سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اپیدمی نگهداری از حیوانات عجیب وغریب / از رتیل زانو قرمز تا عروس هلندی +تصاویر

این روزها حیوانات عجیب و غریب اعم از اهلی و غیر اهلی، خانگی و غیر خانگی در سایت فروش حیوانات، تبلیغ می‌شوند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در کنار این خرید و فروش اینترنتی که بازارش داغ است، حیوانات عجیب و غریب در کلینیک‌های حیوانات هم مشاهده می‌شود. کافی است گشتی در شهر بزنیم یا در این خصوص سراغ آدم‌های اهلش برویم و به نکات جالبی برسیم. به حیوانات عجیبی که جایشان اتاق خواب، کشوی میز، آکواریوم، تراریوم و حیاط خانه ما نیست اما.

برخی از انسان‌ها حیوانات خانگی را به عنوان همدم برای خود انتخاب می‌کنند، اما این که چه نوع حیوانی و چرا، بستگی به سلیقه شخصی دارد. حیوان خانگی معمولا باید اهلی و تا حدودی هم زیبا باشد، اما برخی، پا را فراتر از این گذاشته و حیوانات وحشی و رام نشدنی یا حیواناتی را که دیدنشان ترسناک و دلهره آور است به عنوان همدم و حیوان خانگی شان انتخاب می‌کنند! چندی پیش ویدئو و تصاویری از نگهداری یک قلاده پلنگ، شیر و خرس در فضای مجازی منتشر شد. هر چند یافتن و مصاحبه با این افراد ممکن نشد، اما یافتن کسانی که حیوانات عجیب و غیر خانگی نگهداری می‌کنند، هم در دسترس و هم آسان بود.

خزندگان محبوب!
در پرس و جو از افرادی که حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند، گربه، پرندگان، ماهی و سگ به عنوان پرتعداد‌ترین حیوانات شناخته شد. در زیر با افرادی که حیوان خانگی از دسته خزندگان دارند هم کلام می‌شویم.

ستار یکی از افرادی است که حیوان خانگی خود را از طریق اینترنتی خریده. او در این باره می‌گوید: من مار پیتون دارم که از سایت رسمی فروش حیوانات خانگی در تهران خریده ام و قیمت آن چند سال پیش ۳۰۰ هزار تومان بود این حیوانات اگزوتیک هستند و فکر می‌کنم در برخی کشور‌ها نگهداری آن‌ها جرم است.

او می‌افزاید: برای غذا دادن به حیوان خانگی ام از موش استفاده می‌کنم و، چون به نگهداری حیوانات خاص علاقه دارم، مار را انتخاب کردم. این مار واقعا رفیق من است.

بهزاد نیز که قبلا مار نگهداری می‌کرده در باره حیوان خانگی اش می‌گوید: من قبلا ماری از نژاد چلیپر داشتم البته او را خریداری نکرده بودم بلکه در طبیعت پیدایش کردم. غذایش قورباغه بود و به دلیل این که سمی نبود بیشتر اوقات آن را همراه خود بیرون از منزل در کوچه و خیابان و طبیعت می‌بردم.

او ادامه می‌دهد:حیوان خاص و جذابی بود، اما توصیه می‌کنم اگر کسی می‌خواهد مار نگهداری کند، نژاد پیتون بگیرد، چون هم نگهداری اش ساده‌تر و هم غذایش بیشتر است. همستر‌هایی که تولید می‌شود بیشترشان غذای مار‌های پیتون هستند البته باید کمی سنگدل هم باشی که حیوان زنده‌ای را خوراک حیوان دیگری کنی یا این که آن‌ها را بکشی.

شهاب، اما عنکبوت و رتیل دوست دارد و چند سالی است که با خرید و نگهداری از این حیوانات آن‌ها را به عنوان همدم برای خودش انتخاب کرده است.

