مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به گام چهارم کاهش تعهدات هستهای گفت: برای اروپا فردو حساسترین محل هستهای کشور است به دلیل اینکه دفاع غیر عامل در آن کاملاً رعایت شده است، با توجه به شرایط ایجاد شده این سایت در عمق زمین قرار گرفته است و زدن آن کار سادهای نیست، معمولاً سانتریفیوژهای ir۱ در نطنز سازماندهی شده و ما معمولاً سانتریفیوژهای نسل برتر مان را در فردو قرار داده ایم، زیرا پدافند غیر عامل و امنیت آن مناسبتر است.
او با اشاره به اینکه ما ۲۷۰۰ سانترفیوژ در فردو داشتیم؛ افزود: بر اساس برجام به ما اجازه دادهاند تا فقط ۱۰۴۴ سانتریفیوژ باقی بماند البته اجازه ندادند تا همه این ۱۰۴۴ سانترفیوژ روشن بماند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اینکه بر اساس برجام به ما اجازه دادند تا ۵۰۰ مورد به صورت خالی بچرخند ادامه داد :با شروع گام چهارم در حقیقت تزریق گاز به این سانترفیوژها را خواهیم داشت سانترفیوژ های ir وان بین ۸۰۰ گرم تا ۱ کیلو و ۲۰۰ گرم اورانیوم را میتوانند در سال غنیسازی کنند .
ذوالنوری با اشاره به اینکه پیش بینی می شود در فردو ظرف یک سال، حدود ۷۰۰ کیلوگرم به ذخایر اورانیوم غنیشده اضافه کنیم افزود : ما ایزوتوپ های پایدار را در فردو انجام میدهیم بعضی از آزمایشگاههای خاص مواد را در فردو کلنگزنی و راهاندازی کردهایم و بخشی از رادیو داروها را در فردو داریم لذا فردو مجتمع مهم و حساسی است و با توجه به حساسیت و بحث افزایش غنیسازی قدری غرب از خودشان حساسیت نشان دادهاند، قله نگرانی آنها در افزایش درصد غنای اورانیوم و انباشت آن است و لذا در گام چهارم بر روی این موضوع دست گذاشته ایم.
او با اشاره به اینکه هیچ ارتباطی بین غنی سازی ما و امنیت ملی انگلیس وجود ندارد گفت:در ۱۶ قطعنامه مدیرکل آژانس اعلام شده که جمهوری اسلامی ایران تعهدات برجامی را بی کم و کاست انجام داده است و آژانس کاملاً نظارت خود را داشته و کارهای ما کاملا صلح آمیز است، اورانیوم ما ربطی به کارهای غیر صلحآمیز ندارد، اورانیوم اگر بخواهد تهدیدی برای کشوری باشد غنیسازی آن باید به بالای ۹۳ درصد برسد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه ما برای تولید پنل سوخت راکتور ۵ مگاواتی تحقیقاتی رازی در کارگر شمالی که رادیو داروهای ۱۵۵ مرکز پزشکی هستهای را انجام میدهد نیاز به سوخت ۲۰ درصد داریم گفت:خاصیت یک زیر دریایی در دو چیز است اینکه نویز ندهد و خود را برای سوختگیری آشکار نکند، ما برای زیردریایی از سوختهای فسیلی استفاده میکنیم، اگر باطری هستهای مصرف کنیم مدت ماندگاری زیر دریایی در زیر آب بیشتر میشود و نویز هم ایجاد نمیکند لذا اگر بخواهیم باطریهای لازم را تولید کنیم تا ۶۰ درصد باید اورانیوم را غنی سازی کنیم، هیچ گونه ارتباطی با غنی سازی اورانیوم در سطح ۵ درصد و زیر ۲۰ درصد با مسائل نظامی و تهدید آمیز ندارد وانگهی در راهبرد دفاعی ما مقام معظم رهبری اعلام فرمودند که این موضوع مشروعیت ندارد، انگلیسیها برای اینکه تعهداتشان را انجام ندهند و در امور داخلی کشور ما مداخله داشته باشند و این که بغض و کینه شان را اعمال کنند این گونه موضوعات را مطرح میکنند.
او تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند نباید به طرف مقابل اعتماد کرد، زیرا تاکنون هیچ قدمی را بر نداشته اند، نه تنها این موضوع بی اعتمادی ما را بیشتر خواهد کرد بلکه ما را وادار میکند در مسیری که میرویم عزممان را بیشتر کنیم.
