به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رومینا گوادالوپه پرز راموس سفیر بولیوی در تهران در نشست خبری که امروز دوشنبه در محل سفارت این کشور برگزار شد درباره تحولات اخیر در کشورش گفت: باید اعلام کنم در بولیوی کودتایی در حال اجراست که از دیروز شدت گرفته است. ساعت هشت شب دیشب رئیس جمهور و معاونش استعفا کرده اند تا اوضاع کشور را آرام کنند. دلیل این ناآرامیها این است که حزب مخالف نتیجه انتخابات اخیر را که در آن اوو مورالس به پیروزی رسید قبول نداشت و به همین دلیل جنبشهایی را راه اندازی کردند.
او ادامه داد: کودتاچیان به مردم شهر و روستاها حمله کردند و برخی ادارات دولتی را به آتش کشیدند. مردم بومی را تحقیر و برخی را عریان کردند. با این روش های فاشیستی اعمالی خشونت آمیز مرتکب شدند. در مقابل اینها مردمی بودند که بدون هیچ وابستگی به احزاب سیاسی توسط این جنبش ها مورد آزار قرار گرفتند.
سفیر بولیوی گفت: در برخی موارد خانه وزرا و نمایندگان مجلس آتش زده شده است. رئیس سنا هنگامی که در منزل خود بود خانه وی را به آتش کشیدند. برادر یکی از وزرا را گروگان گرفته و تهدید کردند رئیس جمهور و معاونش باید استعفا کند.
او افزود: تحولات اخیر توطئه ای بود که از پیش از انتخابات چیده شده بود و تصمیم بر برکناری رئیس جمهور گرفته بودند. مورالس کسی است که بولیوی را به کشوری مستقل تبدیل کرده است. در طول 14 سال ریاست جمهوری مورالس بسیاری از منابع طبیعی را ملی کرده و این کشور پیشرفت بسیار زیادی داشته است.
خانم راموس اضافه کرد: ناآرامیهای اخیر یک اقدام کاملا برنامه ریزی شده بود و از طرف مردمی که در خیابانها آمده بودند، نبوده است. در مواردی دیده شده افراد بیگانه در حال رهبری ناآرامیها بوده اند مانند مواردی که چند وقت پیش در ونزوئلا مشاهده شد. کاملا مشخص است که این افراد تعلیم دیده شده بودند؛ چگونه ممکن است جوانی که هنوز وارد ارتش نشده و آموزش ندیده مسلح باشد و با مردم روبرو شود و جان بسیاری از هموطنان خود را بگیرد.
سفیر بولیوی گفت: با توجه به اینکه این اقدامات خشونت آمیز دیروز شدت گرفت، رئیس جمهور به دلیل آنکه برای مردم و امنیت کشور احترام قائل است تصمیم به استعفا گرفت تا خون بیشتری ریخته نشود.
او گفت: طبق قانون اساسی بولیوی پس از استعفای رئیس جمهور، معاون وی جایگزین خواهد شد اما از آنجا که معاون مورالس نیز کناره گیری کرده است رئیس مجلس سنا اوضاع را در دست خواهد گرفت.با توجه به آنکه حزب مخالف از ابتدا به دنبال توطئه چینی بودند بهانه هایی آوردند از جمله اینکه انتخابات باید به دور دوم کشیده شود و انتخابات جدیدی برگزار شود. حالا رئیس حزب مخالف می گوید استعفای مورالس را قبول ندارد زیرا روند جانشینی را قبول ندارد و قصد دارد فرد دیگری را جانشین کنند. باید صبر کرد و دید چه اتفاقی خواهد افتاد اما امیدواریم روند بر اساس قانون اساسی به پیش رود. احتمال میرود کمتر از سه ماه آینده انتخابات دیگری برگزار شود اما روند اوضاع به این نحو نیست که سریعا جانشین مورالس مشخص شود زیرا مجلس ملی باید استعفای رئیس جمهور و معاون وی را قبول کند و مراحل آن که زمان بر است طی شود.
به گفته خانم سفیر این کودتا رنگ فاشسیتی دارد و از داخل بولیوی نشأت گرفته چرا که رهبر کمیته مدنی که سر دسته مخالفان است با توجه به اینکه 20 میلیون دلار بدهی به دولت دارد به نفع اوست که قدرت را در دست بگیرد.
