او افزود: فشارهایی که در ابتدای انقلاب اسلامی به ایران وارد شد و تلاش گستردهای که غرب و شرق برای مهار پیشرفت جمهوری اسلامی و استقلال این نظام آوردند، یک پدیده کم سابقه و در برخی موارد بی سابقه است.
مقتدایی ادامه داد: آمریکاییها سالهای قبل از انقلاب هم فشارهای گستردهای بر ایران وارد کردند، حمایت و تعزیه گردانی جنگ ۸ ساله، مصادره اموال ایران، اقدام به کودتا بر ضد نظام نو پای اسلامی و اتخاذ سیاستهایی که علنا اعلام نمودند، نظیر مهار دو جانبه یا فشارها و تحریمهای به قول خودشان فلج کننده و گسترده بخشی از این سیاستهای اعلامی غرب بوده که توسط واشنگتن اعمال شده است.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: اروپاییها در تمام مقاطعی که واشنگتن علیه ایران توطئه چینی میکرد و با همدستی دنباله روی ایالات متحده آمریکا بودند حتی در مواقعی که سیاستهای متفاوتی را اعلام نمودند مانند سیاست گفتوگوی انتقادی در آن مقاطع هم نگاه اصلی شان به تقویت استراتژیهای ایالات متحده آمریکا بوده است.
او تاکید کرد: اروپا در جریان برجام هم روند دنباله روی از آمریکا را ادامه داده است. وقتی که آمریکاییها از برجام خارج شدند، اروپا به جای ایفای نقش متعهدانه در عمل و سیاستهای اعمالی به خروج آمریکا از برجام متعهد بودند. شعار آنها حفظ برجام، اما عمل آنها حفظ سیاست آمریکا و تخریب دستاوردهایی بوده که جمهوری اسلامی ایران میتوانست در این راستا برای خود به دست آورد.
مقتدایی تصریح کرد: به نظر میرسد که امروز بیش از هر زمان دیگری دست اندرکاران تعهد برجامی در ایران به این نتیجه رسیده اند که نوعی کلک سیاسی در این جریان وجود داشته است و آمریکا و اروپا هردو در خصوص نقض دستاوردهای برجام برای ایران هم راستا هستند. اتحادیه اروپا با ادعای حضور در برجام و واشنگتن با خروج از توافق هسته ای مانند دو لبه قیچی عمل کرده اند.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: رئیس جمهور کشورمان به صراحت بی تعهدی اروپا را اعلام نموده است. البته به نظر میرسد سیاستهای ماههای گذشته دولت روحانی و اقداماتی که از سوی وزارت امور خارجه انجام شده ، جوابگوی نیاز سیاست خارجی ما نیست.
او افزود: اقدامات و گامهای برداشته شده، بازدارنده و تامین کننده نبوده است. جمهوری اسلامی ایران به مرور در طول سالهای گذشته در دولت دوازدهم به سمت اتکا به درون پیش رفته است، کاری که باید در سالهای گذشته بر آن تاکید میشد، اما به هر حال روندهای جدید نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران و دولت با اتکا به درون و با بهره گیری از توانمندیهای داخلی در حال رها شدن از چنبرهای است که غربیها برای ایران به عنوان یک حفره در مسیر حرکت سیاست خارجی ایجاد کرده بودند.
مقتدایی تاکید کرد: دولت باید بابت زمانبر شدن روندی که نتیجه نداشته است در عمل عذر خواهی لازم را از مردم داشته باشد تا بتواند اعتماد درونی را در داخل ایجاد کند. البته مخالفان دولت هم باید بپذیرند که دولت در شرایط سختی قرار دارد و نباید با روش پرخاشگرانه با آن سخن گویند.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: به نظر میرسد همه باید کمک کنند تا دولت بتواند راحتتر از چنبرهای که به عنوان برجام در آن گیر افتاده است را خلاصی شود.
در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران در چارچوب گسترش روابط و دوری از روابط خاص با یک کشور تلاش میکند و سعی دارد که تعاملات خود را حتی در اتحادیه اروپا با همه کشورهای اروپایی که منافع ما را هم مد نظر قرار میدهند، ارتقا دهد و این تصور که اتحادیه اروپا تنها از سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس تشکیل شده یک اشتباه است، به ویژه که اکنون کشوری مانند انگلیس خود دچار بحران برگزیت است که طی دو سال و نیم گذشته دو نخست وزیر را از دست داده و احتمال سقوط بوریس جانسون هم وجود دارد، بنابراین میتوان گفت این کشور از جهت هویت در اتحادیه اروپا دچار مشکل است. فرانسه هم در مقابل جمهوری اسلامی ایران بسیار بد عهد بوده و به هیچ یک از تعهداتی که طی سالیان دراز با ایران بسته وفادار نبوده است.
بیشتر بخوانید:گسترش روابط با جهان؛ استراتژی ایران در برابر بیعملی اروپا
انتهای پیام/