او می‌گوید: ۹ سالی است که رتیل زانو قرمز مکزیکی نگهداری می‌کنم و آن را از یک فروشگاه حیوانات خانگی در خارج از ایران و به قیمت ۶۰ یورو خریداری کردم. آن زمان سه سالش بود.

شهاب ادامه می‌دهد: هر حیوانی می‌تواند خطرناک باشد، اما رتیلی که من دارم رفتار خشنی ندارد البته تمام عنکبوت‌ها نیش می‌زنند و زهرشان دردناک است، اما خطرناک نیستند. من رتیلم را در تراریومی از جنس پلکسی نگهداری می‌کنم.

او می‌افزاید: من رتیلم را لمس نمی‌کنم و تا امروز من را نیش نزده، کلا حیوان آرامی است و تمایل به خشونت ندارد و از نظر هزینه نگهداری نیز تقریبا بدون خرج است، زیرا خوراکش ملخ، جیرجیرک و سوپر ورم است.

از او می‌پرسم که آیا به رتیل هم می‌توان گفت حیوان خانگی؟ و او پاسخ می‌دهد: برخی نژاد‌های رتیل و عنکبوت‌ها برای نگهداری در خانه مناسب هستند، اما حتما باید از مراکز پرورش خریداری شوند و شکار آن‌ها از طبیعت، نادرست و خطرناک است.

شهاب درباره بیماری‌هایی که ممکن است از حیوانان خانگی اش منتقل شود، بی اطلاع است او می‌گوید:خانواده عنکبوت‌ها می‌توانند حساسیت زا باشند و البته نگهداری این حیوانات مانند ماهی هاست و نباید آن‌ها را لمس کرد.

اودربیان دلیل شخصی اش برای خرید و نگهداری این حیوان ادعا می‌کند: نوع بشر به عنکبوت‌ها وابسته است و در کل آن‌ها مخلوقات بسیار زیبا و مفید خداوند هستند.

شهاب که قبلا عقرب آندراکتونوس و عنکبوت گرگی نگهداری می‌کرده در این خصوص اشاره می‌کند: این دو حیوان توسط یکی از افراد خانواده ام مسموم و کشته شدند، چون خانواده ام از آن‌ها می‌ترسیدند. در حالی که آنان هم بی آزار و هم کم خرج بودند.

از عروس هلندی تا جغد!
پرندگان هم برای عده‌ای جزو حیوانات پر طرفدار خانگی هستند. امید دو سال است که از پرنده‌ای به نام عروس هلندی با نژاد استرالیایی نگهداری می‌کند. حیوانی که از خانواده طوطی هاست.

او می‌گوید: عروس هلندی پرنده‌ای است که خرجش کم است و هفته‌ای یک تخم مرغ و یک هویج می‌خورد البته غذای اصلی اش ارزن و تخم کتان است که تخم کتان، بعد از گرانی‌ها تقریبا سه برابر شده و کیلویی ۵۰ هزارتومان شده است. این حیوان در ماه یک کیلو ارزن و تخم کتان استفاده می‌کند همچنین در کنار آن، قطره‌های ویتامین هم مصرف می‌کند.

امید اشاره می‌کند: اطلاعات درباره این حیوانات پایین است و راهنمایی‌های نادرست برخی از دام پزشکان و کلینیک‌های حیوانات باعث شد پرنده قبلی من که از همین نژاد بود؛ بمیرد همچنین کلینیک‌ها قیمت ویزیت‌های به شدت بالایی دارند و لوازم حیوانات و خوراک‌هایی که می‌فروشند، نسبت به بازار قیمت بسیار بالایی دارد در حالی که جنس همان بوده و فقط بسته بندی آن مدرن و باکلاس‌تر است! به نظرم این مکان‌ها بیشتر برای درآمدزایی هستند.

