سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حاشیه شهر مشهد همچنان درگیر مشکلات فراوان

تزریق قطره چکانی اعتبارات موجب شده تا حاشیه نشین های شهر مشهد با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کنند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، شهر مشهد بالغ بر یک میلیون و سیصد هزار نفر حاشیه‌نشین دارد که دومین شهر کشور در بحث حاشیه‌نشینی است. این حاشیه‌نشینی تبعات و مسائل و مشکلات خاص خود را به خصوص در بحث آسیب‌های فرهنگی اجتماعی در پی داشته است. در حال حاضر ۸ محله مشهد به عنوان پایلوت در موضوع کاهش آسیب‌های اجتماعی توسط استانداری خراسان رضوی انتخاب شدند و دفاتر تسهیل گری در این محله‌ها ایجاد شده است.

این در حالی است که دولت فعلی از ابتدای شروع به کار وعده‌های متعدی درباره رفع معضلات حاشیه شهر مشهد داده است. کمتر از دو سال تا پایان عمر دولت دوازدهم باقی است و به تازگی در هفته گذشته مصوبه‌ای نمادین در جلسه هیئت دولت به منظور رفع مشکلات حاشیه شهر مشهد گذرانده شد.

از مهم‌ترین مصوبات جلسه هیئت دولت در هفته گذشته برای حاشیه مشهد اختصاص ۳۳ میلیارد تومان اعتبار و صد میلیارد تومان تسهیلات به مقاوم‌سازی و نوسازی واحد‌های مسکونی حاشیه شهر مشهد بود. در این مصوبه بر نوسازی و مقاوم‌سازی دو هزار واحد مسکونی در حاشیه شهر مشهد تأکید شده و قرار است این دو هزار واحد مسکونی با کمک شهرداری مشهد طی یک سال سامان‌دهی شود.

 

همه سازمان‌ها در موضوع حاشیه شهر مشهد دخیل هستند

 
سیدرضا موسوی‌نیا، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی گفت: در موضوع حاشیه شهر مشهد همه سازمان‌ها دخیل هستند، بنیاد مسکن به تنهایی متولی سامان‌دهی حاشیه شهر مشهد نیست.

او با اشاره به سامان‌دهی ۲ هزار واحد مسکونی با کمک شهرداری مشهد افزود: قرار است ما فقط دو هزار واحد مسکونی در حاشیه شهر مشهد را سامان‌دهی کنیم.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی بیان کرد: یک سازمان به تنهایی نمی‌تواند سامان‌دهی حاشیه شهر را انجام دهد، بلکه برای سامان‌دهی این دو هزار واحد مسکونی از شهرداری کمک خواهیم گرفت.


دو هزار واحد مسکونی حاشیه شهر باید در مدت یک سال ساخته شود


او با بیان این که زمین، پروانه ساخت، نقشه و سایر موارد برای سامان‌دهی دو هزار واحد مسکونی در حاشیه مشهد باید تأمین شود و مقدمات این کار باید فراهم شود، افزود: برای اجرایی شدن آن هر چه سریع‌تر پیگیری می‌کنیم و قابل ذکر است این دو هزار واحد مسکونی باید در مدت یک سال ساخته شود.

موسوی‌نیاُ تصریح کرد: این تسهیلات یارانه‌ای بوده و نرخ سود آن و بازپرداخت مابه‌التفاوت نرخ سود در لوایح بودجه سال‌های بعد به مجلس درج می‌شود، اما بازپرداخت آن ۱۵ ساله شامل سه سال دوره مشارکت مدنی و ۱۲ سال فروش اقساطی خواهد بود.

او افزود: در این مصوبه این که بدهکار بودن مشمولان دریافت وام ۵۰ میلیون تومانی به بانک‌ها، مانع از دریافت آن نخواهد بود.


در حاشیه شهر مشهد حدود ۱۷۰ محله وجود دارد


در ادامه مهدی برامکی، معاون عمرانی فرماندار مشهد گفت: بودجه حاشیه شهر دارای اعتباراتی ملی است و در اختیار سازمان برنامه و بودجه است.


او با اشاره به اینکه امور زیرساختی حاشیه شهر مشهد مربوط به ستاد بازآفرینی شهری است افزود: در حاشیه شهر مشهد حدود ۱۷۰ محله وجود دارد که از این تعداد ۶۷ محله آن تأیید وزارت کشور برای اینکه این تعداد محله برای بازآفرینی شهری در اولویت اقدام باشند.

۸ محله برای اجرای طرح نجات مطرح است

 
معاون عمرانی فرماندار مشهد گفت: از این تعداد نیز ۸ محله برای اجرای طرح نجات مطرح است و از بین این محلات نیز در محله شهید مطهری بین توس ۸۱ تا توس ۹۳ قرار است فعالیت تکمیلی صورت گیرد.

او افزود: باید داشته و آورده‌های هر دستگاه در رفع مشکلات حاشیه شهر بررسی شود و اینکه چه چیزی دارند و چه خروجی را در طرح مذکور مدنظر دارند.

برامکی ضمن تأکید بر این مطلب که اطلاعات جامع دستگاه‌ها در این زمینه باید بروزرسانی شود تصریح کرد: با چنین توانی می‌توان محله‌ای را انتخاب کرد تا به صورت خدمات زیرساختی امکانات نظیر برق، آب و مخابرات تأمین و رفع مشکل شود.

