سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

واکنش شاعر پیشکسوت به شعرخوانی عجیب اندیشه فولادوند!

انتشار کلیپ شعرخوانی اندیشه فولادوند، بازیگر سینما و تئاتر، واکنش‌های مختلفی در فضای مجازی به همراه داشت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، انتشار کلیپ شعرخوانی اندیشه فولادوند، بازیگر سینما و تئاتر، در چند روز گذشته واکنش‌های متعددی به همراه داشت. بخشی از این واکنش‌ها مربوط به شعری بود که فولادوند در این جلسه خواند. فولادوند که پیش از این در جایزه بدیع‌الزمان فروزانفر به عنوان یکی از برگزیدگان تجلیل شد، در این جلسه بخشی از مثنوی خود را برای حاضران خواند که به دلایل مختلف مورد انتقاد کارشناسان واقع شد و تعجب مخاطبان را به همراه داشت.

برخی از کارشناسان و ادب‌دوستان بر این باورند که شعری که فولادوند خواند، نمونه‌ای از جریان شعر پست‌مدرنی است که از دهه ۷۰ آغاز شده و با وجود تلاش‌های زیاد برای ماندگار شدن، رفته‌رفته از سوی مخاطبان کنار گذاشته شده است. برخی دیگر نیز پا را فراتر گذاشته و قطعه خوانده شده از این بازیگر را شعر ندانسته و آن را کلمات شلخته‌ای دانسته که کنار هم گذاشته شده اند، بی‌آنکه مفهومی را به مخاطب منتقل کند و یا پایبند باشد به چهارچوب شعر به معنای حادثه‌ای که در زبان رخ می‌دهد؛ کلامی اندیشیده که در آن عاطفه و تخیل به هم گره می‌خورد. به گفته این دسته از منتقدان، شعر این بازیگر جوان را می‌توان فاتحه‌ای بر ادب و نظم فارسی دانست.

در این جلسه شعرخوانی جمعی از شاعران از جمله محمدعلی بهمنی، شاعر و ترانه‌سرای پیشکسوت، نیز حضور داشتند. به همین مناسبت، خبرنگار ما با بهمنی درباره کلیپ منتشر و انتقادات مطرح شده، به گفتگو پرداخت. بهمنی معتقد است که منتقدان تمام متن شعر فولادوند را نشنیده‌اند، به همین دلیل قضاوت‌ها ناقص است! او در این‌باره بیشتر توضیح می‌دهد و می‌گوید: ابتدا باید شعر ایشان را به صورت کامل دید و خواند و بعد اظهار نظر کرد. کسانی که بخشی از این شعر را شنیده و اظهار نظر می‌کنند، می‌توانند دیدگاه خود را بیان کنند، این اشکالی ندارد. هرکسی این آزادی را باید داشته باشد که دیدگاه خود را بیان کند. اما بهتر است که شعر را به صورت کامل بشنوند و بعد اظهار نظر کنند. کلیپ کامل شعرخوانی خانم فولادوند بیش از ۲۰ دقیقه است، اما آنچه منتشر شده بخشی از این ۲۰ دقیقه بوده است.

بهمنی درباره انتقادات مطرح شده مبنی بر اینکه آنچه فولادوند در جلسه شعرخوانی خوانده است، «شعر» نبوده است، می‌افزاید: شعر خانم فولادوند یک مثنوی بود که باید آن را با وزنش سنجه کنند. این مثنوی اولین کار او نبوده است. فولادوند چند کتاب شعر دارد که برنده جایزه جهانی هم شده است.

این شاعر پیشکسوت در پاسخ به این پرسش که آیا شما کار فولادوند را کامل شنیده‌اید و آن را قابل دفاع می‌دانید، می‌گوید: نمی‌شود از هنر دفاع نکرد. کار او هنرمندی‌هایی دارد که می‌تواند به ذوق کسی خوش نیاید و برای کسی علاوه بر خوش آمدن، تحسینی هم در پی داشته باشد. قضاوت هر فرد، یک قضاوت شخصی است، نمی‌شود آن را به صورت کلی تعمیم داد.

