این اقدام منصرف کرد. اما اروپا که همچنان تمایل داشت تا محدودیت‌های برجامی علیه ایران حفظ شود، بازهم تقاضای فرصت کرد تا یک کانال مالی دیگر، با سازوکاری متفاوت‌تر را بررسی کند.

INSTEX، مبادله نفت در برابر دارو و غذا

ماه‌ها تلاش به ظاهر سخت اروپا که در ابتدا قرار بود در قالب اس‌پی‌وی رونمایی شود، پس از کش‌و‌قوس‌های فراوان به اینستکس که بسیار محدودتر از وعده اروپا بنظر می‌رسید، رونمایی شد. اینستکس که نه یک بانک بلکه مرکزی برای «تسویه حساب» بود، پول حاصل از فروش نفت را به ایران باز نمی‌گرداند، بلکه اروپا تامین مالی سایر شرکت‌ها را برای صادرات اقلام به ایران، انجام می‌دهد. از همان لحظه نخست ابهامات فراوانی متوجه این سازوکار شد. ابتدا اینکه در ابتدا این کانال ویژه مالی، بر تبادل غذا و دارو متمرکز شده بود، حال آن‌که پیش از گشایش این کانال اصلا مشکلی در این زمینه وجود نداشت. دومین چالش پیش‌رو محدودیت این طرح تنها به سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه بود و سایر کشور‌های اروپایی قادر نبودند تا از این طرح بهره‌مند شوند؛ بنابراین اینستکس برخلاف تبلیغات فراوان اروپا، تنها یک کانال تهاتری کالا بود و باز هم اصلا نمی‌توانست انتظارات ایران را برآورده کند.

بازه زمانی خروج آمریکا از برجام تا تشکیل کانال مالی اینستکس، و انتظار برای برداشته شدن یک گام معنادار از سوی اروپا، به نوعی ظرفیت کشورمان را به اقدام اروپا دلخوش کرد. غافل از آن‌که این وعده اروپا همانند برخی دیگر از اقداماتشان در قبال ایران، فاقد هرگونه تضمین اجرایی است و قرار نیست به نحو شایسته‌ای اجرا شود.

مکانیسم ماشه، ادامه خصومت اروپا با ایران

پس از آن‌که اروپا تقریبا هیچ گام موثری برای حفظ برجام، برنداشت و از سوی دیگر پس از جنایت تروریستی نظامیان آمریکایی در ترور سپهبد قاسم سلیمانی، ایران تصمیم گرفت تا طی آخرین گام کاهش تعهدات خود، محدودیت‌های برجامی را به حداقل میزان ممکن برساند. اکنون نیز پس از آن‌که کشورمان تصمیم بر خروج از توافقی گرفته که دیگر هیچ اثری از آن متوجه ایران نمی‌شود، اروپا فرآیند مکانیزم ماشه را فعال کرده تا بدین ترتیب مسیر بازگشت تحریم‌های پیشین شورای امنیت علیه ایران هموار شود. در صورت رای مثبت شورای امنیت به عدم پایبندی ایران به برجام، تحریم‌های این نهاد که پیش از امضای برجام متوجه ایران بود، بدون نیاز به معماری مجدد، به نقطه اولیه بازخواهد گشت و ایران را مورد هدف قرار خواهد داد.

سفر بورل به تهران، تکرار وعده‌های گذشته

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن سفر به تهران در تلاش است تا به‌زعم خود، توافق برجام را حفظ کند و ایران را در این توافق نگه‌دارد. حال آن‌که، همچنان از یک اقدام عملی و تضمین اجرایی خبری نیست. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تنها در برابر نقض فاحش برجام به‌دست آمریکا، ابراز تاسف کرده است. هرچند که غیر از این هم انتظار نمی‌رود، چراکه اروپا قادر به انجام اقدامی مستقل نیست و هر اقدام این اتحادیه تحت نظارت شدید آمریکا قرار دارد. برایان هوک، دستیار ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور ایران، همین چندی پیش تاکید کرده بود که اگر اتحادیه اروپا در ارتباط مالی با ایران اصرار ورزد، تحت تحریم آمریکا قرار خواهد گرفت و این یعنی به چالش کشیده شدن بخش عمده‌ای از اقتصاد اروپا.

مذاکرات سعدآباد، تغییر تعلیق داوطلبانه به اجباری از سوی اروپا

وعده‌های غیرعملی از سوی اروپا مسبوق به سابقه است. توافق سعدآباد، که در سال ۱۳۸۲ در تهران حول همین موضوع هسته‌ای منعقد شد، موجب شد که ایران به صورت داوطلبانه، فعالیت هسته‌ای خود را متوقف کند و در عوض امتیازات ناچیزی را دریافت کند. در این بین اولین اقدامی که صداقت اروپا را زیر سوال برد، بیانیه‌ای بود که از سوی تروئیکای اروپایی خوانده شد و در آن واژه داوطلبانه حذف شده بود و طوری القاء شد که ایران در نتیجه فشار و تهدید راضی به تعلیق برنامه هسته‌ای خود شده است.

