سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

چرا نرخ دلار به ۴۰ هزار تومان نرسید؟/ همتی: روش تجارت در دوران تحریم را میدانیم

کنترل روند معاملات بازار ارز در هفته های گذشته ابهام بزرگی است که ذهن عموم را درگیر کرده است.

به گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هفته‌های گذشته، بازار‌های جهانی به دنبال تغییر روند به دلیل تنش‌های سیاسی و جغرافیایی بوده و دائم با تغییر شاخص‌های مختلف اقتصادی، یک به یک چراغ قرمز سقوط ارزش را روشن می کردند. آژیرها به صدا درآمده و مشتریان هر صنف ابراز نگرانی می کردند.

از شاخص بورس جهانی، نیویورک، شانگهای و .. تا افزایش قیمت نفت، اونس جهانی طلا و در نهایت از بین رفتن قسمت اعظمی از ارزش دلار در بازار‌های جهانی از جمله مواردی بود که جنگ نظامی بر جنگ اقتصادی تاثیر گذاشت.

تهران نیز متعاقبا پس از افزایش قیمت نفت و اونس جهانی طلا، با افزایش قیمت در طلا و مشتقات نفتی مواجه شد. سکه در عرض یک هفته به قیمت ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده و نفت نیز از مرز ۷۰ دلار در هر بشکه عبور کرد. اما نکته قابل تامل اینجا بود که  دلار پله‌های افزایش نرخ را تجربه نکرده و تنها به نوسانات روزانه خود بسنده می‌کرد.
 


گمانه زنی‌های خوبی به گوش نمی‌رسید و مردم به این ثبات  در بازار ارز، خوشبین نبودند. عده‌ای این آرامش را آرامش قبل از طوفان نام می‌نهادند ودر طرفی دلالان برای افزایش قیمت و ایجاد هیجانات دست به کار شده بودند.

ترور حاج قاسم سلیمانی که تاثیر بسیار زیادی در ایجاد تنش از سوی آمریکا در جهان را به دنبال داشت، منجر شد تا مسئولان مهم نهاد‌های کشوری پس از شوک بزرگ شهادت این مرد مهم، دست به کار شوند و اجازه افزایش نفوذ دشمن به سایر جبهه‌ها از جمله اقتصاد کشور‌ نشوند.
            
اما نکته بسیار مهم سوالات عمومی بر این است که راز کنترل به موقع بازار ارز و در ادامه آن کاهش نرخ سکه در بازار‌های ایرانی چه بود که در سال‌های قبل عملیاتی نشد و نرخ دلار را تا مرز ۲۰ هزار تومان نیز کشاند! چه چیزی باعث شده بود که تحلیلگران روز‌های تنش در منطقه را بدترین نرخ گذاری تاریخ پیش بینی می‌کردند، اما این امر محقق شد؟!

 

چرا نرخ ارز ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان نشد؟

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه نشست با روسای اتاق های مشترک ایران با کشورهای جهان  در پاسخ به این سوال  خبرنگار  اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مبنی بر اینکه چرا در تنش های سیاسی هفته گذشته، نرخ دلار به ۲۰ هزار تومان نرسید؟ اظهار کرد: همانطور که می دانید بانک مرکزی بارها تاکید کرده بود که کنترل بازار ارز را در دست دارد و با ایجاد شبکه یکپارچه مبادلات در صرافی ها این اجازه را به سفته بازها برای بهره برداری شخصی نمی دهد.

وی افزود: همچنین برای بهبود روند مبادلات ارز، سامانه نیما کارکرد خوبی را به نمایش گذاشته است.
 

بیشتر بخوانید: عبور سربلند بازارهای مالی ایران از پرتنش ترین هفته / نرخ ها در بورس اصلاح شدند

همتی تاکید کرد: دور از انتظار نیست که ما با مدیریت ریال و محدودیت های ایجاد شده در گردش ریال هم ارزش ارز را ثابت نگه داشتیم به گونه ای که نرخ ارز هم اکنون با مدت مشابه سال گذشته برابر است و افرادی که قصد سرمایه دار شدن با ارز را داشته اند، ضرر کرده اند.
 

رئیس کل بانک مرکزی در خصوص این جلسه گفت: بخش مهمی از تجارت خارجی ما بر مبنای صادرات صادرکنندگان بخش خصوصی است.  حدود ۴۰ میلیارد دلار میزان صادرات ماست که به همین میزان نیز واردات داریم و آمار ۹ ماه گذشته نیز همین را نشان می‌دهد.
 
