سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از دستاورد‌های دریایی بومی/ ۶

اژدر حوت؛ قاتل متجاوزان به مرزهای دریایی ایران +فیلم و تصاویر

نیروهای دریایی ایران برای حفظ منافع کشور نیاز به ساخت تجهیزات پیشرفته دارد و با بومی سازی ادوات نیاز‌های خود را برطرف کرده است.

به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نیروی دریایی در تمام دنیا به عنوان بازوی محوری هر کشور برای حفظ منافع در آب‌های سرزمینی و فرا سرزمینی محسوب می‌شود و از این رو همواره نیرویی تجهیزات محور است که به سلاح‌های به‌روز نیاز دارد.

نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران یکی از حساس‌ترین نیرو‌های مسلح کشور است. این نیرو در زمان آغاز دفاع مقدس و تنها پس از گذشت ۶۷ روز پس از شروع جنگ، سه عملیات بزرگ دریایی انجام داد و توانست نیروی دریایی عراق را منهدم و دو سکوی نفتی البکر و الامیه را نابود کند. عملیات مروارید که در ۷ آذر سال ۵۹ صورت گرفت نقطه عطفی در تاریخ عملیات‌های دریایی بود که این نیرو تنها با در اختیار داشتن ۱۲ فروند از موشک‌های هارپون توانست کمر نیروی دریای عراق را با انهدام پنج فروند ناوشکن و یک فروند هواپیمای میگ ۲۳به طور کامل بشکند.

در سال‌های اخیر، نیروی دریایی ماموریت‌های بسیار مهمی را علاوه بر آب‌های دریایی کشورمان در آب‌های آزاد و بین المللی به انجام رسانیده که یکی از این ماموریت‌ها مبارزه با دزدان دریایی در آب‌های بین المللی است. وظیفه حفاظت از آب‌های بین المللی به ناوگروه ۴۴ نیروی دریایی واگذار شده که این ناوگروه متشکل از ناوشکن الوند و ناو پشتیبانی رزمی بوشهر بوده که از اواسط مهرماه ۹۵ به منظور برقراری امنیت خطوط مواصلاتی و به اهتزاز درآمدن پرچم کشورمان ماموریت خود را در آب‌های آزاد و بین المللی آغاز کرد.

نیروی دریایی ارتش برای تحقق این ماموریت‌ها و تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز نیاز به تجهیزات و تسلیحات بومی دارد که در هنگام نیاز به صورت خودکفا و بومی از آن‌ها استفاده کند. البته نیروی دریایی سپاه نیز یکی از پیشگامان خودکفایی در امر بومی سازی دستاوردهای دفاعی در کشور به شمار می‌رود.

به همین دلیل باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد طی مجموعه گزارش‌هایی، دستاورد‌های بومی ایران در عرصه دریا را بررسی و معرفی کند.

در قسمت اول این مجموعه گزارش‌ها ناوشکن جماران، در دومین گزارش ناوشکن دماوند و سومین گزارش به ناوشکن سهند و در چهارمین گزارش زیردریایی فاتح و زیردریایی غدیر موضوع بررسی گزارش پنجم از این مجموعه بود.

گزارش ششم از این مجموعه به سراغ بررسی یکی از اژدرهای دریایی بومی و ساخت داخل به نام حوت رفته که حاصل آن را در ادامه مطالعه می‌کنید.

اژدر حوت

اژدر حوت، یکی از مهم‌ترین موشک‌های ساخت ایران است. توان رزمی این موشک برابر با موشک VA-۱۱۱ Shkval ساخت روسیه است و تنها دو کشور ایران و روسیه فناوری لازم را برای ساخت چنین موشک‌های به دست آورده اند. سرعت متوسط این موشک چهار  برابر اژدر معمولی زیر آبی است.

فراحفره سازی؛ قابلیت منحصر به فرد و بسیار استراتژیک در اختیار ایران

قابلیت فراحفره سازی، از قابلیت‌های راهبردی و مهم این موشک است که اصلی ترین عامل افزایش سرعت آن است. فراحفره سازی قابلیتی در کلاهک این گونه اژدر است که در آن با تولید حباب‌های بخار که از نوک دماغه و پوسته خود خارج می‌کند لایه‌ای از گاز در اطراف خود شکل می‌دهد و بدین ترتیب خود را از تماس مستقیم با آب و پسای قابل ملاحظه ناشی از آن دور می‌کند که پس از شلیک با ایجاد حباب در اطراف کلاهک موجب افزایش سرعت تا چهار  برابر سایر موشک‌ها می‌شود.