ذوالنوری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در این دو ماه اروپاییها گام جدی برای انجام تعهدات خود بر میدارند یا ایران دو ماه دیگر گام پنجم را برخواهد داشت گفت: اروپاییها در تنگنا قرار گرفتند از یک طرف میخواهند کاری انجام دهند، ولی دلشان نمیخواهد و احساس میکنند که خلاف میلشان است که بخواهد کاری را انجام دهند، برخی از سیاسیون و مسئولین کشور میگویند اروپا اراده دارد، اما نمیتواند، بنده عرض میکنم که اروپا اراده ندارد اگر بخواهد میتواند کاری انجام دهد؛ منتها هزینه دارد اروپا نمیخواهد هزینهای بدهد آنها میخواهند برجام بدون هزینه که به نفع آنها و به ضرر جمهوری اسلامی است باقی بماند.
او با اشاره به اینکه اروپا نمیخواهد نفعی شامل جمهوری اسلامی ایران شود گفت: این دو ماه هم مانند گامهای گذشته خواهد گذشت و آنها اقدامی نخواهند کرد، امروز غرب و آمریکا به این نتیجه رسیده است که دوام تحریمهای حداکثری و فشارهای حداکثری نهتنها جمهوری اسلامی را از پا در نیاورد بلکه نقش مقاوم سازی داشت یعنی سرعت ما را به سمت اقتصاد بدون نفت که مقام معظم رهبری به صورت مکرر تاکید داشتند در حال اتفاق است، مسیر برنامه و بودجه کل کشور و مجلس بر این است که سال آینده اقتصاد بدون اتکا به نفت باشد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: مقام معظم رهبری در سال ۷۱ به آقای هاشمی رفسنجانی فرمودند که برنامه اقتصاد بدون نفت را تدوین کنید یک مقداری در این راستا سروصدا شد و امر مقام معظم رهبری فراموش شد، اما سالهای سال مقام معظم رهبری در خصوص این موضوع تاکید داشتند اگر ما سالی ۳ یا ۴ درصد از وابستگی بودجه به نفت را از آن موقع تا کنون جمع میکردیم امروز این وضعیت را نداشتیم که با یک تکان چند ریشتری تحریم نفت، زندگی مردم به هم بریزد لذا همه دولتهایی که در گذشته در این خصوص غفلت کردهاند در دادگاه الهی باید پاسخگوی فشارهایی باشند که بر مردم متحمل شده است.
او عنوان کرد: آنها احساس میکنند سرمایهها و جا پایشان را در ایران از دست داده اند؛ از سوی دیگر دوام فشار حداکثری بی خاصیت و به ضرر آنها شده است؛ بنابراین حاضر نیستند قدمی در رابطه با برجام بردارند، آنها اقدام خاصی را انجام نمیدهند الا اینکه ممکن است در آستانه انتخابات برای ایجاد دو قطبی در کشور چراغ سبزهایی را نشان دهند.
ذوالنوری تاکید کرد: قطعاً گام پنجم برداشته میشود، افزایش نظارت را نمیپذیریم بلکه پروتکل الحاقی را داوطلبانه انجام میدهیم، ما فراتر از پروتکل عمل کرده ایم و یک رژیم بازرسی ویژه و بی سابقه را قبول کرده ایم، این که دانشگاههای ما را بازرسی میکنند فراتر از پروتکل است، مطالعه ماندن و یا خروج از ان پی تی یک گزینه بسیار حساسی است که میتوانیم گامهای متعددی را تعریف کنیم، بنده با شیوه دولت خیلی موافق نیستم، گامها نباید به گونهای باشد که طرف مقابل را مقاوم کند بلکه باید گامها اثر گذار و شوک آور باشد.
او با اشاره به رفتار غیر قابل پیش بینی ترامپ افزود: اروپا میخواهد برجام بدون روح را حفظ کند تا ما را فریب بدهد و دلخوش کند، آنها میخواهند ما را گول بزنند و یک کیف خالی را نشان میدهند که ما فکر کنیم درون آن کیف چیزی است، اینستکس همان کیف خالی است لذا اتفاق خاصی با اینستکس نیفتاده است، مگر ما به دنبال اینستکس و کانال مالی بوده ایم، مگر سهم ما در حل مسائل اقتصادی کشور از برجام این بوده که آنها این کانال مالی را ایجاد کنند، سهم ما عادی سازی روابط اقتصادی در قبال تعهدات برجامی بود که هیچ چیز آن اتفاق نیفتاده است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اینکه آمریکا کارچاق کنهای خود را برای ایجاد ارتباط به میان آوردن گفت: دیگر کس دیگری متصور نیست، آنها ژاپن و فرانسه را آوردند که بی خاصیت شد، آنها خودشان فهمیده اند که اگر بخواهند پیشنهاد بدهند به صورت خالی نمیتواند باشد، آنها به بهانه برجام در موضوعات مانند عراق به صورت موردی ورود پیدا کردند، آمریکا برجام را بر هم زد و رفت.
