سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عمارت آصف تلفیقی از هنرو معماری در استان کردستان + تصاویر

یکی از اماکن گردشگری کردستان که گنجینه ای از آثار فرهنگی و تاریخی این استان را در خود جای داده با نام عمارت آصف یا خانه کرد در سنندج معروف است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،اگردر میان مناطق مختلف ایران به دنبال یک منطقه پراز مکان های دیدنی ،تاریخی وطبیعی هستید اکثر گردشگران مناطق کوهستانی غرب ایران را به شما پیشنهاد می کنند استان کردستان و مرکز آن یعنی سنندج یکی از این مناطق است که از نظر تنوع جاذبه های گردشگری حرف اول را می زند وجاهای دیدنی این استان  برای هرسلیقه ای جذابیت دارد .

یکی از اماکن گردشگری این استان که نمادی از هویت فرهنگی اقوام کرد و گنجینه ارزشمند از آثار فرهنگی و تاریخی مردمان  کردستان را در خود جای داده با نام  عمارت آصف  یا  خانه کرد در سنندج معروف است.

هاشمی مسئول موزه مردم شناسی خانه کرد سنندج در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، گفت: این عمارت زیبا و دلنشین یکی از قدیمی‌ترین بنا‌های شهر سنندج محسوب می‌شود و در خیابان امام خمینی (ره)، نزدیک مسجد دارالاحسان قرار دارد؛ که در تاریخ ۱۳۷۵ به شماره ۱۸۲۲ به عنوان یکی از آثار ملی کشور به ثبت رسید.

او افزود:این بنای تاریخی به عنوان یکی از قدیمی‌ترین بنا‌های شهر سنندج به دستور «آصف اعظم» (میرزا علی نقی خان لشکر نویس) در دوره صفویه احداث شد وامروزه در برگیرنده بخشی از پروژه فرهنگی خانه کرد، شامل فضا‌ها و غرفه‌های نمایشی موزه است.

هاشمی بیان کرد:این مجموعه بسیار زیبا ودیدنی که در نوع خود بی نظیر است حدود چهار هزار متر مربع عرصه و اعیانی دارد و در زمره خانه‌های اعیانی مسکونی مورد توجه در معماری مسکن است.

او گفت: شکل‌گیری عمارت آصف به چهار دوره تقسیم می‌شود که دوره اول آن مربوط به بخش شمالی شامل تالار تشریفات، اتاق‌ها و راهرو‌های طرفین و قسمتی از فضا‌های بخش شرقی مربوط به دوره صفویه‌است.

او می گوید: دوره دوم شکل‌گیری عمارت آصف مربوط به نیمه نخست دوره قاجار است، در این دوره ضلع‌های شرقی و غربی حیاط بیرونی و حمام عمارت ساخته شده‌است. دوره سوم که شامل احداث فضا‌های اندرونی، سردر ورودی نیم هشتی و بازسازی بخش غربی تالار تشریفات می‌شود مربوط به سال‌های ۱۳۱۲ تا ۱۳۱۶ هجری شمسی است. دوره چهارم شکل‌گیری عمارت آصف مربوط به سال‌های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ است که شامل مرمت کلیه قسمت‌های عمارت، تعویض سنگفرش کف حیاط، ساخت دوباره حیاط مستخدمان به شکل امروزی است.

مسئول موزه مردم شناسی خانه کرد سنندج گفت: «موزه مردم‌شناسی مناطق کردنشین» یا «خانه کرد»، بزرگترین موزه مردم‌شناسی مربوط به  قوم کرد در ایران است.

او در ادامه افزود:مرحله نخست پروژه خانه کرد که عمارت آصف را به خود اختصاص داده شامل، نگارخانه و حیات ورودی، حمام، غرفه‌های زندگی شهری، مکتب خانه، قلاب بافی، زیورآلات، بخش کشاورزی، مشاغل و فنون، بخش اسناد و عکس‌های تاریخی، اتاق خان، بخش پوشاک، غرفه شکار، غرفه صنایع دستی، غرفه بخش مطبخ زندگی روستایی، کتابخانه و مرکز اسناد است.

هاشمی با اشاره به بافت معماری این بنا می‌گوید: علاوه بر سر در نیم هشتی، دالان ورودی و اتاق تقسیم آب دارای چهار حیاط بیرونی، اندرونی، مستخدمین و مطبخ است. حیاط بیرونی که حیاط اصلی هم هست دارای پلانی مستطیل شکل و دو ایوان و آب‌نما و باغچه با طرح چهار باغ است و در ضلع شمالی آن تالار اصلی با تزیینات منحصربه‌فرد شامل گچ بری‌ها، مقرنس کاری و اورسی زیبا و پرکاری با نقوش هندسی قرار دارد.

این کارشناس مردم شناس می‌گوید: در ضلع شرقی حیاط بیرونی فضا‌هایی شامل راهرو‌های ارتباطی و سه در و یک چهار دری و دو اتاق وجود دارد و در ضلع غربی آن ایوانی سراسری با ستون‌های آجری واقع شده و در پشت این ایوان یک تالار با اورسی بسیار زیبا که دارای طرح اسلیمی است و دو اتاق در طرفین آن قرار دارد.

از قسمت‌های مهم حیاط بیرونی حمام عمارت است که زیباترین حمام تاریخی سنندج است حیاط اندرونی در ضلع شمالی عمارت واقع شده و در اوایل دوره پهلوی و بر اساس معماری بومی ساخته شده‌است. حیاط مستخدمین در ضلع جنوبی مجموعه و در کنار دالان ورودی واقع شده‌است بازسازی حیاط مستخدمین بر اساس طرحی جدید منطبق با اصول معماری سنتی بوده است.

گوشه ضلع جنوبی عمارت، حیاط کوچکی قرار دارد که به حیاط مطبخ معروف است ویژگی‌های دیگر این بنا در قسمت به اصطلاح شاه نشین وجود یک ایوان دوستونه و دو ردیف پله در طرفین و استفاده از همین راه پله به عنوان ورودی مشترک بین شاه نشین و فضای مسکونی واقع در طرفین آن می‌باشد.

هاشمی در پایان با اشاره به اینکه سال ۹۵ این عمارت جزوه ۱۰ موزه برتر کشور بود، گفت: این عمارت زیبا که تلفیقی از هنر ومعماری است هر ساله در ایام تعطیلات و آغاز سفرهای تابستانی میزبان  تعدادبیشماری از مهمانان داخلی وخارجی  است.

انتهای پیام/م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.