سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

با علل اصلی سرگیجه و سیاهی رفتن چشم‌ها آشنا شوید

در این مطلب قصد داریم شما را با علل مختلف گیجی سر آشنا کنیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سرگیجه انواع مختلفی دارد. سرگیجه‌ دَوَرانی (Vertigo) با گیجی سر یا سبکی سر (Lightheadedness) متفاوت است.

سرگیجه بیشتر حسی شبیه به چرخیدن محیط اطراف به دور سر دارد. اما در گیجی سر یا سبکی سر فرد احساس عدم تعادل و سیاهی رفتن چشم می‌کند و احساس چرخش ندارد.

سرگیجه‌ی دَوَرانی موردی جدی است و نیاز به توجه پزشکی دارد، چون ممکن است نشانه‌ی مشکل یا بیماری مهمی باشد. اما گیجی سر یا سبکی سر ممکن است نتیجه‌ی عادت‌های معمولی باشد که می‌توان به راحتی آن‌ها را تغییر داد.

در ادامه با علل مختلف گیجی سر آشنا خواهیم شد.

۱- کم آبی بدن

گاهی یک لیوان آب می‌تواند تمام مشکلات را حل کند. کم آب شدن بدن یا قرار گرفتن در گرمای بیش از اندازه می‌تواند حجم خون را کاهش دهد. این مسأله گردش خون در بدن را دشوار می‌کند، به این معنی که اکسیژن کمتری به مغز می‌رسد.

راه حل: به اندازه‌ی کافی آب بنوشید، به خصوص اگر بیمار هستید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ اگر بعد از خوردن نزدیک به ۲ لیتر آب هم کماکان دچار گیجی سر بودید ممکن است چیز دیگری علت مشکل تان باشد.

۲- اضطراب

اضطراب یک مشکل بسیار معمول است و گاهی حتی متوجه نمی‌شویم درگیر آن هستیم. از طرفی یکی از نشانه‌های اضطراب می‌تواند گیجی سر یا حتی سرگیجه‌ی دَوَرانی باشد. بدن ما با نفس نفس زدن به اضطراب واکنش نشان می‌دهد و اگر احساس اضطراب تداوم داشته باشد، سطح آدرنالین در مغز به طور ناگهانی و در مقداری اندک بالا می‌رود که این مسأله باعث گیجی سر می‌شود.

راه حل: سعی کنید آرام و عادی نفس بکشید و جایی برای نشستن پیدا کنید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ اگر اضطراب شما به حد غیر قابل کنترلی رسیده، ممکن است دچار حمله هراس شده باشید. در این صورت به طور قطع نیاز به کمک دارید.

۳- آلرژی

گوش داخلی شما مسئولیت کنترل تعادل شما را برعهده دارد. اگر گرد و غبار، موی حیوان خانگی، گرده یا مواد آلرژی زای دیگری وارد دستگاه بدن شما شود، این مسأله می‌تواند باعث گرفتگی یا التهاب گوش میانی شما شود که در اینصورت ممکن است بدن شما با تنظیم فشار خون به آن واکنش نشان می‌دهد. این تغییرات می‌تواند باعث گیجی سر شود.

راه حل: اگر به مواد غذایی خاصی حساسیت دارید، رژیم غذایی خود را تغییر دهید، یا اگر تحت درمان نیستید از بعضی گل‌ها و حیوانات دوری کنید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ بهتر است به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید تا درمان مناسب خود را دریافت کنید و متوجه شوید که دچار آلرژی‌های جدیدی شده اید یا نه.

۴- بالا رفتن سن

در افراد بالای ۵۰ سال به تدریج تغییراتی در گوش میانی آن‌ها رخ می‌دهد. در اثر این تغییر فیزیولوژیکی طبیعی ممکن است زمانی که فرد به شکل نادرستی خوابیده، هنگام بلند شدن از جای خود دچار گیجی سر شود.

