سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از دستاورد‌های بومی پهپادی/ ۱۰

پهپاد فطرس؛ فرشته نجات آسمان ایران + تصاویر

فناوری ساخت پهپاد‌ها به قدری گسترش یافته که در زمینه‌های مختلفی همچون جغرافیایی، مخابرات و ... به کار گرفته می‌شوند.

به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فناوری استفاده از پرنده هدایت‌پذیر از راه دور (پَهپاد) که به آن هواپیمای بدون سرنشین نیز می‌گویند؛ امروزه به قدری گسترش یافته‌ که به طور گسترده در زمینه‌های مخابرات، ناوبری جهانی، تحقیقات هواشناسی، جغرافیایی و جاسوسی به کار گرفته می‌شود.

در حال حاضر ۳۲ کشور در حال ساخت و گسترش ۲۵۰ مدل از پهپاد‌های اکتشافی هستند.

پهپاد‌ها انواع مختلفی دارند که عبارتند از پهپاد‌های بسیار کوچک که حتی در حد چند گرم وزن دارند MAV، پهپاد‌های مینیاتوری که کمتر از ۲۵ کیلوگرم وزن دارند و پهپاد‌های سنگین، البته این سه نوع در دو دسته کلی بال متحرک و بال ثابت تقسیم‌بندی می‌شوند.

کاربرد‌های گوناگون هم از دیگر شاخصه‌های تقسیم بندی پهپاد‌ها هستند که پهپاد‌های نظامی با امکان حمله به اهداف زمینی یا هوایی، پهپاد‌های تجسسی و جاسوسی، پهپاد‌های پشتیبانی و لجستیکی، پهپاد‌های غیرنظامی و تجاری چهار شاخه اصلی در این تقسیم بندی به شمار می‌رود.

نخستین بار که از این محصول استراتژیک در جهان استفاده شد در سال ۱۸۴۹ میلادی در اتریش بود که با گذشت زمان به تدریج پیشرفت کرده و به نقطه کنونی رسیده است.

ساخت پهپاد در ایران

ایده ساخت پهپاد در کشورمان به سال‌های پیش از انقلاب بازمی‌گردد، اما این ایده با وقوع انقلاب اسلامی به اجرا نزدیک و نزدیک‌تر شده تا در سال ۶۴ به واقعیت تبدیل و پهپاد مهاجر طراحی و ساخته شد.

ایده طراحی و ساخت مهاجر منجر به تشکیل صنایع هوایی قدس در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد که بعد‌ها به مرکزی برای ساخت پهپاد‌های پیشرفته در کشورمان تبدیل شد. البته صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) هم بعد‌ها به سوی ساخت پهپاد‌ها رفت و روند توسعه‌ای را در پیش گرفت.

رزمایش پهپادی سپاه هم سال گذشته با نام «الی بیت المقدس ۱» با حضور پهپاد‌های تهاجمی - رزمی در منطقه عمومی هرمزگان و خلیج فارس با حضور جمعی از فرماندهان عالی رتبه سپاه اجرا و مجموعه متنوعی از پهپاد‌های نیروی هوافضای سپاه در این رزمایش شرکت داشتند.

این رزمایش تنها گوشه‌ای از توان و قدرت پهپادی سپاه پاسداران بود که همه رسانه‌های جهان از آن با عنوان قدرت پهپادی سپاه یاد کردند. در جریان برگزاری این رزمایش، شرکت همزمان ۵۰ فروند پهپاد تهاجمی ۱۷۰ RQ ایرانی همراه با تعدادی دیگر از پهپاد‌های تهاجمی و رزمی برای نخستین بار در منطقه بود که به طور همزمان عملیات تهاجمی انجام دادند.

این رزمایش و همچنین نمایشگاه شکار کرکس‌ها که در هفته دفاع مقدس سال جاری برگزارشد نیز بر اهمیت این موضوع تاکید کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان هم قصد دارد تا در مجموعه گزارش‌هایی دستاورد‌های حوزه پهپادی کشور را که به صورت بومی طراحی و ساخته شده‌اند را بررسی و تحلیل کند.

ما در گزارش‌های قبلی از این مجموعه، پهپادهای شاهد ۱۲۹،  مهاجر ۱، سیمرغ،  مهاجر ۲، صاعقه، مهاجر ۳ و ۴ ، صادق، مهاجر ۶ و کرار را بررسی کردیم. در گزارش دهم  پهپاد فطرس را بررسی می‌کنیم که متن آن را در ادامه مطالعه می‌کنید.

