سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

استفاده از کود‌های نامناسب، ضریب تولید محصولات پاییزه شمال را با کاهش روبرو کرده است

محصولات پاییزه استان مازندران در زمره تولیدات کشاورزی باکیفیت کشور محسوب می‌شوند، تولیداتی که اکنون بنابه دلایل گوناگون با اُفت تولید و کاهش محسوس کیفیت همراه شده اند.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، استان مازندران یکی از قطب‌های اصلی تولیدات زراعی و باغی در کشور به شمار می‌رود، با این وجود بنابه دلیل متعدد، خروجی و میزان تولیدات پاییزه این استان در سال جاری با کاهش قابل توجهی همراه شده است.

ریشه اصلی این عارضه را می‌باید در برخی اقدامات غیر حرفه‌ای زارعان و باغداران مازندرانی جستجو کرد، امری که شاید در صورت آموزش کافی و به موقِعِ فعالانِ این عرصه، هیچگاه ظهور و بروز پیدا نمی‌کرد. با همه این اوصاف در حال حاضر می‌طلبد از نگاهی آسیب شناسانه به این موضوع نگریسته شود تا در آینده کمتر شاهد چنین نارسایی‌هایی باشیم و چه خوب که هیچگاه این پدیده‌های تلخ در صحنه کشاورزی، آن هم در استانی همچون مازندران تکرار نشود.

تاکید بر عدم ظهور و بروز چنین عارضه‌هایی در استان مازندران از این جهت است که بنا به بر مطالعات انجام شده، بهترین خاک ایران زمین از حیث کیفیت برای زراعت و کشاورزی به استان مازندران معطوف می‌شود استانی که در سالیان گذشته با بی مهری‌های بسیاری همچون دریاخواری، کوه خواری، زمین خواری، جنگل خواری و... روبرو شده است.

متاسفانه در لا به لای اخبار تلخی که بعضا از این استان درز پیدا می‌کند، این بار شاهد رسانه‌ای شدن خبر کاهش محصولات پاییزی این استان نیز هستیم.اما این عارضه بی دلیل نیست و ریشه آن را باید در عواملی جستجو کرد که بخشی از آن ناشی از کم توجهی و سهل انگاری، بخشی دیگر ریشه در ناآگاهی و کم سوادی و نبود آموزش صحیح، اصولی و حرفه‌ای دارد.

آنچنان که برخی کارشناسان و صاحب نظران حوزه کشاورزی عنوان کرده اند استفاده بی رویه از کود‌های غیر تکلیفی از جمله دلایل کاهش روند تولید در عملکرد در سطح است.

عباس پور نصرالله مدیر محصولات زراعی جهاد کشاورزی مازندران در گفت و گویی با رسانه‌ها در این خصوص می‌گوید:۱۰ هزار بِرَند کودی غیر تکلیفی داریم و متاسفانه کارگزار به جای کود تکلیفی به ارائه کود غیر تکلیفی مبادرت می‌ورزد و نحوه مصرف آن را نیز به کشاورز توضیح نمی‌دهد. مصرف خودسرانه کود‌های اینچنینی مزید بر علت شده تا میزان محصولات پاییزی با کاهش قابل توجهی همراه شود.

وی در عین حال از کشف ۷۰ درصد کود فسفات غیر مجاز در ساری خبر می‌دهد و پایین بودن کشت مکانیزه را از دیگر دلایل پایین بودن ضریب کشت پاییزه در این استان قلمداد می‌کند.


بیشتر بخوانیدمحصولات کشاورزی آب بر نباید صادر شوند/صادرات سبزی و صیفی به چه قیمت؟


البته آنچنان که این مقام مسئول عنوان می‌کند در سالیان اخیر از حیث کشت مکانیزه موفقیت‌ها و توفیقات بسیاری کسب و حاصل شده، اما همچنان تا نقطه مطلوب و رضایت بخش فاصله داریم.

کنترل و مقابله به موقع در برابر آفات و بیماری‌ها از دیگر مولفه‌های تاثیرگذار در کشت مطلوب به شمار می‌رود تا جایی که در خصوص محصول استراتژیکی همچون گندم در صورت ۷ تا ۱۰ روز تاخیر در اجرای اقدامات مقتضی، به جای گندم می‌باید در صدد کنترل رشد علف‌های هرز بود یعنی نه تنها کشت ما دستاوردی نخواهد داشت بلکه این فرصت به تهدیدی بالقوه نیز مبدل خواهد شد.