راه حل: سعی کنید به آرامی از جای خود بلند شوید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ اگر گیجی سر تا چند دقیقه بعد کماکان ادامه داشته یا به طور مرتب رخ دهد.

۵- پایین بودن قند خون

اگر زیاد پیش می‌آید که یکی از وعده‌های غذایی تان را از قلم بیندازید یا دچار بیماری دیابت هستید، ممکن است قند کافی در خون شما وجود نداشته باشد. در اینصورت بدن شما از ذخایر خود استفاده می‌کند و از انرژی مغزتان کم می‌شود، مسأله‌ای که می‌تواند شما را دچار گیجی سر کند، چون انرژی باقیمانده میان تمامی اندام‌های حیاتی تقسیم می‌شود. دیابت می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در گوش داخلی هم شود، مسأله‌ای که می‌تواند منجر به گیجی سر هم شود.

راه حل: آب پرتقال طبیعی بنوشید، غذا بخورید یا انسولین خود را درست تنظیم کنید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ اگر بعد از خوردن غذا هم گیجی سر ادامه داشته باشد، ممکن است لازم به مراجعه به پزشک باشد.

۶- ورزش کردن

ورزش‌هایی که شامل تمرینات قلبی عروقی هستند، باعث می‌شوند ضربان قلب به مرور کاهش یابد، که نکته‌ی مثبتی محسوب می‌شود، اما می‌تواند گاهی در هنگام تغییر ناگهانی وضعیت بدن، باعث گیجی سر شود.

راه حل: بعد از ورزش کردن، زمان بیشتری برای انجام حرکات مخصوص سرد کردن بدن بگذارید و آرام راه بروید، به خصوص اگر دچار گیجی سر هستید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ اگر گیجی سر با وجود نشستن ادامه باشد یا به طور ناگهانی و زمانی که مشغول ورزش کردن نیستید رخ داده باشد.

۷- عوارض جانبی دارو‌ها

هر دارویی عوارض جانبی‌ای دارد که در اغلب موارد گیجی سر یکی از آن‌ها است. مصرف دارو‌های ادرارآور معمولاً چنین پیامدی دارد.

راه حل: اطلاعات دارو را مطالعه کنید، به اندازه‌ی کافی آب بنوشید و در دوران درمان خوب غذا بخورید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ همیشه. فهرستی از نشانه‌هایی که در خود می‌بینید تهیه کنید و آن را به پزشک تان اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد دوز مصرف داروی تان تغییر کند.

۸- پایین بودن فشار خون

در بیشتر موارد، علت گیجی سر، پایین بودن فشار خون است. یک اختلال در بخشی از دستگاه عصبی که فشار خون را تنظیم می‌کند، می‌تواند باعث افت ناگهانی فشار خون شود، مسأله‌ای که می‌تواند گیجی سر را به دنبال داشته باشد.

راه حل: این اتفاق با بالا رفتن سن رخ می‌دهد و باید به نشانه‌هایی که در شما وجود دارد توجه داشته باشید تا جلوی زمین خوردن خود را بگیرید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ اگر زیاد دچار گیجی سر می‌شوید، بهتر است به طور مرتب معاینه شوید. ممکن است نیاز به دارو داشته باشید.

۹- حمله قلبی و سکته مغزی

گیجی سر، اگر با درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع و احساس درد در بازو همراه باشد، می‌تواند نشانه‌ی سکته مغزی باشد. در افراد مسن تر، این مسأله ممکن است بدون هیچ نشانه‌ی دیگری رخ دهد و در صورت تداوم، کماکان از در شرف بودن یک سکته مغزی یا حمله قلبی خبر دهد.

راه حل: یک عدد قرص آسپیرین یا هر داروی رقیق کننده‌ی خون دیگری که در دستری دارید بخورید و با اورژانس تماس بگیرید.

در چه صورتی مراجعه به پزشک ضروری است؟ همیشه، اگر مشکوک هستید که در شرف حمله قلبی یا سکته مغزی هستید.

منبع: روزیاتو

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.