در این میان حدس و گمانهای زیادی درباره دلایل استعفای حریری و اینکه چه عوامل و یا چهکسانی پشت این تصمیم او بودند٬ مطرح شد. اما آنچه از دلایل استعفای حریری مهمتر است٬ قصد و نیت او و بازیگردانانش از این تصمیم است. جبههگیری و مواضع منفی و تند سعد حریری ضد حزبالله از ابتدای روی کار آمدنش کاملاً مشهود بود و بارها نیز از تریبونهای مختلف آن را اعلام کرده است.
از سوی دیگر ارتباط گرم و صمیمانه نخستوزیر مستعفی لبنان با غرب و آمریکا و بهویژه عربستان که دشمنان مشترک حزبالله بهشمار میروند٬ بر کسی پوشیده نیست. همچنین باید اشاره کنیم که حزبالله همواره بهمثابه سدی در برابر خواستههای آمریکایی ــ سعودی حریری در لبنان بوده است، با این تفاسیر عجیب نیست که شخص حریری برای حذف حزبالله از دولت و کمرنگ کردن نقش مردمی آن تلاش کند.
طبق مطالبی که گفته شد میتوانیم نتیجه بگیریم که یک ارتباط موازی میان علت استعفای سعد حریری از نخستوزیری لبنان و قصد و هدفی که پشت این تصمیم بود وجود دارد. با نگاهی گذرا و با کمی تأمل درباره سناریوهایی که حریری پس از اعلام استعفایش بهراه انداخت٬ بهراحتی متوجه این امر میشویم.
طبق شواهد٬ سعد حریری تحت فشار آمریکا و عربستان مجبور به استعفا شد؛ اما علت این فشار چه بود؟ گفتیم که حزبالله دشمن مشترک غرب و آمریکا و عربستان است و آنها همواره با سناریوهای مختلف بهدنبال مقابله با مقاومت و اول از همه حذف حزبالله از صحنه سیاسی لبنان بودهاند و حریری میتوانست بهعنوان پلی برای رسیدن به این هدف باشد.
در واقع استعفای حریری یک هدف اصلی را دنبال میکرد: حذف حزبالله از دولت لبنان. در اینجا به مانورهای حریری برای بازگشت به دولت بازمیگردیم؛ حریری اعلام کرد که هرگز به دولت باز نخواهد گشت٬، اما تنها چند روز بعد حرف خود را نقض و اعلام کرد که برای بازگشت به دولت آماده است؛ اما بهشرط! شرط نخستوزیر مستعفی لبنان برای بازگشت به دولت تشکیل یک دولت تکنوکرات بود که البته تشکیل چنین دولتی در لبنان تقریباً غیرممکن بهنظر میرسد.
سعد حریری با این پیشنهاد در واقع قصد داشت سایر احزاب سیاسی را بهنوعی فدای نیت خود یعنی حذف حزبالله از دولت کند؛ چرا که نمیتوانست علناً بگوید که بهشرط کنار رفتن حزبالله از صحنه سیاسی کشور٬ به دولت بازمیگردد، بنابراین گمان میکرد با تشکیل یک دولت تکنوکرات٬ هم حزبالله از دولت کنار میرود و هم اتهامی متوجه حریری مبنی بر مخالفت با حزبالله و یا همکاری با آمریکا و عربستان نخواهد شد. او برای تحقق این امر اصرار زیادی کرد، اما به نتیجه نرسید و مجدداً عدم مداخله خود در امور مربوط به تشکیل دولت را اعلام کرد.
اما حریری بههیچوجه دستبردار از قدرت نبوده و به همین دلیل با یک مانور و سناریوی جدید٬ به صحنه دولت لبنان و البته تیتر خبرها برگشت. بازی تازه او پیشنهاد گزینه برای نخستوزیری لبنان بود که بعداً اخباری رسید مبنی بر اینکه او با همه این گزینهها در ارتباط بوده و بهنوعی با آنها تبانی کرده بود که پاسخ درست و روشنی درباره تصمیم خود برای پذیرش و یا عدم پذیرش این مسئولیت ندهند. در اینجا قصد حریری٬ همان بازی قدیمی خانوادگی وی یعنی بازی با زمان و متوقف کردن آن بهنفع خودش بود.