بهمنی می‌افزاید: این نوع قضاوت کردن اشتباه بزرگی است که ما با این روش به شعر بسیاری از بزرگانمان آسیب رسانده‌ایم؛ بزرگانی که در روزگار ما به یادگار مانده‌اند. بزرگوارتر از نیما چه کسی است؟ خیلی از عزیزانی که برای شعر آن روزگار ارزش داشتند، نیما را آزار دادند. بعداً می‌بینیم که این کار را با بسیاری از شاعران خوب، مانند شاملو که بعد‌ها ارزش کار او شناخته شد، نیز انجام دادند. به نظرم این نوع قضاوت‌ها بی‌انصافی است، هر انسان با آگاهی باید شعر را کامل بخواند و بعداً نسبت به آن نظر بدهد و انتقاد کند. هرکسی از منظر و دیدگاه خود شعر را می‌شناسد. شما اگر شعر جهان را مطالعه کنید، می‌بینید که چه شعر‌هایی هست که ما درکش نمی‌توانیم بکنیم، اما برای کسانی که شعر هر کشوری را به درستی می‌شناسند، افتخار هم هست.

وی همچنین درباره نظر برخی از مخاطبان نسبت به اینکه شعر فولادوند در دایره شعر پست‌مدرن می‌گنجد، می‌گوید: این شعر پست‌مدرن نبود، این شعر در قالب مثنوی بود و وزن و قالب آن نیز مشخص است. کار فولادوند گستره‌های جامعه‌ای و جهانی دارد؛ بدون اینکه بخواهد به کسی توهین مستقیم کرده یا ایراد مستقیم گرفته باشد. جهان لبریز از این دست از کارهاست. اگر بخواهیم از این دست از کار‌ها ایراد بگیریم، باید اثر را به صورت کامل بخوانیم. من به ایراد گرفتن و انتقاد کردن از این کار، اشکالی وارد نمی‌کنم، اما می‌گویم اگر اثر را به صورت کامل نخوانیم، قضاوت زودهنگام کرده‌ایم.

بهمنی همچنین درباره نامفهوم بودن شعر این شاعر و نبود معنی و اندیشه در شعر نیز می‌افزاید: ما در حال حاضر در کشورمان غزل را دوست داریم، اما اگر از نظر هنری روی آن فکر کنیم، می‌بینیم که بزرگترین آسیبی که به شعر وارد می‌شود از طرف خود غزل است. چرا؟ چون شاعر به خاطر وزن مجبور است مثلاً به جای گفتن «از» بگوید «ز» و «اگر» را «گر» بگوید و ... این در حالی است که هنر این مسائل را نمی‌پذیرد و قبول نمی‌کند. اما ما عاشق غزل هستیم. هنر مقوله‌ای است که اگر روی آن اندیشه کنید که چه بگویید، دیگر هنر نیست؛ بلکه نوشته‌ای است که از خودتان می‌گویید و می‌نویسید. هنر، شاعر را ناگاه و بدون اینکه قصد گفتن داشته باشد، وادار می‌کند تا در ذهن یا روی کاغذ یادداشت کند؛ ما شعر نمی‌گوییم بلکه این شعر است که شاعر را می‌گوید. این را بسیاری از ما نمی‌توانیم درک کنیم. گاهی شعر دوست دارد از این زاویه ما را نویسنده خود کند، ما کاتبان شعریم نه شاعر. همین‌قدر هم که به خود می‌گوییم شاعر یا دروغ می‌گوییم یا، چون از گذشته به ما عنوان «شاعر» اطلاق کرده‌اند، دوست داریم به خودمان بگوییم شاعر.

به گفته او؛ اگر از شاعر بخواهید که برای مناسبتی یا موضوعی شعر بگوید، آن نوشته ساخته خود شاعر است و یادداشت‌های ذهنی شاعر است و به شعر ارتباطی ندارد، اما شعری که در هر شکل شعری نوشته می‌شود، یک ناگهان است. شعر در این حالت شاعر را به نوشتن وادار می‌کند، این شعر است و ما حق نداریم در آن دست ببریم. در مقابل این منتقدان، بسیاری هم هستند که از این شعر دفاع کرده و گفته‌اند که عجب شعری است.


