به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، حمید نعمتی رئیس مرکز جامع تکامل کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: این تستهای تکاملی شامل ۱۹ پرسشنامه است و با یک مورد کسب نمره کمتر از حد نصاب به کودک برچسب ابتلا به اختلال را نمیزنیم بلکه این تستها در سنین بالاتر تا ۶۰ ماهگی تکرار میشود.
او افزود: در این تستها کودکان از نظر نحوه برقراری ارتباط با دیگران، حل مساله، مهارتهای حرکتی درشت و ظریف و مهارتهای شخصی اجتماعی مورد بررسی قرار میگیرند و غربال میشوند.
این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهارداشت: در صورت مشکوک بودن جواب غربالگری، تست مربوطه تکرار میشود و در صورت تایید اختلال با نظر چند متخصص ، اقدامات توانبخشی برای کودک آغاز می شود.
او گفت: پیدا کردن هر چه زودتر اختلال تکاملی در کودک و اقدام به موقع اولویت اصلی ما است و در این باره از والدین درخواست می شود، مساله را جدی بگیرند و حداقل برای ازمایش کودکان خود به این قبیل مراکز مراجعه کنند.
نعمتی ادامه داد: کارشناسان برای کودکان مشکوک به اختلالات تکاملی «تست بیلی» را با نظر پزشک انجام میدهند و پس از بررسی در کمیسیون پزشکی، نتیجه نهایی اعلام می شود.
او با بیان اینکه برای هر کودکی که در تکامل تاخیر دارد باید اقدامات لازم و توانبخشی انجام شود، اضافه کرد: پس از بررسی وضعیت کودک دچار اختلال در تکامل با توجه به نوع اختلال، کار درمانی ذهنی و جسمی، گفتار درمانی، فیزیوتراپی، توانبخشی شنوایی و بینایی و رفتار درمانی انجام میگیرد و این خدمات به صورت خانواده محور ارائه می شود.
نعمتی یاد آور شد: جامعه هدف توسط خانههای بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری شناسایی میشوند و علاوه بر این بیمارستانها نوزادان نارس و آنهایی که پس از تولد در بخشهای ویژه نوزادان بستری میشوند را برای بررسی وضعیت تکاملی معرفی میکنند.
وی گفت: اگر اختلالات تکاملی شناسایی نشود، با توجه به اینکه در هزار روز اول زندگی کودک، مغز حالت ژلهای و خود ترمیمی دارد، بعد از ۵ سالگی اقدامات توانبخشی ناکارآمد می شود.
بیش از ۳ هزار و ۵۹۷ کودک از اول امسال تاکنون به منظور بررسی وضعیت تکامل از فارس و استانهای همجوار، به مرکز تکامل کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز واقع در درمانگاه امام رضا (ع) ارجاع داده شده اند.
در ۶ ماهه اول امسال برای یک هزار و ۳۳۲ نفر در این مرکز، تست تکامل کودکان انجام شده است.
براساس آمار موجود ۱۵۱ د ختر و ۲۰۱ پسر در حال حاضر تحت کار درمانی و ۱۳۹ دختر و ۲۱۱ پسر تحت گفتار درمانی قرار گرفته اند.
انتهای پیام/