سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نزدیکی مقتدی صدر به مقاومت؛ چرخشی تاکتیکی یا اتحادی استراتژیک؟

چرخش صدر را بیشتر باید اقدامی تاکتیکی در نظر گرفت تا اتحادی استراتژیک زیرا با توجه به چرخش‌های سیاسی مداوم او، پذیرش پایبندی وی به یک اتحاد، دشوار به نظر می‌رسد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، دوست و دشمن دائمی در عرصه سیاست، معنا ندارد؛ دشمن یا رقیب دیروز می‌تواند دوست امروز باشد و این همان چیزی است که مقتدی صدر، روحانی جنجالی شیعی را به نیرو‌های بسیج مردمی یا الحشد الشعبی نزدیک کرده است. دیروز نشست مشترک رهبران مقاومت عراق به میزبانی «شیخ اکرم الکعبی» دبیرکل مقاومت اسلامی نُجَباء برگزار شد و طی آن علاوه بر رهبر جریان صدر، فرمانده «کتائب سیدالشهداء» و نماینده دبیرکل «عصائب اهل‌الحق» حضور داشتند. این همان صدری است که در فوریه سال ۲۰۱۷، پیشنهاد انحلال نیرو‌های الحشد الشعبی و تبدیل آن‌ها به مراکز اجتماعی و فرهنگی را داده بود. چرخش‌های سیاسی این روحانی شیعی مسئله‌ای جدید نیست و وی از زمان سقوط رژیم بعث تا به امروز، طیف گسترده‌ای از بازیگران داخلی و خارجی عراق را در صف دشمنان خود قرار داده و موضع‌گیری‌های کوتاه مدت متناقضی اتخاذ کرده است.

مقتدی صدر به دنبال چیست؟

جریان نوصدری را می‌توان آمیزه‌ای از عرب‌گرایی، ملی‌گرایی و در گام آخر مذهب‌گرایی رقیق معرفی کرد. اعتقاد به عرب‌گرایی غلیظ و تقدم آن بر مذهب به حدی که مقتدی صدر تز مرجعیت عربی را در مخالفت با آیت‌الله سیستانی مطرح و حتی خود را مقلد آیت‌الله حائری عراقی مقیم قم معرفی کرده است، منحرف دانستن غالب جریانات شیعه از آرمان‌های اصلی و متهم کردن آن‌ها به سکولاریسم مخفی و برتر دانستن رهبری مقتدی صدر بر جریان سیاسی شیعه را که دلیل مخالفت وی با نیرو‌های نظامی عصائب، فضیلت و النجبا شده است، می‌توان از جمله بنیان‌های جریان نوصدری دانست.

مواضع متناقض صدر و اختلافات وی با گروه‌های شیعی

حمایت از نخست وزیری نوری مالکی در سال ۲۰۰۶ و درگیری با او پس از دو سال، اعلام کناره‌گیری از دنیای سیاست در سال ۲۰۱۴ و بازگشت به آن تنها چند هفته بعد، مخالفت با دولت حیدر العبادی، نخست وزیر سابق عراق و حضور در اعتراضات علیه عادل عبدالمهدی به دنبال تداوم اعتراضات مردمی در عراق، چکیده‌ای از موضع گیری‌های متناقض صدر و نیز اختلافات او با گروه‌های شیعی است. با این حال، اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد قاسم سلیمانی و متعاقب آن، مصوبه پارلمان عراق برای اخراج نیرو‌های نظامی آمریکایی از عراق، بستری برای نزدیکی وی به سایر گروه‌های شیعی از جمله الحشد الشعبی فراهم کرد.

