سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تاجیک در گفت‌وگوی مشروح با باشگاه خبرنگاران جوان:

نشست منامه با هدف ترساندن کشور‌های کوچک از ایران برگزار می‌شود/ چشم پوشی از نقش ایران در منطقه راه به جایی نمی‌برد

سفیر اسبق ایران در اردن گفت: هدف آمریکا از برگزاری اجلاس منامه پیگیری استراتژی لولوسازی و روشن نگه داشتن شعله ترس از ایران است تا بتواند در پرتو آن نقش پدرخوانده و حامی را ایفا کند.


نصرت‌الله تاجیک، سفیر اسبق ایران در اردن در گفت‌وگو با  خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره نشست منامه گفت: منامه پایتخت بحرین از روز دوشنبه (۲۹مهر) به مدت دو روز میزبان اجلاسی موسوم به «گروه کاری امنیت دریایی و هوانوردی» بود و هیئت‌هایی از کشورهایی چون عربستان، امارات، کویت و عمان در آن شرکت کردند. اگرچه وزارت خارجه بحرین در بیانیه‌ای هدف از این اقدام را ایفای نقش برای کمک به برقراری امنیت و ثبات خلیج فارس و جلوگیری از قاچاق سلاح به دلیل خطراتی دانست که افزون  بر منطقه، تهدیدی برای دریانوردی و هوانوردی در خاورمیانه است،؛ اما به ادعای «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، هدف اصلی این نشست عمدتا مقابله با «تهدید ایران» در خلیج فارس خواهد بود.

نشست ورشو بازخورد ملموسی در پی نداشت

او افزود:کنفرانس اخیر منامه دومین نشست از این سری است و اجلاس قبلی در فوریه سال جاری میلادی (بهمن ماه ۱۳۹۷) در ورشوی لهستان برگزار شد که علی‌رغم حجم تبلیغاتی آمریکایی‌ها در نشست قبلی، حضور پمپئو و پنس وزرای خارجه و دفاع آمریکا نشست ورشو نتیجه و بازخورد ملموسی را برای برگزارکنندگان آن در پی نداشت و اکثر کارشناسان به این نتیجه رسیدند که کنفرانس ورشو بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته است.

تاجیک ادامه داد: در حقیقت اجلاس منامه مانند ورشو بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت که کاخ سفید با کاهش سطح هیئت شرکت کننده، اعزام معاون مدیرکل وزیر خارجه آمریکا در امور امنیت بین المللی و منع گسترش تسلیحاتی به عنوان ریاست هیئت آمریکایی در اجلاس بحرین، نشان از پایین آوردن سطح این نشست نسبت به اجلاس ورشو است که نشان دهنده اهداف غیر شفاف و عدم اهمیت واقعی این کنفرانس برای واشنگتن است.

واشنگتن با ترساندن کشورهای کوچک از ایران به دنبال تثبیت حضور خود در منطقه است

سفیر اسبق ایران در اردن تصریح کرد: طرف‌های علاقه‌مند به نشست منامه اهداف متفاوتی از فعالیت و سرمایه‌گذاری مادی و معنوی چنین اقداماتی نظیر اجلاس ورشو و اجلاس فعلی که همزمان با آن مانور نظامی تحت عنوان (۱۹ IMX) که یک رزمایش دریایی بین المللی است و توسط ستاد فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا در بحرین برگزار می‌شود را دنبال می‌کنند، همچنین واشنگتن به دنبال تثبیت حضورش در منطقه از طریق ترساندن کشور‌های کوچک از ایران و برای گرم نگه داشتن بازار فروش تسلیحاتش است.

او افزود: آمریکا در پی آن است که پول حاصل از فروش انرژی و نفت را از طریق فروش تسلیحات به اقتصاد کشورش بازگرداند که  این دستاوردی جز فقر برای مردم منطقه نخواهد داشت، مردم هم نه تنها به این معادله آشنا بلکه بیرون رفتن ثروت از کشورهایشان و فقیر شدن روزمره را با پوست، گوشت و استخوان خود لمس و چنین اقداماتی را خیرخواهانه نمی‌دانند.

بحرین با شرکت در گردهمایی ضد ایرانی، حمایت و پشتیبانی خارجی را دنبال می‌کند

تاجیک با اشاره به هدف بحرین از شرکت در این گردهمایی تأکید کرد: هدف بحرین بیمه کردن خود در برابر تحولات درونی و بیرونی این کشور اعم از منطقه و صحنه بین المللی بوده است، همچنین بحرین در پی حمایت و پشتیبانی خارجی است، اما  ترامپ پیش از این در ماجرای آرامکو نشان داد که حاضر به هزینه دادن برای چنین کشور‌هایی نیست.

این دیپلمات کشورمان با اشاره به اهداف رژیم صهیونیستی در شرکت در اجلاس منامه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی در وهله نخست به دنبال ایجاد جا پا و سپس گسترش نفوذ خود از طریق کشور‌هایی همچون بحرین و ارتباط از طریق عمان در منطقه است که به این شیوه ضمن قبح زدایی، حضورش را در منطقه تثبیت کنند.

چشم پوشی از نقش ایران در منطقه راه به جایی نمی‌برد

او با تأکید بر اینکه هیچ ترتیبات امنیتی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان بدون حضور ایران راه به جایی نخواهد برد، گفت: تا زمانی که ایران در طرح‌های مشابه مشارکت نداشته باشد یا امضای کشور ما پای چنین طرح‌هایی که قرار است به اصطلاح امنیت منطقه را تأمین کند، نباشد؛ این طرح‌ها به نتیجه نخواهند رسید، چراکه پهنه جغرافیایی ایران و ۲ هزار کیلومتر مرز آبی معادل تمام مرز ۶ کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس است.