معاون وزیر خارجه وقت آمریکا، طی بیانیه‌ای مدعی شد که وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی در مذاکرات خود در تهران هیچ امتیازی به ایران نداده‌اند. در مرداد دو سال بعد، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران، طی نامه‌ای خطاب به البرادعی، دبیرکل وقت سازمان انرژی اتمی، نوشت: «متأسفانه، در مقابل اگر نگوییم هیچ، ایران مابه‌ازای بسیار اندکی در توافق سعدآباد دریافت کرده و بارها اقدامات اعتمادساز خود را افزایش داده ولی تنها در برابر این اقدامات، با قول‌های انجام نشده و درخواست‌های بیشتر از سوی اروپا مواجه شده است». 

اروپا، تحت امر کامل آمریکا

طی بیش از چهل سالی که از انقلاب اسلامی گذشته، مذاکره با اروپا بارها و بارها مورد سنجش قرار گرفته و آن ها در همه آزمون‌ها رد شده‌اند و هربار به بهانه‌ای بدعهدی‌های گذشته خود را تکرار کردند. باید توجه داشت که اختلافات امروز ایران اسلامی با اروپا چیزی فراتر از موضوع هسته‌ای است. اختلافات هرچند که شاید در مسائلی قابل حل‌وفصل باشد، اما در یک نگاه کلان، تضارب آرای گسترده‌ای بین قاره سبز و ایران دیده می‌شود. هرچند که این موضوع به معنای عدم دلبستگی به اقدامات آنان است، اما از سوی دیگر موجب نفی فعالیت‌ها و تحرکات دیپلماتیک نمی‌شود. اروپا در مولفه‌های قدرت، همانند اقتصاد و مسائل نظامی، استقلالی ندارد و به طور گسترده‌ای از حمایت‌های آمریکا برخوردار است. اتکای شدید اتحادیه اروپا به آمریکا را مثلا در حوزه نظامی می‌توان به طور محسوس درک کرد. آمریکا با کوچک‌ترین تهدیدی می‌تواند اروپای کاملا وابسته را به چالش بکشاند و اوضاع اقتصادی این قاره را تحت‌الشعاع قرار دهد، بنابراین در چنین شرایطی، نمی‌توان روی یک اروپای قدرتمند و مستقل در حوزه مذاکره حساب بازکرد. اروپا ثابت کرده که در قبال ایران، گوش به فرمان آمریکا و صهیونیست‌هاست.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۰:۱۰ ۱۷ بهمن ۱۳۹۸
با این تمدن وتاریخچه مسخره اروپا شدیم
سعید
۰۰:۰۸ ۱۷ بهمن ۱۳۹۸
باشگاه خبرنگاران بی زحمت از عملی و اجرایی شدن گام پنجم هم گزارش های پیاپی و پیوسته تهیه کنید . بالاخره ببینیم این گام ها در عمل هم اجرایی شدند یا تنها روی کاغذ هستند .
ناشناس
۲۳:۴۶ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
هر چی شرارته از این اروپاییهاست.زیر ظاهر شیکشون شیطان پنهان شده
سید فروزان
۲۲:۱۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
اتحادیه اروپا نیست ، اتحاد اروپا با اسراییل است ، مقامات دولتی ما دست بر دارند از امید به این اتحادیه که حاصلش جز خفت نیست
ساجدی
۲۲:۱۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
دومشو بگیرید واز ایران بیرونش کنید تابفهمه که اینجا مهد دلیرانه
محمد
۲۲:۰۶ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
اینا چندین و چند ساله که مارا سر میدوانند بازرنگی خاص زمان و فرصتها را ازما گرفتند خودشون بمب اتم میسازند ولی به میگویند شما فناوری هسته ای نداشته باشید تکنولوژی نداشته باشید تسلیحات نظامی نداشته باشید. این منتها علیه بیشرمی ووقاحت است ومتاسفانه از ساده لوحی بعضی از مسئولین ما سو استفاده میکنند.
محمدامین
۲۱:۴۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
رهبرگفتندکه من حتی به این اروپایی ها دلخوش نیستم امیدی به حرفاشون ندارم،چشم ودل بصیرتی میخواد دشمنتوبشناسی
ناشناس
۲۰:۵۲ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
روباه برادر شغال است .همشون از یک کرباسند آیند .فقط به دنبال منافع شخصی خودشون آیند و بس
اصلا دلشون بحال کسی نمی‌سوزد . ما هم باید مقابل به مثل کنیم تا شاید بفهمند .و درک کنند .اعمال خبیث و شیطانی شون
خنده در لب و خنجر در دست آیند .هیچ فرقی با آمریکا ندارند .استعمارگریند
سعید
۲۰:۵۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
باشگاه خبرنگاران بی زحمت از عملی و اجرایی شدن گام پنجم هم گزارش های پیاپی و پیوسته تهیه کنید . بالاخره ببینیم این گام ها در عمل هم اجرایی شدند یا تنها روی کاغذ هستند .