او افزود: باتوجه به قانون ستاد بازآفرینی ۳۰ درصد از اعتبارات دستگاه‌های دولتی باید در حاشیه شهر‌ها هزینه شود؛ یعنی همه اقدامات در زمینه حاشیه شهر مربوط به منابع استانی و منابع ملی نیست بلکه به عنوان مثال اعتبارات شرکت خدماتی ۳۰ درصد آن اعتبار ابلاغ شده در شهرستان مشهد باید در حاشیه شهر هزینه شود.
 

رفع مشکلات حاشیه شهر صرفاً با اعتبارات دولتی امکان‌پذیر نیست

 
معاون عمرانی فرماندار مشهد ادامه داد: آورده‌های دستگاه‌ها در محلات حاشیه شهر مشهد باید اولویت‌بندی شود و امیدواریم با کمک خیرین و اعتبارات دولتی مشکلات این مناطق رفع شود.

او با بیان اینکه صرفاً با تکیه بر اعتبارات دولتی رفع تمام مشکلات حاشیه شهر و محرومیت‌ها امکان‌پذیر نیست افزود: شاخص برخورداری برخی از مناطق مشهد پایین‌تر از میانگین استانی است.

برامکی تصریح کرد: باتوجه به داشته‌های شهرستان و اعتبارات تحقق یافته طی یک سال آینده نیز شاهد خدمات‌رسانی در برخی نقاط با کمک همه‌جانبه دستگاه‌ها هستیم البته صرف اعتبارات دولتی نیست بلکه با اموری از جمله آموزش و پیشگیری می‌توان آسیب‌های اجتماعی این عرصه را نیز کنترل کرد.


شاخص پایین برخورداری در مناطق حاشیه شهر مشهد


او ضمن اشاره بر این مطلب که نیاز به بسته عملیاتی و اجرایی در حاشیه شهر داریم افزود: مسکن محرومین نیز در حال محقق شدن است و افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بتوانند ۴۵ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند ۲۵ بلاعوض و پروانه رایگان نزدیک به ۳ هزار واحد از جمله خدمات برای محرومان مناطق حاشیه شهر است.

معاون عمرانی فرماندار مشهد با اعلام اینکه تسهیلات نوسازی برای واحد‌های مسکونی حاشیه شهر آغاز شده گفت: متأسفانه غالب سازه‌های حاشیه شهر از استحکام کافی برخوردار نیست و همچنین سرانه فضای سبز و فضای ورزشی نیز ضعیف است.


دستگاه‌ها باید ۳۰ درصد از بودجه خود را به حاشیه شهر اختصاص دهند

حمید رضا باقری، معاون توسعه محلی و نوسازی مشارکتی سازمان بازآفرینی شهرداری مشهد نیز در بازدید خبرنگاران از دفاتر تسهیل‌گری بیان کرد: مقرر شده یک سال بعد از فعالیت، دفاتر تسهیل‌گری به سند توسعه محله برسند، این اسناد برای اجرا باید به تصویب ستاد بازآفرینی شهرستان مشهد برسد.

او افزود: ترکیب دفاتر از چهار متخصص شهرسازی، کارشناسان اجتماعی، اقتصادی و حقوقی تشکیل شده است تا در کنار مردم محله قرار بگیرند و مسائل را تحلیل کرده و در نهایت به سند توسعه محله برسند.

معاون توسعه محلی و نوسازی مشارکتی سازمان بازآفرینی شهرداری مشهد ادامه داد: دستگاه‌ها موظف هستند در چارچوب سندی که از سوی دفاتر تسهیل‌گری تدوین و به تصویب سازمان رسیده است فعالیت کنند و ۳۰ درصد از بودجه خود را به بازآفرینی شهری اختصاص دهند.

 مقرر شده دو هزار واحد مسکونی حاشیه شهر مشهد با هدف جلوگیری از وقوع اتفاقات ناگوار بر اثر حوادث غیر مترقبه، نوسازی و مقاوم‌سازی شود.

بخشی از این اعتبار به صورت تملک دارایی‌های سرمایه‌ای بابت آماده‌سازی، احداث تأسیسات زیربنایی و زیرساخت‌ها و بخشی دیگر نیز به صورت هزینه‌ای شامل هزینه‌های جاری، پشتیبانی، ارائه خدمات فنی و مدیریتی در این شهر به موضوع سامان‌دهی حاشیه‌نشینی مشهد اختصاص یافته است.

مدیران در موارد مختلف از اختصاص نیافتن بودجه برای سامان‌دهی حاشیه شهر و وجود سکونتگاه‌های فرسوده گلایه می‌کنند و این به عنوان معضلی مهم مطرح است.

موضوع حاشیه شهر مشهد با توجه به وسعت جغرافیایی و افزایش چالش‌های فرهنگی و اجتماعی خاص خودش در اطراف مشهد مقدس از اولویت‌هایی است که نباید در پیچ‌وخم بروکراسی اداری دستگاه‌های مختلف بماند و دستگاهی از خدمت در این موضوع شانه خالی کند لذا قطعاً با وجود مصوبه دولتی در زمینه تخصیص بودجه بایستی تا پایان عمر دولت فعلی به سرانجام مشخصی برسد.
 
 
 
انتهای پیام//ف.ح
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
مهدی
۱۲:۲۴ ۰۵ بهمن ۱۳۹۸
بابا یه مدیریت خوب جهادی می خواد همه مشکلات حل می شه !متاسفانه مدیران تجربه و دانش لازم را ندارند