سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مجاهدین بدر عراق در عاشورای ۴ چگونه به نیرو‌های ایرانی کمک کردند؟

عملیات «عاشورای۴» در پنجمین سال از هشت سال دفاع مقدس در وسعتی به میزان ۱۱۰ کیلومترمربع برای آزادسازی کامل دریاچه ام‌النعاج به اجرا درآمد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، رکودی که از تیرماه سال ۱۳۶۱ به دنبال عملیات رمضان بر جبهه خودی سایه افکنده بود و رزمندگان در مقابل دیوار دفاعی عراق متوقف مانده بودند تا اواخر سال ۱۳۶۴ نیز ادامه یافت. در این سال از هشت سال دفاع مقدس سلسله عملیات محدود و ایذایی تحت عنوان قدس، ظفر و عاشورا انجام گرفت. همچنین در جبهه جنوب (هورالهویزه) در فصل تابستان تحرک زیادی از جانب نیرو‌های خودی صورت گرفت، امری که هیچ گاه در گذشته به چشم نمی‌خورد. در کنار اقدامات فوق، کار بر روی فاو نیز در جریان بود تا وقتی به پیروزی بزرگ والفجر ۸ ختم شد. اما حالا در این نوشتار مرور بر حماسه عاشورای ۴ مدنظر است که نام دلاوری رزمندگان مجاهد بدر عراق را به همراه دارد.

تیپ بدر ابتدا توسط آیت‌الله هاشمی تشکیل و پس از چند ماه به آیت‌الله محمدباقر حکیم منتقل شد و آن دوران که مشخص نبود، چگونه باید این توان نظامی سازماندهی شود، شهید دقایقی مسئولیت آن را برعهده گرفت. تیپ بدر از سال ۱۳۶۴ به صورت سازمان یافته و منظم به فرماندهی شهید اسماعیل دقایقی در ایران وارد فاز نظامی شد. تیپ بدر در آن مقطع زمانی متشکل از دو گروه احرار و مجاهدین می‌شد. احرار متشکل از اسیران عراقی بود که به ماهیت صدام پی برده و مخالف او بودند و علاقه‌مند به حضور در جبهه حق علیه باطل بودند و مجاهدین نیز افرادی بودند که علیه رژیم بعث مبارزه می‌کردند و اکثر آن‌ها توسط صدام زندانی و بعد از شکنجه به اعدام محکوم می‌شدند. عملیات عاشورای ۴ یکی از عملیات‌های موفقی بود که با نقش آفرینی رزمندگان بدر انجام شد.

مردادماه سال ۱۳۶۴ با نقش‌آفرینی مجاهدین عراقی در جریان عملیات «قدس ۵» به آزادسازی بخشی از دریاچه «ام‌النعاج» عراق در منطقه هورالهویزه منتهی شده بود و سپس عملیات «عاشورای ۴» در وسعتی به میزان ۱۱۰ کیلومترمربع برای آزادسازی کامل این دریاچه با همان ترکیب نیروهای عمل کننده در عملیات پیشین به اجرا درآمد.

نیروهای «تیپ‌۹ بدر» به فرماندهی شهید اسماعیل دقایقی ساعت ۲ بامداد ۱ آبان ۱۳۶۴ عملیات آبی- خاکی عاشواری ۴ را آغاز کردند. پناهنده شدن دو تن از نیروهای ارتش عراق و ارائه اطلاعات مناسب پیرامون این منطقه در روند عملیات عاشورای‌۴ مؤ‌ثر واقع شد. عملیات عاشورای ۴ اول آبان ماه سال ۱۳۶۴ با هدف انهدام نیرو‌های دشمن در منطقه عملیاتی غرب دریاچه «اُمُ النِّعاج» در هُورالهویزه انجام شد.

زمان حمله یک روز پیش از میلاد حضرت امام موسی‌کاظم (ع) بود و به همین مناسبت رمز عملیات «یا موسی‌الکاظم (ع)» تعیین شد. نیرو‌ها در غرب دریاچه به لحاظ استفاده از اصل غافلگیری و پشتیبانی موثر توپخانه، به راحتی به اهداف خود رسیدند و ۱۵ کمین دشمن که از نیرو‌هایی «فرسان الهور» به معنی نیرو‌هایی اطلاعاتی هور بودند، سقوط کرده و پیشروی تا سقوط کامل دریاچه ادامه یافت.

دشمن پاتک خود را در صبح روز نخست عملیات، آغاز کرد، اما با اتخاذ تدابیر خونسردی و صبر، نیرو‌هایی مجاهد عراقیی که در میان نیزار‌ها کمین کرده بودند، پس از نزدیک شدن دشمن، به آن‌ها حمله‌ور شده و پاتک آنان را خنثی کردند. پاتک دوم نیز در ساعت ۱۴ همان روز با پشتیبانی توپخانه و حمایت هواپیما‌های «پی. سی ۷.» آغاز شد. این پاتک نیز به همان صورت نخست پاسخ داده شد و در نتیجه نیرو‌های بعثی با شماری کشته و زخمی و اسیر و با به جای گذاشتن ۸ فروند قایق خود عقب نشستند، اما در این تعقیب و گریز یک فرمانده از مجاهدان عراقی به نام «ابوالخیر» نیز به شهادت رسید.

در روز دوم عملیات، دشمن برای باز پس گرفتن دریاچه ام‌النعاج، سه بار متوالی اقدام به پاتک کرد که در هر سه بار با رعایت اصل استتار و غافلگیری از سوی مجاهدین عراقی و مقاومت آن‌ها رو به رو شدند و با دادن تلفات و خسارات فراوان از معرکه نبرد گریختند. این عملیات که رسیدن به همه اهداف معین شده را در پی داشت، به آزادسازی ۱۱۰ کیلومتر مربع از منطقه هور الهویزه عراق، ۶۴ پایگاه، ۷ آبراه در غرب دریاچه و تصرف سه پاسگاه و سه کمین دشمن و ۲۷ فروند قایق و بلم، ۹۹ قبضه سلاح نیمه‌سنگین، ۱۰ قبضه ضد هوایی تک لول کالیبر ۵/۱۴ میلیمتری و چهار قبضه خمپاره‌انداز ۸۲ و ۶۰ میلیمتری و تعداد زیادی دوشکا و آر. پی. جی از دشمن به غنیمت گرفته شد. در طول این عملیات ۲۵ پاسگاه، یک فروند هواپیمای پی. سی ۷ و ۱۰۰ فروند قایق و بلم دشمن منهدم شد. طی عملیات عاشورای ۴ تعداد ۴۱۶ تن از نیرو‌های دشمن کشته و زخمی شده یا به اسارت در آمدند.


منبع: تسنیم

انتهای پیام/

حماسه مجاهدین عراقی در عاشورای ۴ چگونه اتفاق افتاد؟

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.