استفاده از روش‌های نامناسب آماده سازی زمین

بدون تردید یک کشت مناسب و مطلوب مستلزم پیاده سازی مجموعه‌ای از اقدامات به هم پیوسته است که در صورت فقدان و خلاء هر یک از این اقدامات حلقه‌های متصل کننده یک زنجیر دچار نقصان می‌شود.

استفاده از روش‌های مناسب آماده سازی زمین یکی از این اصول و مولفه‌ها به شمار می‌رود که بنابر اظهارات کارشناسان و برخی صاحب نظران (همچون پور نصرا... مدیر محصولات زراعی جهاد کشاورزی استان مازندران) آنچنان که باید به شیوه استاندارد در دستور کار قرار نمی‌گیرد.

زهکشی نامناسب و اِعمال کشت بیش از یکبار در اراضی و زمین‌هایی که تکنیک ماندابی به صورت اصولی در آن رعایت نشده و خاک ورزی غیر فنی از نمونه مواردی است که به خروجی نامطلوب در کشت منتهی می‌شود.

انجام تحقیقات در مراحل کشت و توجه به کشت علمی و اصولی در اولویت قرار گیرد

آنچنان که در گزارشات پیشین بدان اشاره شده اکثریت قریب به اتفاق کشور‌های توسعه یافته از کشاورزی علمی و بِروز برخوردار هستند و به اصول علمی و فنی در این عرصه توجه بسیاری می‌کنند.

به واقع فاصله گرفتن از کشاورزی سنتی و قرابت هر چه بیشتر با زراعت و باغداری علمی از ضروریاتی است که در سایه آن می‌توان مدعی کشاورزی پیشرفته و حرفه‌ای بود در غیر اینصورت شاهد ایجاد تحمیل هزینه‌های مضاعف و سرسام آور و ضرر و زیان‌های جدی در حوزه کشاورزی و زراعت خواهیم بود.

کاظم مصفا، یکی از فعالان حوزه زراعت و کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به لزوم توجه به علوم و فنون پیشرفته زراعت اظهار کرد:آنچنان که از بدو تولد یک نوزاد و حتی پیش از آن، آزمایشات متعددی عملیاتی می‌شود تا جنین و پس از آن نوزاد متولد شده از مخاطرات احتمالی به دور باشد درعرصه کشاورزی نیز تا پیش از مرحله برداشت باید به اقدامات فنی و اصولیِ لازم توجه شود.

وی افزود:انتخاب بذر مناسب، متناسب با شرایط آب و هوایی و خاکی، لحاظ نمودن تدابیر پیشگیرانه برای مقابله با سرمازدگی و گرمازدگی احتمالی، استفاده از کود و سموم مناسب در زمان مقتضی، آبیاری اصولی و حرفه‌ای با بهره گیری از مشاوره کارشناسان جهاد کشاورزی از ضروریاتی است که نباید مورد غفلت و کم توجهی قرار گیرد.

محمود رضا رمضان پور، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش و کشاورزی و منابع طبیعی مازندران حتی به موضوع هسته‌های اولیه بذر و تولید آن اشاره می‌کند که در صورت غفلت از این مولفه، ظهور و بروز مشکلات و چالش‌های متعدد دور از ذهن نخواهد بود.

وی به رسانه‌ها می‌گوید:تغذیه گیاهی بر مبنا و اساس پراکنش عناصر غذایی ارائه شده است و این پراکنش غذایی است که میزان کود شیمیایی که می‌باید مورد استفاده قرار گیرد و حتی زمان استفاده از آن را مشخص و تعیین می‌کند.

رمضان پور معتقد است توجه به اصول پنجه زنی در تولید گیاه و محصولات زراعی نیز بسیار حائز اهمیت است و در صورت رعایت اصول و قواعد مربوطه امکان عملکرد بالا در کشت مُیَسَر و فراهم می‌شود.

یکی دیگر از نکات مهم مربوط به ارائه و تامین نهاد‌ها و بذر به کشاورزان می‌شود که در بخش‌هایی همچون کشت کلزا بسیار تعیین کننده است.

در شرایطی که ۲۰ درصد از واردات کشور به سویا و کنجاله و روغن خلاصه می‌شود بهبود شرایط برای کشت کلزا و به تبع آن کاهش ضریب واردات و وابستگی به خارج از کشور در شرایط فعلیِ اقتصادی ما بسیار ضروری و ثمر بخش خواهد بود، موضوعی که در آینده‌ای نزدیک به تفصیل مورد بحث و واکاوی قرار خواهد گرفت.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.