اما پنج شنبه در نخستین سفر رئیس جمهور آمریکا به افغانستان از زمان روی کار آمدنش، ترامپ به دیدن اشرف غنی نمیرود. او به پایگاه نظامی نیروهای آمریکایی در بگرام (واقع در شمال کابل) میرود تا در مراسم روز شکرگزاری نیروهای آمریکایی شرکت کند. درست در همین زمان است که اشرف غنی و اسدا... خالد، سرپرست وزارت دفاع ملی، به دیدار ترامپ در بگرام خوانده میشوند و در کمال شگفتی رئیس جمهور افغانستان این درخواست را میپذیرد.
او حتی در سخنرانی کوتاهش از «اوج فداکاری» سربازان آمریکایی در کشورش تشکر میکند. حال سوال این است که چرا غنی دیدار پر حاشیه با ترامپ را پذیرفت؟ آمریکاییها ۹ دور مذاکرات صلح با طالبان را در قطر برگزار کردند، بی آن که زلمی خلیل زاد، نماینده ترامپ، جزئیات شفافی از آن را در اختیار دولت وحدت ملی به ریاست غنی قرار دهد. حالا اشرف غنی که پیکرش با خنجر آمریکایی شرحه شرحه شده، بلند میشود، قامت خمیده و کم جانش را راست میکند و در اوج ناباوری به دشمن کشورش تکیه میدهد و از او (ترامپ) برای بقا (در دولت بعد) یاری میطلبد.
این تصمیم درست در زمانی گرفته شده که دوماه پس از انتخابات «کم فروغ» و «پرحاشیه» ریاست جمهوری افغانستان، کمیته انتخابات هنوز نتیجه را اعلام نکرده و کاندیدای مطرح از تقلب سیستماتیک و سوءاستفاده از آرای ثبت نشده در دستگاه بیومتریک به نفع غنی سخن میگوید.
آوا پرس مینویسد: «به باور کارشناسان، صرف نظر از موضع گیریهای کلی و تعارفات معمول دیپلماتیک مطرح شده از سوی ترامپ و اشرف غنی، آن چه در این سفر رخ داد، یک بار دیگر نشان داد که ترامپ به این کشور به عنوان ایالت پنجاه و یکم آمریکا نگاه میکند تا کشوری مستقل که مردم دارد، دولت دارد، عضو سازمان ملل است و باید به شأن و جایگاه رسمی و مستقل آن احترام بگذارد [..]
شاید هدف غنی از دیدار با ترامپ در پایگاه نظامی بگرام، جلب حمایت او در جنجال جاری انتخاباتی باشد، اما او این حمایت را به چه بهایی میخواهد؟ به بهای نقض استقلال و لگدمال کردن حاکمیت ملی کشورش؟ به بهای تحقیر مردم و دولت اش؟ به بهای تمسخر حاکمیت ملی افغانستان؟ خجالت آور است.»
اولویت با غنی است یا طالبان؟
چند ساعت قبل از سفر ترامپ، ژنرال مارک مایلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا از احتمال رسیدن به یک توافق صلح با گروه طالبان در آینده نزدیک خبر داد. او گفته که اکنون بیش از هر زمان دیگری فرصت دست یافتن به یک نتیجه موفقیتآمیز از مذاکرات صلح در افغانستان وجود دارد و «ممکن است در آینده نزدیک اتفاق بیفتد». پس از آن دونالد ترامپ نیز در جمع نظامیان آمریکایی در بگرام از آمادگی طالبان برای توافق آتش بس خبر داد.
اوگفت: «طالبان میخواهند به توافقی برسند، خواهیم دید که آیا میتوانند به توافقی برسند یا نه. اگر برسند که رسیدند، اگر نه هم که خب نرسیدند. اشکالی ندارد.» در پی این اظهار نظر، ذبیح ا... مجاهد، سخنگوی طالبان گفت که آنها آماده از سرگیری گفتگوهایی هستند که از اوایل سال جاری میلادی متوقف شده بود.
او تاکید کرد: «موضع ما همانند سابق است. اگر مذاکرات صلح از سر گرفته شود، باید از همان جایی باشد که متوقف شد.» حتی لحن گروهی مسلح که جان هزاران غیر نظامی بی گناه را گرفته اند، از رئیس جمهور افغانستان جدیتر است. غنی با پای خود به آغوش آمریکا رفته است. اگر بنا بر اولویت بندی باشد، به نظر میرسد آمریکا مذاکره با طالبان را انتخاب کند.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/