اگر چه در شهرهای مختلف ایران آبگوشت را با دستور پختهای مختلف درست میکنند از آبگوشت بزباش گرفته تا آبگوشت متنجنه کرمانیها یا آبگوشت کشک و آبگوشت یخنی. طرز تهیه آبگوست ساده و سنتی مجلسی و نیز ترکیب دقیق گوشت و ادویه آبگوشت را بخوانید.
طرز تهیه آبگوشت خانگی ساده و مجلسی سنتی برای ۴ الی ۶ نفر
گوشت گوسفندی: ۳۰۰ گرم + قلم و استخوان گوسفندی به مقدار دلخواه
دنبه گوسفندی: ۵۰ الی ۱۰۰ گرم
لوبیا سفید: ۲/۳ لیوان فرانسوی دستهدار
نخود: کمی بیشتر از ۲/۳ لیوان فرانسوی دستهدار
پیاز: ۱ عدد بزرگ
گوجه فرنگی: ۴ عدد متوسط
سیب زمینی: ۳ عدد متوسط
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
لیموعمانی: ۳ عدد
ادویه آبگوشت شامل:
زیره سبزه: ۳ قاشق غذاخوری
تخم گشنیز: کوبیده شده ۵ قاشق غذاخوری
زیره سیاه: یک قاشق غذاخوری
زردچوبه: ۵ قاشق غذاخوری
فلفل سیاه: ۲ قاشق غذاخوری
شنبلیله خشک: ۳ قاشق غذاخوری
برگ پیازچه خشک شده: ۴ قاشق غذاخوری
پودر لیمو عمانی: ۳ قاشق غذاخوری
پودر دارچین: ½ قاشق غذاخوری
برای آماده کردن ادویه آبگوشت مثل ادویه سایر غذاها ابتدا باید کمی ادویهها را روی شعله خیلی ملایم گاز تفت دهید. برای این کار از زیره سبز و تخم شنبلیله شروع کنید. حدود یک دقیقه آنها را تفت دهید و سپس سایر ادویهها را اضافه کنید و کمی دیگر تفت دهید و مرتب هم بزنید.
ماهیتابه را از روی گاز بردارید تا سرد شوند. سپس تمام ادویهها را خوب بکوبید. ادویه آماده شده را بعد از سرد شدن در یک ظرف شیشهای دربدار و در جای خشک و خنک نگهداری کنید و در مواقع لزوم استفاده کنید. اگر هم طعم این ترکیب ادویه را نمیپسندید نمک، فلفل قرمز و سیاه و زردچوبه برای آبگوشت کافی است.
طرز تهیه
نخود و لوبیاها را از شب قبل بخیسانید و چند بار آب آنها را عوض کنید. سپس پیاز و گوجهفرنگیها را از وسط دو نیم کنیم و به همراه گوشت، دنبه و نخود و لوبیا در قابلمه میریزیم. روی مواد آب بریزید. قرار است آبگوشت روی شعله ملایم گاز بپزد و اصلا راز خوشمزگی آبگوشت همین پختن روی شعله بسیار ملایم گاز است. حالا آب را اضافه کنید.
مقدار آب باید دو یا سه برابر مواد باشد و حدود یک انگشت کامل روی مواد با بپوشاند. ابتدا شعله را زیاد میکنیم تا آب جوش بیاید و سپس شعله گاز را ملایم کنید. ادویه را به مقدار لازم اضافه کنید و اجازه دهید آبگوشت روی شعله ملایم گاز خوب بپزید. بعد از حدود ۲ الی سه ساعت و بعد از پخت حبوبات، سیب زمینیها را هم پوست بگیرید و از وسط دو نیم کنید و اضافه کنید.
لیموعمانیها را هم در این مرحله باید اضافه کنید (اگر طعم لیموعمانی را در آبگوشت دوست ندارید آن را حذف کنید). بعد از یک ساعت لیموعمانیها را از آبگوشت بیرون بیاورید تا طعم آبگوشت تلخ نشود. حالا رب را اضافه کنید و نمک آبگوشت را اندازه کنید و صبر کنید تا یک ساعت دیگر هم آبگوشت بپزد.
این طرز تهیه آبگوشت خوشمزه ساده سنتی و مجلسی خانگی است که حسابی چرب و نرم و لذیذ است و اصلا سرخ نمیشود به همین خاطر یک غذای آبپز و سالم محسوب میشود. اگر دوست دارید آبگوشت زودتر آماده شود طرز تهیه آبگوشت خوشمزه در زودپز را هم امتحان کنید. برای این طرز تهیه باید تمام مواد را از همان ابتدا در زودپز بریزید و بپزید. طرز تهیه دیزی سنگی هم به این ترتیب است با این تفاوت که از همان ابتدا باید تمام مواد را در دیزی سنگی بریزید و در فر یا تنور به مدت چند ساعت با حرارت ملایم بپزید. در پایان پخت آبگوشت میتوانید مخلفات را از آب جدا کنید، با گوشتکوب خوب بکوبید و در آب هم نان ترید کنید و با لذت میل کنید. یادتان باشد طرز تهیه آبگوشت نذری برای ۴۰ نفر یا کمتر و یا بیشتر هم به این ترتیب است و فقط باید مقدار مواد را کم و زیاد کنید.
منبع: مجله کوروش
انتهای پیام/