سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

معرفی کتاب؛

«برآستان آسمان» مجموعه شعری که سره نویسی را رعایت کرده است

«برآستان آسمان» نام مجموعه شعر میرجلال الدین کزازی است که در انتشارات گویا منتشر شد.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید در روزگاران نه چندان دور اگر می خواستید به انواع قالب های شعر کلاسیک اشاره کنید از قالب های غزل، قصیده، رباعی، مثنوی ، دوبیتی و قطعه نام می بردیم اما امروزه این قالب های شعری تغییر کرده اند. تغییراتی را در قالب غزل مشاهده می کنیم امروزه قالب غزل زیرشاخه هایی دارد که از جمله آن ها می توان به غزل کلاسیک، نئوکلاسیک، غزل مدرن و پست مدرن اشاره کرد. غزل کلاسیک امروز دنباله همان شعرهایی است که در اشعار افرادی مانند حافظ و سعدی دیده می شود و به نوعی می توان گفت به شیوه همان شاعران با همان فرم و اندیشه سروده می شود. یکی از شاعران کلاسیک سرای امروز ما میرجلال الدین کزازی است هر چند بیشتر نام او را در میان شاهنامه پژوهان و پژوهشگران ادبی دیده ایم، مجموعه های شعر او نیز منتشر شده اند.

« برآستان آسمان »نام مجموعه شعر میرجلال الدین کزازی است که در انتشارات گویا منتشر شد. در مقدمه این کتاب توضیحاتی درباره این مجموعه شعر آمده است. میرجلال الدین کزازی درباره این کتاب می گوید این مجموعه هفتمین مجموعه شعرش است و  شامل سروده هایش در سال 97 می شود.قرار بود این مجموعه شعر هشتمین مجموعه شعرش باشد به دلیل اینکه مجموعه شعر هفتمش با عنوان « در این خم چرخ » تا زمان انتشار این کتاب منتشر نشده بود و این مجموعه را هفتمین مجموعه شعرش می داند.

میرجلال الدین کزازی در مقدمه کتاب « برآستان آسمان » ادعای شاعری ندارد و اظهارمی کند سروده ای را که در وجودش جوشیده بر زبان رانده و منتشر کرده است.او قالب برخی شعرهایش را در این کتاب چهارگانه یا رباعی های به هم پیوسته می داند و از انواع چهارگانه هایی که آورده است، نام می برد.از جمله انواع رباعی هایش می توان به رباعی هایی اشاره کرد که صورت ترانه ای دارند یا رباعی هایی با موضوعات خوشه تاک یا با موضوعاتی چون در سوگ بهار، بام بغان، بیستون ، پایان جهان ، زروان و زمان زندگانی و شهریور سروده است.

الزام میرجلال الدین کزازی به استفاده از کلمات فارسی و سره نویسی  مسئله ای است که نه تنها در نثر این شاهنامه پژوه بلکه در شعرش هم دیده می شود. نمونه ای از شعرش را در اینجا می آوریم:

کمان کشید کمان چون به سوی کژدم چست

هنوز زنده گزنده است در خم خم زست

چو گل شکفت دل دوستان گل خورشید

جهانفروز دمی گر ز چرخ چارم رست

مگر رهیم به مستی  ز مستی آذر

که هست بیگ در این ماه و نیز بیگم مست

 

خردنامه خرمی روایت های میرجلال الدین کزازی از شاهنامه فردوسی

کتاب دیگری که از میرجلال الدین کزازی در انتشارات گویا منتشر شده کتابی با عنوان « خردنامه خرمی» است .این کتاب جلد اول از درس گفتارهای این شاهنامه پژوه در دانشکده زبان و ادب فارسی  دانشگاه علامه طباطبایی است. او مجموعه آنچه را که برای دانشجویانش در دانشگاه علامه طباطبایی می گوید در قالب کتابی منتشر کرده است در این کتاب عناوینی چون  شاهنامه و چندی و چونی، خرد در شاهنامه، ایران و ناخود آگاهی تباری ایرانی، جان در بند و جمشید فرمند و زادن رستم به چشم می خورد. در این کتاب سوالاتی را که دانشجویان در کلاسش مطرح کرده اند و کزازی به آن ها پاسخ داده هم آمده است این سوالات پس از توضیحات وی درباره هر بخش آمده است.

در بخش در زادن رستم بیت هایی از شاهنامه فردوسی آمده است که میرجلال الدین کزازی آن ها را سر کلاس خوانده است. پس از آن توضیحات این شاهنامه پژوه می آید و به مخاطب کمک می کند تا بداند درباره چه متنی صحبت می شود. در عین حال در کتاب، بخش هایی از خود شاهنامه هم خوانده می شود و آن را از حالت کتاب گزارشی درباره یک اثر گرانسنگ ادب فارسی خارج می کند و مخاطب را با فضای کلاس های میرجلال الدین کزازی همراه می کند.

انتهای پیام/ 

 

برچسب ها: ادبیات ، معرفی کتاب
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.