بر اساس جمعیت کل کشور میزان مصرف کل برنج در سال ۳.۳۰۰ هزار تن برآورد شده که با احتساب ۶۰۰ هزار تن ذخایر استراتژیک (مصوب شورای عالی امنیت ملی) میزان کل نیاز کشور ۳.۹۰۰ هزار تن برآورد گردیده است.
همچنین مطابق ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید سالانه برنج داخلی کشور ۱.۸۰۰ هزار تن بوده که سالانه برای تنظیم بازار داخل به ۱.۵ میلیون تن برنج خارجی نیاز داریم که با توجه به ضرورت تکمیل ذخایر، مجموع نیاز واردات ۱.۷ میلیون تن است.
بیشتر بخوانید: مصرف سرانه برنج در کشور ۳۵ کیلوگرم است
تاکنون بیش از ۱.۴ میلیون تن آن با احتساب رسوب کالاهای دپو شده در بنادرکشور ترخیص شده و مابقی آن (۵۰۰ هزار تن) میبایست ارز آن تامین و وارد کشور گردد.
با توجه به نزدیکی ایام پایانی سال و شروع ماه مبارک رمضان در ابتدای سال ۹۹، اهمیت این موضوع دوچندان بوده و درخواست تنظیم بازار کشور برای جلوگیری از بروز کمبود مطابق پیش¬بینی¬ها و به منظور آرامش بخشی در بازار این کالا است.
براساس مقادیر مورد نیاز، ذخایر تکلیفی و وضعیت موجودی کف بازار و علیرغم ادعای افزایش تولید، مشاهده شاخص قیمت در بازار بیانگر لزوم حفظ تعادل میزان عرضه و تقاضا است. روند قیمت برنج ایرانی و برنج خارجی طی سالهای ۹۷ و ۹۸ نشان میدهد تعادل میان عرضه و تقاضا موجب کنترل قیمتها در سطح کشور در برنج خارجی و متاسفانه رشد قیمت برنج داخلی شده است؛ لذا عدم ثبت سفارش و تخصیص ارز برای واردات برنج مشکلات حوزه تامین را دو چندان خواهد کرد.
هر چند از منظر کشاورزی سالپرآبی را سپری کردیم، اما این موضوع که در استانهای قابل کشت، محصول برنج تولید شود، بر خلاف مصوبه هیات محترم وزیران بوده که لازم است با توجه به وضعیت اقلیمی کشور برنامه¬ریزی مدونی از سوی مسولان جهاد کشاورزی صورت پذیرد.
با توجه به مطالب فوق ترمیم ذخایر استراتژیک و تامین به موقع برنج وارداتی برای تنظیم بازار در ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان امری ضروری است.
انتهای پیام/