اخراج نظامیان آمریکا از عراق؛ موضع ثابت صدر

روز یکشنبه (۱۵ دی) پارلمان عراق با حضور بیش از ۱۷۰ نماینده، جلسه‌ای فوق‌العاده برگزار کرد که طی آن لایحه اخراج نیرو‌های نظامی خارجی از این کشور، به تصویب رسید. نمایندگان پارلمان عراق در این جلسه که با حضور «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان و عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیرِ پیشبرد امور برگزار شد، از دولت عراق خواستند از هرگونه بهره‌برداری نیرو‌های خارجی از محدوده آبی، سرزمینی، هوایی عراق ممانعت به عمل آورد. به دنبال این تصویب، مقتدی صدر که همواره مخالف حضور نظامیان آمریکایی در عراق بود، در توئیتی نوشت که این مصوبه، پاسخی در حد و اندازه تجاوز‌های آمریکا علیه حاکمیت عراق و تشدید اقدامات خصمانه منطقه‌ای آن و دشمنی آن با دین و مذهب نیست و پیشنهاد داد که همه گروه‌های مقاومت در داخل عراق و سایر گروه‌های خارج از این کشور، اقدام به تشکیل محور مقاومت جهانی یا همان «گروه‌های مقاومت بین‌المللی» کنند.

فراخوان  برای تظاهرات میلیونی مردم عراق علیه آمریکا

مقتدی صدر که هم‌اکنون رهبری ائتلاف پارلمانی سائرون را نیز به عهده دارد، روز سه‌شنبه و پس از دیدار با رهبران و فرماندهان مقاومت با انتشار بیانیه‌ای خواهان برگزاری تظاهرات میلیونی در محکومیت حضور نیرو‌های آمریکایی در این کشور و نقض حاکمیت کشورش شد.

به بیان صدر «آسمان، زمین و حاکمیت عراق از سوی نیرو‌های مهاجم نقض شده است. همگی جمع شوید (متحد شوید) و سستی نورزید؛ چرا که عراقتان شما را فریاد می‌زند. کوتاهی نورزید.». این فراخوانِ به‌جا و به‌هتگام با استقبال فوری گروه‌های مختلف مقاومت روبرو شد.

چرخش صدر برای دستیابی به هدف دیرینه

مهم‌ترین شهرت مقتدی صدر، مخالفت با حضور کشور‌های خارجی به ویژه آمریکا در عراق است. وی پس از سقوط صدام در سال ۲۰۰۳ با تشکیل گروه شبه‌نظامی «جیش المهدی» که شمار آن‌ها در زمان اوج فعالیت به ۶۰ هزار نفر می‌رسید در زمانی که دولت مرکزی قوی در عراق تشکیل نشده بود از امنیت عمومی، بیمارستان‌ها، مدارس و خیابان‌ها محافظت می‌کرد. صدر در این دوران به عنوان یک شخصیت قدرتمند، سال‌ها در برابر نیرو‌های خارجی ائتلاف آمریکایی در شهرک صدر بغداد، کوت، اماره، کربلا و کوفه جنگید.