منبع: تسنیم

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۳:۴۰ ۰۹ دی ۱۳۹۸
یعنی چه چرا باید یک زن شعر بخواند اینکار حرام است
ناشناس
۲۳:۳۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
می‌خواسته پیشکسوتان علوم انسانی را تمسخر کنه.
ناشناس
۲۲:۲۵ ۰۹ دی ۱۳۹۸
آقای بهمنی گاهی اوقات دفاع از یک چیز بی مقدار بد جوری قدر و منزلت آدم را پایین می آورد مراقب باشید.
ناشناس
۲۱:۴۴ ۰۹ دی ۱۳۹۸
من دیگه باورم شد اینا(سلبریتی)میتونن به هر چیزی گند بزنن.
حقیقت
۲۰:۵۱ ۰۹ دی ۱۳۹۸
به نام خدا : اگر شاعران کشورمان خانم اندیشه فولادوند را شاعر و کلمات بی سروته و بی معنی اش را شعر می دانند از انجمن شاعران ایران عاجزانه درخواست می کنم که آقای مهران مدیری را هم شاعر شیرین سخن و غزل سرای ایران زمین بدانند چرا که آقای مهران مدیری خیلی پیش تر از شاعر شدن اندیشه فولادوند در سریال مرد هزار چهره سروده است : پول قبض آب و برق و گاز و تلفن پرداخت شود و دیگر هیچ !!
رامین
۱۵:۰۲ ۰۲ خرداد ۱۳۹۹
صحیح است
مرحبا
ناشناس
۲۰:۱۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
این بازیگرها توی همه هنرها گند زدن رفته
احمد
۱۹:۵۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
از دست این مثلا سلبریتی ها باید به خدا پناه برد
ناشناس
۱۹:۴۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
ایشان مثلا پیشکسوت هستن به این اراجیف میگن شعر من تا آخر گوش دادم واقعا مزخرف خواند ومزخرف بود کجای جهان برای شعر به زبان فارسی جشنواره بین المللی می ذارن من دکترای ادبیاتم نمی دانم راهنمایی کنید
یاسر
۱۹:۳۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
واقعا نمیشه به این گفت شعر
ناشناس
۱۹:۳۲ ۰۹ دی ۱۳۹۸
من هم میخواستم شاعر بشم ! پشیمون شدم و این خانم بازیگر باعث شد که شاعری ازسرم بپره
ناشناس
۱۹:۳۱ ۰۹ دی ۱۳۹۸
ببخشید ولی کارشناس که شما باشی شاعر و...هم میشه اون!!
ناشناس
۱۸:۲۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
میخان‌ دیده بشن جدی نگیرید تا دیده نشن.
ناشناس
۱۷:۰۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
کلی خندیدیم.چه قدرهم اعتمادبه نفس دارن .
حسینی
۱۵:۴۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
این آقای بهمنی هم طوری حرف زده که خواسته همه را راضی نگه داره . وگر نه شعر گفتن هم قوانین خودش رو داره
ناشناس
۱۹:۰۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
منو یاد جواد هاشمی بازیگر میندازه
سید
۱۵:۱۵ ۰۹ دی ۱۳۹۸
آدم های حقیر ؛ به هر دری می زنند ، که دیده شوند !!
ناشناس
۱۴:۴۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
شاعر معاصر عشق من فاضل نظری
ناشناس
۱۴:۲۱ ۰۹ دی ۱۳۹۸
اینو چه به مثنوی
ناشناس
۱۴:۰۴ ۰۹ دی ۱۳۹۸
من هم می خوام نظر بدهم
ولی شعر را نشنیدم
ناشناس
۲۲:۳۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
چیز خاصی نبود فقط یکم بع بع می کرد
ناشناس
۱۴:۰۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
لطفا شعر را پخش کنید
محمد
۱۳:۵۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
یه لحظه احساس کردم داره برای جادو کردن، ورد می خونه. میگه «بلی بلی بَ بَ بَ بلی».
ناشناس
۱۳:۵۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
واسه ما شاعر شده
ناشناس
۱۳:۵۵ ۰۹ دی ۱۳۹۸
این باید برا چی بین شاعران پیش کسوت حضور داشته باشه. ما اینو میخوندیم مینداختنمون بیرون
ناشناس
۱۳:۵۴ ۰۹ دی ۱۳۹۸
آخه کی شعر اینو چاپ میکنه. کلی افراد هستن خیلی هم بهتر شعر میگن اما .......
ناشناس
۱۳:۵۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
با بلی به به بع شعر ساخته
ناشناس
۱۳:۵۲ ۰۹ دی ۱۳۹۸
مزخرف بود
ناشناس
۱۳:۵۱ ۰۹ دی ۱۳۹۸
آخه این به به گفتن هم شد شعر. آخه چرا اجازه میدین اونوقت همه مردم ایران باید شاعر باشن دیگه
ملیسا
۱۲:۵۶ ۰۹ دی ۱۳۹۸
شعر!!!!!!! بدبخت حافظ و فردوسی...
ناشناس
۱۲:۵۴ ۰۹ دی ۱۳۹۸
مگه شعر بود ؟؟؟؟
کلثوم کرمیان
۱۲:۴۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
عیب نداره حالا دلش خواسته بع بع کنه
این زیادی کله پاچه خورده درست میشه
همشون یه چیزیشون هست سلبریتای بقبقو
ناشناس
۱۲:۲۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
خود شعر جامونده !
امیر محمد
۱۲:۲۵ ۰۹ دی ۱۳۹۸
قبول کنید که شعر نبوده
قعر گلویم یعنی چی؟
فقط بنال بلی یعنی چی؟