همتی تصریح کرد: در این جلسه مشکلات و فرصت‌ها مطرح و قرار شد کشور‌هایی که تجارت بیشتری با آن‌ها داریم در اولویت رفع مشکلات قرار گیرد و در بخش ارزی‏ بانک مرکزی نیز مسائل را پیگیری کنند. هر قدر آمریکا بخواهد تحریم ظالمانه را ادامه دهد ما روش‌های دیگری را برای تجارت پیگیری می‌کنیم.
 
وی افزود: بخش خصوصی آمادگی دارد این نقش مهم تاریخی را در خنثی کردن تحریم و تامین نیاز‌های وارداتی و ارزی کشور ایفا کند و بانک مرکزی از آن‌ها تشکر می‌کند. یکی از موضوعاتی که در جلسه مطرح شد تهاتر با کشور‌های هدف بود که این کار آغاز شده و بهترین راه است.
 
 همتی گفت: ما تحریم‌ها را دور نمی‌زنیم بلکه روش‌های تجارت در شرایط تحریم را انجام می‌دهیم که بیشتر به صورت تهاتر انجام می‌شود و هنوز ظرفیت‌های زیادی در این زمینه وجود دارد

نسخه دائمی برای کنترل نرخ ارز در کشور، حذف دلار و یورو از مبادلات است

عبدالمجید شیخی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با  خبرنگار  اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: راه حل کنترل نرخ ارز، تزریق آن در بازار نیست. چرا که  در این شرایط تا زمانی که سوداگران اقتصادی و رانت خواران در گلوگاه اقتصاد کشور قرار دارند، ارائه هرگونه ارز اضافی در بازار، به واسطه آن‌ها جمع‌آوری می‌شود.
 
او گفت: به علت عدم ثبات اقتصادی در کشور و نیازمندی به واردات، حاشیه سود قابل ملاحظه‌ای برای مبادله ارز وجود دارد؛ بنابراین فرصت طلبان هیچ زمان دست بردار نیستند. 
 
این کارشناس اقتصادی در رابطه با راهکار کنترل نرخ ارز افزود: راه حل ما تزریق ارز در بازار نیست. راه کار عملیاتی، شامل رونق تولید داخل، قطع واردات و به صفر رساندن تقاضای ارز است.
 
شیخی گفت: نسخه دائمی برای کنترل ارز، حذف دلار و یورو از نرخ مبادلات است. باید به جایگاهی برسیم که ارزش دلار و یورو مانند کشور‌های گمنام آسیایی و آفریقایی باشد. در این صورت نوسانات ارزی نمی‌تواند اثری در اقتصاد ما داشته باشد.
 
شیخی آمار داده شده مبنی بر افزایش ۴۰ درصدی پول ارزش ملی را بی اساس برشمرد و افزود: افزایش قیمت در بازار، از بالارفتن نرخ ارز تبعیت می‌کند، اما پایین آمدن نرخ ارز منجر به نزول قیمت‌ها نمی‌شود. در حال حاضر قدرت خرید مردم یک چهارم فروردین سال ۹۷ است و کاهش نرخ ارزی حتی تا قیمت ۵ هزار تومان هم، تاثیری در کاهش قیمت‌ها در بازار نخواهد داشت. 
 
او با اشاره به اینکه هرچه نیاز کشور به ارز کمتر باشد قیمت ارز هم کاهش پیدا می‌کند گفت: دو راه‌حل برای حذف ارز از معادلات اقتصادی در کشور وجود دارد. راه اول قطع نیاز کشور از واردات کالا‌های اساسی از طریق دلار و یورو است. 
 
این کارشناس اقتصادی در توضیح راه حل دوم برای حذف ارز از مبادلات اقتصادی تصریح کرد: راه دوم، ایجاد مبادلات پولی دو جانبه و چند جانبه به واسطه پول ملی برای تأمین نیاز‌های وارداتی کشور است. کشور‌هایی مانند ترکیه و روسیه از جمله نمونه‌هایی هستند که برنامه ریزی برای انجام روابط اقتصادی با این کشور‌ها به واسطه روش ذکر شده در حال انجام است. 
 
شیخی در پایان گفت: دلار به تدریج در حال حذف شدن از مبادلات بین المللی است. یکی از دلایل افول آمریکا به حاشیه رفتن دلار از بزرگراه مبادلات اقتصادی دنیا ست. 

