رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه شب گذشته در یک سفر تحت تدابیر شدید امنیتی در حالی که حتی خبرنگاران همراه، از مقصد آن آگاهی نداشتند، به افغانستان رفت و در پایگاه هوایی بگرام در مراسم «شکرگزاری» با نظامیان این کشور شرکت کرد.
بر اساس اطلاعات مشخص شده در این سفر دیدار برنامه ریزی شده ای با رییسجمهوری افغانستان نیز وجود نداشته و دیدار اشرف غنی با ترامپ بطور ناگهانی و سریع رخ داده است.
ترامپ در مدت دو ساعت حضور خود در فرودگاه بگرام با همتای افغان خود در باره صلح بحث و تبادل نظر کرد و بر آغاز دوباره مذاکرات با طالبان سخن گفت و همچنین آتشبس را بعنوان پیش شرط مذاکرات اعلام کرد.
ترامپ همچنین در این سفر از کاهش قابل ملاحظه نظامیان آمریکایی در افغانستان خبر داد.
اینها مهمترین موضوعات مورد بحث بین رییسجمهوری آمریکا و افغانستان بود که به رسانه ها داده شده است اما طالبان همین گفته های ترامپ را هم رد کرد.
طالبان گفته ترامپ را رد کرد
طالبان در واکنش به این گفتههای رئیس جمهوری آمریکا افزود: نخست باید توافق صورت گیرد بعد آتش بس برقرار شود و همچنین تأکید کرد که آتشبس پس از امضای توافقنامه صلح با آمریکا تنها با نظامیان آمریکایی خواهد بود و آتش بس با نیروهای دولتی افغانستان در جریان گفت وگوی بین افغانستانی مطرح خواهد شد.
طالبان به رسانه های غربی گفته اند که تاکنون گفت وگوی صلح بطور رسمی آغاز نشده و تنها دیدار غیر رسمی بین نمایندگان طالبان و آمریکایی در قطر صورت گرفته است.
طالبان که این موضوع را با منابع غربی مطرح کرده است، نشان می دهد که آنها گفته های ترامپ در بگرام را نپذیرفته اند.
سخنان ترامپ در بگرام کلیشه ای بود
کارشناسان افغان هم باور دارند سخنان رئیس جمهوری آمریکا کلیشه ای است و هر رئیسجمهوری پس از سفر خود، آنرا موفق ارزیابی می کند.
«احمد سعیدی» کارشناس مسائل سیاسی و بین المللی در این رابطه گفت: در این سفر رئیس جمهوری آمریکا، هیچ برنامه ای برای افغانستان وجود نداشت که در آن موفقیت یا عدم موفقیت مطرح می شد.
وی گفت: ژنرال «مایک میلی» فرمانده ارتش آمریکا که پیش از سفر ترامپ به کابل آمده بود با رئیس جمهوری و رئیس اجرایی دیدار داشت و به آنها خبر داد که رئیس جمهوری آمریکا به بگرام سفر می کند اما هیچ برنامه ای برای دیدار با رهبران دولت وحدت ملی ندارد.
سعیدی افزود: میلی به اشرف غنی و عبدالله گفت که ترامپ تنها برای انجام مراسم شکرگزاری با نظامیان خود به فرودگاه بگرام سفر خواهد کرد.
به گفته وی، اشرف غنی به میلی پیشنهاد کرده بود که به بگرام رفته و و از ترامپ استقبال کند بنابراین، این دیدار با اصرار خود رئیسجمهوری افغانستان صورت گرفته است.
وی اعتقاد دارد، اگر برنامه برای دیدار رئیسجمهوری آمریکا و افغانستان از پیش وجود می داشت، سایت کاخ سفید بعد از انجام سفر خبر آن را منتشر می کرد که این کار هم صورت نگرفت.
سعیدی می گوید که آمریکا می خواهد با طالبان به توافقی برسد و آتش بس در جریان گفت وگو بین آمریکا و طالبان برقرار شود اما اضافه تر از آن چیزی در این سفر مطرح نشده است. آنچه که در باره موفقیت این سفر دونالد ترامپ به افغانستان مطرح می شود، تنها بعد پنهانی این سفر از ترس حملات احتمالی طالبان و موضوع امنیتی بود که براساس گزارش «فاکس نیوز» همراهان ترامپ نیز از آن آگاهی نداشتند و تمام وسایل الکترونیکی آنها هم گرفته شده بود.
انتقاد شخصیت های افغانستانی از سفر غیردیپلماتیک ترامپ
برخی شخصیت های سیاسی افغانستان اقدام دونالدترامپ رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر سفری دو ساعته به افغانستان و دیدار با رئیس جمهوری این کشور در یک پایگاه نظامی را نقض قوانین بین المللی و نگاه از بالا به پایین ارزیابی کردند که باعث افزایش بدبینی مردم علیه واشنگتن می شود.
همزمان با واکنش های گسترده کارشناسان امور بین المللی به این سفر، نمایندگان مجلس افغانستان نیز دیدار «محمداشرف غنی» رئیس جمهوری با «دونالد ترامپ» را در فرودگاه بگرام افغانستان اهانت به این کشور خوانده و آن را خلاف قوانین بین المللی عنوان کردند.
شماری از نمایندگان مجلس افغانستان باور دارند که رئیس جمهوری آمریکا با نگاه از بالا به پایین با رئیس جمهوری و نماینده رسمی این کشور برخورد نادرست کرده است و این نوع رفتار وی باعث افزایش بدبینی علیه آمریکا خواهد شد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/