تو کدوم شعر از شاعرای معروف ما، نوشته شده؟
ناشناس
۱۲:۱۲ ۰۹ دی ۱۳۹۸
اسم این شعر پست مدرن هست.به اصطلاح در حالت مجاز به اون غزل پست مدرن گفته میشه که میتونه در غالب های غزل و مثنوی و چهارپاره خصوصا و سایر عالب های شعری بیان بشه.این یک مثنوی سیت مدرن بوده.همه کسی پست مدرن رو نمی پسنده ولی طرفدار زیاد داره
ناشناس
۲۰:۵۱ ۰۹ دی ۱۳۹۸
به به به بلی بلی به به بلی
ناشناس
۱۱:۵۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
به به به بلی بلی به به بلی
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
متاسف
علی
۱۱:۰۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
الان رفتم و دیدم که بیام بگم بد هم نبود ، عما ،اما دیم که گر سکوت کنم بهتر است ،انشالله خود این خانم وقتی حالش بهتر شد شاید بفهمه که چه کرده و چه خوانده
ناشناس
۱۰:۵۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
عجب
ناشناس
۱۰:۵۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
بَ بَ کردن شعر گفتن نیست ....در باره غزل هم گویا این بزرگوار از حضرت حافظ ادیب ترند. به هر حال آنچه که در شعر خانم فولادوند هست صرفا قطار کلمات با یک وزن و قافیه است...کاش استاد شعر رو برامون ترجمه کنن و مفهوم و درون مایه این اثر به قول خودشون هنری رو برامون توضیح بدن.
ناشناس
۱۰:۴۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
عجب شعری ! واقعا
ا
۱۰:۴۵ ۰۹ دی ۱۳۹۸
واقعا که
محمد
۱۰:۴۳ ۰۹ دی ۱۳۹۸
اگه این طوره که ۹۰ درصد ملت شاعر فوق پست مدرن هستن..همشون هم دارای مثنوی و غزلیات بهتر از این هستن.دوستان شعرهای خودتونو مثل این خانم بفرستین واسه سازمان شعر و ادب حتما جایزه ی بین المللی خواهید گرفت.والاااا
حمید
۱۰:۱۶ ۰۹ دی ۱۳۹۸
ایندچه شعریه که نه متانت داره,نه وزن داره,نه تعالی داره,نه مضمون داره...سلیبریتی ها جدیدا رفتن تو کار شعر و شاعری...مضامینی که بعضا مورد تمسخر و مضحکه مردم قرار میگیرن...شعر و شاعری تخصص میخواد وباید قواعد و اصولش رعایت بشه
"دانا"
۰۹:۳۶ ۰۹ دی ۱۳۹۸
"بانوی" امروزی برای رسیدن به خواسته ها و معروف شدن دست به هر کاری میزنه

