سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت روز جهانی استاندارد بخوانید؛

چقدر خالق نشان واره‌های ماندگار را می‌شناسید؟/ هنرمندی که اخلاقش هم استاندارد بود

استاد ممیز معلمی خودآموخته بودند و رفتار استاندارد گونه‌ای در گرافیگ و تدریس داشتند.

به گزارش خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، از سال ۱۹۷۰، چهاردهم اکتبر برابر با ۲۲ مهر به نام روز جهانی استاندارد تعیین و نام گذاری شد.

مرتضی ممیز که تصویرگر، طراح گرافیک و استاد دانشگاه اهل ایران بود و او را پدر هنر گرافیک معاصر ایران نامیده اند در طول حیات خود، در زمینه طراحی پوستر، نشان، تصویرسازی، صفحه آرایی و طراحی جلد کتاب و مجلات آثار ماندگاری به جا گذاشته‌ است.

معروف‌ترین نشان‌واره طراحی‌شده به دست مرتضی ممیز نشان‌واره‌ای است که برای سازمان ملی استاندارد ایران طراحی کرد. این نشان‌واره سال‌ها است که بر روی کالا‌های گوناگون در ایران دیده می‌شود. ممیز این نشان‌واره را در ۱۳۶۴ و با استفاده از حروف نخست واژگان انگلیسی نام «مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران» (Institute of Standard and Industrial Research of Iran) طراحی کرد.

وی درباره طراحی این نشان‌واره گفته‌است: «در طراحی نشانه استاندارد توانستم از قلمی استفاده کنم که به خوبی حروف اختصاری ISIRI را به کلمه ایران تبدیل کند. دوست داشتم کادر فلش مانندی اطراف نوشته را ببندد. کادری که دو زاویه آن کاملاً تیز و دو زاویه دیگر منحنی و نرم باشد، تا در نهایت خلاصگی فلش حداکثر و حداقل را که هدف داوری مؤسسه در محصولات است، نشان دهد. اما این حد سادگی برای سفارش‌دهنده کافی نبود؛ با اضافه کردن خطوط بیشتر حالت فلش را نمایان‌تر کردم.»

فرزاد ادیبی گرافیست نام آشنا درباره شخصیت مرتضی ممیز به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: همانطور که می‌دانید نشانه استاندارد اثر استاد ممیز است. هنرمندی که در رفتار فردی خود هم استاندارد بود و اصول را بسیار رعایت می کرد. استاد ممیز معلمی خودآموخته بودند و رفتار استاندارد گونه‌ای در گرافیگ و تدریس داشتند.

وی افزود: البته رشته دانشگاهی او نقاشی و طراحی دکوراسیون بود، اما در امور دیگر هم به سطحی از استاندارد رسیده بودند و به خوبی می‌توانستند با دانشجو‌ها و موضوعات مختلف ارتباط بگیرند. طرح درسی که در دانشگاه تدریس می‌کرد هم نوشته خودش بود.

ادیبی در پاسخ به اینکه کدام ویژگی استاد ممیز از همه برجسته‌تر بود و باعث ماندگاری او شد، گفت: او توانسته بود با بهره گیری از هوش، تجربه سطحی از استاندارد مورد نیاز را داشته باشد. البته علاوه بر هوش بالا، تعهد و نگاه متعهدانه استاد به جامعه که به هر چیزی دقت می‌کردند و به راحتی از کنارش رد نمی‌شدند، همچنین استمرار داشتن در کار و بلد بودن مدیریت از دیگر ویژگی‌های مهم مرحوم ممیز بود.

وی ادامه داد: استاد ممیز توانستند با مدیریت درست خود بعد از انقلاب اسلامی، نخستین بی ینال گرافیک را راه اندازی و آن را به نام خود ثبت کنند. او تمامی کار‌ها را با دقت و ظرافت پیش می برد. اما مهمترین ویژگی هوش بالای استاد بود که باعث مدیریت، انطباق با محیط و... میشد.

نشان‌واره «سازمان چای کشور»

نشان‌واره انجمن خبره حسابداران ایران

نشان‌واره شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیل (سایپا)

 نشان شهرداری تهران

 نشان‌واره ماشین‌های آتش‌نشانی

تمام این نشان واره ها از آثار مشهور و ماندگار مرحوم ممیز است.

گفتنی است استاد ممیز از ۲۳ آبان‌ماه ۱۳۸۴ برای تازه‌ترین دور شیمی درمانی، در بیمارستان آبان تهران بستری شده بود که چند روز بعد حالش وخیم شد و سرانجام در ۶۹ سالگی روز شنبه پنجم آذر ۱۳۸۴ برابر ۲۶ نوامبر ۲۰۰۵ درگذشت. پیکر مرتضی ممیز، هفتم آذرماه، تشییع و در باغبان‌کلا واقع در کردان کرج به خاک سپرده شد.

 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.