سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ردپای متفقین در نیر؛ یادگار سربازان روسی در سنگر زیرزمینی ۴۰۰ متری

سنگر‌های ۴۰۰ متری سربازان متفقین با معماری منحصر به فرد، یادگار سربازان روسی و جاذبه شاخص تاریخ معاصر استان اردبیل است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، جنگ جهانی دوم یکی از بزرگترین و فاجعه بارترین جنگ‌های تاریخ بشر به حساب می‌آید که در مدت زمان حدود ۶ سال بیش از ۷۰ میلیون نفر نظامی و غیر نظامی در آن جان خود را از دست دادند.

این آمار بسیار دهشتناکتر خواهد بود زمانیکه بدانید جمعیت جهان در بین سال‌های ۱۹۴۰ تا ۱۹۵۰ حدود ۲ و نیم میلیارد نفر بوده و این بدان معنی است که از هر ۳۶ نفر انسان روی کره زمین یک نفر در اثر این جنگ جان خود را از دست داده است.

اما آثار این جنگ همچنان در کشور‌های مختلف جهان باقی مانده و گا‌ها برخی از این آثار تبدیل به جاذبه‌ای برای بازدید علاقه‌مندان گشته است تا از نزدیک اتفاقات و رویداد‌های این مقطع از تاریخ را مشاهده کنند.

دیوار برلین، آشیانه عقاب، موزه صلح هیروشما و هزاران اثر به جای مانده از این جنگ سالانه شاهد بازدید گردشگران متعددی از کشور‌های مختلف جهان است.

کشور ایران با وجود اینکه در این جنگ اعلام بی طرفی کرده بود آثار بسیاری از جنگ جهانی دوم را در خود جای داده، اما بسیاری از آن‌ها یا به طور کامل از بین رفته و یا قسمت اعظمی از آن تخریب شده است.

منطقه جغرافیایی استان اردبیل نیز به دلیل قرار گرفتن در کریدور شمال به جنوب آسیای غربی محل گذر ارتش روسیه بوده است. به اذعان کارشناسان آثار بسیاری از این جنگ از محل استقرار توپ‌های ارتش روسیه تا سنگر‌های متفقین در مناطق مختلفی از استان اردبیل قرار دارد

وجود سنگر‌های جنگ جهانی دوم در ۳ نقطه از اردبیل

روح الله محمدی، کارشناس باستانشناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل در این خصوص گفت: در سه نقطه از استان سنگر‌های مربوط به جنگ جهانی دوم وجود دارد، یک مورد در شهرستان نیر و دو مورد در شهرستان گرمی که در مناطق میرو و ارتفاعات سیفار قرار دارد.

او افزود: در منطقه میرو شهرستان گرمی آثاری از سنگر‌ها و پایگاه‌های ارتش متفقین وجود دارد که در آن توپ‌های ارتش روسیه مستقر بوده که نیاز به کاوش و بررسی‌های بیشتری است.

محمدی با اشاره به اینکه در جنگ جهانی دوم ارتش روسیه در مناطق مختلفی از اردبیل با نیرو‌های محلی درگیر شده است، بیان داشت: پاسگاه قانلی بولاغ شهرستان مشگین شهر، پاسگاه مرزی تولون بخش مرکزی گرمی و پاسگاه مرزی بیله سوار از جمله این مناطق بود.

محقق و باستان شناس اردبیلی گفت: در آن زمان رشادت‌هایی نیز از سوی مردم این منطقه از جمله میرسادات خان و رحیم خان قوجابیگ لو در برابر ارتش روسیه انجام می‌گیرد که تلفات بسیاری به آن‌ها وارد می‌کند.

داش دره، سنگر ناشناخته در نیر

اما در این بین سنگری ناشناخته در بلندی‌های شهرستان نیر و مشرف به دره معروف به «داش دره» وجود دارد که قسمت عمده آن سالم بوده و از معماری منحصر به فردی برخوردار است.

محمد صلحی، کارشناس میراث فرهنگی شهرستان نیر در این باره افزود: سنگر نظامی واقع در سه کیلومتری شهرستان نیر جاده قدیم نیر به سراب در سال ۱۳۲۱ توسط متفقین و مشرف به دره معروف داش دره ساخته شده و در حال حاضر با کمی تخریب پابرجا است.

او گفت: این سنگر به طول نزدیک به ۴۰۰ متر و ارتفاع ۲ الی ۲ و نیم متر دارای سقف هلالی از آجر و دیواره سنگی است. همچنین دارای ۱۰ راهرو نگهبانی مشرف به همان دره یا جاده می‌باشد.

این کارشناس تصریح کرد: در اطراف سنگر معماری‌هایی به چشم می‌خورد که براثر کشت و زرع توسط کشاورزان محلی بطور کامل تخریب شده و از بین رفته است و احتمال می‌رود این منطقه انبار مهمات باشد که برروی سقف آن یک لایه از ملات پوشیده و قیرگونی شده است.

صلحی افزود: با توجه به معماری جالب این سنگر‌ها و وجود هواکش‌هایی که از داخل دیواره‌ها به بیرون تعبیه شده و سبب کاهش رطوبت داخلی است و همچنین یادگاری‌هایی که از سربازان متفقین در این دیواره‌ها نقش بسته احتمال می‌رود در صورت کسب مجوز کاوش اطلاعات قابل توجهی از این منطقه به دست آید.

کاوش سنگر در صورت تامین اعتبار

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل نیز در این خصوص تصریح کرد: آثار تاریخی معاصر از جمله خانه‌ها و پل‌های تاریخی می‌تواند جاذبه برای گردشگران خارجی و حتی داخلی باشد.

کریم لطفی افزود: وجود آثاری از جنگ جهانی دوم در استان اردبیل از گذشته مورد توجه مورخان و کارشناسان میراث فرهنگی و دانشگاه قرار گرفته است، اما سنگر منتسب به متفقین در شهرستان نیر از جمله آثاری است که تقریبا سالم مانده است.

او گفت: این اثر می‌تواند جاذبه خوبی در حوزه میراث تاریخی باشد که در صورت تامین اعتبار آماده کاوش این مجموعه از سال آینده خواهیم بود.

گزارش از: مسعود لاهوت

انتهای پیام/ع

 

 

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.