سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کاهش خسارت‌های جانی با هشدار‌های هواشناسی/با وجود پیش‌بینی‌ها نباید چهار سد سیستان و بلوچستان سریز می‌کرد

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: پیش بینی به موقع هواشناسی خسارت‌های انسانی سیل در استان را به شدت کاهش داد.

محسن حیدری  مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، با بیان اینکه پیش بینی به موقع هواشناسی خسارت‌های انسانی سیل در استان را به شدت کاهش داد، گفت: با وجود این پیش بینی‌ها باید مدیریت آب پشت سد‌های استان نیز بهتر انجام می‌شد تا سد‌ها سریز نکند.

محسن حیدری  اظهار داشت: ویژگی‌های توپوگرافی و ژئومورفیک استان به گونه است که حتی بارش ۱۰ تا ۲۰ میلی متر نیز منجر به سیلاب و آبگرفتگی می‌شود. این موضوع بار‌ها و بار‌ها در سال‌های اخیر تکرار شده است و از این به بعد نیز تکرار می‌شود.

او ادامه داد: بنابراین در سامانه‌های فوق سنگین باید توجه داشت که مدیریت ویژه‌ای بر روی ذخایر منابع آبی اتخاذ کرد تا خدایی نکرده با سرریز شدن سد‌ها بر حجم مشکلات افزوده نشود. البته این اتفاق تا حدودی افتاد و مدیریت آب بر روی یکی دو سد از سوی آب منطقه‌ای اجرا شد، اما کافی نبود.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: به نظر می‌رسد پیش بینی‌های هواشناسی در زمینه سد‌ها زیاد جدی گرفته نشد چراکه اگر جدی گرفته می‌شد پیش بینی بارش تجمعی بیش از ۱۰۰ میلی متر در حوضه آبریز سد‌های استان به معنی حجم روان آب بالا است و خطر طغیان رودخانه‌ها و بالا آمدن سد‌ها را حتمی می‌کند.

او  با بیان اینکه در جلسات مختلف مدیریت بحران و دیسکاشن‌های هواشناسی بار‌ها و بار‌ها نسبت به بالاآمدن آب سد‌ها و سریز شدن آن هشدار داده شد، افزود: متأسفانه آب منطقه‌ای استان این هشدار‌ها را جدی نگرفت و آنطور که باید سطح آب این سد‌ها را مدیریت نکرد. همین موضوع سبب شد تا در اثر بارش‌ها حداقل چهار سد سریز کند.

پیش بینی بارش حوضه آبریز سد‌های استان دقیق بود

حیدری در بخش دیگری با تأکید بر اینکه پیش بینی بارش‌های حوضه آبریز سد‌ها دقیق بود، گفت: برای مثال پیش بینی ما برای بارش‌های نیکشهر بین ۷۰ تا ۱۲۰ میلی متر بود که در دو ایستگاه بارانسنجی حوضه آبریز سد‌های «خیرآباد» و «زیردان» یعنی ایستگاه‌های «نیکشهر» و «ساربوک» که در نزدیک‌ترین نقطه به سد‌ها قرار داشتند، به ترتیب ۱۰۵ و ۱۰۹ میلی متر باران ثبت شد.

این مسئول ادامه داد: ایستگاه هواشناسی نیکشهر در فاصله حدود ۶ کیلومتری از سد خیرآباد و ایستگاه بارانسنجی ساربوک در فاصله حدود ۲۶ کیلومتری سد زیردان واقع است.

او  با بیان اینکه گفته می‌شود علاوه بر سر ریز شدن سد‌های زیردان و خیرآباد، سد‌های «پیش» و «شی کلک» نیز سریز شده است، افزود: از ایستگاه بارانسنجی «پیشین» در نزدیکی سد پیشین نیز ۸۱.۳ میلی متر باران گزارش شده که دقیقاً در رنج پیش بینی شده بوده است.

حیدری با بیان اینکه بارش‌های ثبت شده در حومه سد‌های استان دقیقاً همان مقادیری بوده که ما انتظار داشته و در اخطاریه هواشناسی نسبت به آن هشدار داده ایم، گفت: در آخرین اخطاریه هواشناسی میزان بارش‌ها در شهرستان نیکشهر، قصرقند و چابهار بین ۷۰ تا ۱۲۰ میلی متر پیش بینی شده بود. البته طی چند جلسه با مدیرکل مدیریت بحران بر بارش‌های بیش از ۱۵۰ میلی متر در نیکشهر تأکید شد، چون در مدل‌های پیش یابی برای بخش‌هایی از این شهرستان این بارش‌ها دیده می‌شد.

عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان ادامه داد: در حوضه سد ماشکید علیا در مهرستان نیز پیش بینی بارش دقیق بود. آنچه ما برای شهرستان مهرستان پیش بینی کرده بودیم بارش‌هایی بین ۶۰ تا ۹۰ میلی متر بود که به حمد الله میزان بارش در نزدیک‌ترین ایستگاه بارانسنجی سد ماشکید یعنی «مولتان» ۷۰ میلی متر ثبت شده است.

او با بیان اینکه مولتان در فاصله حدود هشت کیلومتری از سد قرار دارد، ادامه داد: از ایستگاه‌های «چاهوک» و «آشار» از توابع مهرستان نیز به ترتیب ۶۴ و ۸۷ میلی متر باران گزارش شد که دقیقاً مشخص می‌کند پیش بینی‌های ما هم به لحاظ مکانی و هم به لحاظ کمی دقیق بوده است.

این مسئول در بخش دیگری به میزان بارش‌ها در ایستگاه بارانسنجی فنوج اشاره کرد و گفت: به طور کلی از دو ایستگاه بارندگی بیش از ۲۰۰ میلی متر گزارش داشته ایم. یکی از این ایستگاه‌ها در شهرستان فنوج بود که ۲۲۵ میلی متر باران در آن ثبت شد و ما قبلاً در اخطاریه جوی به صراحت تأکید کرده بودیم که بارش‌های این منطقه بیش از ۱۵۰ میلی متر خواهد بود.

کمبود نیرو سبب شده تا فقط ۵ ایستگاه هواشناسی شبانه روزی باشد

حیدری در ادامه به کمبود شدید امکانات و نیروی انسانی در هواشناسی استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حدود ۶۰ درصد پست‌های سازمانی هواشناسی استان خالی و به لحاظ زیرساختی با کمبود‌های جدی مواجه است.

او ادامه داد: این استان با وجود اینکه پهناورترین استان کشور است، اما رادار هواشناسی ندارد و برای رسیدن به حداقل‌های زیرساختی نیازمند تأسیس حدود ۶۰ ایستگاه جدید است.

انتهای پیام/ع

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.