وی در روز ۲۰ فوریه سال ۲۰۱۷، راه حل خود را برای صلح در عراق ارائه داد که یکی از نکات برجسته آن که خشم گروه‌های شیعی مقاومت را برانگیخت، پیشنهاد انحلال نیرو‌های الحشد الشعبی بود. صدر همچنین خواستار بیرون‌راندن تمامی نیرو‌های خارجی (حتی دوست) از خاک عراق شده بود. همین مقتدی صدر، دیروز با گروه‌هایی که تنها سه سال پیش خواستار انحلالشان شده بود، تشکیل جلسه داد. «نصر الشمرى» سخنگوی جنبش نجباء در رابطه با این نشست گفت:» این نشست به منظور ایجاد یک جبهه مقاومت واحد برای اخراج نیرو‌های امریکایی تشکیل شد و توافق شد که در این زمینه با هماهنگی کامل تلاش شود.» در نهایت، به نظر می‌رسد نزدیکی صدر به این گروه‌ها را بیشتر باید اقدامی تاکتیکی در نظر گرفت تا اتحادی استراتژیک، زیرا با توجه به چرخش‌های سیاسی مداوم و موضع گیری‌های متناقض او، پذیرش پایبندی وی به یک اتحاد، دشوار به نظر می‌رسد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۱۴ ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
امان از تفرقه
ناشناس
۱۶:۱۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
این صدر اصلا مواضع مشخصی داره
هر طرف باد وزید اونم همون طرف میره
ناشناس
۱۶:۱۶ ۲۵ دی ۱۳۹۸
باشگاه خبرنگاران تنها جاییه که پارسی رو پاس میداره!
تاکتیک استراتژیک....
علیرضا
۱۷:۴۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
باشگاه خبرنگاران جوان خودش یکی از « به اضمحلال» برندگان زبان پارسیست متاسفانه.
ناشناس
۱۲:۲۲ ۲۶ دی ۱۳۹۸
تو کشوری که 45 میلیون نفر ش تورک است صحبت کردن از لهجه فارسی گزافه گویی است ترکیه با اقدامات سنجیده سیاسی و اقتصادی داره خودشو در دل ملتهای منطقه از افغانستان گرفته تا عرب ها و ایرانی ها جا می ده ولی ما فارس زبان ها به فکر این هستیم که زبانمان این شد یا آن شد لطفا یه کمی به فکر شکم ملت باشین
منصور
۱۵:۰۹ ۲۵ دی ۱۳۹۸
نه رو دوستی این بابا میشه حساب کنی نه رو دشمنی اش // انگار عقل درس حسابی نداره // قبول دارید ؟؟
ناشناس
۱۴:۴۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
متأسفانه مقتدی صدر در ائتلاف با بعثیها عراق رو به فشل کشاند.
ناشناس
۱۴:۱۴ ۲۵ دی ۱۳۹۸
این مثل عبیدالله ابن حر جحفی در قیام مختار است!
ناشناس
۱۴:۱۴ ۲۵ دی ۱۳۹۸
این مثل عبیدالله ابن حر جحفی در قیام مختار است!
ناشناس
۱۴:۰۴ ۲۵ دی ۱۳۹۸
این گزارش خوبیه اما در وقت دیگه ای باید میزدین . الان باید از موضع ضد آمریکایی تمام گروه های عراقی حمایت کرد .
Sarbaz,e Iran
۱۴:۰۱ ۲۵ دی ۱۳۹۸
سلام ، در زمان حکومت یزید ملعون ، قبل از ورود آقا امام حسین ( علیه السلام ) خیلی از سران قبایل و طوایف و عده‌ی زیادی از تجار و بازرگانان و مردم عادی به آقا امام حسین ( علیه السلام ) نامه نوشتند و حضرت رو به عراق دعوت کردند . اما هنگام ورود آقا امام حسين ( علیه السلام ) ، سیاست پول و ثروت و حتی ترس از مرگ و اختلافات نژادی و قومیتی که توسط ابن زیاد ملعون پیاده سازی شد ، موجب گردید تا همه‌ی آن کسانیکه نامه به حضرت نوشته بودند رو ، مجبور به عقب نشینی از مواضع خود کند و آخر سرهم آقا امام حسین ( علیه السلام ) و خانواده بزرگوار و یاران باوفایشان را در صحرای کربلا تنها گذاشتند . الآن هم در کشور عراق چنین شرایطی حکم‌فرماست . آقای مقتدی صدر و جریان مقتدی صدر همیشه برحسب شرایط موجود در عراق موضع گیری میکنند .