یکی دیگر از افرادی که جغد را به عنوان حیوان خانگی اش انتخاب کرده در این باره می‌گوید: از بچگی عاشق نگهداری از حیوانات بودم و دوست دارم با داشتن آن ها، بیشتر درباره شان بدانم. حیوانی که الان از آن نگهداری می‌کنم، حیوان فوق العاده‌ای به نام جغد مینیاتوری است و غذایش بیشتر گوشت مرغ و حشرات است.

وحید می‌افزاید: جثه این پرنده ریز و در نهایت ۲۰ سانت است. شب‌ها فعال و شلوغ است و روز‌ها در لانه اش می‌خوابد و بیرون نمی‌آید. هم در تاریکی و هم در روشنایی می‌تواند ببیند، اما بیشتر عاشق تاریکی مطلق است.

او می‌افزاید: جغدم را گاهی برای تفریح بیرون می‌برم، اما چون خانگی شده، فرار نمی‌کند. جغد حیوان بی آزاری است نه چنگ می‌زند، نه گاز می‌گیرد و نه آزاری دارد. خیلی خاص است و اصلا هم شوم نیست!

وحید درباره استفاده از کلینیک‌های حیوانات می‌گوید: در شهرستان کوچکی که من زندگی می‌کنم تنها دو یا سه کلینیک حیوانات وجود دارد و آن‌ها هم بیشتر تخصص شان برای دام و طیور است. پس از چند بار مراجعه متوجه شدم اطلاعات کمی دارند برای همین دیگر منصرف شدم و نرفتم.

بازار داغ سگ و گربه
همان طور که مشخص است، نام سگ و گربه در بالای فهرست حیوانات به اصطلاح خانگی قرار دارد. اما همین حیوانات هم گاهی می‌توانند عجیب و غریب باشند. گاه نژاد‌های خاص و غیر اهلی برخی سگ‌ها و گاه خرج و مخارج اضافی و به اصطلاح لاکچری که برای صاحبش می‌آفرینند، می‌تواند جالب باشد.

در هم‌صحبتی با افرادی که از سگ به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌کنند، سعید می‌گوید: چهار سال است که از گربه‌های بومی و یک سگ تریر نگهداری می‌کنم. گربه هایم را از داخل پارک و خیابان پیدا کردم و، چون بیمار بودند از آن‌ها نگهداری کردم و سگ را ۲۵۰ هزار تومان خریدم.

او بدون آن که به نجس بودن سگ اشاره کند، می‌گوید: سگ‌ها احساسات انسان‌ها را به خوبی درک می‌کنند و گربه‌ها هم حس خوبی به انسان می‌دهند، غرور آن‌ها برایم جذاب است. خرج هر چهار حیوان چیزی در حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان در ماه است.

سعید ادامه می‌دهد: حیوانات خانگی حتما باید واکسینه شوند، حتی رعایت نکردن بهداشت شخصی انسان‌ها هم می‌تواند به حیوانات بیماری منتقل کند مثلا صاحب قبلی سگم، فردی معتاد بود و هنگامی که حیوان را از او تحویل گرفتم، بدنش پر از تاول و انگل و کنه بود و ماه‌ها طول کشید تا درمان شود و به من اعتماد و عادت کند.

او می‌گوید: قبلا میمون داشتم که البته خیلی اذیت شدم و مجبور شدم آن را بفروشم.

سعید از دردسر‌های نگهداری میمون می‌گوید: این حیوان زیاد میوه می‌خورد. ادرارش را نمی‌توانست کنترل کند و هر جایی ممکن بود این کار را انجام دهد، بوی نامطلوبی داشت و بسیار بازیگوش بود. حتی مجبور بودم خارج از خانه زنجیرش کنم. به نظرم میمون، حیوانی است که از دور زیبا به نظر می‌رسد، اما بعد از مدتی خسته کننده می‌شود!

