سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پاسخ سوال‌های شرعی درباره «حقوق زن و شوهر نسبت به یکدیگر»

پاسخ سوال‌های شرعی خود را درباره «حقوق زن و شوهر نسبت به یکدیگر» در این گزارش بخوانید.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گاهی اوقات در زندگی مشترک یکی از طرفین یا هر دو آن‌ها نسبت به وظایف شرعی که نسبت به یکدیگر دارند، بی اطلاع هستند.

به همین بهانه، از شما مخاطبان محترم خواستیم سوال‌های خود در زمینه احکام و مسائل شرعی مربوط به «حقوق شرعی زن و شوهر نسبت به یکدیگر» را مطرح کنید تا ما هم با توجه به فتوای مراجع تقلید پاسخ آنها را بدهیم. در ادامه می‌توانید پاسخ سوالات خود را بخوانید:

آیا در زندگی مشترک مهریه می‌تواند مرد را پایبند به زندگی کند؟ من می‌خواهم مهریه‌ام را بالا بگیرم که شوهرم حق من را رعایت کند.

بالا گرفتن مهریه شرعاً حرام نیست، مگر اینکه عنوان ثانویه‌ای مثل ترویج فرهنگ مجرد زیستی و جلوگیری از ازدواج جوانان به آن اضافه شود که این کار را حرام می‌کند. ضمن اینکه تجربه نشان داده است که مهریه بالا اهرم فشار برای مرد محسوب نمی‌شود.

زن تا چه حد باید در خانه از مرد حرف شنوی داشته باشد و بالعکس؟

حرف شنوی زن نسبت به مرد از نظر فقهی در دو بحث تمکین و فعالیت‌های زن در خانه تجمیع می‌شود؛ به این صورت که زن موظف به تمکین مرد است مگر اینکه به عسر و حرج نیفتد. همچنین در فعالیت‌های خانه نیز اگر در ذیل عقدنامه شرط شده باشد، زن موظف به انجام امور است.

مقدار و حدود وظایف زن در خانه چیست؟

مانند سوال بالاست و حدود وظایف زن در خانه برحسب توافق بین زوجین است.

آیا این وظیفه زن است که با وجود کار بیرون از خانه، تمام کار‌های منزل را به تنهایی انجام دهد؟

این سوال قبلاً پاسخ داده شده است؛ اما اگر کار کردن زن بیرون از خانه و حدود فعالیت‌هایش در خانه از قبل توافق شده باشد، امری بدیهی است. باید در نظر داشت که عقدنامه ازدواج دلیل کار کردن زوجه نمی‌شود.

حکم شرعی برای مردی که از وظایف زناشویی سرباز می‌زند، چیست؟

یک حق واجب داریم که با عنوان حد وجوب از آن یاد می‌شود؛ به نحوی که زن احساس نکند، یک زن مطلقه است. ضمن اینکه رابطه بین زن و مرد در ماه یکبار باید باشد و بیشتر از آن واجب نیست، البته بنا به احتیاط برای جلوگیری از منکر بیشتر شدن آن ایرادی ندارد.

آیا مرد می‌تواند دائما گوشی همسرش را بی‌دلیل چک کند؟ زن حق حریم خصوصی دارد؟

زن و مرد هیچ حقی برای ورود به حریم شخصی دیگری ندارد؛ مگر اینکه زوجین این اجازه را به هم داده باشند.

آیا مرد می‌تواند مانع ارتباط زن با خانواده اش شود؟

به اندازه‌ای که مصداق قطع صله رحم نشود، ایرادی ندارد.

آیا مرد می‌تواند زنش را از خانه بیرون کند؟ حکم شرعی و قانونی آن چیست؟

حق ندارد و مرد موظف است که تمامی مایحتاج زن را تأمین کند.

کار کردن زن و مرد در خانه چگونه است؟

اسلام بر اساس روحیه و طبیعت زن و مرد وظایفی را برعهده آنان گذاشته که توازن را بین قدرت و امور زندگی برقرار کرده است.