تاجیک تصریح کرد: اگر به عمق تاریخی و استراتژیک ایران در طول سالیان گذشته و نقشش در ثبات و امنیت در خلیج فارس بنگریم، فارغ از سیاست و حکومت تمامی این عوامل، وزن و چهره ژئوپولیتیک کشورمان در ترتیبات امنیت ایران را در منطقه ترسیم می‌کند و همین موضوع پاسخ روشنی به این پرسش خواهد بود که آیا بدون حضور ایران ممکن است طرحی درباره تأمین ثبات و امنیت منطقه به سرانجام برسد یا نه؟

سفیر اسبق ایران در اردن گفت: در حال حاضر ایران از نظر سخت افزاری و نرم افزاری قدرت برتر منطقه محسوب می‌شود و با توجه به این ویژگی‌ها هرگونه اجلاسی در این زمینه را بدون حضور ایران، از قبل باید منتج به عدم نتیجه، شکست تبلیغاتی با هدف یارگیری و اعمال فشار بر سیاست خارجی ایران تلقی کنیم.

او با بیان اینکه ممکن است «سیاست آرام سازی»کشور‌های هم پیمان آمریکا از دیگر اهداف این کشور از دادن میزبانی چنین اجلاسی به بحرین باشد، تصریح کرد: برخی مواقع قدرت‌های منطقه‌ای برای دادن اطمینان، حمایت و پشتیبانی به کشورهایی که از اقدامات آمریکا برای خروج نیروهایش از منطقه ترسیده‌اند، نسبت به سیاست‌های آن اطمینان ندارند و مشکوک هستند اقداماتی نظیر یک عکس‌العمل سیاسی یا اقدام عملیاتی جزیی انجام دهند تا دغدغه کشور‌های ضعیف‌تر را که از تحولات دچار ترس شده‌اند و ممکن است دست به عکس‌العملی بزنند یا از آنها دور شوند (مانند همین خرید‌های تسلیحاتی عربستان و امارات از روسیه) را برطرف کنند.

تاجیک افزود: باید در اهداف غیرشفاف آمریکایی‌ها جستجو کنیم، یعنی اگر آمریکایی‌ها به دنبال منافع کوتاه و میان مدتشان هم باشند یقینا به این نتیجه خواهند رسید که هیچ ترتیباتی که همکاری کشور‌ها را نیاز داشته باشد بدون حضور ایران عملی نخواهد بود.

اگر آمریکا به دنبال ثبات و امنیت در منطقه بود باید طرح «ابتکار عمل هرمز»را مورد بررسی قرار می داد

سفیر اسبق ایران در اردن ادامه داد: اگر آمریکایی‌ها واقعا به دنبال ثبات و امنیت کشتیرانی، حمل و نقل، انرژی و سوخت در منطقه باشند تا چرخ اقتصاد جهان بهتر بچرخد و کشور‌ها بتوانند الگوی توسعه شان را بر اساس تجارت عادلانه و بهره برداری از خطوط مواصلاتی این آبراه تنظیم کنند باید به این سمت بیایند و ببینند دغدغه ایران چیست. چنانکه بهتر بود که در این اجلاس طرح «ابتکار عمل هرمز» ارائه شده توسط رئیس جمهور ایران را فارغ از اینکه اقداماتی در این‌باره از سوی تهران در زمینه زیرساخت‌ها و لابی‌ها با دیگر کشور‌ها صورت گرفته یا خیر را مورد بررسی قرار می‌دادند.

او افزود: چشم پوشی از نقش ایران و حاضر نشدن آمریکایی‌ها در بازی دادن در سطح نرم افزاری و سخت افزاری ایران در چنین اجلاسی و نبودن کسی که در این نشست از دغدغه‌های ایران سخن بگوید نشان از شکست این اجلاس و اهداف غیرشفاف آمریکاست که حرف و عملش مطابقتی باهم ندارد و مشکل اصلی با واشنگتن نیز بر سر همین پذیرش نقش منطقه‌ایی ایران است.

تاجیک با بیان اینکه هدف دیگر آمریکا از برگزاری اجلاس منامه پیگیری استراتژی لولوسازی و روشن نگه داشتن شعله ترس از ایران است تا بتواند در پرتو آن نقش پدرخوانده و حامی را ایفا کند، گفت: بعد از اینکه اجلاس ورشو دست آوردی نداشت، آمریکایی‌ها نشست فعلی را نیز حیاتی و جدی تلقی نمی‌کنند.

او در پایان راهکار ایران برای خنثی کردن طرح ضد ایرانی آمریکایی‌ها را در انجام اقداماتی برای کاستن ترس همسایگان جنوبی دانست و گفت: باتوجه به اینکه در حال حاضر ایران علایمی از امارات و عربستان دریافت کرده است (علی‌رغم مشکلاتی که طی سال‌های گذشته با آنها داشتیم) و در حال حاضر که به اصطلاح کفگیر سعودی‌ها در مورد یمن و رویارویی شان با سیاست خارجی ایران به ته دیگ خورده است باید به دنبال گفتمان سازی جدید با همسایگان جنوبی باشیم و بتوانیم آن بخش از ایجاد امنیت در منطقه که به کشورمان مربوط می‌شود را ترجیحا از طریق روابط دو جانبه مخصوصا در زمینه همکاری‌های اقتصادی به خوبی ایفای نقش کنیم.


بیشتر بخوانید: غربی‌ها به دنبال ایجاد یک داعش جدید در گردهمایی منامه هستند 


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.