بازار متشکل  ارز کمک حال نرخ های بازار آزاد

رئیس کل بانک مرکزی راه حل کنترل نرخ ارز را مدیریت بازار اسکناس, صیانت از ارزش ریال می داند و معتقد است همین امر ترمز نرخ جهشی قیمت هاست. در روزهایی که تمام بازارها با رکود ورشگستی دست و پنجه نرم می کنند فعالان واقعی بازار ارز که همان صرافی ها هستند با اعلام برخی نرخ های کنترل شده بازار را مدیریت کردند.این امر نشان دهنده بینش دقیق و برنامه ریزی درست در این مسیر است. امید بر آن است با استفاده از بازار متشکل ارزی به صورت غیر رسمی و رسمی بازار ارز کشور به نوعی بیمه شود.
 
انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Mohsen
۰۸:۱۵ ۲۸ دی ۱۳۹۸
ریشه کاهش قدرت خریددرهردولت ودرهرکشوری قیمت نفت اوپک وقیمت طلاوتجمل گرایی وقیمت فلزات اساسی درلندن هست.همین که قیمت مس درسطح جهانی برودبالادرکنارش ثبات قیمت بنزین یاافزایش قیمت بنزین یاکاهش قیمت بنزین باشدهیج تاثیری برکاهش قدرت خریدآدمیزادندارد.توهمه چیزخصوصاموبایل وخودروورادیو ولوازم خانگی مس هست.گرونی مس دربخش توانیرموجب دزدیدن کابل برق شده.هزارعلت دیگرهم هست که همه میدانند.سودسپرده ونرخ ارزکه دربخش درمان اهمیت فراوانی داردهمچنین دربخش دامپروری هم نرخ ارزوکنجاله مهم هست.توموادغذایی ودارویی دلاراثرداره.
دکترای حرفه ای
۰۲:۳۶ ۲۸ دی ۱۳۹۸
مافیای واردات را مهار کنید تا قیمت ارز هر روز کمتر بشه
یک معلم
۲۳:۲۰ ۲۶ دی ۱۳۹۸
پس معلومه کم کاری کردید آقایون. یکم همت کنید به 50هزار تومن هم میرسه. شما میتونید.
راستی چرا پراید رو کانال 50 میلیون مونده؟ برسونید به 100 تومن. یوقت بچه هاتون اونور آب گرسنه نمونن. من که شبها از فکر اون طفلی ها خوابم نمیبره.
ناشناس
۲۲:۱۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
هر موقع دلار به 4هزارتومان رسید بیایید دلیل بیاورید .
منت نزارید سر مردم
ناشناس
۲۱:۰۱ ۲۶ دی ۱۳۹۸
با ادامه بی کفایتی مسولین کشور وبی سوادی آنها وچاپ پول بی پشتوانه قطعا به بالاتر از اینها هم خواهد رسید
ناشناس
۲۰:۳۷ ۲۶ دی ۱۳۹۸
الان خوش حال باشیم ، وقاحت مسئولین مثل چاه ویل هست که هیچ انتهایی نداره.
ناشناس
۲۰:۱۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
احتمالا قصد داشتند قیمت دلار و برسونن چهل هزار تومن نتونستن
وگرنه اگه بازار چنین پتانسیلی داشت این مدبر ها طعم دلار ۸۰ هزار تومنی رو هم به ملت می چشوندن
ناشناس
۱۹:۴۱ ۲۶ دی ۱۳۹۸
همین الانم خیلی قیمتش بالاست
ناشناس
۱۹:۲۹ ۲۶ دی ۱۳۹۸
این روئیکه شماها دارید اگه دلار 50 هزارتومن میشد میگفتید اززحمات وتدبیرماست که دلار به 100 هزارتومن نرسیده. دلار 2هزار تومنیو سه هزارتومنیرو به 19 تومن رسوندید تازه طلبکارید.واقعا که
ناشناس
۱۹:۱۵ ۲۶ دی ۱۳۹۸
سرچ کنید پولطلا میفهمید
دانیال داودی
۱۸:۵۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
الان یعنی باید شکر گذار بود حاجی؟
ناشناس
۱۸:۱۵ ۲۶ دی ۱۳۹۸
یا ۹۹ تن
وقتی میگن ۴۰ نشده امروز فردا منتظر دلار ۳۹۹۹۰ تومانی باشید!!!
ناشناس
۱۸:۰۷ ۲۶ دی ۱۳۹۸
