سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

مناطق آزاد سرابی برای اشتغالزایی اهالی بومی /انحصار ۱۸ میلیارد دلار صادراتی!

سرو صدایی که مسئولان و مدیران مناطق آزاد در افزایش تجارت و تولید برپا کرده اند این روزها تا چه حد برمعیشت اهالی ساکن این مناطق اثر داشته است؟
 
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،  اقتصاد ملل ها راهکارهای متفاوتی را برای افزایش میزان صادرات و همچنین جذب سرمایه گذار خارجی معرفی می کند که یکی از این راهکارهای تعیین مناطقی از کشورها که پتانسیل صادراتی قوی و دسترسی آسان تر به پایانه های صادراتی با نام مناطق آزاد یا ویژه اقتصادی است.
 
مناطقی که اصلی ترین پایه و اساس ادامه حیات آن ها افزایش سطح صادرات تولیدات بومی است چرا که دولت ها طی سال های متوالی مشاهده کرده اند که این مناطق با وجود اینکه تولیدات و پتانسیل های مناسبی دارند اما به علت دلایل مختلفی از جمله مسافت طولانی و هزینه های بالای حمل و نقل, رغبت و توانایی فروش اجناس خود  در بازارها مرکزی کشور را ندارند از این رو در صورت صادرات این محصولات می توانند سود بالاتری را در بازارهای جهانی تجربه و رتبه صادراتی کشور را نیز افزایش دهند.
 
ایران هم اکنون دارای ۷ منطقه آزاد از جمله کیش, قشم, چابهار, ارس, اروند, انزلی و ماکو است که قدمت چابهار و قشم به تازگی از ۲۰ سال عبور کرده است, اما چرا این سال ها عملکرد این بخش از اقتصاد کشور آتقدر مناسب نبوده است که بیش از هر چیزی صدای ساکنان این محلات را برای زندگی و نقش نداشتن در حجم صادرات و حتی روند واردات بی در و پیکر در این منطقه را در آورده است.
 
با وجود اینکه دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مدعیست میزان واردات در مناطق آزاد در سال گذشته تنها ۲ میلیارد دلار بوده و مناطق آزاد در حجم صادرات به مرز ۱۸ هزار میلیارد دلار رسیده اند, اما شواهد نشانگر این است که این حجم تبادلات تجاری در این منطقه در محدوده انحصاری یا در دست افرادی خاص انجام شده است چرا که مردمان ساکن  در این مناطق هنوز با مشاغل بومی نطیر ماهیگیری, لنج رانی  و کشاورزی محدود و در نهایت فروش سیار اجناس ته لنجی سر و کار دارند و این حجم از برنامه ریزی ها کلان دامان این مردم شریف را نگرفته است.

راه صادرات در مناطق آزاد آنقدرها هم آسان نیست!

رحمان, یکی از ساکنان منطقه آزاد ارس در تماس با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، می گوید: مناطق آزاد با توجه به شرایط ویژه و معافیت های مالیاتی دروازه ای قوی برای صادرات تولیدات انبوه و حتی خرد به شمار می رود اما متاسفانه در این مناطق عده ای محدود با روابط عمیق امکان پیشرفت, تاسیس شرکت های تولیدی ویا شرکت های خدمات تجاری را دارند.
 
او افزود: سال گذشته برای فروش زیور آلات دست سازی که بیش از ۹۰۰ جفت نیز می شد به دنبال بازار فروش در کشور آذربایجان بودم اما طی جستجوهای مکرر متوجه شدم رانت و شاید نوعی انحصار طلبی شرکت های پر قدرت راه را برای امسال من بسته است و در نتیجه من نیز مشغول به ادامه روند کاری خود یعنی فروش در قسمت های مختلف شهر و بازارچه های عادی شدم. سوال اینجاست که مگر قرار نبود مناطق آزاد دروازه ای برای صادرات اجناس مردمان بومی باشد که توان فروش اقلام خود را در نقاط مرکزی کشور به علت بُعد مسافت را ندارد؟
 
 
تصاویر فوق نشان دهنده شرایط معیشتی و فرایند شغلی حاکم بر منطقه آزاد چابهار است, منطقه ای که با  توجه به شرایط خاص و اقلیم بسیار جذاب حتی از داشتن هتل های مناسب ۵ ستاره برای جذب گردشگر هم محروم است! مردمانی که در این منطقه زندگی می کنند بالغ بر ۹۰ درصدشان مشغول به شغل های بومی نظیر ماهی گیری و یا ساخت صنایع دستی محلی برای فروش در ایام خاص از جمله نوروز و تابستان هستند و به نطر می رسد حتی بادی از صادرات در این مناطق به تن معیشت آن ها  نخورده است!
 