رونمایی از حوت

اژدر حوت سال ۸۵ و در جریان برگزاری رزمایش پیامبر اعظم سپاه یک اژدر از ناوگان‌های زیرسطحی شلیک می‌شود که برای کمتر کسی در دنیا باورپذیر است که ایران چنین فناوری ار در اختیار داشته باشد.
 
 
این موشک با نام " اژدر حوت " به دنیا معرفی شد که بعدها  ماهی نهنگ‌خوار لقب گرفت. باید توجه داشت که طبق گفته دریادار پاسدار علی فدوی فرمانده سابق نیروی دریایی سپاه اژدر حوت سریع‌ترین اژدر دنیا در آن زمان و حتی در حال حاضر است.
 

مشخصات فنی

این اژدر قابلیت پرتاب از روی شناور و یا زیردریایی در عمق ۱۰۰ متری را دارد. با سرعت حدود ۵۰ نات (۹۳ کیلومتر بر ساعت) کپسول پرتاب خود را ترک می‌کند. با فرو رفتن در آب و رسیدن به عمق مناسب، موتور خود را روشن کرده و به سمت هدف راهی می‌شود.
 
 
واقعیت این است که حوت در مناطقی مثل تنگه هرمز هم می‌تواند موثر واقع شود. ایران هم بیشتر این اژدر را به منظور استفاده در تنگه هرمز ساخته است. همچنین حوت علاوه بر پرسرعت و ترسناک بودن توانسته این ویژگی را داشته باشد که با بهینه سازی مناسب که به همت سپاه پاسداران صورت گرفته است دقیق‌تر از موشک مشابه خود هدف مورد نظر را ارزیابی کند. ضمنا موشک انداز‌های این موشک کاملا رادار گریز بوده و از دید رادار‌های دشمن مخفی می‌مانند.
 
 
شواهد به وضوح نشان می‌دهد که شناور‌های متوسط و بزرگ‌تر از متوسط هیچ شانسی برای فرار از اژدر حوت ندارند؛ بنابراین با شلیک دو اژدر حوت و باصرف هزینه دو میلیون دلار می‌توان به آمریکا، چهار میلیارد و پانصد میلیون دلار ضرر زد، یعنی ۹۰۰ برابر. البته هر ناو هواپیمابر در اطراف خود همیشه چندین کشتی جهت پشتیبانی تدارکاتی، نظامی و دفاعی دارد. با غرق شدن یک ناو هواپیما بر تمام ناوگان پشتیبانی آن آسیب پذیر می‌شوند و این دقیقا یعنی همان بلایی که نیروی دریایی ما در جنگ هشت ساله بر سر نیروی دریایی عراق آورد.

اژدر حوت در رسانه‌های خارجی

نشریه نیوزویک هم در گزارشی به بررسی این موشک پرداخته است. نویسنده در این گزارش با بررسی مشخصات فنی این موشک و مقایسه با سایر موشک‌ها برد این موشک را در محدوده ۶ تا ۲۵۰ مایل ارزیابی کرده و آن را در زمره قوی‌ترین اژدر‌های ساخت ایران قرارداده است.

پایگاه خبری USA TODAY هم در گزارش خود از آزمایش و رونمایی خبر داد و ویژگی‌های این اژدر را بررسی و تحلیل کرد.

روزنامه نیویورک تایمز هم در یکی از گزارش‌های خود به توان ایران در ساخت انواع موشک و اژدرهای گوناگون پرداخته که در آن به این اژدر هم اشاره شده است.

ایران در اوج قله بازدارندگی و اقتدار 

ذکر این نکته ضروری به نظر می‌رسد که بر اساس مولفه‌های قدرت، در حال حاضر توان موشکی کشور‌ها به عنوان یکی از مهمترین عوامل بازدارنده تهاجم نظامی است و بر همین اساس ایران طی سال‌های اخیر توانسته است طیف متنوعی از موشک‌ها با ویژگی‌های متفاوت برای مقابله با انواع تهدیدات را طراحی و تولید کند و به همین دلیل هم اکنون به عنوان یکی از قدرت‌های موشکی جهان و منطقه غرب آسیا شناخته می‌شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۱:۰۸ ۰۳ تير ۱۴۰۱
ماشاءالله احسنت
مرحبا
ناشناس
۱۸:۴۱ ۰۳ آذر ۱۳۹۹
افرین‌به‌تلاش‌تان
به‌کشورم‌افتخار‌می‌کنم
علی اصغر محمدی اقدم
۱۷:۵۷ ۰۳ مهر ۱۳۹۹
یه چیزی میگم اگر نمی‌دونید بدونید