پهپاد فطرس

پهپاد فطرس از انواع پهپادهای شناسایی ساخت شرکت هسا زیرمجموعه سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع کشورمان است که ۲۶ آبان ۹۲ در مراسم سالگرد آزادسازی سوسنگرد با حضور سردار دهقان وزیر سابق دفاع، امیر سرتیپ حاتمی جانشین سابق وزیر دفاع در کارخانجات وزارت دفاع در اصفهان رونمایی شد. فطرس نام فرشته‌ای است که خداوند متعال او را به یُمن میلاد باسعادت حضرت ثارالله شفا عنایت فرمود. نام فطرس را بر روی پهن‌پیکرترین پهپاد کشور نهاده‌اند.

مشخصات فنی

فطرس بزرگترین و پهن پیکرترین پهپاد ساخت ایران است که با طول بال‌های به اندازه ۱۶ متر، مداومت پرواز در محدوده ۱۶ تا ۳۰ ساعت داشته و برد عملیاتی آن ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتر تخمین زده می‌شود. البته این دو مورد بستگی به میزان و تعداد موشک‌هایی دارد که توسط فطرس حمل می‌شود. برد عبوری این پهپاد در حدود ۴۰۰۰ کیلومتر است.

برای حمل انواع موشک‎های هوا به زمین، کروز و راکت در این پهپاد دو جایگاه طراحی شده است که موشک‌ها در آن قرار می‌گیرند. همچنین سرعت این پهپاد در حدود ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است.

این پهپاد همچنین در داخل بدنه و بال‌های خود مجهز به مخازن سوخت با ظرفیت ۳۵۰ کیلوگرم است که قابلیت افزایش مقدار آن به ۴۵۰ کیلوگرم نیز وجود دارد.

پهپادی با کارایی‌های گسترده

مواظبت از مرز‌های دریایی و خشکی، دیده بانی از خطوط لوله‌های نفتی، مخابراتی، کنترل ترافیک جاده ها، دیده بانی مناطق حادثه دیده در زلزله، آتش سوزی و سیل، محیط بانی برای حفاظت از محیط زیست و ارسال فیلم و عکس‌های دقیق در تمام طول مدت مأموریت از قابلیت‌های پهپاد فطرس است.

پهپاد فطرس می ‎تواند بیش از یک روز در مسافت صد‌ها کیلومتر دورتر از مرز‌های آبی ایران برای زیرنظر داشتن تردد شناور‌های سطحی و زیرسطحی (نقشی که امروز بر عهده تعداد اندکی هواپیمای P-۳F اوریون و ایران-۱۴۰ دریایی است) و نیز ارسال هشدار زودهنگام نسبت به آرایش ناوگان دشمن ایفای نقش کرده و در صورت لزوم دستکم از نظر اطلاعاتی به کمک ناوگروه‎های نیروی دریایی ارتش در شرق و غرب اقیانوس هند بشتابد.

این پهپاد همجنین توانایی فیلمبرداری و عکسبرداری هوایی و ارسال تصاویر به صورت زنده (بی‌درنگ یا Real time) و امکان ضبط تصاویر در ایستگاه کنترل زمینی، توانایی برنامه‎ریزی رفت و برگشت، اجرای مأموریت به صورت رایانه‎ای با اتکا به خلبان خودکار و سامانه‎های ناوبری داخلی مانند GPS/INS و ارسال دائم اطلاعات پروازی را داراست.

پهپاد فطرس در رسانه‌های خارجی

پایگاه خبری MILITARY FACTORY در گزارشی به معرفی و بیان ویژگی های پهپاد فطرس پرداخت.

وبگاه شبکه تلویزیونی BBC در گزارش خود با عنوان «ایران از بزرگترین پهپاد خود رونمایی کرد» از رونمایی این پهپاد خبر داده بود.

