او ادامه داد: گروه حشد الشعبی عراق متشکل از فرزندان برخاسته از دل مردم این کشور هستند که در ۱۶ سال گذشته یعنی از سال ۲۰۰۳ تا کنون در کنار مرجعیت نقش مهمی در بهبود اوضاع عراق داشته اند. علاوه براین مرجعیت این کشور تاکنون سه بار در خارج کردن گروههای تروریستی از عراق موفق عمل کرده است. رژیم بعث صدام، اشغالگری آمریکا و تجاوز گروههای تکفیری و افراطی به ویژه داعش سه موردی بودند که مراجع در کنار مردم توانستند کشور خود را نجات داده و برای برقراری ثبات در آن اقدام کنند.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: آمریکا، ارتجاع عرب و رژیم صهیونیستی به مقابله با مردم، مرجعیت و حشد الشعبی عراق داشته و اکنون تلاش میکنند تا این سه مؤلفه قدرت ملی در عراق را تحت شدیدترین فشارها قرار دهند، در همین راستا شاهد هستیم که جناح سعودی، امارات، رژیم صهیونستی و آمریکا در این مدت فشار زیادی بر مرجعیت وارد کرده تا آنها را منفعل جلوه دهند، علاوه براین تلاش می کنند تا درگیریها را به شهرهای مقدس و مذهبی مانند نجف و کربلا بکشانند.
او تصریح کرد: نیروهای مردمی و حشد الشعبی در سرنگون کردن رژیم صدام، اخراج آمریکاییها از عراق و همین طور به شکست کشاندن فعالیتهای تروریستی داعش نقش مهمی داشتند، علاوه براین بسیج مردمی عراق هم در قالب گروههای جهادی مانند لشکر بدر فعال هستند.
عابدینی بیان کرد: آمریکا و عوامل خارجی آنها تلاش میکنند تا بیشترین فشار را علیه مردم عراق تدارک ببینند، آنها در این مدت برای برکناری دولت عادل عبدالمهدی زمینه سازی کردند، زیرا در یک سالی که دولت او روی کار بود، بیشترین خدمت را به ملت خود ارائه کرد و روابط بغداد در عرصه بین الملل با سایر کشورها از جمله روسیه، چین متوازن کرد همچنین در اظهار نظری به صراحت اعلام کرد، تهاجم به برخی مقرهای حشدالشعبی از اقدامات رژیم صهیونیستی است، همچنین خواهان خروج نیروهای آمریکایی از از این کشور شد. حتی در جریان یکی از سفرهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در یکی از سفرهای شبانه به عراق وارد شد و به یکی از پایگاههای آمریکایی رفت، نخستوزیر حاضر به دیدار با رئیس جمهور آمریکا نشد.
او ادامه داد: ایالات متحده آمریکا نسبت به دولت فعلی عراق کینه داشته و در همین راستا تلاش کرد تا با بهرهگیری از فشارهای سیاسی و کمک به تروریستها، بقایای حزب بعث در این کشور را از طریق فضای مجازی با چالش و بحران سیاسی روبرو کند.
او افزود: تقسیم قدرت در ساختار عراق به صورت نانوشته است به طوری که رئیس جمهور از میان کردها، نخست وزیر از میان شیعیان و رئیس مجلس از میان اهل سنت انتخاب شود که قاعدتا این اقدام مبتنی بر رأی مردم و مردم سالاری نیست که باید برای این مسئله چارهاندیشی شود، اما در حال حاضر مسئله اصلی عراق این موضوع نیست، بلکه باید در چارچوب ساختارموجود امنیت و آرامش به کشور عراق برگردانده شود، دو گروه در ناامن کردن عراق از جهت میدانی بسیار فعال هستند، بقایای حزب بعث و گروه تکفیری تروریستی داعش، این دو گروه توسط سرویس جاسوسی آمریکا، CIA و پنتاگون سازماندهی میشوند و پول اقدامات شرورانه را هم دلارهای نفتی عربستان سعودی و امارات میپردازند.
کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه عراق در حال حاضر برای عبور از بحران سیاسی نیاز به یک وحدت ملی و انسجام داخلی دارد، افزود: هفته پیش شاهد آن بودیم تظاهراتی صورت گرفت که به برقراری آرامش نسبی در عراق کمک کرد. اما بازیگران فرامنطقه ای از جمله آمریکاییها، رژیم سعودی، امارات و رژیم صهیونیستی که مایل نیستند امنیت به عراق برگردد و با ترورهای کور، انفجارهای مختلف و همچنین تحریک برخی گروهها به انجام اقدامات ضد امنیتی سعی میکنند تا زمینه را برای ناامن کردن عراق فراهم کنند. به نظر میرسد مردم عراق و مرجعیت همچنین حشد الشعبی همانطور که توانستند در سه مرحله گذشته به حیات رژیم صدام، اشغالگری آمریکا پایان دهند و ساختار،نظام سیاسی و خلافت داعش را سرنگون کنند، در حال حاضر هم از این توانمندی لازم برخوردار هستند که بر فتنه تازه جناح غربی، عربی، عبری هم غالب شوند.
