سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ثبت جهانی هنر فاخر موسیقی، برگ زرین دیگری بر افتخار هنر سنندج

ثبت هنر فاخر موسیقی شهر سنندج در یونسکو یکی از مهمترین رویداد‌های فرهنگی استان کردستان است که توانست برگ زرین دیگر برافتخارات هنر این دیار بی افزاید.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،موسیقی از دیرباز نه تنها به عنوان هنر، بلکه یک وسیله ارتباطی مهم همواره مورد استفاده انسان‌ها در جوامع مختلف قرار گرفته است.

موسیقی کردی که درمیان مردمان دیار کردستان یک پیوند ناگسستنی بازندگی روزمره آنان دارد از دیرباز دارای ویژگی، غنا، ریشه و اصالت بوده و به صورت سینه به سینه نقل شده است و به علت تنوع از غنی پرباری برخوردار است و این غنی بودن موسیقی ماهیت، اصالت و ریشه دار بودن آن موجب شد تا خبرمسرت بخش ثبت جهانی سنندج به عنوان شهرخلاق موسیقی در یونسکو شور و شعف فراوانی دربین مردمان دیار کردستان به ویژه هنرمندان ایجاد شود.

نجفی معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری سنندج در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،گفت: موسیقی یکی از پرطرفدارترین هنرها در استان کردستان و خصوصا شهر سنندج است و تاکنون استان کردستان هنرمندان بزرگی را در این عرصه به جهان معرفی کرده است.

او افزود: یکی از برنامه‌های شهرداری و شورای شهر در این دوره پیگیری جهت ثبت جهانی سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی بود که با تشکیل کارگروه‌های تخصصی و استفاده ازپتانسیل و نظر اساتید و هنرمندان و صنعتگران از آذر ۹۶، این طرح آماده و به دفتر یونسکو در فرانسه ارسال شد.

معاون فرهنگی واجتماعی شهرداری سنندج با بیان اینکه در راستای رصد برنامه‌های فرهنگی سایتی به ۲ زبان فارسی وانگلیسی طراحی و تمام فعالیت‌های فرهنگی و هنری درآن بارگذاری شد، گفت:مقرر شد در ماه نوامبر ۲۰۱۹ ، یونسکو شهر‌هایی را که پتانسیل لازم جهت ملحق شدن به شبکه شهر‌های خلاق جهانی دارند را اعلام کند.

او افزود: با اعلام نتیجه کار کمیته‌های کارشناسی دفتر یونسکو درتاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۱۹ (۸ آبان ۱۳۹۸)، سنندج به شبکه شهر‌های خلاق موسیقی جهان ملحق شد و به ثبت جهانی رسید.

او گفت: پیوستن به شبکه شهر‌های خلاق فرصتی تازه برای شهر سنندج است تا از تجربه‌های جهانی استفاده کند و داشته‌های خود را به جهان بهتر معرفی کند.

او گفت: با ثبت جهانی سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی این شهر به شبکه شهر‌های خلاق موسیقی در جهان مرتبط می‌شود و موجب برگزاری برنامه‌های مختلف و جذب اعتبارات برای حوزه موسیقی در سنندج خواهد شد.

نجفی افزود: شهرسنندج، که سرآمد موسیقی است یکی از ۶۶ شهری است که در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به عنوان «شهر‌های خلاق» برگزیده شد تا نغمه‌ها و آوا‌های کردی با محوریت سنندج از این پس بهتر شنیده شود.

سنندج در زمینه موسیقی به عنوان شهری با ایده‌های نوشناخته شده است

علوی رییس اداره کل میراث فرهنگی در مورد ویژگی‌های این هنر فاخر در سنندج در مصاحبه‌ای اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، گفت: شهر سنندج از دیرباز یک مرکزیت موسیقی کردی بوده و مشهورترین خواننده در دوران پهلوی اول که آوازه موسیقی سنندج در ایران را گسترش داد سید علی اصغر کردستانی بود و بعد از آن خانواده‌های نامداری همچون کامکارها، اندلیبی ها و یوسف زمانی از مشهورترین گروه‌های موسیقی برخاسته از شهر سنندج هستند که ترانه‌های محلی کردی را زنده نگاه داشته و به گوش طیف وسیعی از مردم رسانده اند.

او با اشاره به ساز‌های رایج واصیل درموسیقی کردی گفت: نی، سرنا، نایه، دهل، دف، تنبک، تنبور، کمانچه، دیوان، شمشال و دستگاه موسیقی کردی که از قدیمی‌ترین ساز‌های موسیقی در استان شناخته می‌شوند.