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
مقدم دانستن تعصب بیجای عربی بر آرمانهای بلند اسلام و شیعه ، اشتباه بزرگ بعضی از عراقی هاست و البته این دیدگاه از آخوند شیعه اصلا پذیرفته نیست و جامعه عراق و خصوصا شیعیان عراقی رو از موفقیت دور میکنه .
ناشناس
۱۳:۵۵ ۲۵ دی ۱۳۹۸
مقتدی صدر به دنبال چیست؟
دنبال دلاره فقط
ناشناس
۱۳:۵۰ ۲۵ دی ۱۳۹۸
با وحدت و از خودگذشتگی، محور مقاومت را تقویت کنید. تفرقه در این زمان شاید بزرگترین گناه محسوب شود.
ناشناس
۱۳:۳۹ ۲۵ دی ۱۳۹۸
هیچ کشوری بما ربطی نداره چی بشه چی نشه ازقدیم گفتند دست بزارروکلاه خودت که باد نبرتش ما بایدبفکرساختن کشور خودمون باشیم فقط مواظب مرزهای خودمان ولوشدن دخالت کردن درکشورهای دریگر ارزشی ندارد زربه شوخوردیم تااین حد کافیه
ناشناس
۱۳:۵۰ ۲۵ دی ۱۳۹۸
حالا اگه اون کشور مرکزی باشه بر ضد کشور ما چی؟داعش ساخته امریکا برای نابودی ایران بود
وقتی کنار خونه ما گند آبی باشه بوی اون ما رو خفه میکنه
ناشناس
۱۳:۵۱ ۲۵ دی ۱۳۹۸
لطفا سطحی نظر ندید.
اولا ما دخالت نکردیم
ثانیا تقویت همکاری با همسایه ها یعنی کاهش خطر دشمنان اصلی
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
کبک هم همینکارو میکنه سرشو میکنه زیربرف اما متاسفانه با تیر شکارچی میمیره
ناشناس
۱۴:۱۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
برادریاخواهرعزیزچه بخواهیم چه نخواهیم امنیت کل کشورهای منطقه به هم گره خورده اگرفکرکنیم دفاع ازکشورفقط باحفظ مرزهای ایران تامین میشودقطعاشکست می خوریم اگرامروزمرزهایمان درامنیت کامل است مدیون شهدای مدافع حرم هستیم که دشمنان رادرخارج ازمرزهانابودکردندوگرنه الان بایددرمیدان آزادی تهران مقابل دشمنان می جنگیدیم واوضاعی بهترازلیبی نداشتیم مواظب باشیم حرف های دشمن راتکرارنکنیم
ناشناس
۱۴:۱۷ ۲۵ دی ۱۳۹۸
اشتباه میکنی اگه بی تفاوت بشینیم اونا با ما کاردارند باید قوی و اثر گذار باشیم دنیای اسلام چشمش به ایرانه بی خاصیتی که فایده نداره
Sarbaz,e Iran
۱۴:۴۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
سلام . باشه _ چشم ! از فردا همینکار رو انجام میدیم . خوبه ؟ فقط یک سوال . میخواستم بدونم که خودتون به تنهایی به این نتیجه رسیدین یا از کس دیگه‌ایی هم کمک گرفتین ؟ چون خیلی نظرتون کامل و جامع و دقیق بود .
ناشناس
۱۴:۵۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
