به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، بهروزین مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی گفت: این استان با دارا بودن ۱۸۵ واحد مرغداری تخمگذار فعال و با تولید سالانه بیش از ۹۰ هزار تن تخم مرغ خوراکی در رتبه چهارم کشوری قرار داشته و ۱۰ درصد از کل تخم مرغ کشور را تولید میکند.
او با بیان اینکه مصرف سرانه تخم مرغ در کشور در حال حاضر حدود ۱۱.۱۲ کیلوگرم و میانگین مصرف جهانی آن حدود ۱۵.۵ کیلوگرم است، اظهار کرد: میانگین تولید سرانه تخم مرغ استان ۲۲.۶ کیلوگرم است که حدودا معادل دو برابر میانگین کشوری و بیش از سرانه مصرف است.
او با بیان اینکه مقدار اضافه تخممرغهای تولیدی نیز به سایر استانهای کشور و کشورهای همسایه صادر میشود، گفت: تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامینها و املاح ضروری به شمار میرود و میتواند به عنوان یک ماده غذایی مهم در برنامه غذایی افراد قرار گیرد، یک عدد تخم مرغ متوسط ۷۶ کیلوکالری انرژی دارد و مصرف روزانه آن سه درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و چهار درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تامین میکند.
مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان با بیان اینکه تخم مرغ منبع بسیار غنی پروتئین بوده و ارزش بیولوژیکی پروتئین آن بسیار بالاست، افزود: تخم مرغ نسبت به سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشتها و حبوبات نیز غنیتر بوده و پروتئین تخم مرغ دارای تمامی اسید آمینههای ضروری برای سلامتی بدن است.
او با بیان اینکه پروتئین بیش از ۱۲.۵ درصد وزن تخم مرغ را تشکیل میدهد و هم در زرده و هم در سفیده وجود دارد، ولی بیشتر در سفیده تخم مرغ و به نام آلبومین قرار گرفته است، گفت: تخم مرغ بیشتر ویتامینهای مورد نیاز بدن به جزء ویتامین c را دارد، تخم مرغ منبع خوبی از ویتامینهای B، ویتامین A و ویتامین E بوده و این ویتامینها را به مقدار کافی و لازم در بدن تامین میکند.
بهروزین گفت: تخم مرغ حاوی تمامی املاح برای تامین سلامتی فرد است به خصوص اینکه منبع بسیار خوب ید و فسفر است که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوانهای بدن لازم است، املاح دیگر تخم مرغ شامل روی، سلنیم، آهن و کلسیم هستند. تخم مرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و فاقد فیبر غذایی است.
مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان ادامه داد: ۱۰.۸ درصد تخم مرغ را چربی تشکیل میدهد و براساس تحقیقات ۱۱ درصد اسیدهای چرب تخم مرغ از نوع اسیدهای چرب غیراشباع پلی (با چند باند دوگانه)، ۴۴ درصد از نوع اسیدهای چرب غیراشباع مونو و ۲۹ درصد از نوع اسیدهای چرب اشباع است.
بهروزین افزود: کلسترول و لسیتین مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ هستند و برای ساختمان و عملکرد سلولهای بدن ضروری هستند، کلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلولهای بدن را حفظ کرده و برای تولید هورمونهای جنسی، کورتیزول، ویتامین A و نمکهای صفراوی در بدن لازم است.
او در پایان سخنان خود تاکید کرد: برای کودکان از ۹ ماهگی تا یک سالگی، یک زرده کامل تخم مرغ یک روز در میان و از دو سالگی به بعد براساس میل کودک پنج تا شش تخم مرغ در هفته مجاز است، افراد بالغ نیز مجاز به مصرف سه تا چهار عدد تخم مرغ در هفته هستند. حتی در افرادی که کلسترول خونشان بالاست نباید مصرف تخم مرغ را قطع شود، چراکه با کاهش دریافت کلسترول از طریق غذا، سنتز داخلی کلسترول در بدن افزایش یافته و ممکن است بیشتر از قبل شود.
انتهای پیام/ش