هر کشوری فقط ۴۰ درصد از قدرتش رو رونمایی می‌کنه و بقیه رو مخفی نگه میداره
اژدر حوت هم که رسانه ای شده و قابلیت های اون هم گفته شده اگر می‌تونستن کشور های دیگه مثل آمریکا هم می‌ساخت
ناشناس
۰۳:۱۹ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
راستش این اژدر در عمل اصلا کاربردی نیست چون برای ساخت حباب صدای بسیار زیادی تولید می کنه و با سیستم سولار به راحتی قابل رهگیریه شاید فقط در تنگه هرمز کارایی داشته باشه
ناشناس
۲۱:۰۱ ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱
از پرچم همه چی معلومه
سعید
۲۱:۳۷ ۲۶ دی ۱۳۹۸
خیلی عالیه دوستون درد نکنه اینا اقتدار کشورمنه
ناشناس
۱۸:۴۷ ۲۲ دی ۱۳۹۸
خدا قوت خدا از شما راضی باشه تا میتوانید موشک هایی جدید تر و بهتر درست کنید و این جمله در ذهن مان همیشه بماند امروز بهتر از دیروز
محسن نوروزی
۱۱:۳۷ ۲۹ مهر ۱۳۹۸
فراموش نباید کرد دشمنان اگر تا بحال بعد از جنگ نتوانستند به ایران ما دست درازی کنند بخاطر ترس از همین موشک های ماست ...
همون قبليِ
۰۷:۰۳ ۲۷ مهر ۱۳۹۸
بنظرم ايران خودرو و سايپا رو هم بن دست سپاه همه چي از صفر تا صد خودرو هم درست ميشه
رضا
۲۲:۳۸ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
درود بر غیورمردان سپاه
313
۲۱:۵۲ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
یا لثارات الحسین(ع)
ناشناس
۲۱:۴۰ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
تحقق شعار ما میتوانیم در سپاه دیده میشود
ناشناس
۱۹:۴۸ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
نیروهای نظامی کشور درسطوح بالا بسیار خوب عمل میکند اما در نیروهای زمینی مدیریتش مثل شرکت های خودروسازیست وهمه درفشار وسختی به خاطر مدیریت غلط عمل میکنند
امیر
۱۸:۴۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
چطوری هست سرعتی برابر با ۳۶۰ کیلومتر دارد در ساعت . این موشک ولی یک هدف را در هزار متری با ده ثانیه از بین می برو
ناشناس
۲۱:۴۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
هر کیلومتر1000متر،هر ساعت 60 ثانیه،پیدا کن پرتقال فروش را
جليل
۲۲:۴۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
براي اينكه سرعت اوليه اش صفره ولي مي تونه با طي زمان و فواصل بيشتر تا 360 هم برسه
ابوالفضل
۰۹:۳۱ ۲۷ مهر ۱۳۹۸
باسلام ... دوست عزیزم سرعت سیصدو شصت کیلومتر در ساعت رو با تقسیم بر عدد 3.6 (عدد ثابت برای تبدیل km/h به m/s و بالعکس)تبدیلش میکنیم به متر در ثانیه که برابر 100 متر در ثانیه خواهد بود که باکمی تأمل در اون میفهمیم که در 10 ثانیه مسافت 1000 متری رو با سرعت ثابت 360 تا طی خواهد نمود(بدون توجه به اصطکاک وسایر موارد) ولی در کل فکر کنم این مسافت رو در حدود 11 یا 12 ثانیه طی بکنه که خیلی هم فرق نداره
ناشناس
۱۸:۴۷ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
واقعا جای تعجبه که اطلاعات هرچند اولیه ی این اژدر نباید لو بره ولی میبینم حتی رسانه ایش کردن!
صمد.ج.ب ازتبریز
۱۸:۴۱ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
این یک واقعیت است تا زمانی که کسی خود را در مضیقه نبیند دست به ابتکار نخواهد زد.شاید عده ای بگویند چرا پس در دنیاکشورهایی بدون پیشرفت مانده اند این برمی گردد به اراده و پشتکار آن مردمان،و این ارداه در خون و رگ ما ایرانیان وجود دارد که به این حد رسیده ایم منتها به علت برخی بی مبالاتی های مدیران و اختلاس سرمایه این کشور و مردم، که با کمی تاخیر صورت گرفته،زنده باد مردمان و میهن عزیزمان ایران زمین.
ناشناس
۱۸:۲۱ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
نمی دونم چرا اسرار این تولیدات رو رسانه ای می کنن!! هیچ کجای دنیا امکانات و اسرار محصولات وسلاحهای جنگی ودفاعی وتهاجمی خود را رسانه ای نمی کند ولی چرا ما این توجه رو لحاظ نمی کنیم احیانا خودش معمایی است
جليل
۱۹:۱۰ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
