سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

همه آنچه باید درباره راه اندازی شبکه ملی اطلاعات در دولت دوازدهم بدانید!

با بومی شدن شبکه ملی اطلاعات، می‌توان بسیاری از مشکلات فضای مجازی داخلی را برطرف کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، همین چند روز پیش بود که سایت خبری فارس با IP داخلی اما سرور خارجی، توسط دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک)  مسدود شد، اتفاقی که در ادامه اقدامات شنیع تروریستی آمریکایی انجام شد و پس از مدتی دوباره دامنه این سرور به همت مهندسان داخلی وصل شد.

بلافاصله پس از قطعی سرور خبرگزاری فارس، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی، مسدود شدن دامنه این خبرگزاری رسمی را محکوم کرد و گفت: «مسدود کردن دامنه خبرگزاری فارس را محکوم می‌کنیم و ان‌شاءالله خداوند انتقام همه ما را از آن‌ها بگیرد.»

فیروزآبادی در ادامه تاکید کرد: «این‌ها در سال ۲۰۰۳ به مجامع بین‌المللی قول دادند که اگر این سرور‌ها در دست این شرکت آمریکایی به نام ICANN باشد ما از اعمال نفوذ دولت‌ها جلوگیری می‌کنیم. حالا چطور است که دولت آمریکا می‌تواند اعمال نفوذ کند و این شرکت دامنه مورد نظر را برخلاف آزادی ارتباطات در دنیا قطع می‌کند.»

واکنش دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی اقدامی مثبت در جهت پاسخگویی به لحظه بود، اما سوال اینجاست که چرا وقتی در کشور خودمان بستر شبکه‌ای ملی فراهم است، از آن استفاده نمی‌کنیم؟! پاسخ این سوال از دو حالت خارج نیست؛ یا هنوز شبکه ملی اطلاعاتی وجود خارجی ندارد یا دستان پشت پرده‌ای وجود دارد تا آن‌چیزی که درباره شبکه ملی اطلاعات ایران شکل گرفته، راه‌اندازی نشود.

آنچه باید درباره شبکه ملی اطلاعات بدانیم!

شبکه ملی اطلاعات، عنوانی است که ایده اولیه آن در سال ۱۳۸۴ در وزارت ارتباطات دولت نهم ارائه شد و قرار شد تا در راستای توسعه زیر ساخت اطلاعاتی امن و پایداری ملی در ایران شکلی اساسی به خود بگیرد.

در همان ابتدا با انداختن عنوان شبکه ملی اطلاعات بر سر زبان‌ها، این طرح در برنامه پنجم توسعه گنجانده شد و بعد از گذشت هفت‌خوان رستم در دولت‌ دهم و چکش‌کاری‌هایش، سرانجام نسخه اولیه آن در دولت یازدهم افتتاح شد، تا هزینه‌های ترافیک کاهش یابد و سرعت آن در کشور افزایش پیدا کند. همچنین از دیگر قابلیت‌های این طرح در دسترس بودن اینترنت ملی در تمامی نقاط کشور با کیفیت یکسان و نگاه ویژه‌ای به خدمات دولت الکترونیکی دارد، دولتی که زمزمه‌های آن تا حدودی هر هفته نقل محفل هیئت دولت است.

براساس صحبت‌های حجت الاسلام روحانی، آغاز به کار دولت الکترونیک ضرب الاجلی۶ تا ۷ ماهه است که نگاه ویژه وزارتخانه خودش را طلب می‌کند، نگاهی که حالا آقایان مسئول باید برای ایجاد فضایی امن در خدمات الکترونیک دولتی کمر همت به افتتاح هرچه زودتر شبکه ملی اطلاعات ببندند.

افتتاح نسخه اولیه شبکه ملی اطلاعات

البته نسخه اولیه شبکه ملی اطلاعات در دولت یازدهم افتتاح شد، اما آنچنان برای کاربران قابل لمس نبود. چراکه همین چند وقت پیش در خِلال کِشاکِش اغتشاشات داخلی ایران، برای جلوگیری از نشر دروغین اخبار داخلی و همچنین نفوذ دشمنان، شبکه اینترنت خارجی توسط شورای امنیت ملی در تمامی استان‌ها قطع شد و نیاز شبکه‌ جایگزین ایرانی که بتواند پاسخگوی مردم باشد بیش از پیش احساس می‌شد. سروری که اگر دامنه اصلی آن ایرانی بود، با امنیت بیشتری در شبکه مواجه بودیم و فضای امن‌تری برای انتقال پیام در دسترس داشتیم.

تصور ما این است که امروزه شبکه ملی اطلاعات نه وجود خارجی دارد و نه کلاف سردرگم آن  پس از سال‌ها باز شده است، بلکه فقط تیری در تاریکی بود که ایده آن  سال ۱۳۸۴ بیان شد، شبکه‌ای که اگر زیر پوشش کشور خودمان و زیر نظر جوانان کارآمد ایرانی قرار بگیرد، می‌تواند سنگ‌های بزرگی را از پیش پای چرخه تولید ملی بردارد.