ضربه هاي محكمتر را زماني ميخوريم كه با اين ديدگاه بخواهيم عمل كنيم چون دشمن اطرافت را محاصره كرده و تو هم برات مهم نيست در اطراف چه خبره يك روز ميبيني از چپ و راست و جنوب و شمال وارد مملكتت شدن آنموقع تو هي بگو من دارم مملكت خودم را دارم ميسازم! اينطوري نيست بلكه تو براي اينكه در مملكت خودت راحت زندگي كني بايد باج بدي ! بايد از غيرتت كم كني! بايد منابع مملكتت را بدي! و..... بعد از اينهمه تازه بايد خوش رقصي هم بكني ! غلام حلقه بگوش هم باشي و به نفع طرف به ديگران هم بتازي! .... تازه هزينه حضور ارباب كه به زور اومده هم بدي و در نهايت با كمال گستاخي هم بهت بگه گاو شيرده و................ گاهي ضربه خوردن بهتر از زندگي در خفت و خواري است ........
ناشناس
۱۵:۰۴ ۲۵ دی ۱۳۹۸
تو که میخوای کلاتو بزاری رو سرت باد نبره انگار یادت نیست یا خودتو به فراموشی زدی که داعش از طریق کشورهای همسایه اومد و تو ایران افرادی رو شهید کرد.
فرهاد
۱۵:۴۶ ۲۵ دی ۱۳۹۸
عزیزم شما اول برو غلط املایی هاتو درست کن بعد بیا اظهار نظر کن.
ناشناس
۱۶:۱۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
اگه قرار بود فقط دست رو گشور خودمون بزاریم و به اطرافمون کاری نداشته باشیم که م یشه
ناشناس
۱۶:۲۳ ۲۵ دی ۱۳۹۸
مگه ندیدی صدام دیوانه همسایه ما بود وبهمون حمله کرد؟
حالا داعش هم اگه از بین نمیرفت مثل صدام و اسراعیل همیشه در حال فساد بود و اخرش هم بهمون خنجر میزدن
ال سعود خائن هم ببین چه به سر شیعیان داره میاره
پس کی باید اینا را ادم کنه؟
ناشناس
۱۶:۵۴ ۲۵ دی ۱۳۹۸
داداچ ۵۰۰کیلومتر اونورتر بجنگن راحت تره تا ۱۰۰۰کیلومتر مرز بخوان بجنگن...من بچه یکی از استان های مرزی غرب کشورم..چندین بار داعش با سلاح های پیشرفته آمریکایی نه کلاش و آرپیجی وارد مرز شدن ولی خداروشکر اطلاعات سپاه دستگیرشان کرد....یه غده رو تا کوچکه باید ازبین برد...همین کارهای نظامی کلی منافع اقتصادی هم داشته برو مطالعه کن...
ناشناس
۱۹:۰۹ ۲۵ دی ۱۳۹۸
ما دکترین نظامیمون تو جنگ صدام و داعش بدست اوردیم و الان اهن اب دیده شدیم
ما باید تو همه جنگها حضور داشته باشیم به هزار دلیل
اول امنیت خودمان و
دوم امنیت و نجات برادران مسلمانمان
سوم تجربه ای که از جنگ با دشمن بدست میاوریم تا علیه اسراعیل و امریکا و ال سعود استفاده کنیم
چهارم متحدین جدیدی که بدست میاوریم
پنجم دشمنانمان را به عقب برمیگردانیم
و فساد را در نطفه خفه میکنیم
حالا اگه افرادی که میگن سرمان را زیر برف کنیم تا نبینیم اگه همه اینطور فکر میکردن که تا حالا دشمن ما را خورده بود
ناشناس
۱۹:۱۳ ۲۵ دی ۱۳۹۸
چند کلاس خوندی ؟؟؟
دکترین نظامی کجا گرفتی؟
معلومه خیلی خبره ای اما میدونم حقت خوردن رفته
باید جایزه صلح نوبل بهت بدن
ناشناس
۲۲:۲۱ ۲۵ دی ۱۳۹۸
عجب
ناشناس
۱۳:۲۴ ۲۵ دی ۱۳۹۸
چهره واقعی صدر رو نشان داد
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۵ دی ۱۳۹۸
چهره واقعی مقتدی صدر و به دنبال چیست؟
دنبال دلاره فقط ناشناس
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۵ دی ۱۳۹۸
بابا حالا که راضی شده بگذارید ببینیم چی میشه، اینقدر مته به خشخاش نزنید!
عجب حکایت تلخی.....
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۵ دی ۱۳۹۸
من برای عراق نگرانم..به نظرت چی میشه جمعه؟
ناشناس
۱۲:۴۲ ۲۵ دی ۱۳۹۸
نمی دونم چرا از این شخصیت اصلا خوشم نمیاد از نگاهش معلومه عمرو عاصیه واسه خودش