جالب است بدانید که منطقه آزاد چابهار تنها نقطه ای از کشور است که از تحریم ها معاف بوده و این روزها به علت همین امر مورد هجمه های بسیار زیادی از ناحیه کشورهای حاشیه ای خلیج فارس قرار می گیرد.
 
 
 
البته تصویر فوق نیز جای بسی تامل داشته و دارد!
 
برای مثالی دیگر سراغ معضلات بسیار جدی منطقه آزاد اروند می رویم که  تاثیر جنگ تحمیلی بر این شهر منجر شده تا برای گسترش بازسازی  و افزایش اشتغال این منطقه نیز جزو مناطق آزاد تلقی شود. اما این منطقه نیز از بزرگترین مشکل یعنی محرومیت و حتی نبود آب شرب مناسب رنج می برد و آزادی این منطقه این روزها دردسر جدیدی به نام واردات خودروهای دست دوم خارجی برای کسب سود توسط ساکنان این منطقه را بوجود آورده است.
 
واردات خودروهایی که در خیابان های محروم گوی سبقت بر دست گرفته و ویراژهای نه چندان خوشایندی را به نمایش می گذارند در قبال محرومیت این مناطق چهره ناخوشایند قانون آزاد شدن واردات خودرو در این مناطق را به رخ همگان می کشند.
 
از طرفی دیگر خبرهایی از رواج ورود اجناس قاچاق به این مناطق به گوش  می رسد اخباری که از واردات البسه, انواع پارچه و در نهایت ورود اقلامی نظیر قطعات الکترونیکی خبر می دهند. موضوعی که مدیر عامل منطقه آزاد قشم با آن مخالف است.
 

کشفیات قاچاق در منطقه آزاد قشم ۲ میلیون دلار است

حمیدرضا مومنی, مدیرعامل منطقه آزاد قشم در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان , با اشاره به اینکه میزان کیفیت خدماتی مناطق آزاد مطلوب نیست, بیان کرد: قبول داریم که کیفیت خدمات توریسمی در مناطق آزاد به استاندارد های جهانی نزدیک نیست اما در ۴ سال گذشته پیشرفت های چشمگیری را تجربه کرده ایم.
 
او ادامه داد: امسال اولین هتل پنج ستاره را در این منطقه راه اندازی کردیم که به اعتقادم اصلا خوشایند نیست که با گذشت ۲۰ سال از عمر منطقه آزاد قشم به تازگی این روند رخ داده باشد.
 
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که روند کشفیات قاچاق در منطقه آزاد قشم که بیش از سایر مناطق متهم بهفروش اجناس قاچاق در مراکز خرید است چقدر بود؟ اظهار کرد: هر چند معتقدم قاچاق در مناطق آزاد تعریف نمی شود چرا که دروازه واردات در این مناطق با سرزمین اصلی متفاوت است اما سال گذشته در منطقه آزاد قشم رقمی بالغ بر ۲ میلیون دلار کالای قاچاق کشف و ضبط شد.

تجارب سبز رشد و توسعه مناطق آزاد در مدیریت چینی ها

در ادامه محمد سلطان آبادی, کارشناس  و استاد دانشکده اقتصاد در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان , با اشاره به تجربیات کشورهای دیگر در حوزه مناطق آزاد و قیاس آن باروند توسعه این مناطق در ایران, بیان کرد:‌ کشور چین و کره جنوبی از جمله کشورهایی هستند که با احداث مناطق آزاد توانستند رشد خوبی را رقم بزنند. اولین منطقه آزاد تجاری چین یعنی منطقه آزاد تجاری شانگهای سپتامبر ۲۰۱۳ احداث شد. این بندر به سرعت مسیر توسعه را پیش گرفت و در سال ۲۰۱۸ به مهم ترین و  بزرگترین بندر کانتینری جهان، تبدیل شد.
 
او ادامه داد: پیش از آن سنگاپور برای ۹ سال این رتبه را در اختیار داشت و پس از آن دولت چین ۱۲ منطقه آزاد تجاری دیگر ایجاد کرد و به دنبال آن توسعه سیاست های جدید را مدنظر قرار داد. 

رشد معیشت ساکنان مناطق آزاد منجر به رشد اقتصاد کشور می شود!

تأسیس مناطق آزاد صنعتی ـ تجاری یا مناطق آزاد پردازش صادرات در کشورهای در حال توسعه صنعتی جهان سوم از جمله پدیده‌های اقتصادی یک ربع قرن اخیر اقتصاد بین‌المللی است. هدف از برپایی این مناطق ـ اعم از آن‌ها که موفق بوده‌اند، و آن‌ها که به توفیق زیادی دست نیافته‌اند.

