سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تاریخچه مراسم برترین‌های سال فوتبال و فوتسال از نگاه AFC / از هت تریک کره ای‌ها تا حضور نمایندگان ایرانی

در این گزارش به برندگان مرد سال فوتیال آسیا از سال ۱۹۸۴ تا به امروز می‌پردازیم.

به گزارش خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، ظهر امروز (دوشنبه) مراسم برترین‌های سال فوتبال و فوتسال قاره آسیا از نگاه AFC در کشور هنگ کنگ ساعت ۱۴:۳۰ به وقت تهران برگزار می‌شود که ایران هم با نام نمایندگان ایرانی در ۴ بخش مختلف هم دیده می‌شود.

ایران در بخش بهترین بازیکن مرد سال با علیرضا بیرانوند، در بخش بهترین بازیکن سال خارج از قاره (لژیونر) با سردار آزمون مهاجم تیم زنیت سن پترزبورگ، بهترین بازیکن سال فوتسال آسیا با مهدی جاوید، بهترین مربی زن سال با کتایون خسرویار و همچنین در بخش فدراسیون‌های الهام بخش هم فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران کاندید شده است.

از آخرین باری که یک فوتبالیست ایرانی توانست عنوان مرد سال آسیا را به خود اختصاص دهد ۱۵ سال می‌گذرد و علی کریمی این عنوان را در سال ۲۰۰۴ به خود اختصاص داد. حالا علیرضا بیرانوند دروازه بان پرسپولیس تهران که با تیمش در رقابت‌های آسیایی خوش درخشیده است، شانس خوبی دارد تا این عنوان را دوباره به فوتبال ایران برگرداند.

در این گزارش قصد داریم تا با برندگان عنوان برترین فوتبالیست سال آسیا از سال ۱۹۸۴ تا به امروز به طور کامل آشنا شویم. در سال ۱۹۸۴، ۱۹۸۵، ۱۹۸۶  ماجد عبدالله بازیکن افسانه‌ای تیم النصر عربستان عنوان برترین بازیکن قاره را در سه سال متوالی به خود اختصاص داد.


بیشتر بخوانید: اکرم عفیف مرد سال فوتبال آسیا شد


در بخش فوتبال

اما در سال ۱۹۸۸ با یک سال وقفه احمد راضی بازیکن تیم ملی عراق مرد سال فوتبال آسیا شد و دقیقا به صورت ۲ سال متوالی یعنی در سال‌های ۱۹۸۹ و ۱۹۹۰  هم کیم جو سونگ بازیکن پرافتخار کره‌ای توانست این عنوان را تصاحب کند. گفتنی است در سال ۱۹۹۰ فشاد پیوس بازیکن سابق تیم ملی هم در این بخش کاندید شده بود.

اما در سال ۱۹۹۱ کیم جو سونگ کره‌ای باز هم کاندید شد و با وجود حضور عبدالصمد مرفاوی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال و تیم استقلال تهران، باز هم عنوان برترین بازیکن قاره را به خود اختصاص داد و مانند ماجد عبدالله در کسب توپ طلا هت تریک کرد.

باز هم با یک سال وقفه در سال ۱۹۹۳ ایران هم با حضور مهدی فنونی زاده از باشگاه استقلال تهران این عنوان به کازویوشی میورا بازیکن ژاپنی رسید. در سال ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ هم این عنوان به ترتیب به سعید عویران از عربستان سعودی و ماسامی ایهارا از ژاپن ۱۹۹۶ و، اما بالاخره در سال ۱۹۹۶ خداداد عزیزی مهاجم گلزن تیم ملی ایران برای اولین بار توانست عنوان مرد سال آسیا را با حضور علی دایی و کو جئونگ وون از کره جنوبی به خود اختصاص دهد و خداد به همراه کریم باقری سال بعد هم کاندید شد، اما این عنوان به هیدتوشی ناکاتا از ژاپن رسید و در سال ۱۹۹۸ هم این بازیکن کره‌ای دوباره مرد سال فوتبال آسیا شد.

بعد از خداداد عزیزی، علی دایی مهاجم افسانه‌ای تیم ملی ایران و بازیکن سابق هرتابرلین با وجود حضور هیدتوشی ناکاتا در سال ۱۹۹۹ عنوان مرد سال فوتبال آسیا را به خود اختصاص داد و دست این ناکاتا را در پوست گردو گذاشت و در نهایت تعداد برندگان ایران را پیش از سال ۲۰۰۰ به عدد ۲ رساند.

اما در سال ۲۰۰۰ باز هم یک نماینده عربستانی یعنی نواف تمیاط از عربستان سعودی، در سال ۲۰۰۱ فن ژی یی از چین و در سال ۲۰۰۲ شینجی اونو از ژاپن این عنوان را به خود اختصاص دادند. اما در سال ۲۰۳۳ باز هم نماینده ایران یعنی مهدی مهدوی کیا بود که عنوان برترین بازکن فوتبال سال آسیا را تصاحب کرد. سال ۲۰۰۴ دقیقا بعد از از اینکه مهدوی کیا این جایزه را به ایران آورد علی کریمی مهاجم تیم الاهلی امارات برترین بازیکن سال آسیا شد و ایرانی‌ها برای اولین بار در کسب این عنوان در ۲ سال پیاپی دبل کردند.