اکثر مردم شبکه ملی را اینترنت ملی می‌دانند و تصور می‌کنند نظارت‌هایی که بر شبکه ملی است به روی اینترنت ملی هم اعمال می‌شود، اما تا امروز نه خبری از اعمال بوده و نه از اجرای این طرح خاک خورده، فقط هر سال با تغییر دولت و کابینه‌اش ایده‌های جدیدی به شبکه ملی اطلاعات اضافه می‌شود و عناوینش تغییر می‌کند.

اما به دنبال حواشی پیش آمده در آذرماه و پس از قطع چند روزه اینترنت جهانی و اشاره رئیس‌جمهور به اهمیت راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات، علیرضا معزی معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهوری در توئیترش نوشت:

"صحبت از توسعه شبکه ملی اطلاعات و استقلال در فضای مجازی، هرگز و هرگز به معنای قطع اینترنت و زیستن در عصر حجر نیست؛ این دو مکمل یکدیگرند.
تعبیر قطع ارتباط با جهان، نشان از فقدان درک زیستن در جهان شبکه‌ای است. "

همچنین در ۲۸ دی ماه سال جاری بود که امیر ناظمی در نشست «شبکه ملی اطلاعات و محدودیت اینترنت؛ دو روی سکه» به بازسازی مفهوم شبکه ملی اطلاعات ایران پرداخت و بعد از آن به عدم موفقیت پیام‌رسان‌های داخلی اشاره کرد و به شکلی رسمی علت کم‌کاری یا عدم رضایت مردم را به گردن خود پیام‌رسان‌ها انداخت.


بیشتر بخوانید: علی‌رغم حمایت‌های میلیاردی، سرویس‌های موتور جست‌وجو و پیام‌رسان داخلی ناموفق بودند


اما اگر بخواهیم با عدالت به موضوع نگاه کنیم، عدم موفقیت برخی از پیام‌رسان‌های داخلی یا وب سایت‌های داخلی تاحدودی به شبکه داخلی اطلاعات بازمی‌گردد. شبکه‌ای که اگر کلید دولت دوازدهم در قفل آن بچرخد می‌تواند درب‌های زیادی را باز کند و بستر پیشرفت فناوری را  برای جوانان ایرانی فراهم کند.

گزارش از محدثه نعمتی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
امید
۰۶:۰۹ ۱۰ بهمن ۱۳۹۸
اینترنت ملی یا شبکه محلی و قطع ارتباط مردم با دنیای خارج و محدود کردن مردم از فضای گسترده ی اطلاعاتی در عصر تکنولوژی فقط برای اینکه حکومت نمی تواند ویا نمیخواهد صدای مردم مظلومش از فقر ومحدودیت شنیده شود تنها تعریف اینترنت ملی همین وفقط همین است
ناشناس
۲۳:۵۸ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
دولت نمی خواهد ایران حتی در همین مقوله (شبکه ملی اطلاعات)هم مستقل باشد ، چون اگر می خواست در طی ریاست جمهوری خودش می توانست با اختصاص بودجه کافی موجب اجرا و پیشرفت این برنامه شود ( نداشتن بودجه هم قابل قبول نیست چون با جلوگیری از این همه ریخت وپاش دولت در همایش ها و اختصاص آن به این برنامه مشکل مالی آن حل می شد)
علی
۱۹:۰۱ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
اقا جان ما بیخیال بشید مردم سر جلوی این داستان را خواهند گرفت.دولت باید راهی برای راحتی مردم پیدا کند نه سنگ بندازه همه اطلاعات رو بزنه پاک کنه
ناشناس
۱۶:۲۱ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
شبکه اطلاعات استانی شود.
ناشناس
۱۵:۵۲ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
خارج دارن میرن مریخ اینجا سایتای خارجی رو میبند چهارتا سایت داخلی باز میکنن میگن پیشرفت
ناشناس
۱۵:۰۵ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
اینا همه چی رو میخوان به نام خودشون ثبت کنند تا باز هم در دوره های بعد مردم گول بخورند و اینا رو انتخاب کنند . این طرحیه که قبل از این دولت کلید خورد یعنی زمان آقای احمدی نژاد . چرا اینقدر حرف میزنند خوب یک چیزی که مهم و کاربردیه رو باید انجام داد نه اینکه مدام نظرخواهی کرد و فقط حرفش رو پیش کشوند .
یک ایرانی
۱۴:۳۹ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
به نطرم به جای کار کردن سر مبحث اینترنت و ... ، وقتشون رو بذارن واسه اشتغال جوون ها و ازدواجشون . مردم از بیکاری میان شبکه های اجتماعی . من خودم اون مدت که نت قطع بود ، قادر به نسب ایتا هم نبودم !! گپ هم که قطع بود ! سروش هم دیر می رسید . آدم باید بپذیره که گاهی بعضی چیزها رو نمیتونه ، مثل بقبه چیزها که چینی هستن ، اینم بدن چین بسازه شاید بهتر باشه .
حقیقت اینه ... هر کسی را بهر کاری خواستند .