سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

دست و پای لرزان اروپا از عملی شدن گام چهارم ایران

نشست روز دوشنبه بروکسل نشانه واضح احساس خطر اتحادیه اروپا از گام چهارم ایران در راستای کاهش تعهدات برجامی است.

به گزارش خبرنگار  حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،‌ حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور صبح روز سه شنبه چهاردهم آبان ماه با حضور در کارخانه نوآوری آزادی اظهار کرد: کارخانه‌هایی که معمولا افتتاح می‌کنیم یا فولاد است یا مس و پتروشیمی و از این قبیل است، اما امروز وارد یک فاز جدیدی شدیم. این کارخانه با همه کارخانه‌هایی که قبلا افتتاح می‌کردیم متفاوت است؛ این کارخانه، کارخانه نوآوری است. رئیس جمهور کشورمان گفت: امروز به سازمان انرژی اتمی دستور می‌دهم از فردا تزریق گاز به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ در فردو آغاز شود.

فردای آن روز یعنی چهارشنبه ۱۵ آبان آغاز گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران بود. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران از تزریق گاز به سانتریفیوژ‌ها در ساعت دوازده شب همان روز خبر داد و گفت: چند ساعت طول می‌کشد تا وضعیت سانتریفیوژ‌ها به مرحله پایداری برسد و تا روز شنبه (۱۸ آبان) که مجددا بازرسان آژانس خواهند آمد، ما به مرحله‌ای می‌رسیم که حدود چهار و نیم درصد غنی سازی خواهیم داشت.

اما در واکنش به اقدام اخیر ایران مبنی بر اجرایی کردن گام چهارم، امروز خبرِ نشست اتحادیه اروپا درباره ایران و اوضاع منطقه غرب آسیا بر خروجی رسانه‌ای جهان قرار گرفت. اتحادیه اروپا اعلام کرد که وزیران خارجه این بلوک سیاسی در نشست روز دوشنبه خود که در شهر «بروکسل» بلژیک برگزار می‌شود، در مورد ایران و وضعیت منطقه غرب آسیا هم گفت‌وگو می‌کنند. در بیانیه اتحادیه اروپا در مورد سرفصل‌های مورد بحث در نشست شورای وزیران خارجه، عنوان شده است که وضعیت ایران، غرب آسیا، عملیات ترکیه در سوریه و همچنین اوضاع داخلی سه کشور افغانستان، سودان و ونزوئلا مورد بحث قرار می‌گیرد.

در این بیانیه در مورد ایران آمده است: « این شورا وضعیت امنیت منطقه‌ای در خلیج [فارس] و ایران را مورد بحث قرار می‌دهد. وزرا در مورد کمک‌های اتحادیه اروپا به ثبات‌سازی در این منطقه، گفت‌وگو خواهند کرد.»

همزمان، وزارت خارجه فرانسه هم در بیانیه‌ای در مورد نشست روز دوشنبه، از اوضاع ایران و منطقه خلیج فارس به عنوان یکی از موضوعات مورد بحث یاد و ادعا کرد: « وزرا بار دیگر بر اتحاد خود در ارتباط با مسئله ایران و تعهدشان به برجام تأکید خواهند کرد. این نشست همچنین فرصتی خواهد بود تا در مورد کمک‌های بالقوه اتحادیه اروپا به تلاش‌ها برای کاهش تنش در منطقه خلیج [فارس]، گفت‌وگو کنند.»

این، اولین نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا پس از اعلام عملی شدن گام چهارم کاهش تعهد جمهوری اسلامی ایران نسبت به توافق هسته‌ای و آغاز غنی‌سازی اورانیوم در تأسیسات «فردو» است. با وجود ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از این گام، تهران تأکید کرده در صورتی که وعده اروپا برای جبران آثار تحریم‌های یکجانبه آمریکا محقق نشود، به مسیر کنونی که با استناد به بند توافق هسته‌ای آغاز شده، ادامه داده و بیش از پیش از اجرای تعهدات برجامی فاصله می‌گیرد. اتحادیه اروپا اعلام کرد که وزیران خارجه این بلوک سیاسی در این نشست در مورد ایران و وضعیت منطقه غرب آسیا هم گفت‌وگو می‌کنند. 

ایران در حال حرکت به سوی بی‌معنا شدن برجام است

تحلیلگران سیاسی بر این باورند، نشانه‌ای مبنی بر اینکه اروپایی‌ها تمایل و ابزاری برای انجام تعهدات خود در صحنه بین المللی داشته باشند وجود ندارد، به همین دلیل به نظر می‌رسد ما تقریبا در حال رفتن به سمتی هستیم که برجام بی معنا خواهد شد و به تعبیرآقای کمالوندی «جز پوسته‌ای از آن باقی نخواهد ماند.