آیا شوهر می‌تواند زن را در خانه حبس کند و به او اجازه خروج ندهد؟

تا جایی که مایحتاج ضروری زن فراهم هست، مرد می‌تواند اذن خروج ندهد.

شوهرم از پول من برای پدرش که فوت کرده، پول نماز و روزه را پرداخت می‌کند، در صورتی که من راضی نیستم و برای آرامش زندگی ام حرفی نمی‌زنم. آیا این رفتار درست است؟

فی نفسه پولی که زن درمی‌آورد برای خودش است، مگر اینکه زن و مرد از پیش باهم توافق کرده‌ باشند.

آیا زن در وطن و اقامت تابع شوهر است؟

مجرد زوجیّت موجب تبعیّت قهرى نمى‏ شود و زن مى‏ تواند در انتخاب وطن و قصد اقامت تابع شوهر خود نباشد. بله، اگر زن در انتخاب وطن و اعراض از آن تابع اراده همسرش باشد، قصد شوهرش براى او کافى است و شهرى که همسرش با او براى زندگى دائم و به قصد توطن به آنجا رفته است، وطن وى هم محسوب مى‏ شود و همچنین اعراض شوهر او از وطن مشترکشان با خروج از آن و رفتن به جایى دیگر، اعراض او از وطن هم محسوب مى‏ گردد، و براى اقامت ده روز در سفر، اطلاع او از قصد شوهرش مبنى بر اقامت ده روز با این فرض که وى تابع اراده شوهر است براى وى کافى است، بلکه اگر مجبور به همراهى با شوهرش در مدت اقامت در آنجا باشد نیز حکم همین است.

جوانی با زنی از شهری دیگر ازدواج نموده است. هنگامی که این زن به خانه پدرش می‏ رود، نمازش قصر است یا تمام؟

تا زمانى که از وطن اصلى خود اعراض نکرده، نمازش در آنجا تمام است.

مراد از اِعراض از وطن چیست؟ آیا مجرد ازدواج زن و رفتن وی همراه شوهر به هر جایی که او می‏‌خواهد، اعراض محسوب می‏‌شود یا خیر؟

مراد از اِعراض، خروج از وطن با تصمیم بر عدم بازگشت به آن برای سکونت است؛ و مجرد رفتن زن به ‏خانه ‏شوهر در شهر دیگر، مستلزم اعراض از وطن اصلی‏‌اش نیست.

ما در یک کشور خارجى زندگى مى‌کنیم اینجا آقایان همه وظایف و امور خانه را به عهده زنان گذاشته‌اند و زنان در خانه براى خود وقت هیچ فعالیتى ندارند و مواقع تفریح هم براى آن‌ها فراهم نمى‌کنند، این چه حکمى دارد؟

همسران مجاز نیستند زنان خود را مکلف به انجام کارهاى خانه کنند. زنان شوهردار در کارهاى شخصى خود آزاد هستند و نسبت به شوهرانشان هیچ تکلیفى زائد بر اداى حقوق زناشویى ندارند.

اگر مرد متأهلى شغل خود را از دست بدهد و زنش براى معاش خانواده به صورت موقت کار کند، آیا شوهر به زنش مدیون خواهد شد؟

زن اگر درآمد کار خود را خودش تبرعاً خرج زندگى مشترک مى کند شوهر ضامن عوض آن نیست؛ ولى اگر به شوهر قرض دهد سپس از طرف شوهر آن را خرج زندگى کند و یا به امر و درخواست شوهر آن را خرج زندگى مشترک کند، شوهر ضامن عوض آن است.

آیا حرمت ربا برای همه اشخاص حقیقی و حقوقی به‌طور یکسان ثابت است یا آنکه بعضی از موارد خاص، استثنا هستند؟

ربا به‌صورت کلی حرام است غیر از ربای بین پدر و فرزند و زن و شوهر و همچنین ربایی که مسلمان از کافر غیر ذمّی می‏ گیرد.

