سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کارشناس مسائل آسیا در گفت‌وگوی مشروح با باشگاه خبرنگاران جوان:

اراده غیرمتعهدها بر مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا است

کارشناس مسائل آسیا گفت: کشورهای عضو غیر متعهدها اراده جدی برای پایان دادن به یک جانبه گرایی در عرصه بین الملل دارند.

حنیف غفاری در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره محورهای نشست «جنبش عدم تعهد»، اظهار کرد: جنبش عدم تعهد در دورانی که نظام دو قطبی بر حوزه بین الملل حاکم بود، و قدرت میان اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده تقسیم شده بود، این جنبش رسما، در راستای گذار از نظام دوقطبی و نقش‌آفرینی بازیگران مستقل در عرصه بین‌الملل اعلام موجودیت کرد. در حال حاضر نظام دوقطبی وجود ندارد و ما شاهد آن هستیم که نظام تک‌قطبی ادعایی ایالات متحده آمریکا هم عملا در عرصه بین‌الملل دچار افول شده است. در شرایط کنونی  بسیاری از کشور‌های جهان این جرأت، جسارت و قدرت را پیدا کرده‌اند که در مقابل تصمیم‌های یک‌جانبه ایالات متحده ایستادگی کنند.

کشورهای عضو عدم تعهد بازیگرانی مستقل در عرصه بین‌الملل 

او ادامه داد: بسیاری از بازیگران جهانی حضور دارند  که بازیگرانی مستقل بوده و از سلطه ایالات متحده ،مناسبات سیاسی و اقتصادی جهان خسته شده‌اند. آنها  در صدد هستند خودشان با ابتکار و قدرت خودشان در قبال حل بحران‌های بین‌المللی که اتفاقا آمریکا اصلی‌ترین مولد آن است طرحی نو  کاربردی را ارائه کنند. در چنین شرایطی مسلم است که آمریکا به هیچ عنوان رضایت ندارد تا بازیگران مستقل در قالب نشست عدم تعهد حضور پیدا کرده و به سکان‌دار و تصمیم‌گیر در عرصه اصلی مناسبات بین‌الملل تبدیل شود.

 اراده کشور‌های عضو عدم تعهد برای به حاشیه راندن آمریکا

کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به هدف نشست جنبش عدم تعهد بیان کرد: من  کمی به رویدادهای  قبلی می پردازم، طی سال‌های اخیر خصوصا ۲۰۱۱ که بحران آفرینی‌های واشنگتن در منطقه غرب آسیا وارد فاز جدیدی شد شاهد آن بودیم که کشور‌های عضو عدم تعهد  همگی اراده ای بالقوه  مبنی‌بر خارج کردن ایالات متحده آمریکا از بازیگری اصلی تصمیم‌گیری در حوزه بین‌الملل و همچنین عاملی بحران‌ساز در این قالب داشتند و به صورت کاملا عادلانه بر اساس موازین بین‌الملل همچنین نقش آفرینی خود بحران‌هایی که  آمریکا امروز در شرق و غرب آسیا همچنین در مناطق آفریقا و آمریکای لاتین به وجود آورده است را حل و فصل کنند.

ایران، ونزوئلا  و آذربایجان تروئیکای نشست اخیر عدم تعهد

غفاری با اشاره به نقش محوری سه کشور ایران ،آذربایجان و ونزوئلا به نوعی ایجاد تروئیکای نشست عدم تعهد خاطر نشان کرد: مسلما برگزاری نشست اخیر عدم تعهد با محوریت این سه کشور از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، چراکه در دوران ریاست جمهوری ترامپ کارشکنی‌های ایالات متحده در فضای بین‌المللی به اوج خود رسیده و بین  این کشور‌ها آمادگی کاملی  مبنی‌بر گذار از آمریکا و به حاشیه راندن آن وجود دارد.

نقش محوری ایران  در منطقه و  ارائه راهکارهای عملیاتی 

کارشناس مسائل منطقه درباره محوریت نقش ایران در نشست غیر متعهدها یادآورشد: ایران به عنوان کشوری که ۴۰ سال در برابر زورگویی‌های غرب و آمریکا ایستاده است، نقش محوری  را درمیان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد داراست، همچنین همواره برای بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی راهکارهایی  کاربردی ارائه کرده است.

قالب نشست عدم تعهد که می‌توان گفت اکثر کشور‌های مستقل دنیا را در بر می‌گیرد، امکان ارائه راهکار‌ ها برای حل بحران های را فراهم کرده است.همچنین جنبش غیر متعهد ها گام‌های رو به جلویی برداشته و طرح‌هایی ارائه کرده است که نسبت به دفعات قبل جنبه و قدرت عملیاتی شدن بیشتری دارند.

او تصریح کرد: بین سه کشوری که نام برده شد، آذربایجان از استقلال کمتری برخوردار است و در این میان  از ایالات متحده تأثیر پذیری‌ بیشتری دارد، اما ایران و ونزوئلا به عنوان مخالفین جدی سیاست‌های آمریکا در مقابل این کشور ایستادگی کرده و بابت آن هزینه  هایی هم پرداخت کرده اند و همچنان به فعالیت‌های خود خود در این راستا ادامه می‌دهند؛ بنابراین در حسن نیت تهران و کاراکاس برای حل بحران‌های بین‌المللی و منطقه‌ای هیچگونه شک و شبهه‌ای وجود ندارد و قطعا در قالب و ساختار نشست عدم تعهد راهکار‌های بسیار متنوع و در عین حال کاربردی از سوی این دو کشور ارائه خواهد شد که بسیاری از کشور‌ها هم حاضر به تبعیت از آن هستند.

 کارشناس مسائل منطقه گفت: دلیل سکوت رسانه‌های غربی و  بخش های وابسته به دولت های آنها در قبال برگزاری نشست  غیر متعهد ها به این موضوع برمی گردد که  آنها به خوبی می‌دانند  ظرفیت‌های فراوانی  در این بستر  وجود دارد.

افزایش مناسبات تهران_باکو در راستای نشست عدم تعهد

او با اشاره به بهبود روابط دیپلماتیک میان تهران و باکو، اضافه کرد: جمهوری آذربایجان از یک سمت همسایه کشور ما است و همواره مناسبات تعریف شده‌ای همواره میان این دو کشور وجود داشته است، اما نباید این مطلب را فراموش کنیم  که نمی توانیم همواره  در محاسبات حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی از آذربایجان به عنوان یک بازیگر کاملا قابل اعتماد منطقه‌ای و یا کنشگری که نسبت به تعهدات خود در قبال ایران همواره پایبند بوده است نام ببریم، چرا که  جمهوری آذربایجان بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی،  وابستگی شدیدی به ایالات متحده آمریکا و کشور‌های غربی داشته است و مقامات کشورمان بار‌ها این موضوع را به مقامات این کشور گوشزد کرده است.

او ادامه داد: با این حال تهران و باکو می توانند در سطح مناسبات تعریف شده  بین دو طرف  به عنوان  دو همسایه در موضوعات منطقه ای مانند خزر، ایجاد امنیت در این منطقه و مباحث مربوط به آسیای مرکزی  رایزنی‌ داشته و از لابی‌های خود بهره ببرند، زیرا قطعا این لابی‌ها در تعریف مناسبات تهران و باکو موثر است. اما به عقیده من  تهران و کاراکاس می‌توانند در نشست غیرمتعهدها مطالب را به شکل  و مطلوب برای دو کشور پیش ببرند.


انتهای پیام/

برچسب ها: ایران ، جنبش عدم تعهد
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.