سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

مجازات‌هایی که میانبرِ رهایی از زندان می‌شوند/ از خرید گوشت برای خانواده‌های کم بضاعت تا گچکاری مدارسِ در حال تخریب

برای جلوگیری از ورود به زندان و مجازات‌های سخت قانون گذار اقدام به ایجاد مجازات‌های جایگزین حبس کرده است.


به گزارش خبرنگار  حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، «حتی الامکان حکم به زندان ندهید» این سخنی بود که سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه خطاب به قضات  مطرح کرد و به نوعی از مجازات‌هایی که می‌توانند جایگزین حبس شوند صحبت کرد؛ بر اساس قانون مجازات اسلامی و به منظور کاهش حبس و تعداد افرادی که در زندان به سر می‌برند مجازات‌های جایگزین حبس به وجود آمدند و به عنوان بازوی کمکی برای مجرم هستند.

استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس می‌تواند نقش مؤثری در کاهش بزه داشته باشد؛ حضور در زندان و تجمع مجرمان در کنار یکدیگر راه حل درستی نیست و به همین دلیل است که دستگاه قضا سعی کرده تا جای ممکن از مجازات‌های حبس استفاده کند، تجربه نشان داده حضور مجرمانی که سابقه کیفری نداشته‌اند در کنار مجرمانی که برخی از آن‌ها بالفطره هستند می‌تواند مشکل آفرین باشد و به همین دلیل مجازات‌های جایگزین به منظور کمک به متهم و مردم جامعه به وجود آمده‌اند.

کاهش بزه مجرمان به کمک مجازات‌های جایگزین حبس

گاهی اوقات پیش می‌آید که یک جوانی که هیچ سابقه کیفری هم ندارد به دلیل هیجانات رفتاری مرتکب خطایی شود و اگر این جوان وارد فضای سخت و سنگین زندان شود ممکن است تبعاتی داشته باشد و او با جرایئم جدیدی هم حتی آشنا شود.

مجازات‌های جایگزین حبس در ماده ۶۴ قانون مجازات اسلامی نوشته شده‌اند و بر اساس این ماده دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی و محرومیت از خدمات اجتماعی از جمله مواردی هستند که می‌توانند جایگزین حبس‌های مدت‌دار شوند.

سیاست قانون‌گذار از تدوین مجازات‌های جایگزین حبس کمتر کردن جنبه خشن جرم و مجازات و کمک به آحاد مردم جامعه است و مدتی است که برخی از قضات در شهر‌های مختلف کشور به جای حکم‌های حبس از مجازات‌های جایگزین استفاده می‌کنند.


بیشتر بخوانید: نظارت بر اجرای قانون وظیفه مهم سازمان بازرسی کل کشور


برای تحقق مجازات‌های جایگزین حبس باید به موارد قانونی توجه داشته باشیم برای مثال حبس‌هایی که از یک تا ۳ ماه هستند مشمول مجازات‌های جایگزین حبس می‌شوند و از سویی دیگر مجازات‌های یک تا ۶ ماه هم اگر برای فرد سابقه کیفری وجود نداشته باشد می‌تواند مشمول محکومیت جایگزین حبس شود.

گچ کاری مدارس مناطق محروم به جای رفتن به زندان

مدتی پیش خبری از شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان فاروج استان خراسان شمالی منتشر شد بر اساس این خبر قاضی به ۲ تن از مجرمان این شهرستان حکمی جز زندان داده بود و محکومان مجبور بودند که گچ کاری مدارس و کاشت نهال در فضای عمومی شهر را بر عهده دیدند.

هم گچ کاری مدارس در آستانه تخریب و هم کاشت نهال در فضای عمومی شهر به جهت زیبا سازی برای شهروندان مهم و حیاتی است.

یکی دیگر از احکام مجازات‌های جایگزین حبس مربوط به شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری ۲ استان بهبهان است قاضی این پرونده به متهمی که به صورت غیرقانونی پرنده‌ای را شکار کرده بود دستور داد تا به جای تحمل حبس درباره آثار مخرب شکار غیرمجاز روی طبیعت و محیط زیست تحقیق کند و آن را در ۵۰ نسخه در جهت آموزش در فضای درسی و محیط اداری آماده سازد.

خرید مایحتاج خانواده‌های تحت پوشش کمیته امداد به جای حبس

دادگاه کیفری دیلم هم از مجازات‌های جایگزین حبس برای کمک به مردم استفاده کرد و به جای آن که متهم را به زندان بیندازد تدبیری اندیشید تا فرد متهم که در یک دامداری فعالیت داشته ۳۵ کیلو گوشت را تهیه کرده و به خانواده‌های تحت پوشش کمیته امداد بدهد.

در آستانه سال تحصیلی جدید هم دادگاه شهرستان پارسیان تدبیری اندیشید تا متهمان برای دانش آموزان محروم نوشت افزار تهیه کنند و در اختیار آن‌ها قرار دهند.

البته شاید پرونده دختر پورشه سواری که در اصفهان تصادف کرد را هم به یاد داشته باشید این متهم علاوه بر پرداخت دیه و حبس تعلیقی مجازات جایگزین حبسی را هم دریافت کرد؛ بر اساس حکم دادگاه متهم باید دو جلد کتاب در مورد موضوعی که دادگاه انتخاب کرده و مرتبط با جرم و اخلاقیات است را یاد بگیرد و مضامین آن را به همراه گواهی به دادگستری ارائه کند.