آرایش سگ‌ها گران‌تر از انسان!
در فضای مجازی وکلینیک‌های حیوانات خدمات خاصی به سگ و گربه‌ها ارائه می‌شود که البته قیمت‌های زیاد آن می‌تواند باعث تعجب باشد. لباس داگی، خدمات آرایشگاهی، تخت خواب داگی، کوتاهی ناخن و مسواک، لباس شب مخصوص سگ ها. لباس ولنتاین ویژه گربه ها، آرایش سگ و گربه از ۱۰۰ هزار تومان تا ۲۵۰ هزار تومان و...

سارا با سگ پشمالوی قهوه‌ای رنگی در دست، وارد یکی از کلینیک‌های حیوانات می‌شود. از او درباره نژاد سگش می‌پرسم، او می‌گوید: نژادش شیتزو کراس است و حدود یک سال است که آن را خریده ام، به جز توپ و عروسک و وسایل بازی اش که هر چند ماه یک بار باید عوض شود، خرج خورد و خوراک و درمانش از ماهی ۶۰ هزارتومان تا ۳۰۰ هزارتومان متغیر است.

سارا می‌افزاید: بعد از تحریم‌ها و شرایط اقتصادی برخی دارو‌ها و غذا‌های حیوانات هم که وارداتی بود کمیاب شد و برای تهیه آن‌ها به مشکل برخوردم همچنین قلاده سگ نیز کمیاب و گران شده است.

سارا که به تنهایی زندگی می‌کند درباره دلیل نگهداری اش ادعا می‌کند: سگ یک همدم است، این بچه، مثل داروی ضد افسردگی است! جو خانه را خیلی صمیمی و به آدم‌ها محبت می‌کند.

او اشاره می‌کند: وسایل آرایشی بهداشتی مثل برس، ناخونگیر، مسواک و خمیر دندان برایش خریده ام و لباس هم چند دست دارد. البته یک لباس خاص و مجلسی هم دارد که برای مهمانی‌ها می‌پوشد!

سارا می‌افزاید: هزینه آرایشگاهش برای کوتاهی مو، سالی دوبار هر دفعه ۱۲۰ هزار تومان است. حمامش هفته‌ای دوبار است که شامپوی مخصوص دارد و قیمت اش ۱۰۰ هزار تومان است، البته من، چون دام پزشکی خوانده ام بیشتر کارهایش را خودم انجام می‌دهم و فقط برای تزریق واکسن‌ها به کلینیک مراجعه می‌کنم.

خطرناک و غیر اخلاقی
یک فعال محیط زیست درباره خریداری و نگهداری از حیوانات غیر اهلی و اگزوتیک بیان می‌کند: خرید و فروش این حیوانات به شدت خطرناک است اگر حیوان، بومی کشور باشد ذخیره ژنتیکی ما را تهدید می‌کند و اگر غیر بومی باشد مثل انواع میمون، راسو، خزندگان و... پس از مدتی در طبیعت رها می‌شوند و، چون دشمن طبیعی ندارند، می‌توانند به طبیعت خسارت بزنند. از طرف دیگر این موضوع اخلاقی نیست و حیات وحش باید در طبیعت خود باشد. ما حق نداریم برای احساسات و تفریح خودمان آن‌ها را در خانه و قفس زندانی کنیم و از حق طبیعی محرومشان کنیم.

محمد درویش با اشاره به این که قانونی در خصوص حمایت از حیوانات و منع حیوان آزاری در حال تصویب است، خاطر نشان می‌کند: این قانون چهار سال است که در حال پیگیری است و خلأ‌های موجود را رفع می‌کند. به طور مثال گواهی سلامت حیوانات خانگی، منع خرید و فروش برخی از حیوانات و... همگی ذیل این قانون آمده است.

وی با ذکر این که در تمام دنیا شهرداری‌ها مسئول آموزش به شهروندان در خصوص حیوانات هستند، بیان می‌کند: درباره قوانین نگهداری حیوانات یا اطلاعات مورد نیاز به جز شهرداری ها، رسانه‌ها هستند که با ساخت و پخش ویدئو‌های جذاب، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در این خصوص را بر عهده دارند. آموزش و اطلاع رسانی باید از دوران مهد کودک و در مدارس پیگیری شود البته در کشور ما این فرایند طولانی مدت خواهد بود و به راحتی اتفاق نمی‌افتد.