آیا زن و شوهری که حقوق خود را به طور مشترک در امور منزل مصرف می‏‌کنند، می‏‌توانند سال خمسی مشترک داشته باشند؟

هر یک از آنان سال خمسی مستقلی به حساب درآمد خودش دارد و واجب است هر کدام خمس باقی‌مانده حقوق و درآمد سالانه خود را در پایان سال خمسی بپردازد.

آیا حق قبل از ثبوت، قابل هبه است؟ آیا اگر زن حقوق مالی خود را که در آینده از آن برخوردار می‏ شود، هنگام عقد به شوهرش ببخشد، صحیح است؟

در صحّت‏ این قبیل هبه‏ ها، اشکال و بلکه منع وجود دارد. در نتیجه اگر هبه حقوق آینده آن زن به شوهرش به صلح یا به شرط اقساط آن‌ها بعد از ثبوت برگردد، اشکال ندارد و الا هیچ فایده و اثری ندارد.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۳:۰۱ ۱۷ دی ۱۴۰۰
سلام زن من در رابطه با وظایف زناشوییش بدخلقی میکند حتی حاضر نیست نگاهم کند یا دست به من بزند ومن را آزار میدهد چه کنم؟
حسن
۱۸:۲۳ ۰۸ دی ۱۳۹۸
سلام
الان مهریه بدتر از قمار نیست چون برای قمار چیزی برای باختن داری ولی برای مهریه باختن نداشته هایت است وعاقبت ازدواج زندان است
ناشناس
۲۰:۳۹ ۲۸ دی ۱۳۹۸
اگه اینطوریه زندگی هم برا زنها یه ریسکه وخطره
ناشناس
۲۰:۴۷ ۲۸ دی ۱۳۹۸
اگه خودت ادم خوبی باشی واخلاقت خوب باشه مطمن باش زنت میچسبه بهت وباهات تااخرعمر به خوبی وخوشی زندگی میکنین اگه شما معتادباشین این یه ریسک نیست ک زنت بیاد باهات ازدواج کنه وندونه ک معتادی واقعا این زن چ گناهی کرده ک باتو ازدواج کرده اگه خصوصیات اخلاقیتم خوب نباشه ک بدتر پس ببین گاهی اوقات به خودت رجوع کن توقویتری تایه زن مگه زنها میتونندبرن عسلویه کارگری کنند اگه کاردولتی گیرشون نیاد چی
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
حکم ظلم به مردم چیست؟
ناشناس
۱۱:۵۷ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
من حتی حق آرایش کمرنگ را هم ندارم وحتی حق انتخاب لباس برای خودم اونوقت شوهرم به زنان ودختران شیک چنان احترام میگذارد خودم را بی ارزش حساب میکنم ازشمامیپرسم آیا این کار درستی ست؟
ناشناس
۱۱:۵۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
شوهرم می‌گوید دایی ها وعموهایت نامحرمند حق نداری دست بدهی آیااین صحیح است؟
ک
۱۳:۳۹ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
کاملادرست میگن،اشتباه نکنیدبخاطرمحرمیت هیچ اشکالی نداره،امااشکال دست دادن اینه که عادت میشه درمحیط نامحرم و تکراراینکاربطورسحوی انجام میشه بیرون ازخانه ودرحضورنامحرم!
ناشناس
۲۱:۴۶ ۰۷ دی ۱۳۹۸
بنظرم شوهرت بدبینه وگرنه دایی وعمومحرمند!!!
ناشناس
۰۸:۱۳ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
طبق معمول ؛ آقایان طوری حرف می زنن و جواب می دن که یک موقع رأی زنان رو از دست ندن ؛ ده ها سال است که همین آقایان به زنان گفته اند زن می تواند در خانه کار نکند ؛ و اگر می خواهد کار کند باید در عقدنامه قید شود ؛ شما بروید تمام عقدنامه های گذشته گان را ببینید که هیچ کدا م چنین اظهار نظرهای سلیقه ای را در عقدنامه ها نمی نوشتند و با تمام اختلافات موجود زن با دل و جان و فداکاری در منزل کار می کرد و بچه ها رو تربیت می کرد و کار مرد در بیرون منزل بود ؛ اما حالا این به اصطلاح راهنمایان دینی امروزی گندش را درآورده اند زنان را به بی راهه کشانده اند و زن خود را مکلف به کار نمدر منزل نمی داند ؛ طوری جواب داده اند که انگاری زن در خانه ی شوهرش آمده است سر کار !!!