اما بعد از علی کریمی تا به امروز ایرانی‌ها عنوان مرد سال آسیا را به خود اختصاص ندادند  و با وجود اینکه فوتبالیست‌های ایرانی جزء کاندید‌ها بودند، اما بنظر می‌رسد در برخی زمان‌ها حق بازیکنان ایرانی نادیده گرفته شد و  باز هم از دل کشور‌های ژاپن، امارات، عربستان و ... برترین بازیکن آسیا بیرون کشیده شد.

مثلا در سال ۲۰۰۵ حمد المنتشری از عربستان سعودی، در سال ۲۰۰۶ خلفان ابراهیم از قطر، یاسر القحطانی بازیکن تیم ملی عربستان در سال ۲۰۰۷، سرور جباروف بازیکن تیم ملی ازبکستان در سال ۲۰۰۸، سال ۲۰۰۹ یاسوهیتو اندو، سال ۲۰۱۰ با وجود حضور فرهاد مجیدی بازیکن تیم استقلال تهران ساشا اوگننوفسکی استرالیایی این عنوان را تصاحب کرد.

در سال ۲۰۱۱ هم با وجود اینکه هادی عقیلی از ایران کاندیدا شده بود، اما سرور جباروف عنوان مرد سال آسیا را به خود اختصاص داد و در ۲ سال پیاپی دست نمایندگان ایرانی از کسب این عنوان کوتاه ماند. در سال ۲۰۱۲ هم لی کئون هو توانست تا عنوان مرد سال آسیا را با وجود نام علی کریمی جزء کاندید‌ها به خود اختصاص دهد.

اما در سال ۲۰۱۳ باز هم این مراسم حاشیه‌های زیادی با خود به دنبال داشت و در نهایت بر خلاف تصور همگان جواد نکونام جایزه برترین فوتبال آسیا را نگرفت و  ژنگ ژی چینی این عنوان را تصاحب کرد. در سال ۲۰۱۴ ناصر الشمرانی از عربستان سعودی و در سال ۲۰۱۵ احمد خلیل از امارات این عنوان را به خود اختصاص دادند.

در سال ۲۰۱۶ عمر عبدالرحمان پدیده جوان فوتبال آسیا از باشگاه العین امارات جایزه خلیل در سال قبل را به خانه برد و در سال ۲۰۱۷ هم عمر خربین بازیکن سوری تیم الهلال عربستان ضمن کسب عنوان آقای گلی توپ طلا را هم به خود اختصاص داد. اما در سال ۲۰۱۸ عبدالکریم حسن در عین ناباوری توانست مرد سال آسیا شود، این اتفاق در حالی رخ داد که علیرضا بیرانوند دروازه بان تیم پرسپولیس ایران با این تیم تا فینال رقابت‌های لیگ قهرمانان آسیا راه پیدا کرده بود و حتی در بخش نامزد‌ها هم نامش دیده نشد.

حالا بیرو سعی دارد ضمن درخششی که با تیم ملی ایران در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه و روز‌های درخشانی که با تیم باشگاهی اش پرسپولیس ایران داشته، سال ۲۰۱۹ را با کسب توپ طلا به پایان برساند. هرچند که وکیل بیرانوند اعلام کرده بود که ممکن است این جایزه به اکرم عفیف  قطری برسد.

در بخش فوتسال

فوتسال ایران نسبت به فوتبال افتخارات بیشتری در قاره آسیا کسب کرده و وحید شمسایی ملی پوش سابق فوتسال ایران و دومین گلزن برتر جهان ۵ بار  در سال‌های ۲۰۰۰، ۲۰۰۳، ۲۰۰۷، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۵ مرد سال آسیا شد و همچنین علی اصغر حسن زاده در سال ۲۰۱۴، ۲۰۱۶، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ این عنوان را به خد اختصاص داد و سال گذشته هم نام مهدی جاوید در میان نامزد‌ها بود، اما در نهایت این جایزه به علی اصغر حسن زاده رسید.

در سال ۲۰۱۰ محمد طاهری و در سال ۲۰۱۱ محمد کشاورز از ایران مرد سال فوتسال آسیا شدند و شش بار هم تیم ملی فوتسال ایران برترین تیم فوتسال قاره کهن شد. امسال هم نام جاوید در میان نامزد‌ها دیده می‌شود، اما او شخصا شانس خودش را برای گرفتن جایزه بسیار کم می‌داند و از طرفی بلیتی برای او از طرفی کنفدراسیون فوتبال آسیا ارسال نشده تا در این مراسم شرکت و شاید جایزه احتمالی خود را در دست بگیرد.


بیشتر بخوانید: آقای گل فوتسال ایران در صدد کسب جایزه برترین بازیکن سال آسیا/ آقای گل به هنگ کنگ می‌رود؟

انتهای پیام/

مراسم برترین های سال آسیا 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.