در واقع یک سری اقدامات در سطح دیپلماسی مخفی بین کشور‌ها در حال انجام است و با تعبیری که آقای روحانی به کار برده‌اند، «ارتباطات پشت پرده‌ای که بین ایران و کشور‌های۱+۴وجود دارد که ممکن است با کاهش تعهدات برجامی کشورمان تشدید شود، چراکه ایران در حال رساندن سطح بحران به بالاترین سطح است.

کارشناسان معتقدند که غنی سازی در سایت فردو بدین معناست که ایران تعهدات اساسی خود را کنار می‌گذارد و وارد یک سری حوزه‌های خط قرمز اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها می‌شود. هدف کشورمان این است که حداکثر فشار را به اتحادیه اروپا وارد کند. ممکن است فشار حداکثری کشورمان نهایتا منجر به یک سری توافقاتی در کنار برجام یا حتی بیرون از توافق هسته‌ای باشد و ایران و کشور‌های دیگر را به سمت یک توافقات جدیدی سوق دهد.

 با وجود ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از این گام، تهران تأکید کرده است، در صورتی که وعده اروپا برای جبران آثار تحریم‌های یکجانبه آمریکا محقق نشود، به مسیر کنونی که با استناد به بند توافق هسته‌ای آغاز شده، ادامه داده و بیش از پیش از اجرای تعهدات برجامی فاصله می‌گیرد.

اما اردیبهشت ماه امسال گام‌های کاهنده تعهدات برجامی جمهوری اسلامی ایران در ذیل استراتژی مقاومت فعال برداشته شد، در حال حاضر اتحادیه اروپا و خصوصا تروئیکای اروپایی به مرحله‌ای رسیدند که به قول مقامات کشور باید یک تصمیم قاطعانه و تعیین کننده در خصوص برجام بگیرند.

اروپا باید تصمیمی قاطعانه در خصوص برجام بگیرد

اگر اتحادیه اروپا  نخواهد یا نتواند تعهدات خود را در قبال برجام و جمهوری اسلامی ایران تضمین و اجرایی کنند، قطعا با برداشته شدن گام‌های بعدی از سوی جمهوری اسلامی ایران مواجهه خواهد شد. تنها راهی که پیش روی اتحادیه اروپا برای نجات برجام قرار دارد، عمل به تعهدات است و این موضوع باید در پروسه‌ای فارغ از دخالت‌های ایالات متحده آمریکا انجام گیرد، تاریخ نشان داده که حتی در مواردی که اتحادیه اروپا می‌توانست اقدامی در قبال توافق هسته‌ای انجام دهد، مثل اجرایی کردن و عملیاتی سازی ساختار اینستکس، تحت تاثیر لابی‌هایی که بین لودریان وزیر خارجه فرانسه و پمپئو وزیر خارجه آمریکا به وجود آمد، آن را عملیاتی نکرد. تاثیرپذیری اتحادیه اروپا از ایالات متحده آمریکا مسئله‌ای بوده که تاکنون باعث ایجاد خلل در عملیاتی شدن تعهدات برجامی اروپا شده است.

برخی دیگر از کارشناسان سیاسی معتقدند، در این نشست قطعا نگرانی‌های از سوی اتحادیه اروپا در قبال برجام مطرح خواهد شد و حتی ممکن است اروپا در بیانیه خود اعلام کند که ما کماکان برای حفظ ثبات منطقه و حفظ توافق هسته‌ای تلاش خواهیم کرد.

قطعا صدور بیانیه‌های سوری اتحادیه اروپا معضلی را حل نخواهد کرد و باعث می‌شود که بازی بیشتر پیچیده شود، بهترین پیشنهادی که از سوی دستگاه دیپلماسی ایران و سیاست خارجی کشورمان می‌توان به مقامات اروپایی مطرح کرد، این است که با یک رویکرد واقع بینانه بر روی تعهداتی که در قبال برجام و ایران دارند تمرکز و آن‌ها را عملیاتی کنند. جمهوری اسلامی ایران خصوصا با گام چهارمی که برداشت، نشان داد که در قبال برداشتن گام‌های کاهنده تعهدات برجامی خودش تا زمانی که طرف‌های مقابل به تعهدات خود عمل نکنند کاملا جدی و مصمم است.