ایرانی
۲۰:۱۹ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
باتوجه به اینکه تمام طرفای قرارداد برجامی با ایران زیر قولشون زدند وجیهه مخالف گرفتند فقط ما ماندیم که باید آن را اجرا کنیم وپا ی بند باشیم باید به این دولت تبریک گفت علی برکت الله
۱مین
۱۹:۲۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
تو را به خدا به اروپائیها اطلاعات و باج ندهیم. ایران کشور بزرگی هست و مستقل.
مونا
۱۹:۱۹ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
هویت آمریکا برای ایران اظهر من الشمس است، ترامپ دلقک سردار عزیزمان را ترور کرد، به ملت ایران میگوید تروریست، اونوقت یه عده، خودشونو میکشن که با او مذاکره کنند، ننگتان باد که اینقدر بی غیرت هستید،
ناشناس
۲۲:۰۹ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
مونا غیرت چیه
ناشناس
۱۹:۱۲ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
بالگد این نماینده اروپا رااز ایران بیرون بندازید
ناشناس
۱۸:۲۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
بعد از ترور حاج قاسم سلیمانی رضوان الله .علیه.بهترین پاسخ به اروپایی ها وآمریکای جنایتکار .ساخت سلاح هسته ای ....
ناشناس
۲۲:۱۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
رضوان الله .علیه
ناشناس
۱۸:۲۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
آقای اتحادیه یکی از ستاره هاتون که به دامان امریکا غلتید و تبدیل به پایگاهی برای رقیب و دشمن دوست نمایتان به نام ترامپ در بیخ گوشتان شد هنوز هم میخواهید منفعل باشید. و به مردم مظلوم ایران فشار وارد کنید.
ناشناس
۲۲:۱۱ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
به مردم مظلوم ایران فشار وارد کنید
ناشناس
۱۷:۵۲ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
اورپا بعد از جنگ جهاتی دوم در مستعمره امریکاست اینو همه میدونن
ناشناس
۱۷:۲۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
امریکا قاسم سلیمانی ترور کرده و نظام ایران را به تمسخر می گیرد. خروج از NPT کمترین واکنش دولت در این خصوص باید باشد.
ناشناس
۱۶:۵۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
از ماست که بر ماست. باید دیپلمات های باتجربه و کارآمد جایگزین شوند.
رضا معصومی
۲۰:۲۳ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
دپلماتهایی که دنبال گرین کارت نباشند به هیچ نحوی وابسته به بیگانه نباشند شجاع باشند محکم باشند لازم داریم البته بعدش اگه باتجربه و کارامد هم باشند خیلی بهتر.
ناشناس
۱۶:۴۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
با اینکه خود کرده را هیچ تدبیر نیست ولی
اگر بینی نابیناه و چاه است وخاموش بنشینی ،گناه است پس آقا این اروپا آمده یک فریب دیگر بدهد شماها را و برود پی کارش حالا ما هی بگیم، کو گوش شنوا!!!!!!
سعید
۱۶:۴۵ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
کمی منطقی باشیم . اروپا نمیتواند با امریکا مخالفت کند یا نمی خواهد ؟؟!!
پاسخ روشن است . نمی خواهد مخالفت کند .. واقعیت اینه که هم اکنون امریکا با چین جنگ تجاری داره ، از اونطرف هم با روسیه مشکل داره ، از طرف دیگه با چند کشور تولید کننده عمده نفت و گاز یعنی روسیه - ایران - ونزویلا و ... درگیری شدید سیاسی داره که بازار نفت را تحت شعاع قرار داده . خب با این شرایط به نظر شما امریکا می تواند خودش را با یکی از بزرگترین شرکای خودش درگیر کنه ، اونوقت به کی جنس بفروشه ، از کی جنس بخره ؟؟!! درسته اقتصاد امریکا بزرگه و به خاطر همین بزرگیش هم باید با کشورهای زیادی تجارت داشته باشه پس نمیتونه خودش را با اروپا هم درگیر کنه و اروپا هم کاملا به میل خودش با امریکا همکاری می کنه ، بازی پلیس خوب و بد یعنی همین .
ناشناس
۱۸:۴۱ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
واقعا گل گفتی دوست عزیز و هموطن گرامی.
هر دو دستشان در یک کاسه است .
ناشناس
۱۶:۳۵ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