زمینه‌سازی جهت فراهم ساختن شرایط مناسب برای افزایش تولید و صدور کالاهای صنعتی از طریق راه‌یابی به بازارهای جهانی بر اساس اصول رقابت آزاد بوده است.

از مناطق آزاد کاملاً موفق می‌توان به منطقه آزاد هامبورگ در آلمان اشاره کرد. در آسیا نیز تنها مناطق آزاد هنگ کنگ و سنگاپور کاملاً موفق بوده‌اند و اگر مالزی، تایوان و کره جنوبی را نیز که تا حدودی موفق به جذب سرمایه، تکنولوژی و مدیریت کشورهای پیشرفته صنعتی شده‌اند، بتوان موفق در نظر گرفت، تنها پنج منطقه پردازش صادرات آسیایی قرین توفیق بوده‌اند. منطقه آزاد جبل علی امارات نیز هنگامی موفق قلمداد می‌شود که نسبت سرمایه گذاری‌های زیربنایی به سرمایه گذاری تولیدی مورد قضاوت قرار نگیرد.

تمام تجارب و گفته ها نشان می دهد ایران هنوز به جایگاه مناسبی برای بهره برداری از مناطق آزاد نرسیده است چرا که نه تنها این مناطق توانایی رشد و شکوفایی ساکنان بومی خود نشده اند بلکه تاثیر چندانی نیز بر اقتصاد کشور نگذاشته اند. باید بارها تاکید کرد که مناطقی برای خود سودی ندارند چطور می توانند در پویایی و رشد اقتصاد کلان کشور نقش پررنگی ایفا کنند. امید بر آن است که دولت ها برای رشد این مناطق ابتدا به سفره معیشت خانواده های ساکن مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نگاهی بیاندارند!

گزارش از نرگس معززی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
بهزاد
۰۰:۵۱ ۱۸ آبان ۱۳۹۸
مردم عادی چیکار کنن
ناشناس
۱۳:۳۱ ۱۷ آبان ۱۳۹۸
خسته شدیم
۳
۱۰:۳۸ ۱۷ آبان ۱۳۹۸
همین که از تحریمات معاف هستن جای بسی امیدواری داره به امید پیشرفت تمام پناطق ایران زمین اعم از آزاد و شهرهای مرزی و کل کشور مان .
ناشناس
۱۸:۲۷ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
مناطق آزاد فقط به نفع یه عده قلیله که همیشه تو این کشور در حال چاپیدن هستند والا بومی های محل نفعی نمیبرند.
ناشناس
۲۱:۰۷ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
وقتی قانون پول باشه همینه به نفع یه عده خاص میشه
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
مسولان و سرمایه گذاران قدر سواحل طلایی ایران را بدانند که زمان بسرعت میگذرد و رقیبان منطقه ای با سواحلی بسیار بی ارزش و محصور و بن بست!! پول پارو می‌کنند!!!!!!!!!!!!!! اما در ایران سواحل بزرگ و زیبا و اقیانوسی و راهبردی فقط آفتاب میخورند!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!
ناشناس
۱۵:۵۴ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
ایران اسلامی یک چهارم راه جهانی و یک کشور بزرگ چهارفصل با جزایر و سواحل زیاد و بزرگ جنوب است
ناشناس
۱۵:۵۳ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
ایران اسلامی یک چهارم راه جهانی و یک کشور بزرگ چهارفصل با جزایر و سواحل زیاد و بزرگ جنوب است که چابهار و سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان و قشم در استان هرمزگان از اهمیت بسیار بالایی برای تولید و صادرات به بازارهای جهانی برخوردارند.
جنوب ایران با هوایی خوش در زمستان و بهار ی زیبا در چابهار و دیگر شهرها میتواند محلهای خوبی برای گردش و تفریح و صنعت و تجارت باشند.
ناشناس
۱۵:۴۸ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
وقت آن رسیده که همه نیروها و سازمانها و مردم و مسولیت و دولت و ملت ،با یک جهاد سازندگی بزرگ از سواحل مکران برای اسکان جمعیت و کلانشهرهایی بزرگ تجاری و صنعتی ساخت و از پیشانی و دروازه ایران زمین ،جهانی شد و جهان را با همت و تلاش ایرانی متعجب و شگفت زده کرد .
ناشناس
۱۵:۴۲ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
قشم و چابهار را به کارگاه بزرگ تولید و تجارت منطقه غرب آسیا تبدیل کنید.
ناشناس
۱۵:۴۰ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
با توجه به رابطه خوب ایران و قطر میتوان از قطریها برای سرمایه گذاری و ساختن هر چه بهتر بندر چابهار کمک گرفت.
بختیاری
۱۵:۳۸ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
به خدا قسم چابهار و قشم اگر آنچنانی که شایسته ملت ایرانند آباد شوند بتنهایی گل سرسبد تمام بنادر خاورمیانه میشوند بزرگترین جزیره خلیج فارس که در تنگه مهم و ورودی هرمز است، سالهاست که قرار است به سرزمین مادر و اصلی راه داشته باشد و چابهار و سواحل طلایی اقیانوسی مکران هنوز با تبدیل شدن به بنادر مهم منطقه ای و جهانی فاصله ای بسیار زیاد دارند
امیر
۱۳:۲۱ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
باسلام کی گفته باعث پیشرفت نشده تا دیروز زمین های خشک وبی ثمر چابهار را کسی نگاه نمی کرد حالا به قیمت خدا تومن شده جالب تر اینکه بیشتر مغازه های منطقه ازاد دست بومی ها بوده یا خریدن یا اجاره کردن ...جالب تر اینکه انسان هایی که قبل از منطقه ازاد کاری جز قاچاق نداشتن در حال تجارت و واردات اصولی سیگاروبرنج وچای هستن میزان افراد باسواد بومی افزایش پیدا کرده و از همه مهمتر باعث شده مردم اطراف چابهار چه روستاها وشهرها به شهر مهاجرت کرده و کسب روزی کنند من 25سال اونجا زندگی کردم
باشگاه خبرنگاران جوان
۱۳:۲۱ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
سلام می شود نمونه ای از این آبادی که میفرمایید را در غالب فیلم یا عکس برای ما ارسال کنید..ممنون
شادمان
۱۱:۲۲ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
مناطق میتواند در پیشرفت اقتصادی خود منطقه و حتی در کشور نیز اثر گذار باشد همانگونه در گزارش به نمونه چینی آن اشاره شده , و اما اینکه چرا این موضوع در کشور ما نتیجه مطلوب از ایجاد مناطق آزاد حاصل نشده است , شاید دلایل زیر بخشی از پاسخ این سوال باشد :