استفاده از مجازات‌های جایگزین راهی جدید و شیوه‌ای بسیار مناسب در جهت کاهش جرم و جرائم است و می‌تواند از تبعات زندانی شدن مجرمان بکاهد.

انتهای پیام/

برچسب ها: دادگاه ، قوه قضائیه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۱۸ ۲۹ مهر ۱۳۹۸
جناب رییسی لطفا هرشخصی که برای باراول مرتکب تخلف میشود باراول دستهایش را قطع کنید،باردوم پاهایش را قطع کنید وبار سوم کور وکرش کنید تاهمگان عبرت بگیرند ویا همان باراول درملاعام اعدامش کنید که حساب کار دست دیگران بیاید البته دزدان ومتجاوزان خشن وزورگیر وغیره متظورم است،لاکن قضیه اختلاس وارتشا ورانتخوری وجعل اسنادومدارک چونکه همگی مرتبط با مسیولین است فقط رسانه ای اش کنید که بدترازاعدام است
ناشناس
۰۰:۱۱ ۲۹ مهر ۱۳۹۸
پیشگیری از وقوع جرم بهتر است .
ناشناس
۰۰:۰۱ ۲۹ مهر ۱۳۹۸
بچه های خلاف را به خانواده های استاندار که مومن و نظم و تربیت میفرستند .تا مثل ارتش بهشون مسیولیت پذیری یاد بدهند .خیلی کار جالبی کردید .جمع کردن زباله ها در خیابان ها .جاده ها .دریا و جنگل هم انجام دهند .زندان بخور و بخواب بودند .استراحت کامل
ناشناس
۲۳:۵۹ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است ، اگر سازمان بازرسی کل کشور ، دیوان محاسبات ، سازمان تعزیرات حکومتی و سایر سازمان های نظارتی به وظایف خود به درستی عمل کنند و قبل از وقوع بزه ، هشدارها و آلارم های لازم را به مردم بدهند هیچ بزهی رخ نمیدهد ، اگر آموزش های مفید به مردم داده شود هیچ کس نمیتواند از دیگری کلاهبرداری کند ، هیچ کس نمیتواند به زور مواد مخدر بفروشد ، ... اگر روزنه های فساد در ارگان های دولتی و خصوصی گرفته شود هیچ کس نمیتواند از دیگری دزدی کند . هیچ رانتی خورده نمیشود ...
ناشناس
۲۳:۴۳ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
الان حداقل ۳۵ درصد جوانان تحصیل کرده دانشگاهی بیکار هستند و این به فساد جوانان می انجامد .
ناشناس
۲۲:۵۵ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
جوانی که بیکار است نمیتواند ازدواج کند به انحراف کشیده میشود .
ناشناس
۲۲:۲۷ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
راهکار خوبی است
ناشناس
۲۳:۴۶ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
عطوفت و رافت با خطاکاران بهترین راه تربیت و تادیب آنهاست به شرط اصلاح و پیشرفت در زندگی
ناشناس
۲۲:۰۲ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
کار اجباری در فضای سبز برای آبیاری درختان و کاشت درختان ، خدمت در مناطق محروم مثل نوسازی و ساخت خانه بهداشت و بیمارستان و مدرسه و کارهای کارگری از جمله گچ گاری و آرماتوربندی و بنایی و جوشکاری .‌
ناشناس
۲۲:۴۹ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
من به عنوانی جوانی که عاشق پیشرفت و آبادنی کشور است حاضرم در زمینه معماری و طراحی با نرم افزار اتوکد به افراد نیازمند آموزش بدهم
ناشناس
۰۰:۱۶ ۲۹ مهر ۱۳۹۸
همه در برابر بزهکاری افراد جامعه مسئول هستند ، اینکه یک عده با شکم سیر بخوابند و چندین شغل و سمت دولتی را تصاحب کنند و حقوق نجومی و پاداش میلیاردی بگیرند ولی همسایه شان گرسنه باشد و بیکار ، اصلا درست نیست . قضات باید عمق بیکاری در جامعه را بدانند . در هر خانواده ایرانی حداقل یک جوان بیکار هست
ناشناس
۱۹:۱۸ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
جناب رییسی .هزینه زندان کردن بزه کاران را خرج اموزش حرفه مورد علاقه شون و بر حسب نیاز بازار .ارایه وام بدون سود .واگذاری زمین مجانی برای شروع کار .تا اینشالله روی پای خودش بایستند و خودکفا شوند .بعد وام را اقساطی پس بدهند .زمین مجانی در گروی وام باشد .تا مطمین شوید پس میدهند
زندانی کردن بازدارنده نیست و باعث تجربه بیشتر در خلاف میشه .زندان مثل دانشگاه خلاف است و بس
ناشناس
۲۲:۰۴ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
بیکاری و بی پولی عامل همه بزهکاری و فسادهاست
ناشناس
۲۲:۰۹ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
آموزش های فنی و حرفه ای و تربیت درست اعم از اموزش راستگویی ، کسب و روزی حلال به رشد و تکامل افراد می انجامد
ناشناس
۱۲:۲۵ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
عالی است درود بر سید بزرگوار
ناشناس
۰۹:۲۲ ۲۸ مهر ۱۳۹۸
خیلی خوبه زنده باد آقای رئیسی