براي اينكه قدرتهاي نظامي ديگه هم مشابهش رو دارن... البته فناوري خاصش رو كه قبلا وجود داشته جوانان ما هم بدست آوردن كه همين هم خودش حرف بزرگيه و بسيار غرورانگيزه
محمد
۱۶:۳۸ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
در هر سال هزاران نفر کشته می شوند به خاطر کیفیت بد خودرو ها دیگه وقتش رسیده خواهش کنیم از سپاه وارد عمل بشه و یک خودرو استاندارد و قوی رو تولید کنه
ناشناس
۱۹:۴۶ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
خون این کشته ها گردن کدام مسئول هست
ناشناس
۱۵:۰۴ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
یک سلاحی یااژدری برای این خودروسازها بسازید بسیار گرانفروش هستند وبابیکیفیتی جان هزاران نفر راگرفتند
حسن
۱۵:۰۱ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
عالی سپاه جان
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
واقعاً دستتون درد نکنه که مطالب خوبی در مورد قدرت نظامی کشورمون درج میکنید خسته نباشید
ناشناس
۱۴:۵۲ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
خدا راشکر هرچی کشورمون پیشرفته‌تر بشه دشمنان فکر حمله رو از سرشون بیرون می کنند خدا قوت میگیم به عزیزانی که این سلاحها رو طراحی و تولید میکنند.
رضا
۱۴:۳۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
باید تیر غیب درست کنیم.
حسين
۱۴:۳۶ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
يك مقايسه اجمالى از زمانيكه به ماحتى سيم خاردار هم نميدادند تا به امروز كه به چنين اقتدارى رسيده ايم بيانگر اين است كه عليرغم تمامى مشكلات ،جنگ داخلى،هرج ومرج،كودتا،جنگ تحميلى، ترور هاى كور،تحريمها ى كمرشكن ،محاصره اقتصادى وووووبا نيروى إيمان وتكيه به امكانات داخلى و باور به خود وتوانایيهاى خود ميتوان سر به آسمانها سایید،بله ما ميتوانيم وخواستن توانستن است وتاريخ چهل ساله انقلاب شكوهمند ايران شاهدى است بر اين نظر ،فراموش نكنيم كه اين دستاوردها را واين موفقيتها را آسان بدست نياورده ايم و اينها ثمره تلاشها وكوششهاى شبانه روزى ملت مقاوم وبا ايمان است ، آنرا پاس بداريم و به آينده اميد داشته باشيم ،آينده از ان ماست.
ناشناس
۱۴:۰۳ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
درود بر سپاه
ناشناس
۱۳:۴۰ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
احسنت
پیمان
۱۳:۳۷ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
درود بر شرفتون
رضا
۱۲:۳۵ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
درود خداوند بر تمامی نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران خداقوت احسنت
امیر
۱۱:۵۲ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
واقعأعالیه اینهاست که دشمن برای جنگ باماریسک نمیکنه
ناشناس
۱۱:۳۳ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
به شما افتخارمی کنیم
ناشناس
۱۱:۲۸ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
خوبه.ولی تقریبا قدیمی شده.انشالله باید به روزترشو بسازیم
هادی
۱۰:۵۷ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
واقعا عالیه
نوید
۱۰:۵۵ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
ایول داره واقعا.
ای کاش تو سایر حوزه ها هم به متخصصین ایرانی اعتماد کنیم.
علی خدایی
۰۹:۵۷ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
ماشالله خدا قوت باید بیش از ده ها نوع از این موشک مون داشته باشیم که هر کدامش ویژگی و خاصیت و کاربر و برد های متفاوتی از هم دیگر داشته باشند.باید بیشتر موشک و تجهیزات نظامی بسازیم که آرامش و امنیت مان را بیمه کنیم
ناشناس
۰۸:۵۵ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
دست مرضا به دانشمندان عزیز ما و انشالله که بتوانند کنترلی و هدایت پذیر تر اش بکنند
ا
۰۸:۴۷ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
زنده باد ایران و ایرانی
Ali bigham
۰۸:۳۸ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
ان تنصرو الله ینصرکم و یثبت اقدامکم
همشهری
۰۸:۱۴ ۲۶ مهر ۱۳۹۸
احسنت