اروپا هیچ چیز در پیمان شکنی از آمریکا کم ندارد
ناشناس
۱۶:۱۷ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند اما افسوس؟!
ناشناس
۱۶:۰۶ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
یه وزیر خارجه درست و حسابی لازمه. نه کسی که فقط میگه ایلات متحده
ناشناس
۲۲:۱۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
یه وزیر خارجه درست و حسابی لازمه?
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
این به دولت بگین
ناشناس
۲۲:۱۹ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
به کی بگین
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
همه سیاست دارن مگر دولت
ایرانی
۱۵:۴۲ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
با وجود اینهمه نیرنگ و فریب از سوی غرب چرا غربیترین جای آسیا بزرگترین خطر برای غرب نباشد؟؟؟!!!
اگر ما ایرانیان اراده کنیم غرب را در هزاران کیلومتر آنطرف‌تر مرزهایشان دست و پا بسته نگه میداریم.
پس غربیان عاقل باشند و مسولان ما هم باهوش و مدام در دام غربیان نیوفتند.
فرزند زاگرس
۱۵:۳۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
حالا این پیمان شکنان برای گرفتن جایزه پیمان شکنی و جایزه تحریم آمده اند؟؟!!!!!
یا جایزه همراهی با امریکا؟؟!!
بخود بیایید که از قدیم گفتن دور از شتر بخواب تا خواب آشفته نبینی!!!!!!!
حالا آقا مذاکره با غرب پیشکشش و ارزانیشان هر چه دورتر ضرر کمتر.
ناشناس
۱۵:۳۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
چرا فکر میکنید غرب دلسوز شماست.
شاید شما دلسوز غربید اما غرب اینگونه نبوده و نیست.
ناشناس
۲۲:۲۳ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
چرا فکر میکنید غرب دلسوز شماست?
ناشناس
۱۵:۳۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
به بد عهد و پیمان شکن جایزه ای نفیس بده آقای وزیر، یک قالی ابریشمی و یا زربافت که نامت را در تاریخ همچون گذشتگانی که افغانستان و ارمنستان و آذربایجان و نخجوان و سرزمینهای غرب و شرق از دست رفته ایران و شهرهای بین‌النهرین و بحرین و.....را از دست دادند ثبت شود.
آقایان محترم و بزرگوار اینکارها همان بازی کردن در زمین غرب و گل به خودی و وقت کشی و جلوگیری از رشد و توان داخلی است.
ناشناس
۱۵:۳۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
مجلس محترم با تصویب طرح منع آزمایش سلاح اتمی با وجود تحریم شدید ملت و کشورت از شیر مرغ تا جون آدمیزاد و هر روز تهدید و ترور سردار بزرگ مبارزه با تروریسم و مجهز شدن هر روز تروریستها و غربیان به انواع و اقسام سلاحهای رنگارنگ بنظرت این یک گل به خودی دیگر نیست.
ناشناس
۱۵:۰۹ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
چرا مجلس ساخت بمب اتم را ممنوع کرد چرا این وحشیهای خونریز مسلح که خون سردار ما را ریختند سردار مبارزه با تروریست و تروریست پرورها به همه نوع جنگ افزار تا انواع تحریمها و تهدیدها مجهز و ما محروم .
سریع این لکه های ننگ را از کشور بیرون بیندازید.
بختیاری
۱۵:۰۶ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
چرا شما منافع ملت ما را به غرب می‌فروشید غربی که با وجود پیمان بستن و متعهد شدن همه تعهدات خود را بخاطر منافعش با آمریکا لگد مال کرد و رفت و حالا از ایران میخواهند پایبند بماند عجب
ناشناس
۱۵:۰۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
جلو ضرر را از هر کجا بگیری منفعت است .
مذاکره با غرب و پیمان شکنان اشتباه و وقت کشی است.
ناشناس
۱۵:۰۳ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
آقا چرا نمی‌فهمید اینها هدفشان نابودی توان ایرانیان و پیشرفتشان است.
اصلا اگر بلد نیستید حق ملت را بگیرید مذاکره نکنید.
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
دولت اقتصادکشوررابه کجا داره می بره، خیلی وقته مردم منفجرشدند ازاین گرونی وبیکاری!!؟؟؟ اقتصاددانان ما چه کارمی کنند!!؟؟ چرامصلحت مردم نادیده گرفته شده، چرادولت به قدرت خودفقط می اندیشد!!!؟ ؟؟؟