او افزود: شرایط بسیار حساسی در منطقه حاکم است و سلطان قابوس در این ۴۰ سال تلاشهای بسیاری کرده تا روابط ایران و عمان را حفظ کند، همچنین در شرایط جنگ تحمیلی، تحریم ها، تهدیدهای آمریکا و رژیم صهیونستی، مبادلات تجاری و مالی و در بحث نفت و گاز کمکهای بسیاری کرده است.
موسوی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت وفاداری، ثبات سیاسی و موضع گیریهای به حق عمان را در رابطه با کشورمان فراموش نمیکند، به همین دلیل من معتقدم سفر وزیر خارجه کشورمان در راستای محکم کردن روابط تهران و مسقط انجام شده است و امیدواریم که وضعیت سلطان قابوس هر چه زودتر رو به بهبودی برود.
کارشناس مسائل خاورمیانه، با اشاره به روابط دو کشور عمان و ایران و کمیته مشترک، تصریح کرد: به نظر من این رابطه بحثهای مهمی را در بر میگیرد و وزیر خارجه کشورمان احتمالا جزئیات آن را اعلام خواهد کرد. در حقیقت رایزنیهای بین تهران و مسقط دستاوردهای خوبی دارد، به عنوان مثال در رابطه با فروش نفت، مبادلات مالی، تجارت و سیاحت بسیار تاثیر گذار است. عمان چندی پیش کار مهمی در خصوص رفع روادید از شهروندان ایرانی، ثبت شرکتهای ایرانی در سلطان نشین عمان و تسهیل مبادلات تجاری و مالی به اقتصاد دو کشور در شرایط خاص منطقه، انجام داد.
او افزود: در سفر وزیر خارجه ایران به عمان احتمال میرود که بحث یمن نیز مطرح شده باشد، چراکه نماینده انصارالله ملاقات مهمی را با ظریف در مسقط داشته و مشورتهای با اهمیتی انجام شده است. همچنین وزیر خارجه عمان در طی این سفر دو بار دیدار مهمی با ظریف داشت، همچنین در سفر وزیر خارجه عمان به تهران هم پیامهایی رد و بدل شد بنابراین می توان گفت که ظریف پاسخهای جمهوری اسلامی ایران را به او منتقل کرد.
موسوی تصریح کرد: برخی از رسانهها اعلام میکنند که عمان در راستای بهبود روابط تهران و ریاض تلاشهایی میکند، همچنین در رابطه با مشکلاتی که بین ایران آمریکاست، پیگیریهایی دارد، بنابراین به نظر من سفر وزیر خارجه ایران به مسقط بسیار پر بار بود، البته با توجه به اینکه سفر دو روزه بود و جلسات متعددی انجام شد. به نظر می رسد عربستان در مقابل یمن و ایران کوتاه آمده است، چراکه پیش از این شرایط سختی برای گفتوگو با یمنیها میگذاشت، اما اکنون گفتوگوها را با انصارالله آغاز کرد.
کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: جنگ بیهوده ۵ ساله عربستان علیه یمن، این کشور و امارات را متوجه کرد این جنگ نتیجه ای برایشان به همرا ندارد، چراکه ملت یمن به خصوص انصارالله با سر سختی مقاومت کردند، همچنین بعد از دو تحول مهمی که در منطقه رخ داد یعنی تحولات جنوب یمن که کاملا از دست ائتلاف خارج شد، شرایط جدید ایجاد کرده است، علاوه بر این مشروعیت رئیس دولت مورد حمایت عربستان و امارات که به نام رئیس جمهوری مشروع یمن نامیده میشد، نیز متزلزل شد و تحولات بعد از آرامکو هم عربستان را به این نتیجه رساند که موضع گیریهای خود را تعدیل کند.
او افزود: به نظر من در دیداری که وزیر خارجه ما با انصارالله انجام داد نتیجه و آینده گفتوگوها مورد بررسی قرار گرفت. جمهوری اسلامی ایران در موضع گیری یمن دخالت نمیکند و آن چیزی که مورد صلاح این کشور است را خودشان اتخاذ میکنند، اما با توجه توانمندیهایی که ایران در منطقه دارد میتواند به روند صلح کمک کند.
موسوی گفت: بزرگترین مشکل در روابط ایران و عربستان در حال حاضر یمن است و اگر این مشکل حل شود میتواند جاده روابط تهران_ریاض را هموار کند. عربستانیها بعد از آرامکو متوجه شدند که آمریکاییها نمیتوانند امنیت آنها را حفظ کنند و این نکته برای تعدیل و تجدید نظر عربستان در موضع گیریهای قبلی اش نسبت به یمن و ایران کافی است.
گفتنی است؛ دور دوم گفتوگوهای «محمدجواد ظریف» و «یوسف بن علوی»، وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان سهشنبه در محل وزارت امور خارجه عمان برگزار شد. در واقع مهمترین موضوعات روابط دوجانبه به ویژه مسائل اقتصادی و تجاری محور اصلی گفتوگوها در این دیدار است.
محمدجواد ظریف پیش از ظهر دوشنبه در چارچوب رایزنیهای مستمر دوجانبه میان ایران و عمان عازم مسقط شد و دور اول گفتوگوها را با همتای عمانی خود در مسقط انجام داد.
او دو شب گذشته با جمعی از ایرانیان و فعالان اقتصادی مقیم عمان شامگاه دیدار کرد و به تبادل نظر پرداخت، همچنین سهشنبه هم «محمد عبدالسلام» سخنگوی انصارالله یمن با وزیر امور خارجه در مسقط دیدار کرد. طرفین در این دیدار، در خصوص آخرین تحولات سیاسی و میدانی در یمن گفتوگو کرد.
بیشتر بخوانید:ایران؛ شاهراهی برای ارتباط کشورها با یکدیگر/ روند تعاملات ایران و عمان فراتر از تعاملات دو کشور است
انتهای پیام/