عابدینی با اشاره به دولت ائتلافی در عراق نیز خاطر نشان کرد: به نظر میرسد آنچه در عراق تحت عنوان اعتراضات انجام می شود باید به دو قسمت تقسیم شود، یکی اعتراضات بر حق مردم است که متأسفانه برخی از گروههای ضد امنیتی بر موج آن سوار شدند که خواستگاه آنها از سوی جناح غربی تدارک دیده شده و آنها را به ناامنی کمک میکنند، اما اینکه دولت استعفاء کرده است.
کارشناس منطقه تصریح کرد: برخی از کشورهای مرتجع منطقه مایل هستند عراق دچار خلاء سیاسی شود، تا در قالب یک کودتا زمینه برای پیشبرد اهدافشان محیا شود. دولت ائتلافی بر اساس ساختار نظام سیاسی توافقی که در قانون اساسی عراق وجود ندارد، به این گونه است که تقسیم قدرتی صورت بگیرد و فراکسیونی که بیشترین کرسی در داخل مجلس دارد، مأمور تشکیل کابینه خواهد بود. یعنی نخست وزیر از بین فراکسیون صاحب اکثریت کرسیها انتخاب میشود. طبعاٌ، چون هیچ یک از احزاب حتی نصف کرسیها را در اختیار ندارند، خود به خود فراکسیون اکثریت مانند دورههای قبل با یک یا دو گروه یا فراکسیون دیگر ائتلاف کند که به نظر میرسد این ظرفیت وجود دارد. در حال حاضر اختلافی وجود دارد این است که سائرون که وابسته به مقتدی صدر است اساساً خواهان انحلال مجلس است و این عملکرد را پیچیدهتر میکند.دیدگاهی که او دارد ممکن است کشور عراق را به بنبست سیاسی بکشاند.
او با اشاره به نقش قبایل و طوایف در تعیین نخست وزیر بعدی عراق، تصریح کرد: عراق ساختار قبیلهای دارد قبایل و عشایر نمایندگان آنها در مجلس هستند و این نمایندگان در قالب فراکسیونهای مختلف ظهور و بروز دارند. بنابراین ممکن است فتح و سائرون یا سایر گروهها و احزاب سیاسی با هم به اجماع نظر برسند. البته به توافق رسیدن آنها نیاز به گفت وگوهای جدی و مستمری داشته و بعید به نظر میرسد در کوتاهمدت بتوانند به توافق جامعی در این باره دست یابند. همچون دوره های قبل بعد از یک مدت گفت وگو و رایزنی این امکان به وجود بیاید که بر بحران سیاسی کنونی نیز غالب شوند.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به وضعیت گروههای ترویستی در عراق، بیان کرد: داعش به عنوان یک گروه تکفیری تروریستی اگرچه حوزه سرزمینیاش را در این کشور از دست داده است، اما ممکن است هنوز هسته هایی از این گروه در برخی مناطق وجود داشته باشد، همچنین شمار زیادی از اعضای داعش در زندان بودند که آمریکاییها تلاش کردند برخی از آنها را آزاد و از سوریه و عراق به افغانستان منتقل کنند؛ می توان گفت داعش در این کشور پراکنده شده است.یکی از مشکلاتی که در آینده کشورهای اروپایی را درگیر میکند، تروریستهایی هستند که از این قاره به داعش در عراق و سوریه پیوستند و در صورت بازگشت به کشورهایشان به ناامنی در آن مناطق دامن می زنند.
او ادامه داد: اصولاً کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا از گروههای تروریستی برای پیشبرد منافع خودشان در منطقه استفاده میکنند همچنان که ترامپ پیش تر اعلام کرده بود داعش ساخته و پرداخته دولت اوباما است کلینتون نیز پیشتر اشاره کرده بود که گروههای تروریستی که در افغانستان بودهاند، آمریکا مبتکر آن بوده برای مقابله با اتحاد جماهیر شوروی زمانی که افغانستان در اشغال روسیه بوده است. عابدینی گفت: گروههای تروریستی عملاً بازوان آمریکا برای پیشبرد مقاصد سیاسی در فراسوی مرزهای این کشور است، و از این گروهها به عنوان ابزاری برای نا امن کردن و برهم زدن اوضاع کشورهای منطقه همچون عراق، افغانستان و سوریه استفاده میکنند.
کارشناس مسائل منطقه در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به برگزاری هشتمین دوره نشست قلب آسیا_ روند استانبول با محوریت افغانستان، خاطر نشان کرد: کشورهای منطقه به تدریج به این نتیجه میرسند که بهترین راه غلبه بر چالشها و تنشهای امنیتی در منطقه،کنار گذاشتن قدرتهای فرامنطقهای است. چراکه وقتی کشورهای فرامنطقهای به ویژه آمریکا در خاورمیانه حضور می یابند، نتیجه ای جز ناامنی و اشغالگری به همراه ندارد.
او با اشاره به دستاوردهای این نشست تصریح کرد: دستاوردهای این نشست زمانبر است و به این صورت نیز که تمام کشورها در یک نشست به یک جمعبندی برسد، به نظر میرسد ایجاد امنیت منطقهای نیاز به مساعدت و همکاری مستمر کشورهای منطقه است، همین گفتگو رایزنیهای کشورهای منطقه که در جهت چارهاندیشی در زمینه مبارزه با تروریسم، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و قاچاش سازمان یافته همچنین پولشویی و موضوعاتی از این دست را مطرح میکنند و تبادل اطلاعات میکنند و ایجاد امنیت در نوار مرزی این میتواند یک دستاورد خوب برای کشورها باشد.
انتهای پیام/