گزارش از نرگس رمضانی

انتهای پیام/

برچسب ها: برجام ، اروپا
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
کردستان
۲۳:۱۳ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
اگر این معلم ها ناراضی هستند از حقوق ومزایاتون....بسم لله استعفا بدی ماهم بادل وجون کار میکنیم..بنده فوق لیسانس دارم وبیکارم تو با ۳ میلیون راضی نمیشی..من با ۲ میلیون خداروشاکرم..
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
اونها خیلی نگران نیستند وقت کافی هم دارند وقتی همه گامها برگشت احتمالا طبق برچوق باید غنی شده هامون را دوباره بدیم استفاده کنند یعنی برامون نگهداری کنندپس اونها نباید هیچ عجله ای داشته باشند چون همه چی قابل برگشت هست علی ب
آژیر
۱۴:۰۸ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
به لطف رهنمود های رهبری جلوی تحریمهای خارجی به خوبی ایستاده ایم ولی هنوز مسئولین ما نتونستن جلوی تحریمهای داخلی رو که تشکیل شده از فساد، رشوه خواری، اختلاص و ... رو بگیرن، مجلس هم متاسفانه توانایی اتخاذ قانونهای قاطع برای جلوگیری از ضایع شدن حقوق مردم رو نداره و با این بی لیاقتیها شاهد چپاول موکلهای خودشونن
ناشناس
۰۹:۵۱ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
چی بگویم
کیوان
۰۸:۲۶ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
الحمدلله رب العالمین تا حالا که همه چیز به نفع ایران پیش رفته انشااله از این به بعد هم همینطور پیش میره . با تدبیر رهبری عزیز و حول و قوه الهی . انشاالله
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
انشاالله
محمد زاده
۰۵:۴۴ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
دنیای استکبار فکر می کند جمهوری اسلامی با آنها شوخی دارد یا «بلوف» میزند!!!
در ماجرای ریگی ، دید که بلوف نیست!!!
در ساقط کردن هواپیمای متجاوزشان ، دید که بلوف نیست!!
در کم کردن تعهدات برجامی ، دید که بلوف نیست!!
و......
بالاخره تا اضمحلال ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی هم به قدرت الهی جمهوری اسلامی آشنا و معترف نخواهد شد!!!!!
پژمان تورک
۰۵:۳۴ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
همه نوع تحریمها علیه مان ساماندهی شد ... بازرس دیگه برای چی اجازه میدیم بیاد ؟؟؟؟
چاووش چگنی
۰۲:۱۷ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
تاآخرعمرهم منتظرکوچکترین اقدامی ازطرف اتحادیه اروپا وشریک تجاری امریکا نباشید وعده های سرخرمن تاکی؟
ناشناس
۰۱:۰۶ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
ای کاش میشد گام پنجم کاهش تعهدات برجامی خیلی محکم تر از چهار گام برداشته بشه و.....
شما اگر موشک قاره پیما هم بسازید اونها(آمریکا و اروپایی‌ها) می فهمند که توان موشکی و نظامی خط قرمز ایران است و دیگه کاملا قطع امید (مذاکره دیگر )میکنند.
ناشناس
۰۰:۲۲ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
چی می تونم بگم
ناشناس
۱۳:۴۷ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
نمی تونی بگی
یعقوب
۲۳:۳۵ ۲۰ آبان ۱۳۹۸
پیگیر معیشت معلمان باشید....مقاومت در برابر امریکا تنها راه است.نه به سازش
کارمند بهزیستی
۰۸:۰۴ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
آقا همه کارمندان و کارگران مشکل دارند و متعاقب آن کاسبان، شما فقط سنگ معلم ها رو به سینه میزنید؟
حسین
۰۸:۲۱ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
من نمیدونم این معلمها کی راضی میشن... درآمدی که از کلاسهای خصوصی کسب میکنند رو حساب نمیکنند..معلمها یکم وجدان داشته باشید..اینقدر مردم رو تو این اوضاع اقتصادی تیغ نزنید
احمدی
۰۹:۳۹ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
فقط معیشت معلمان ؟؟!! بقیه چی؟
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
انشاالله
خلیل
۲۳:۰۳ ۲۰ آبان ۱۳۹۸
اروپا. هیچگاه تحریم ایران را کنار نمی گذارد
ناشناس
۱۳:۴۹ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
نگذارد
ناشناس
۱۴:۳۱ ۲۱ آبان ۱۳۹۸
معلمان محترم حداکثر هشت ماه در سال کار می کنند. تابستان تعطیل، بیست روز قبل و بعد از عید تعطیل، پنجشنبه و جمعه تعطیل. آنوقت بقیه کارمندان و کارگران کل سال را باید کار کنند و حقوق آنها بیشتر که نیست عمدتا کمتر از معلمان هم هست
دروس اصلی را در کلاسها نمی دهند که در کلاس خصوصی جبران کنند. واقعا مطالبات تا چه حد؟ در این شرایط اقتصادی که به همه مردم فشار وارد شده لااقل معلمان عزیز هم همراه باشند. طبعا به آنها هم مثل همه مردم فشار وارد می شود.
ناشناس
۲۲:۵۸ ۲۰ آبان ۱۳۹۸
فقط فروش دانش هسته‌ای و محصولات مرتبط با آن است که اروپا را مجبور به رفتار مثبت در خصوص برجام خواهد کرد.