بارزترین گزینهای که سعد حریری برای نخستوزیری لبنان پیشنهاد کرد٬ محمد الصفدی از وزرای سابق لبنان بود که علاوه بر سوابق تاریک در پست وزارتی٬ پروندههای فساد او نیز مشهود بود؛ آن هم زمانی که هدف اصلی اعتراضات مردمی لبنان مقابله با فساد در کشور است! از نظر حریری این سناریو کارسازتر بود؛ چرا که از یکسو میدانست این گزینهها چالشبرانگیز بوده و رایزنی درباره آنها زمان زیادی میبرد و این بهنفع حریری است٬ از سوی دیگر او میخواست با این کار جنبش امل و حزبالله را مقابل مردم قرار دهد! اما چگونه؟
لبنان، سعدالدین رفیق حریری | سعد الحریری، حزب الله لبنان.
نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان گمان میکرد که جنبش امل و حزبالله هیچگاه با چنین گزینههایی موافقت نمیکنند؛ بنابراین او میتواند این دو را مانع اصلی تشکیل دولت لبنان و البته خروج کشور از بحران کنونی معرفی کند. اما این مانور حریری نیز جواب نداد و در عین ناباوری او٬ حزبالله و امل با گزینه پیشنهادی حریری موافقت کردند. اما هنگامی که تنها چند روز به زمان آغاز رایزنیها در خصوص انتخاب محمد الصفدی بهعنوان مأمور تشکیل کابینه باقی مانده بود٬ وی انصراف و البته حمایت خود را از حریری اعلام کرد.
این خبر باز هم تاریخ رایزنیهای پارلمانی در خصوص انتخاب مأمور تشکیل کابینه را به تعویق انداخت. سعد حریری باز هم رفت و با یک گزینه تازه برگشت: سمیر خطیب! این گزینه حریری از نزدیکان او بوده و پیش از این شریک تجاری رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان و پدر سعد حریری بوده است. حریری باز هم امیدوار بود این ایده او جواب بدهد و حزبالله و امل با این گزینه مخالفت کنند٬، اما این اتفاق نیفتاد.
شاید بهتر است بگوییم مانورها و بازیهای حریری کاملاً رو شده و دیگر جواب نمیدهد و البته حزبالله به هیچ وجه فریب نخورد و وارد این بازی نشد. با موافقت حزبالله و امل با نامزدی سمیر خطیب٬ سعد حریری وارد یک بنبست سیاسی شد؛ اینکه یا باید طبق گفتههای خود٬ از خطیب حمایت میکرد و خودش بهکلی از صحنه سیاسی لبنان کنار میرفت٬ یا اینکه بهنوعی زیر حرفش میزد و بهفکر یک سناریوی دیگر میافتاد.
لبنان، سعدالدین رفیق حریری | سعد الحریری، حزب الله لبنان.
در چند روز گذشته همه اخبار لبنان حول رایزنیهایی میچرخید که قرار بود امروز آغاز شود؛ اما دیدیم که باز هم مانورهای حریری تکرار شد! سمیر خطیب شب گذشته پس از دیدار با شیخ «عبداللطیف دریان» مفتی معروف لبنان اعلام کرد که از پذیرش این مسئولیت انصراف داده؛ آن هم زمانی که تنها چند ساعت به زمان آغاز رایزنیها مانده بود! فضای لبنان همچنان متشنج است و روند تشکیل دولت باز هم در هالهای از ابهام باقی ماند و زمان همچنان بهنفع حریری متوقف شده است.
بعید نیست تا چند ساعت دیگر شاهد یک خبر و یا مانور جدید در این کشور باشیم! باید منتظر باشیم و ببینیم؛ آیا روند امور در لبنان به همین شکل ادامه پیدا میکند؛ یعنی آیا روند سیاسی لبنان همچنان درجا خواهد زد؟ آیا حریری باز هم با یک سناریوی جدید بازمیگردد یا به همین مانور پیشنهاد گزینه نخست وزیری و اعلام حمایت از این گزینهها ادامه میدهد؟
با توجه به اوضاع و فضای کنونی لبنان مشخص نیست که چهزمانی پاسخ این سؤالات را دریافت کنیم؛ گفته میشود که رایزنیها دوشنبه آینده برگزار میشود، اما باز هم مشخص نیست واقعاً این اتفاق بیفتد یا نه.
اما طبق شواهد و اطلاعات٬ سعد حریری هیچگاه از قدرت کنارهگیری نمیکند؛ کنار رفتن از قدرت برای حریری یعنی خط کشیدن روی موقعیت اقتصادی و تجاری و اجتماعی و بهطور کلی دستکشیدن از زندگی، بنابراین میتوان با قطعیت گفت که سعد حریری بهدنبال بازگشت به دولت است٬، اما علناً آن را اعلام نمیکند. باید منتظر باشیم تا ببینیم در روزهای آینده چه اتفاقاتی میافتد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/