مرگ بر استکبار جهانی
ناشناس
۱۷:۲۶ ۲۶ دی ۱۳۹۸
ی گوشی میانرده که 2 سال پیش می‌گرفتیم 800 الان شده 5 الی 6 میلیون / احسنت به این مدیریت
ناشناس
۱۶:۵۳ ۲۶ دی ۱۳۹۸
می رسه؟؟؟ عجله دارین؟
حسین
۱۶:۳۳ ۲۶ دی ۱۳۹۸
خب بسلامتی دارن مسئولین محترم ذهن ها را آماده میکنن تا دلارو 40 تومن کنند.
ما که شب خوابیدم صبح بنزین 3000 تومنی دیدم انگار اصحاب کهف سیصد سال بعد اینم روش
ehsan
۱۶:۰۰ ۲۶ دی ۱۳۹۸
همین الانش هم عدم مدیریتشون مشهود هست.بهتره بپرسید چرا دلار 13000 تومن شده!!!!
مگه نمیگفتن تحریم ها هیچ تاثیری ندارد؟
مگه نمیگفتن تحریم ها کاغذ پارست؟
مگه نمیگفتن آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند؟
ناشناس
۱۵:۵۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
یعنی داری القاء میکنید که بله تا سی وچهل هزارتومنم جادارد
ناشناس
۱۵:۵۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
همین ثابت موندنش خوبه و شاهکاره
البته راهش کنترل انتقال پول ریالی هست که همتی داره انجام میده
ناشناس
۱۵:۵۱ ۲۶ دی ۱۳۹۸
این دولت کمر به کار ببنده مرز 40 تومن رو هم فتح میکنیم به امید خدا
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۶ دی ۱۳۹۸
چرا نرخ دلار به چهل هزار تومان نرسید ؟ چون صادرات نفت ما یک دهم نشد . بلکه یک سوم شد . یعنی ۳ میلیون بشکه به ۱ میلیون بشکه رسید . اگر ۳میلیون بشکه به ۳۰۰ هزار بشکه میرسید ، الان نرخ دلار آزاد بالای چهل هزار تومان بود . نکته بعدی اینه که : درسته که دلار به چهل هزار تومان نرسید اما به بیست هزار تومان که رسید !
نکته سوم اینکه با سه برابر شدن نرخ دلار ، اغلب اجناس بازار هم سه برابر گرانتر شدند . در ضمن ارزش پول ملی در مقایسه با سایر ارزهای جهانی و حتی در مقایسه با سال ۹۷ به شدت افت کرده . کارگر و کارمند بیچاره باید به ریال درآمد کسب کنند ولی به دلار خرج کنند ...
جواد
۱۵:۲۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
دستخوش موافقم.
ناشناس
۱۹:۳۰ ۲۶ دی ۱۳۹۸
لایک لایک۰عالی بود
ناشناس
۱۴:۴۶ ۲۶ دی ۱۳۹۸
بله دستشون درد نکنه که دلار 40000 تومان نشده
ناشناس
۱۶:۲۵ ۲۶ دی ۱۳۹۸
الان اگه شده بود 50000 تومن تیتر میزدن :چرا نرخ دلار به 60000 هزار تومان نرسید؟
یا خدارو شکر کنید 60 تومن نشد
ناشناس
۱۴:۴۱ ۲۶ دی ۱۳۹۸
لابد آقای همتی کنترل کرده ؟!
محمد
۱۰:۳۹ ۲۶ دی ۱۳۹۸
اقای همتی دست شما درد نکنه. فقط امیدوارم اگر بالا رفت نگویند باید ممنون باشید که دلار 30000 تومان نشد و قص علی هذا
ناشناس
۰۸:۰۶ ۲۶ دی ۱۳۹۸
همه اين عدم جهش شديد بازار بخاطر اين است كه هيچ وارداتي از طرف بخش خصوصي صورت نمي گيرد و دولت هم قطره چكاني با ارزهاي صندوق توسعه ملي بعضي اقلام را وارد مي كنه. اگر ارز نوسان نداره پس چرا قيمت كالاها متناسب با اين عدم نوسان نه تنها كاهش نشان نمي ده بلكه افزايش قيمت هاي شديد هم تجربه مي كنند. در صورتي گفته بانك مركزي درست است كه بتوان اين فشار اقتصادي را در سال هاي بعد هم بتوان تحمل كرد ولي شواهد نشان از اين مساله نمي ده.