خانم رومینا راموس در پاسخ به سوالی درباره نقش آمریکا در تحولات اخیر بولیوی گفت: از قبل از روی کار آمدن دولت آقای مورالس آمریکا در بولیوی مداخله داشته است. در آن زمان آمریکا نماینده ای در کاخ ریاست جمهوری، وزارت امور خارجه و مقر نیروهای مسلح بولیوی داشت.
او افزود: اما کودتایی که اخیر در بولیوی صورت گرفته کاملا نشان دهنده همان اقدامات مداخله ای در ونزوئلاست یعنی از میان افراد معمولی کسی را به عنوان رهبر تعیین میکنند کمیتهای مدنی تشکیل میدهند و معترضان جنبشهایی را به رهبری این شخص انجام میدهند اقداماتی که در بولیوی در حال روی دادن است این در حالی است که بولیوی ملت صلح طلبی دارد و هیچگاه رویارویی میان مردم نبوده گرچه در میان احزاب سیاسی و شخصیتها این تقابلها بوده است.
سفیر بولیوی ادامه داد: موارد مشابهی با اقداماتی که در ونزوئلا با دخالت آمریکا صورت گرفت در حال رخ دادن است؛ همان استراتژیها و قدمها در حال پیاده شدن است. این استراتژیهای همان روشهای فاشسیتی است که برای از بین بردن دموکراسی صورت می گیرد.
خانم راموس با بیان این که کودتاچیان و حامیان آنها از متدهای فاشیستی برای از بین بردن دموکراسی در بولیوی استفاده میکنند، اظهار کرد: در سال 2008 سفیر آمریکا در بولیوی تلاش داشت که یک کودتای مدنی و نظامی در بولیوی اجرا کند که به نتیجه نرسید و در نتیجه از این کشور اخراج شد و اکنون آن چه که در بولیوی شاهد آن هستیم یک کودتای مدنی و پلیسی است.
سفیر بولیوی با اشاره به کنیهای که آمریکاییها از مورالس دارند در بخش پایانی صبحتهای خود تاکید کرد: کودتا در بولیوی به پایان نرسیده است، جان رئیس جمهور مورالس در خطر است و یکی از اهداف کودتاچیان پایان دادن به جان رئیس جمهور است ما از ملتهای دنیا میخواهیم که به فراخوان بین المللی برای حمایت از رئیس جمهور و حفظ جان او بپیوندند و از این فراخوان حمایت کنند.
«الکسس باندریج وگا» سفیر کوبا در ایران نیز که برای اعلام همبستگی هاوانا با رئیس جمهور بولیوی به سفارت این کشور آمده بود با قرائت بیانیه وزارت امور خارجه کوبا در حمایت از دولت مورالس و تشریح مواضع این کشور درباره تحولات اخیر گفت: ما حمایت خود را از دولت قانونی بولیوی اعلام می کنیم و در همین چارچوب رئیس جمهور کوبا نیز با ارسال پیامی به رئیس جمهوری بولیوی تاکید کردند "دولت و ملت کوبا در کنار شما و انقلاب بولیوی خواهند بود.
او با بیان این که ما از جامعه جهانی میخواهیم که با آقای مورالس همراهی کنند، در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با توجه به تحولات در آمریکای لاتین آیا این احتمال وجود دارد که شاهد اتفاقاتی که در ونزوئلا و بولیوی رخ داد در کوبا نیز باشیم، تاکید کرد: آمریکاییها همیشه آروز داشتند که این اتفاقات در کوبا رخ دهد آنها 60 سال است که در تلاش هستند انقلاب کوبا را نابود کنند و تاکنون میلیونها دلار در این زمینه هزینه کردهاند.
سفیر کوبا با بیان این که هدف ما مبارزه با امپریالیسم است و تجربه طولانی در این زمینه داریم، اظهار کرد: امپریالیسم نمیخواهد که کشورهای مستقل در کنار یکدیگر باشند و ما باید بیدار باشیم تا با توطئههای آنها مبارزه کنیم ما باید در برابر امپریالیسم اتحاد داشته باشیم چرا که وقتی تنها باشیم، نمیتوانیم به پیروزی برسیم.
انتهای پیام/