سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چرا قدرت تخریب سیل سیستان و بلوچستان افزایش یافت؟

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: بارندگی‌های دو هفته اخیر در هرجای دیگر کشور هم منجر به سیل می‌شد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، محسن حیدری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان امروز در برنامه ۳۶۰ درجه شبکه مستند که به ابعاد مختلف سیل سیستان و بلوچستان پرداخت اظهار داشت: در جریان سامانه بارشی که منجر به سیل در استان شد، در فنوج ظرف ۴۸ ساعت به اندازه مجموع بارش ۲ سال استان باران بارید که این میزان بارندگی در هر جای دیگر کشور هم می‌بارید، خسارت به بار می‌آورد.

او  افزود: به طور کلی میزان بارش‌های این سامانه بسیار زیاد بود به نحوی که رکورد بلندمدت بارندگی در ۱۰ نقطه استان شکسته شد و در ایستگاه بارانسنجی فنوج در جنوب غرب استان ۲۲۶ میلی متر باران بارید. مقداری که معادل ۲ سال بارندگی نرمال کل استان است.

حیدری با بیان اینکه در ۴۸ ساعت فعالیت این سامانه بارشی در ۲۸ نقطه استان بیش از ۱۰۰ میلی متر باران بارید، گفت: در ۷۸ ایستگاه نیز بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلی متر باران ثبت شد. در مجموع در زمان فعالیت این سامانه بارشی حدود ۶۰ درصد از بارش‌های یک سال زراعی استان ظرف حدود ۴۸ ساعت دریافت شد.

سیل خیزی سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط توپوگرافی است

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در بخش دیگری به شرایط توپوگرافی مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان اشاره کرد و افزود: به طور کلی ۱۵ میلی متر باران نیز در نواحی جنوبی استان سیلاب ایجاد می‌کند این به این معنی است که مردم مناطق جنوب استان با سیلاب بیگانه نیستند.

او اضافه کرد: همین موضوع هم سبب شد تا برخی ساکنین نواحی جنوب استان به تصور سیلاب‌های زودگذر قبلی در دام این سیل گرفتار شوند و برای نجات خود به پشت بام‌های خانه‌ها یا روی درختان بروند.

حیدری در پاسخ به سوالی در مورد زمان ارائه هشدار‌ها از سوی هواشناسی گفت: اداره کل هواشناسی استان نخستین هشدار را روز ۱۷ دی ماه صادر کرد و نسبت به وقوع بارش‌های سنگین در استان هشدار داد. روز بعد با تثبیت مدل‌های جوی اخطاریه جوی شماره ۲۰ صادر و پیشنهاد تشکیل ستاد مدیریت بحران استان ارائه شد.

این مسئول تصریح کرد: صبح روز ۲۰ دی ماه بعد از تقویت مجدد مدل ها، اخطاریه جوی دیگری صادر شد و میزان بارش‌ها به تفکیک شهرستان‌ها در چهار رنج «۳۰ تا ۵۰»، «۶۰ تا ۹۰»، «۷۰ تا ۱۲۰» و «۱۰۰ تا ۱۳۰ و بیش از ۱۵۰» میلی متر پیش بینی و به ستاد مدیریت بحران و مردم استان اطلاع رسانی شد.

تغییر اقلیم عامل افزایش شدت و فراوانی وقوع پدیده‌های مخرب جوی

 صادق ضیائیان رئیس مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی نیز در این برنامه با اشاره به دوره طولانی تداوم خشکسالی در ایران گفت: پس از دوره ۱۰ تا ۱۱ سال خشکسالی در کشور بارش‌های سیل آسا اتفاق افتاد که در هواشناسی به آن‌ها حالت حدی گفته می‌شود.

او با بیان اینکه به طور کلی حالت‌های حدی وضعیت‌هایی هستند که در حالت معمول اتفاق نمی‌افتند، افزود: یکی از مشکلاتی که تغییر اقلیم می‌تواند برای کشور‌ها ایجاد کند، افزایش وقوع و شدت فراوانی رخداد‌های حدی یا مخاطرات جوی است.

رئیس مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: این موضوع با اتفاق نظر اکثریت دانشمندان جهان در آخرین گزارش هیأت بین الدول تغییر اقلیم تأکید شده است.

ضیائیان در بخش دیگری در مورد دلایل افزایش خسارت‌های ناشی از سیل بیان کرد: این موضوع دلایل زیادی دارد. برای نمونه وقتی مدت طولانی در یک منطقه خشکسالی رخ می‌دهد، به صورت طبیعی ممکن است رودخانه‌های که در گذشته در آن آب جاری بوده توسط اهالی فراموش شود و این مکان‌ها رفته رفته از سوی گروه‌های مختلف تصاحب و تبدیل به شهر، روستا، مزرعه و پارک شود.

او  تصریح کرد: رودخانه‌هایی که روزگاری محل گذر آب بوده اند، و اکنون تغییر کاربری داده اند، آسیب پذیری وقوع سیل را افزایش می‌دهند.

انتهای پیام/ع

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.