علوی گفت:نوع دیگری از موسیقی‌های آوایی قدیم که بدون ساز است و فرد با استفاده از حنجره هم کلام و هم اصوات شبیه آهنگ را تولید می کند می‌توان به هوره، سیاه چمانه، لاووک، حیران وچمری و بیت‌ها اشاره کرد.

او افزود: شهر سنندج چه قبل از انقلاب و چه بعد از آن یکی از مراکز مهم موسیقی در ایران بوده و طی چندسال اخیر با توجه به فعالیت‌های چشمگیر حوزه هنری در این زمینه جزو معدود شهر‌هایی است که ارکست فیلارمونیک را در رده‌های سنی بزرگسالان و نوجوانان راه اندازی کرد و موجب شد تا شهرسنندج و در کل استان کردستان به عنوان یکی از مراکز مهم موسیقی در سطح ملی و بین المللی شناخته شود.

او با اشاره به اجرای موسیقی‌های مذهبی در این استان گفت: هرساله مراسم‌های آیینی خاصی که با نوعی موسیقی مذهبی و عرفانی همچون مولودی خوانی و دف نوازی همراه است دربیش از ۶۰ خانقاه در سطح شهر سنندج اجرا می‌شود.

او گفت: جشنواره هزار دف نیز ازجمله جشنواره‌های بین المللی است که مجموعه‌ای عظیم از دف نواز ایران زمین را با لباس‌های محلی مناطق مختلف کشور در یک نقطه شهر گرد هم می‌آورد تا به صورت هماهنگ و در راستاری ارج نهادن به موسیقی ملی و ایرانی دف نوازی کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان کردستان گفت: سنندج جزو معدود شهر‌های است که در آن کارگاه‌های تولید ساز، فروشگاه‌های عرضه محصولات موسیقی و کلاس‌های آموزش موسیقی وجود دارد.

علوی بیان کرد: در نتیجه همه این ویژگی‌ها در کنار هم موجب شد سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی در کشور سرآمد باشد و با انتخاب آن به عنوان شهر خلاق موسیقی در یونسکو ثبت جهانی شود و یکی از مهمترین رویداد‌های مهم فرهنگی در استان کردستان رقم بخورد.

علوی با تاکید بر ضرورت مکان مناسب به منظور ارائه موسیقی در سنندج گفت:اتمام عملیات ساخت تالار فرهنگ سنندج تا پایان امسال نقطه عطفی خواهد بود برای برگزاری چندین جشنواره در تمام زمینه‌های موسیقی باحضور اقوام مختلف از سایرمناطق داخل و خارج از کشورواجرای موسیقی‌های مدرنی که با سیاست‌های کلی فرهنگ ما همخوانی داشته باشد.

علوی با بیان اینکه موسیقی درجایی رشد پیدا خواهد کردکه آرامش و امنیت باشد، گفت: سنندج مرکز استان کردستان با مردمانی پاک، فعال و بانشاط در این خطه از سرزمین پهناور ایران اسلامی همواره از این موهبت الهی برخوردار است و هنر و هنرمند همواره از جایگاه والا و ارزشمندی در بین همه شهروندان سنندجی برخوردار بوده و ثبت جهانی هنر موسیقی هم می‌تواند بهترین گواه بر این امر باشد.

قطعا پیوستن سنندج به شبکه شهر‌های خلاق موسیفی می‌تواند در توسعه پایدار صنعت گردشگری وجذب گردشگر و همچنین در توسعه تولیدات محصولات فرهنگی و هنری وبه تبع آن رشد و شکوفایی اقتصاد این شهر تاثیر بسزایی داشته باشد به شرط آن که متولیان این امر تنها به ثبت جهانی شدن سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی در یونسکو بسنده نکنند...

گفتنی است: تاکنون از ۲۴۶ شهری که امروز به عنوان شهر خلاق در یونسکو انتخاب و تایید شده اند، ۴ شهر بندرعباس به عنوان شهرخلاق صنایع دستی، سنندج به عنوان شهرخلاق موسیقی وشهر‌های اصفهان ورشت به ترتیب در زمینه‌های صنایع دستی و غذا به ایران تعلق دارند.

گزارش از فاطمه محمدی

انتهای پیام/ز

برچسب ها: موسیقی سنتی ، یونسکو
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.