مهدی محمدی کارشناس مسائل سیاسی در ادامه برنامه در پاسخ به چرایی اهمیت فردو افزود: حساسترین تاسیسات فردو در جغرافیای هستهای ایران واقع است از این جهت که دشمن هیچ دسترسی به آن ندارد و اگر تصمیم بگیریم اقدامی را انجام دهیم در امنیت کامل انجام خواهد شد، پدافند عامل و غیر عامل فردو کامل است و فردو به عنوان پدافند غیر عامل برای نظنز عمل میکند و در شرایطی که فردو فعال است اقدام دشمن علیه نطنز هم معنا ندارد.
او با بیان اینکه فردو از روز اول با این هدف ایجاد شد که بتوانیم تاسیسات غنی سازی اورانیوم را در مقابل عملیات تهاجمی احتمالی دشمن امن کنیم اظهار داشت: غربیها حساسیت فوق العادهای نسبت به فردو دارند، وارد شدن فردو به گامهای کاهش تعهدات برجامی، اقدام راهبردی محسوب میشود ضمن اینکه چیز زیادی از اقدامات فنی باقی نمانده است و اکنون فقط بخش دسترسی و بازرسیهای آژانس باقی مانده که در قالب کاهش تعهدات، هنوز به سراغ آن نرفته ایم.
محمدی با بیان اینکه قطار کاهش تعهدات هستهای در حال رسیدن به انتها است گفت: این موضوع اهمیت فوق العادهای دارد، بر اساس محاسبات سازمان انرژی اتمی، تا پیش از گام چهارم، ظرفیت غنی سازی ما ۸ هزار و ۶۰۰ سو بود، اما اکنون حدود ۱۰۰۰ سو به ظرفیت غنی سازی کشورمان افزوده میشود و در مجموع ظرفیت غنی سازی کشورمان به حدود ۱۰ هزار سو میرسد که قابل توجه است.
او خاطرنشان کرد: بهتر این بود که ماشینهای پیشرفتهتر را از نطنز به فردو منتقل میکردیم، اما این اتفاق نیفتاده است، اکنون حدود ۵۰۰ کیلوگرم مواد هستهای با غنای ۵ درصد داریم که اگر با ظرفیت غنی سازی جدید کار کنیم میتوانیم در زمان کوتاهی آن را به حدود ۹۰۰ تا هزار کیلوگرم برسانیم که عدد معناداری در برنامه هستهای است.
او اضافه کرد: اکنون نه فقط اروپاییها بلکه آمریکاییها به عنوان طرف اصلی منازعه با ایران، باید متوجه شده باشند که مسیری را که در مقابل ایران در پیش گرفته اند در نهایت به شدت به ضرر آنها تمام خواهد شد.
محمدی با اشاره به اینکه تجربه ۶، ۷ ماه گذشته نشان میدهند که باید استراتژیمان را تغییر دهیم گفت:طرف مقابل به برجام پایبند نبود، به طور که آنها هدفهای بزرگتری را دنبال میکند لذا استراتژی پایبند کردن آمریکا به برجام بی نتیجه است.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه راهبرد جدید ما باید این باشد که به طور فنی از برجام خارج شویم افزود: باید دست خودمان را برای آینده مبهم پر کنیم، زیرا طرف مقابل به برجام پایبند نیست.
او با اشاره به اینکه گام پنجم کاهش تعهدات باید اثر بیشتری داشته باشد گفت: در گام پنجم نیاز به تغییر استراتژی داریم لذا باید از غرب قطع امید کامل کنیم، در طی شش ماه گذشته درسهایی را آموخته ایم، آنها فهمیدند که ایران توان، اراده و اجماع پاسخگویی به اقدامات آمریکا را دارد به طوری که امروزه بازدارندگی نامتقارن قدرتمندی را ایران در برابر آمریکا ایجاد کرده است.
محمدی با اشاره به اینکه در طی چهار ماه گذشته تحریمها نمادین و بی اثر بوده است افزود: ایران توانست تحریمهای فلج کننده را به تحریمهای نمادین تبدیل کند ما به جای اینکه به دنبال توافق با غرب باشیم باید به دنبال مهار آنها پیش برویم ائتلاف سازی برای فشار به ایران به آسانی گذشته نیست.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این که آنها میخواهند اجماع ملی را در سطح مسئولین و مردم بشکنند گفت: نظام با تدبیر مقام معظم رهبری از این مرحله عبور کرده و اجماع ملی در کشور به وجود آمده است.
انتهای پیام/