1) در ایجاد مناطق آزاد زیر ساخت منطقه باید قبلا انجام شود و یا همزمان با سرعت مناسب این زیر ساخت ایجاد شود فرهنگ سازی لازم صورت گیرد تغییر در روش زندگی که گاها چند صد سال قدمت دارد ساده نیست .
2) ایجاد یک منطقه آزاد و تغییر سبک زندگی مردم یک منطقه و تغییرات ساختاری در سبک زندگی و ایجاد مدل ذهنی برای کسب درآمد از طریقی به غیر از روش معمول زندگی فعلی زمانبر است که قطعا تا ایجاد این همزمانی ,بعید نیست که افرادی به غیر از بومی های منطقه فرصت ها را میگرند و مردم منطقه باید هوشمندانه و در زمان مناسب اقدام نمایند , در این مناطق فرصت ها محدود هستند و باید در زمان مناسب اقدم به بهره بردای از آن نمود
3) وقتی یک منطقه تبدیل به منطقه آزاد میشود باب حضور افراد غیر بومی از همه کشور فراهم میشود و این یک فرصت برای مردم بومی منطقه است که باید از این فرصت باید استفاده نمود در زمینه های مختلف مانند ارائه خدمات مسافری با قیمت مناسب ارایه غذا های محلی و سایر نیاز های مسافران در کنار اخلاق مداری و توریست پذیری و ارائه جاذبه های منطقه و مردم منطقه باید این فرصت را غنیمت بشمارند ( در گزارش اشاره شده بود هتل پنچ ستاره افتتاح شده است , در این مناطق شاید اقامتگاه های بوم گردی بیشتر به نفع مردم بومی باشد تا هتل پنج ستاره ,( چون اساسا ایجاد و اداره هتل 5 ستاره از توان مردم بومی خارج است و نفعی هم برای آنان ندارد )
3) از طرفی یکی از اهداف ایجاد منطقه آزاد تقویت توان مالی و اقتصادی مردم منطقه است چه اشکالی دارد که سایرین هم از این فرصت استفاده کنند قطعا از این فرصت مردم بومی با توجه به حضور دائم و هزینه های کمتر در ارائه خدمات از فرصت سهم بیشتری را خواهند
شکوری اسنقی مهربان
۱۰:۱۲ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
وای به حال ما،توکزمهنت دیگران بی غمی نبایدکه نامت نهندآدمی.ای کسانی که حساب وکتاب پولهایتان سربه فلک کشیده خودتان هم ازرسیدگی به حسابهای بانکی تان کلافه شده ایدبیاییم دراسرع وقت بیدارشویم وبه نیازمندان کمک کنیک که فردادیراست.
ناشناس
۰۸:۳۱ ۱۶ آبان ۱۳۹۸
واقعا درسته. مناطق آزاد مردم بومیش خیلی محرومن و سود بسیاربسیار ناچیزی عائدشون میشه