واقعاٌ مسخره است
محمدباقر بحرینی
۰۰:۵۵ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
وقتی مرد به زن خود بگوید این سند خانه ببر بنام مرد خانه بزند و زن سواستفاده کند سند بنام خودش بزند و مرد از اینکار زن رازی نباشد و بخاطر تنش در خانواده حرفی نزند آیا نماز و روضه و خواندن قرآن و دیگر احکام زن در این خانه صحیح است ضمنن حدود 10 سال بیشتر است که هیچ رابطه حسی و جنسی بین هر دو اتفاق نیفتاده مرد باید چکار کند
ناشناس
۱۹:۱۵ ۱۵ آذر ۱۳۹۸
آیاشوهر حق دارد زن را مانع کارکردن بیرون ازمنزل بشود؟
ناشناس
۰۸:۱۶ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
بروید زندگی حضرت زهرا را درست مطالعه کنید ببینید چگونه در خانه زحمت می کشیدند و نتیجه ی آن طور شوهر داری و بچه داری باعث شد که ایشان در نزد خداوند چه مقام بالایی ( البته بجز مقام اصلی شان که مقام عصمت و پاکی است ) داشته باشند ؛
این ها رو بیایید به زنان یاد بدهید ؛
ناشناس
۰۸:۴۲ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
اشتغال بانوان باعث بیکاری آقایان شده است. هر مردی که سر کار میرود یک خانواده تشکیل میدهد. هر زنی که سر کار میرود یک خانواده از بین میرود.
ناشناس
۲۱:۴۲ ۰۷ دی ۱۳۹۸
مطمن باش یه دختراینقدربراش کارپیدا نمیشه که مجبورباهرمردی واسه یه لقمه نون شوهرکنه بعدشم بنظرت الان امارطلاق براچی بالاست چون اکثر مردها هستن ک نه اخلاق دارن نه ودرک و... تازه اعتیادو اینجورچیزهاروهم اضافه کنید تازشم انتظاردارین با این همه چیزهای منفی تازه میخواین زنها سرخونه وزندگیشون بمونن وهمچین مردهایی روتحمل کنند اونوقت این دیگه نمیشه اسمشوگذاشت زندگی بهش میگن زجرتداوم دار ک بعدش افسردگی وپیری زود رسو ...میاره!!!
ناشناس
۲۱:۴۴ ۰۷ دی ۱۳۹۸
حضرت زهرا شوهرش امام علی بود امام علی هم یه ادم معمولی نبود امام بود شوهرهای این دوره زمونه ادم معمولی هم نیستن بعدشم بایدیکی رومقایسه کنی شباهتی به مردهای دوره ی ما داشته باشه ن قدیم!!!
ناشناس
۱۶:۴۷ ۱۵ آذر ۱۳۹۸
یعنی مرد حق نداره بدونه زنش با چه کسی ارتباط داره؟
ناشناس
۲۲:۱۳ ۱۵ آذر ۱۳۹۸
نه
ناشناس
۰۸:۱۷ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
الآن نه ؛ الآن این آقایون می گن : هر چی که از زنت می خواهی باید تو عقدنامه ات بیاری و الا حق نداری به زنت بگویی حالت چطوره ؟
ناشناس
۰۹:۵۶ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
مردیازن فرقی نمی کنه بعداززندگی مشترک حق دارندهمدیگرروکنترل کنند وبدونندکه باچه افرادوچه وقتهایی ارتباط داشتندویا صحبت کردندبه نظرم این حق رونسبت به همدیگه دارندوهیچ اشکالی نداره
ک
۱۳:۳۴ ۱۶ آذر ۱۳۹۸
به قول قدیمی هاکسی که حسابش پاکه ازجواب و محاسبه چه باکه؟علی الخصوص هرآقاوخانمی که به تعهداخلاق وزندگی مشترکش پایبندباشه