پایگاه تحلیلی نظامی GLOBAL SECURITY REVIEW در گزارش خود به مشخصات این پهپاد را بررسی کرده بود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۹:۴۷ ۱۹ آذر ۱۳۹۹
خیلی عالی ولی تعداد تسلیحاتش و بردش هنوز برای سوگلی پهپادی ایران خیلی کمه انشاالله بیشتر بشه
امیر
۱۷:۲۵ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
خسته نباشید دلاوران ایران زمین
درود خدا بر شما که امنیت فراهم میکنیدد
ناشناس
۱۴:۴۵ ۲۶ مهر ۱۳۹۹
عالی
جوادرضایی
۱۶:۲۸ ۲۸ دی ۱۳۹۸
تکیه برتوان و تخصص داخل یعنی همین . همینی که متاسفانه دولت تزویرازش گریزونه . دست مریزاد ، درپناه خداوند متعال باشید رزمندگان اسلام
الا
۲۰:۳۵ ۲۷ دی ۱۳۹۸
بسیار عالی خسته نباشید
ناشناس
۱۹:۳۳ ۰۹ آذر ۱۳۹۸
ای کاش تجهیزات پیشرفته ای برای رفاه‌،اسایش،و امنیت اقتصادی مردم هم ساخته شود..وارد صنعت خود رو سازی شوید...برای رفع فقر و محرومیت وجلو گیری از اختلاس و غارت بیت المال هم کاری کنید...
ناشناس
۲۲:۵۹ ۱۴ آبان ۱۳۹۸
خسته نباشید
داود
۲۳:۲۴ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
عالی انشاالله به زودی خبرهای خوب مثل این خبر بشنویم نابودی آمریکا اسرائیل عربستان و......
ناشناس
۲۲:۴۳ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
چرا ماهواپیمایی نمسازیم که قادر به فرود درروی آب باشد تابا آن کشورهای بسياردور راهم بتوانیم تهدید کنیم؟البته هواپیما یی باموتور جت،برای سوختهم از زیردریایی استفاده کنیم،درآن صورت تمام دریاها برای مامیشود ناوهواپیمابر، یک یگان ازاين گروه چه میکند!
خیرخواه
۱۹:۳۲ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
امام زمان نگهدارتان/ ماشاءاله
مینو
۱۹:۱۱ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
بسیار عالی
سرباز
۱۸:۳۲ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
پهباد را طوری طراحی کنیم که تعداد زیادی موشک مانند خشاب کلاش آماده داشته باشد تا برای 4 موشک به عملیات نرود
پهبادهای آمریکایی که در افغانستان عملیات اجرا می کردند مسلسل هم داشتند اول موشک می زندند بعد مردم بی گناه را که فرار می کردند را به مسلسل می بستند
ناشناس
۱۷:۵۰ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
زنده بادایران پاینده باد ایران جاویدایران خدا قوت خسته نباشید دمتن گرم پاینده باد ایران وایرانی مرگ بروطن فروش
سعید
۱۷:۰۳ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
اگر بال پرنده به اندازه فطروس بسازیم اون موقعه یک کاری کردیم اون موقعه برد پهبادهامون به دلیل استطکاک کم زیادتر میشه
ناشناس
۱۶:۴۶ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
یکی از خبر نگاران از وزیر دفاع خواهش بکند که به عرصه خودرو هم بیایند و همکاری داشته باشند
ما با این ماشین که سوار میشم انگار وارد جنگ شده ایم هر روز تلفات یا نقص عضو
مهدی
۱۶:۰۴ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
قدرت نظامی ایران به دفعات بیشتر از آنچه که در رسانه نمایش داده میشه هستش... من به ارتش کشورم افتخار میکنم. همینکه تمام خبرگذاری های دنیا را به وجد آورده یعنی اینکه ما حرفی برای گفتن داشته ایم. زنده باد ایران اسلامی
ناشناس
۱۴:۲۹ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
چه اسم زیبایی
ناشناس
۱۴:۲۷ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
پهبادی با موتور جت بسازین
سعید
۱۷:۰۴ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
پهباد با موتور جت داریم پهباد ملخی(پیستونی)برای شناسایی مناسبتر است
علی خدایی
۱۴:۱۹ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
پهباد هایی رو بسازیم که دور برد بیشتری داشته باشد و البته ارتفاع پروازی بیشتری داشته باشد رادار گریز تعداد حمل مهمات بیشتری رو حمل بکند سامانه هایی از قبیل اخلال گر جنگال و الکترونیک جمینگ حمل بکند برای منحرف و مشغول کردن سیستم های دشمن خداوند برای نیرو های مسلح ایران همیشه کمک بکند ان شالله امنیت و آرامش و پیشرفت ما با ساخت و ساز و تولید تسلیحات خودمان محقق خواهد شد و درود بر ارتش و سپاه و بسیج و تمامی نظامیان ما
ناشناس
۱۳:۴۶ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
خدا پشت و پناهتان اقتدار خوب است اگر باشد
ناشناس
۱۲:۰۱ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
پیشرفت صنایع نظامی لازمه هرکشوراست ولی باید توجه داشته باشید وضعیت زندگی مردم وتورم باید اولویت باشد...
مهدی
۱۰:۱۱ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
خدا پشت وپناهتان
ناشناس
۰۹:۳۸ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
نمیدونم برای اسمش یا برای خودش ...
ولی احسنت و تبارک الله...