از همان روزهایی که شوق رفتن به کلاس درس بالاتر وجود داشت، اما حضور اول وقت در کلاسهای درس و مشق شب آن کابوسی بود، یادگرفتن درسهای جدید و بودن با همکلاسیها جذابیت داشت، اما همیشه ساکت نشستن سر کلاس و گوش دادن به حرف معلم سخت بود.
برای برخی از افراد این روزها خیلی نزدیک و برای برخی شاید خیلی دور باشد، اما وجه مشترک همه آنها خاطرات مشابهی است که از خرید مدرسه، لوازم التحریر و مشق نوشتن، تلخیها و شیرینیهای شب امتحان، زودتر تعطیل شدن از مدرسه و هزاران اتفاقات متفاوتی که شاید در جزئیات با هم تفاوت داشته باشند.
حالا پای ۱۵ میلیون دانش آموز در میان است، همان دهههشتادیهایی که قرار است آینده کشور را به دست بگیرند، همانهایی که در تغییر و تحولات نظام تعلیم و تربیت فراز و نشیب داشتهاند، از کلاسهای پرجمعیت و کمبود معلم تا، اما و اگرهای محتوای کتابهای درسی را مورد توجه قرار دادهاند.
شور و نشاط دانشآموزان فارغ از اینکه در کدام دهه قرار داریم و دانشآموزان در کدام مقطع تحصیلی درس میخوانند همیشه جاری است، نشاطی که برای برپایی جشنهای مختلف مدرسه برقرار هستیم.
حالا هم در آستانه روز دانشآموز حال و هوای مدارس تغییر مرده است، دانش آموزان به اقتضای شرایط مدرسه برنامههای ویژه را برای این روزها در نظر میگیرند.
سبک و سیاق جشنها در سالهای گذشته معمولا منتهی به تهیه روزنامه دیواری، سرود و تئاتر بود، اما حالا اوضاع تغییر کرده است و هم سبک و سیاق سرودها و تئاترها متفاوت شده اند و هم برنامههای جانبی صرفا از برنامه در سطح مدرسه خارج شده و به فضای مجازی کشیده شده است.
فارغ از جشن و گرامیداشت مقام دانشآموز که در روزهای اخیر پر رنگ شده است، نباید از حق و حقوقی دانش آموزی هم غافل شد، همان حق و حقوقی که گاه در تنبیه بدنی دانش آموز نادیده گرفته میشود، همان حقی که در منشور حقوق دانشآموزی مغفول مانده است و بسیاری از حقوقی دیگر که دانشآموز بنا بر تحصیل در مدرسهای کم و بیش با آن دست و پنجه نرم میکنند.
تحصیل رایگان موضوعی که در قانون اساسی به آن اشاره شده است، اما همین قانون در کشاکش روزگار دستخوش تغییر شد و حالا دانس آموزان هم تبعات آن را میبینند، دانشآموزانی که از همان روزهای اول قدم گذاشتن در مدرسه با چند طبقگی آموزشی مواجه هستند، همانهایی که شاید در جشن هایشان هم این تبعیض را ببینند، برگزاری جشن دانش آموزی در مدارس برند و فضاهای لوکس کجا و چند سرود و تئاتر در حیاط مدرسه کوچک کجا.
عدالت آموزشی همان گمشده این روزهای آموزش و پرورش که دانس آموز و معلم را درگیر کرده است، هرچند خانواده متمول و متوسط حق دارند مدرسه مناسب فرزندشان را انتحار کنند، اما گاه فاصله عرش تا فرش تفاوتها نگرانیهایی را از تبعات اجتماعی این فاصلهها به دنبال دارد.
انتهای پیام/