این کارشناس محیط زیست اضافه می‌کند: برای درمان بیماری حیوانات چه اهلی و چه غیر اهلی، کلینیک‌هایی دایر شده که از نظر تعدادکم بوده و نیرو‌های متخصصی نیز ندارد.

جای خالی لیست مثبت
یک دام پزشک در این خصوص اظهار می‌کند: حیوانات زیادی را به صورت غیر مجاز و غیر اصولی به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌کنند که می‌توانند ناقل بیماری باشند البته از نظر انتقال بیماری ها، در گونه‌های مختلف تفاوت وجود دارد. مثلا میمون‌ها به خصوص آن‌هایی که بیشتر از هند و پاکستان قاچاق می‌شوند بیماری‌های مشترک بسیار زیادی با انسان دارند از بیماری‌های ساده و ویروسی انگلی گرفته تا سل و هرپس. همچنین خزندگان معمولا باکتری دارند که می‌تواند برای کودکان بسیار خطرناک باشد.

ایمان معماریان تصریح می‌کند: هر حیوانی که خانگی نیست به خود حیوان، طبیعت و فردی که از آن نگهداری می‌کند، ضرر می‌رساند به همین دلیل آن‌ها به عنوان حیوان خانگی مطرح نیستند. در اکثر کشور‌ها فهرستی وجود دارد که در آن حیوانات مجاز برای نگهداری به عنوان حیوان خانگی اعلام شده است و شامل دلایل زیست محیطی آن منطقه همچنین دلایل فردی و بهداشتی است و شهروندان آن کشور خارج از آن فهرست نمی‌توانند حیوانی را به عنوان حیوان خانگی نگهداری کنند.

وی ابراز می‌کند: در ایران، اما سازمان محیط زیست و سازمان دام پزشکی تا امروز چنین فهرستی را ارائه نداده است تا کلینیک‌های دام پزشکی و حتی مردم از خطرات نگهداری حیوانات غیر خانگی آگاه شوند وکمترین آسیب را، هم به طبیعت، هم به خود و هم به حیوان بزنند.

معماریان با اشاره به این که این فهرست در کشور‌های مختلف، متفاوت و بر اساس شرایط زیست محیطی است بیان می‌کند: در تهیه فهرست حیوانات خانگی مجاز کشور‌ها نکاتی از جمله این که آیا این حیوانات می‌توانند از طبیعت شکار شوند یا خیر، اگر در طبیعت رها شوند آیا امکان این که به گونه مهاجر تبدیل شوند و گونه‌های دیگر را از بین ببرند یا نه و بیماری هایشان با انسان تا چه حد قابل کنترل و پیشگیری هست و ... در نظر گرفته می‌شود.

وی خاطر نشان می‌کند: با داشتن این فهرست و بر اساس آن، می‌توانیم نیرو‌های متخصص برای درمان بیماری آن‌ها را آموزش دهیم، اما هم اکنون دام‌پزشکی ما خارج از محدوده حیواناتی مانند سگ، گربه، دام و طیور، آموزشی برای درمان دیگر حیوانات نمی‌دهد و اگر فردی علاقه‌مند بود خارج از دانشگاه می‌تواند درباره گونه خاص جانوری اطلاعات کسب کند و آموزش ببیند.

این دام پزشک اضافه می‌کند: اگر لیست مثبت برای کشورمان تهیه شود، کلینیک‌های درمان حیوانات خانگی نیز ملزم به یادگیری درمان تمام حیوانات داخل لیست خواهند شد و اگر حیوانی خارج از آن برای درمان مراجعه کرد، آن را به سازمان دام پزشکی و محیط زیست ارجاع دهند.

منبع:خراسان

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.