احتمالا نخستین چیزی که برای تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق رژیم غذایی در ذهن بیشتر ما نقش میبندد، افزایش مصرف ویتامین C است. میوهها و سبزیجاتی مانند فلفل دلمهای قرمز، پرتقال، کیوی، و بروکلی از جمله بهترین منابع برای دریافت این ماده مغذی هستند. اما ویتامین C تنها ماده مغذی نیست که میتواند به تقویت سلامت و سیستم ایمنی بدن انسان کمک کند.
دیگر مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی
اگر در پی تقویت سیستم ایمنی بدن خود برای پیشگیری و مقابله با بیماریهای زمستانی هستید به طیف کاملی از مواد مغذی در رژیم غذایی خود نیاز دارید. در حقیقت، کمبود هر یک از مواد مغذی زیر ممکن است اثر منفی بر توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت داشته باشد.
ویتامین A به بلوغ سلولهای ایمنی بدن انسان کمک میکند تا عملکرد بهتری در مبارزه و نابودی باکتریها داشته باشند. در حقیقت، کمبود ویتامین A ممکن است توانایی بدن انسان در واکنش به واکسنها را نیز کاهش دهد.
گیرندههای ویتامین D در بسیاری از سلولهای سیستم ایمنی انسان وجود دارند و به بدن در تولید پروتئینهای ضد میکروب کمک میکنند که مکانیزمهای دفاعی بدن ما را تقویت میکند.
ویتامین E از سلولهای بدن ما در برابر آسیب محافظت کرده و به تقویت واکنش سیستم ایمنی به عفونتها کمک میکند.
روی به بدن انسان در تولید سلولهای ایمنی کمک میکند. حتی کمبود خفیف این ماده معدنی ممکن است توانایی بدن برای مبارزه با ارگانیزمهایی که موجب اسهال، عفونتهای تنفسی و عفونتهای پوست میشوند را کاهش دهد.
افزون بر مواد معدنی و ویتامین ها، یک رژیم غذایی سرشار از پروبیوتیکها یا باکتریهای مفید به تقویت ایمنی از طریق ایجاد تنوع در میکروبیوم روده کمک میکند. این باکتریهای خوب در واقع به محافظت از انسان در برابر عفونت کمک میکنند. مطالعهای که در نوامبر ۲۰۱۹ در نشریه BioMed Research International منتشر شد، نشان داد که پروبیوتیکهای سالم مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریا به کاهش التهاب، تقویت واکنش ایمنی و حذف عوامل بیماریزای بالقوه کمک میکنند. اساسا، حضور هرچه بیشتر باکتریهای خوب به مبارزه با باکتریهای بد بیشتر کمک میکند.
اما از کجا میتوانیم این قهرمانان مبارزه با بیماری و پیشگیری از عفونت را دریافت کنیم؟ در ادامه پنج منبع خوب به همراه چند جایگزین برای افرادی با محدودیتهای غذایی مختلف ارائه شده اند. باید اشاره داشت که درباره این مواد مغذی بر حسب درصد ارزش روزانه و بر اساس یک رژیم غذایی حاوی ۲,۰۰۰ کالری برای بزرگسالان سالم صحبت خواهیم کرد.
گوشت گاو
یک وعده گوشت گاو بیش از ۱۰۰ درصد نیاز تخمین زده شده برای ماده معدنی روی را تامین میکند. اگر گوشت مصرف نمیکنید، از جمله منابع وگان و گیاهی خوب برای این ماده مغذی میتوان به عدس (۲۳ درصد ارزش روزانه)، صدف چروک (۷۶ درصد ارزش روزانه) و توفو (۳۶ درصد ارزش روزانه) اشاره کرد. روی به عنوان یک عامل یا دستیار برای بسیاری از واکنشهای شیمیایی که سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت میکنند، عمل میکند.
ماهی تن
کنسرو ماهی تن منبع خوبی برای ویتامین D (۱۰ درصد ارزش روزانه) به همراه مقداری روی (۴ درصد ارزش روزانه) است. در حقیقت، مصرف ماهی تن روش خوبی برای دریافت مجموعهای از مواد مغذی مفید برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن است.
ماهی تن در ترکیب با لوبیا سفید میتواند فواید هرچه بیشتری را برای تقویت سیستم ایمنی بدن انسان ارائه کند. سالاد ماهی تن و لوبیا سفید میتواند ۱۱ درصد ارزش روزانه ویتامین E و ۲۲ درصد ارزش روزانه روی را تامین کند.
دانههای آفتابگردان
دانههای آفتابگردان منبع خوبی برای روی (۱۳ درصد ارزش روزانه) و ویتامین E (۶۶ درصد ارزش روزانه) است و به راحتی میتوانید آن را به جو دوسر، ماست یا سالادها اضافه کنید تا از فواید تقویت کننده سیستم ایمنی بیشتری برخوردار شوید. ویتامین E به نظر میرسد برای افراد مسن از اهمیت بیشتری برخوردار است که میتوانند از فواید آن در تقویت واکنش سیستم ایمنی بدن بهرهمند شوند.
شیر
یک لیوان شیر سرشار از مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی است. سرشار از ویتامین D (۳۲ درصد ارزش روزانه)، یک لیوان شیر میتواند ۲۵ درصد ارزش روزانه ویتامین A و ۱۶ درصد ارزش روزانه روی را تامین کند. شیر را میتوان یک نوشیدنی مغذی با فوایدی بیشتر از تقویت سلامت استخوانها دانست.
جایگزینهای شیر مانند شیر بادام و شیر جو دوسر نیز معمولا با این مواد مغذی غنی میشوند، اما پیش از خرید برای حصول اطمینان باید برچسب ارزش تغذیهای آنها را بررسی کنید.
ماست
غذاهای تخمیر شده مانند کفیر، کامبوچا، یا کلم ترش همگی سرشار از پروبیوتیکها هستند که به تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک میکنند. با این وجود، ماست یک منبع راحت و در دسترس برای دریافت پروبیوتیکها و همچنین ویتامین A (۷ درصد ارزش روزانه) و روی (۱۳ درصد ارزش روزانه) است.
با افزودن مغزدانههایی مانند دانههای آفتابگردان و بادام هندی میتوانید محتوای مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی ماست را هرچه بیشتر افزایش دهید. یک وعده ماست همراه با بادام هندی میتواند ۱۴ درصد ارزش روزانه روی را تامین کند.
هرچه پروبیوتیکها یا باکتریهای سالم بیشتری مصرف کنید، بهتر خواهد بود. از این رو، نیازی نیست تا برای دریافت پروبیوتیکها تنها بر مصرف ماست متمرکز شوید و گزینههای دیگر مانند کامبوچا، کفیر، و کلم ترش را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
به خاطر داشته باشید در شرایطی که مطالعات به فواید دو سویه از باکتریها شامل لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریا اشاره دارند، احتمالا بسیاری سویههای ناشناخته از باکتریهای مفید وجود دارند. عامل کلیدی برای حفظ یک میکروبیوم سالم در بدن مصرف منابع مختلف پروبیوتیکها به طور منظم برای حفظ یک میکروبیوم سالم به جای نگرانی درباره برآورده کردن یک ارزش روزانه خاص است.
منبع:عصر ایران
انتهای پیام/