مراقب باشیم
ا
۰۸:۵۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
شعر پست مدرن دیگه چیه ؟
ناشناس
۱۵:۵۲ ۰۹ دی ۱۳۹۸
شعر پست مدرن دیگه چیه؟
ناشناس
۰۸:۴۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
انکه می فرمایددرخارج هم جوایزی گرفته خارجی هاهنرشعرایرانی راازکجافهمیده اندومی فهمندکه دلیل باشدبرای ماکه شعرخوبی بوده بله مثل حافظ یامولوی راکه خارجی هاهم روی آن کارکرده اندحرفشان قبول امانه شعریک شاعرامروزی
ناشناس
۱۹:۳۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
معمولا در خارج جشنواره هایی میذارن واز کشورهای مقصد سلبریتیهایی که میخوان بعدا تو اون کشور براشون نوکری کنند رو میبرند اونجا و به هر بهونه ای شده بهشون جایزه میدن بزرگشون میکنند .تا فردا روزی به من وشمای بی خبر بگن ببینید این انسان اونقدر بزرگه که جایزه ی جهانی برده!!!!پس نظرات وعقلش هم بزرگ وجهانیه و...البته9 بعضی از این سلبریتی ها خودشون هم از این نقشه خبر ندارند وبه این نحو ناخود آگاه خریده میشوند.
ناشناس
۰۸:۲۵ ۰۹ دی ۱۳۹۸
خدایا از سلبریتی ها به تو پناه می بریم.
ناشناس
۰۸:۰۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
خوشم نیامد اصلا
یک نویسنده
۰۸:۰۷ ۰۹ دی ۱۳۹۸
متاسفانه بعضی هنرمندا هنوز نمیدونن فهم و درک هنر برای آحاد جامعه اس چه خاص چه عام نه اینکه چند نفر بشینن دور هم بعد بگن ما هنرمندا فقط میفهمیم
باران
۰۸:۰۴ ۰۹ دی ۱۳۹۸
اتفاقا یک جاهایی قوی بود ونشان ازذهن پویا ومطالعه ادبیات جهانی دارد .ولی بعضی جاهاش خیلی کج سلیقه داشت .ما ۲۰ سال پیش ازاین شعرها میگفتیم .امااین شعرها مخاطب های خاص دارد . این اما مخاطب خاص راهم پرت میکنه
وسط انبوه کلمات . این مرحله یک مرحله گذار بدای رسیدن به انسجام .درشعر کلمات اضافه وجملات اضافی باید پالاسش بشود . شعراولش خورش نیاد ولی بعدا باید روش کاربشود.
احسان معتمدی
۰۸:۰۱ ۰۹ دی ۱۳۹۸
نوشته های خانم فولادوند را خواندم و تحسین کردم که یک بازیگر بالاخره احساساتش را در قالب شعر بیان میکند شعر هر میزان عشق بخدا در ان وفور باشد پربار تر است و هرچی قلبی تر باشد بر دل می نشیند توهین و مسخره کردن ایشان اصلا درست نیست بلکه موجب افتخار و سربلندی است درود بر تو بانو
ناشناس
۰۷:۳۸ ۰۹ دی ۱۳۹۸
پیشکسوتی که تو باشی شاعرش هم میشه اون
۱۱۰
۱۵:۵۹ ۰۹ دی ۱۳۹۸
دوست عزیز لطفا اجازه بدید همه با هم دوست باشیم ومهربان.